Президентът очаква електронно гласуване, което да гарантира честни избори

Президентът очаква електронно гласуване, което да гарантира честни избори

© Администрация на държавния главаПрезидентът Румен Радев очаква моделът на дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронния вот. Това е заявил държавният глава на среща в президентството днес с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.


Двамата са се обединили около позицията, че въвеждането на електронния вот ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който българите в чужбина участват в изборите, посочват от администрацията на държавния глава.


"Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина", е посочил Радев. Той е поздравил Алексиева за прозрачното и честно организиране от страна на ЦИК на изборния процес през последните години.
Председателят на ЦИК от своя страна е запознала държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя е изтъкнала, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област. До края на годината предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване. Ще бъде изготвен анализ, на чиято основа ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори през 2018 г. Преди време се разбра, че симулациите ще струват 33 хил. лева.


Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Това е добре, но поне засега електронното гласуване е уязвимо и може да бъде манипулирано от хакери.

 2. 2 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Говоренето за електронно гласуване е загуба на време и енергия. Развитите държави още не са го въвели, та ние ли в нашата мафиотска държава? Кое в България е направено като хората и работи без проблеми, та си мислим че с гласуването по електронен път ще е по-различно?

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г."А дано.

 4. 4 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Из "Граф Монте Кристо"

  " - Кой знае дали ще ги видим някога - промълви Морел и изтри сълзите си.
  - Скъпи мой - отвърна Валантин - Нима графът не ни каза преди миг, че цялата човешка мъдрост се включва в двете думи: чакай и се надявай!"
  Attendre et esperer!

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7252 Неутрално

  ""Двамата са се обединили около позицията, че въвеждането на електронния вот ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който българите в чужбина участват в изборите"

  И кой и как ще гарантира сигурността на вота

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3547 Разстроено

  "Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина"
  ==============
  А дано, ама.....
  Просто сегашните цигански барони с джипове и тояги ще бъдат сменени с очилати момчета с компютри. Поне маанетата и кебапчетата може да понамалеят.

  Еретик
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  Тоз призидент много ваш човек бе? Язък че гласувах за него! От коя амбасада у дърпат конците, щом е за електронно гласуване?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Липсата на интерес от българите в чужбина на референдума за електронното гласуване иницииран от Плевналиев и закона за ограничаване на секциите в държавите извън ЕС е ясно доказателство,че ще видим електронно гласуване през крив макарон.
  И с действията си сме показали,че си го заслужаваме.

 9. 9 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Аз съм работодател на стотина човека. Нали се сещате колко бързо ще им обера флашките. Как ще ги "помоля" ли ? Има 200 начина, даже ще се радват.
  А пук вече купения вот няма да е толкоз несигурен, защото не се знае като е платено, какво ще прави в тъмната стичка. Ще е вече сигурен на 100%. Плащаш-получаваш.
  Не случайно не се практикува в Нито Една Нормална държава по света. Бе даже и в ненормалните. А ние понеже сме най чесните в света с най чесните политици, ще сме първенците в това начинание

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Твърдо съм ЗА е-гласуване и то час по-скоро. Това трябва да е по избор - който иска, да гласува с бюлетина, който иска, по електронен път.

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Страшна глупост е това електронно гласуване, освен ако не се предоставя само на висшисти. Просто ще накарат всички мургави да си изкарат ел. подпис, ще им го вземат, и директно ще гласуват вместо тях.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  както казваше др Станишев - смешници и циркаджии , големи смешки ,никога няма да стане това точно в България .

 13. 13 Профил на nenaliberastiqta
  nenaliberastiqta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "voyko":

  Друга манипулация е по притеснителна. Представи си как едно цяло ромско гето влиза в една къща и гласува дистанционно.... Купения вот вече ще се отчита идеално :) А едни мислещи как да помогнат на малограмотните да се справят НПО-та ще придобият по осезаема политическа власт. С две думи последното е целта на заниманието.

 14. 14 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  За герб става още по-лесно да манипулира изборите в своя полза. Плаща на група хакерчета и хоп, получават каквито искат резултати ...
  Не на електронното гласуване!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 15. 15 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#9] от "Голямото прочистване":

  Идеята е да се даде възможност на повече хора да гласуват и така твоите 200 човека ще потънат бързо бързо. Електронното гласуване няма да промени практиките с купуването на гласове, може би ще ги направи една идея по-трудни и скъпи. Но като стане възможно да не се занимаваш да ходиш и да се редиш на опашки тогава платеният вот като процент ще падне. И да, това ще отнеме доста време за да се случи.

 16. 16 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Защо не се закупи готовата система в Естония или друга развита страна? Какво налага разработването на нова система специално за България? Усвояване на средства? Протакане? Одобрение от Кремъл?

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Дано го направят за следващите пресрочни избори догодина :)


 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Радев е голям йезуит. Искал система, която да гарантирала, че няма да има купен вот. То е ясно, че няма такава система. Независимо дали и електронна или не - щото купен вот има и сега. Как иначе ще си обясните компактния вот в циганските махали?

  Проблемните групи са турците (4-5%) и циганите (4-5%). Това са има -няма 10% от електората. И заради тези 10% останалите 90% трябва да се редим на опашки? Нали се сещате, че турците така или иначе си гласуват. Циганите и сега си продават гласовете. Та разликата ще е за останалите 90% половината от които не им се мърда до избирателната секция. Това за живеещите в БГ. Тези в чужбина в много случаи имат оправдание (там секциите често са на часове път с влак или дори самолет).

  Та, накратко, електронният вот би увеличил нормалният вот. Контролираният и сега си е ОК.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Съгласен. Бих добавил:
  -Достъпност-особено важно за живеещите в чужбина или в региони без избирателни секции
  -Изключва "човешката грешка" - бъркане в чувалите.
  -Бързо извеждане на резултати в реално време
  -Лесен за одитиране
  -Икономичен
  -Възможност за повишаване изборната активност

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Не разбирам упоритото неразбиране от страна на всички разбиращи очевидният факт, че електронното гласуване е само средство, един от възможните начини за волеизлияние. Просто то трябва да съществува, за да може човек, в зависимост от ситуацията, да избере най-подходящия за него подход. Само по себе си то е с точно толкова предимства и недостатъци, колкото и всички останали начини за подаване на вот. По-скоро на него възлагат надежди чужди етнически партии и местни партии със затихващи функции. Дю шеш за първите и геле за вторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK