Нели Виодорова, кандидат за съдебния съвет от независим депутат: Съдебната власт е длъжник на обществото

Нели Виодорова, номинирана за ВСС от независим депутат

© Николай Дойчинов

Нели Виодорова, номинирана за ВСС от независим депутатНа 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите 11 членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


В продължение на три седмици "Дневник" представя 18-те кандидати на парламентарните партии през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите за съдебния съвет на всички политически партии, ред идва и на единствената номинация от независимия депутат Ангел Исаев. Тя е за Нели Виодорова, адвокат и резервен член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Тя е с 26-годишен юридически стаж като адвокат. Завършила е Софийския университет с общ успех от семестриалните и държавни изпити от 5.92.


Концепцията


В концепцията си Виодорова пише, че като адвокат се е явявала по наказателни, граждански, административни дела, както и по процеси пред Европейския съд по правата на човека. Според нея погледа ѝ от "друг ъгъл" не като магистрат би обогатил дейността на ВСС.


И кандидатът на независимия депутат обръща внимание на неравномерната натовареност между столичните съдилища и някои по думите ѝ "бутикови" съдилища в провинцията. Според нея командироването на съдии от един в друг съд е само палиативна мярка. По-глобалното решаване на въпроса изисква законодателни промени, за да се промени подсъдността на делата и те да се разпределят по-равномерно между съдилищата.


"Професионалните умения на съдиите са белег за капацитета на съдебната власт и основание за ефективно правосъдие", отбелязва Виодорова. Според нея ВСС следва да организира професионални срещи на регионално ниво и ротационен принцип за проблеми с правоприлагането, обмен на добри съдебни практики и др. ВСС да въведе и


изискване към всеки съдия за участие в правно обучение няколко часа годишно.


Според кандидата, издигнат от Исаев, на съдиите следва да се провежда задълбочено обучение и по европейско право и правата на човека.


Тя се обявява за забрана съдии да заемат председателски пост за повече от два последователни мандата в съдилищата изобщо, а не само в конкретен съд, както е сега уредено.


Съдебният съвет трябва да полага усилия за поддържане на добър диалог органите на другите две власти, но този диалог трябва да е равнопоставен, осъществяван с достойнство, посочва Виодорова. Да не допуска намеса в дейността на съдебната власт.


Адвокатът също отбелязва ниското обществено доверие към съдебната система.


"Съдебната власт е длъжник на обществото",


подчертава тя. Според нея ВСС трябва да изясни причините за констатациите на еврокомисията за диспропорцията в България между отделените разходи за функциониране на съдебната система, намаляващите дела и недоверието на гражданите и да очертае пътя за преодоляването им.


Имотна декларация


Нели Виодорова е декларирала два апартамента - в София и Свети Влас, последният ѝ е дарен. След дарение тя придобива и половин апартамент в Перник. Има части от поземлени имоти в Перник и две села. Има и автомобил - Тойота, който е купила с лични пари. На нейно име има и влог от близо 19 хил. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Съдебната власт е длъжник на обществото".Не само - съдебната власт,цялата правосъдна система.

 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Всички кандидати за ВСС са КОРУМПИРАНИ!!!! И сегашното ВСС и бъдещото ВСС са продукт на задкулисните договорки на мафията управляваща България близо 30 години!

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ВСС да престане да кадрува и да започнем да избираме магистратите с пряко гласуване, както това е в САЩ. Само че ние вземаме от демократичните страни само това, което ни изнася, а прекият избор на магистрати не се вмества в интересите на управляващите.

 4. 4 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Съдебната власт е слугиня на посткомунистическата мафия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK