Частните охранители се опасяват, че МВР ще ги конкурира нелоялно

Татяна Иванова, изпълнителен директор на индустриалния клъстър "Сигурност" и Николета Атанасова, председател на Българската камара за охрана и сигурност.

© Лиляна Шапкаджиева

Татяна Иванова, изпълнителен директор на индустриалния клъстър "Сигурност" и Николета Атанасова, председател на Българската камара за охрана и сигурност.Частните охранители се оплакаха, че последните два законопроекта на вътрешното министерство - за частната охрана и Закона за МВР, показват, че ведомството се връща към практиката да развива търговска дейност и по този начин става конкуренция на бизнеса им. На специална пресконференция по темата становище изразиха индустриалният клъстер "Сигурност", Българската камара за охрана и сигурност и Съюзът на фирмите за охрана и сигурност.


Законът за МВР - връща практиката за търговска дейност на ведомството


Поредните предложения за промени в Закона за МВР предвиждат полицията да може да охранява обекти въз снова на сключен договор, включително със сигнално-охранителна и друга техника. По време на изпълнение на договора МВР ще назначава нови служители за целта. Същото ще важи и за пожарната, която ще може да осъществява пожарогасителна и спасителна дейност след договор със заинтересованите. С предложените изменения се разширяват правомощията на служителите, работещи по трудово правоотношение в МВР. Те ще могат да осъществяват и охрана на обекти, които не се управляват от министерството, както и охрана на границата. Те ще имат право и да задържат хора при изпълнение на функциите си.


Повече за предложенията четете тук.
Това частните охранители разтълкуваха като връщане на практиката за извършване на търговска дейност от ведомството, което е длъжно да гарантира спазване на обществения ред и сигурността като държавен орган.


Освен това с назначаването на нови служители за охрана на обектите и разширяване на правомощията на наетите по трудово правоотношение в МВР се създава пряка конкуренция на частните охранители. Те коментираха, че по принцип няма проблем в конкуренцията, но когато тя идва от структурата, която издава лицензите им, това вече не е просто конкуренция.


Законът за частната охранителна дейност - пряка намеса на държавата в бизнеса


В края на юли кабинетът одобри изменения и в Закона за частната охранителна дейност. Те според браншовите организации са само козметични и не са стъпка към нужната реформа в сектор "Сигурност". В същото време законопроектът урежда поредица от лицензионни режими, които вместо да олекотят административната тежест върху бизнеса, я увеличават, коментира Татяна Иванова, председател на клъстера "Сигурност".


Повече за проекта четете тук.


По думите ѝ законопроектът е в разрез с европейското законодателство в областта на конкуренцията и с това, че се въвеждат дискриминационни мерки във вътрешния пазар. Иванова коментира, че това е пряка намеса на държавата в бизнеса.


Проектът предвижда и наказания за фирмите, които не се включат в браншови организации. Това според Иванова е доброволен акт и не може да бъде вменено като задължение, още по-малко да се налагат санкции при неизпълнението му с отнемане на лиценза на някоя фирма.


Новият закон за частните охранители ще създаде нестабилност в сектора, където работят около 120 хил. души. А новите мерки ще засегнат предимно по-малките охранителни фирми, коментира още Иванова.


Същевременно на тях ще се вменяват правомощия по охрана на обществения ред. "Няма как да се "аутсорсват" дейности на частните охранителни фирми към МВР", обясни Иванова. По думите ѝ частните охранители винаги са били партньори на МВР, но не могат да се изземват функции на ведомството, както и обратно - МВР не може да се намесва на пазара на охранителни услуги.

Иванова обясни още, че към одобрения от кабинета законопроект за частната охрана са приложени становища на три от браншовите организации, които обаче са към стар проект. На практика е нямало обществено обсъждане по одобрения от Министерския съвет.


От индустриалния клъстер коментираха и влезлите вече в сила промени в Закона за МВР, според които от началото на следващата година ще заработи новото държавно предприятие, което единствено остана от т.нар. реформи на предишния вътрешен министър Румяна Бъчварова във втория кабинет на Борисов. Притесненията на бранша са, че с държавна подкрепа предприятието ще се включи в дейности, които фигурират на свободния пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Пенсионирани ченгета срещу ченгета все още на служба!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  нЕма се косите, у МВР-то 90/деветдесет/ годишни бойци за 280 лева нЕма. Така, че, бъдете рахат, не моат да Ви бутнат.

 3. 3 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Връща се старата практика, МВР , което се финансира от бюджета /при това, както знаем гълта огромни разходи/ да развива и самостоятелна търговска дейност.
  Знаем и до какво доведе тази практика.
  МВР се занимаваше изключително с "търговските" си обекти и напълно игнорира останалите граждани, които не са сключили договори.

  .
 4. 4 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  нЕма се косите, у МВР-то 90/деветдесет/ годишни бойци за 280 лева нЕма. Така, че, бъдете рахат, не моат да Ви бутнат.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Има защо да се косиш.
  70% от обектите се охраняват не с физическа охрана, а със сигнално-охранителна техника. Този процент ще нараства.
  И, ако не си сключил договор за такъв тип охрана, ще има да чакаш някой да реагира, когато обират дома, вилата, офиса, автомобила, склада ти.

  .
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  "...В същото време законопроектът урежда поредица от лицензионни режими, които вместо да олекотят административната тежест върху бизнеса, я увеличават..."

  Това се случва най-често като правят УЖ козметични пеомени.

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Дневник, моля изхвърлете Моа Преател Тайпи за използване на непозволен код.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Охранителните фирми да не се правят на ощипани госпожици. Много добро знаят, че начело на държавата стои охранител - един от техните. Да са чели какво е казал Наполеон: "Човек бива предаван винаги от свои". И да си затварят човките.

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Държавата иска да лапа още, защото ще си осигури едни сигурни сделки и ще потекат едни потоци от пари.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Нещата ще си останат нагоре с краката.По време на правителството на Орешарски,което минаваше за ляво,тази стопанска дейност на МВР беше прекратена.Сега на власт е коалиция от десни и много десни-дейността се възобновява.

 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Да си ни връщат лепенките на застахователи по джамовете ....Аз има едно време едно Пасатче- имаше си висаджийска лепенка, отворено съм го държал- айдуците му козируваха. На порта на къща или офис - имали висаджийска лепенка- бетон, никой не бара.
  Сега плащаме купища пари за застраховки и аларми и си ни краднат яко.

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "индустриалният клъстер "Сигурност" :)
  Според тълковния речник "индустрия" е " промишленост, производство, фабрично производство, машинно производство".

  Какво произвежда този индустриален сектор?

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Танас
  Танас днес, 08:44
  публикува коментар [#3]: "А посреднически фирми за отдаване на работна ръка като ''Изи Консулт'' който те наемат но не плащат заплата и обезщетение ще им се отнеме ли..." към "Бисер Петков предлага работници да искат обявяване в несъстоятелност на фирма, която им дължи две заплати" в Дневник
  ====================
  Дневник защо свалихте статията с коментарът ми за неплащащата фирма "Изи Консулт" ООД?
  Така като ги прикривате не им помагате нито на Изи нито на министър Бисер Петков който се надявам да вземе НУЖНИТЕ ЗАКОННИ МЕРКИ или да си подаде ОСТАВКАТА а не да ми триете коментарите защото и в двата случая се касае за човешки живот което за тях а и за Вас май не означава нищо.
  С покриването спирате информация която трябва да стане публична за да не пострадат и други.
  А ако са ваши близки или деца?
  ====================
  Ами сега! Възникна грешка

  Сървърът върна "404 Not Found".

  Нещо е нарушено. Моля, уведомете ни какво сте правили, когато възникна тази грешка. Ще го поправим възможно най-скоро. Съжаляваме за причиненото неудобство. http://id.capital.bg/tanas2

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ама сега, какво трябва да спасяваме охранителните компании от конкуренция, за да е сигурно печелбата ли?
  Ами да се напънат малко с мозъците и да помислят, как може да са конкурентноспособни на МВР - с по-бърза реакция, с учтиво отношение, с конкурентни цени, с допълнителни услуги......

 15. 15 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Мутрясалите се оплакват, че полицаите щели да им мутреят над главите ? !?

 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хе-хе, опасенията май са двустранни.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Весело

  "индустриалният клъстер "Сигурност" :)Според тълковния речник "индустрия" е " промишленост, производство, фабрично производство, машинно производство".Какво произвежда този индустриален сектор?
  —цитат от коментар 12 на aralambi


  Произвежда ДОБАВЕНА "реалност", лъжливо чувство за сигурност! Докато се случи застрахователното събитие!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След като си доплащане за лечение, сега вече ще си плащаме допълнително за полиция, пожарна и т.н.
  Отделно ще се плащат данъците. Те за какво се плащат всъщност?
  Честито на всички. Гласувайте за партия СУДЖУК

  "We're not gonna take it! Anymore."
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Те частните охранители станаха повече и по-силни от полицаите.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Парите свършиха, овцете съвршиха и вълците започват да се хапят един друг :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK