По повод убийството във Виноградец: Защо притежателят на пистолета още не е обвинен?

По повод убийството във Виноградец: Защо притежателят на пистолета още не е обвинен?

© Надежда Чипева, КапиталЧл. 338. (1) от НК: Който, като държи, пренася, изпраща или работи с взривове, огнестрелни оръжия или боеприпаси, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до десет хиляди лева.
(2) Ако от това /.../ е причинена на едно или повече лица смърт или значителна повреда на имот, наказанието е лишаване от две до осем години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години."


Обръщам внимание, че тези разпоредби на Наказателния кодекс не визират извършителя на стрелбата, а се занимават с вината на притежателя на оръжието. Цитирам ги по повод убийството във Виноградец.


Какво знаем?
От съобщеното досега: в четвъртък срещу петък миналата седмица в ресторанта в село Виноградец на празненство по случай рождения ден на 6-годишно дете е изваден законно притежаван пистолет от неговия притежател, пистолетът попаднал и в ръцете на детето. Произведен е изстрел и куршумът прострелва смъртоносно собственика на ресторанта. Образувано е досъдебно производство, обясни във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, по чл. 123 от НК, изясняват се обстоятелства и факти, разпитват се свидетели, започнал е и разпит на детето в "синя стая", назначени са експертизи, за да се установи кой е изстрелял смъртоносния куршум.


На въпроса защо - след като имаме налице безспорния факт, че притежателят на пистолета е нарушил цитираните текстове на НК, в резултат на което е причинена смърт, той още не е обвинен (пак подчертавам - само за нарушените разпоредби на НК), не получихме ясен отговор. Целта на образуваното досъдебно производство е да бъде установено кой е стрелял. Въпросът за вината на притежателя на пистолета, дори да не е стрелял той, стои засега игнориран.


Кой пръв съобщи, че детето е стреляло? И на какво основание?


Арнаудова не знаеше. Информацията бе разпространена от агенция "Фокус"на сутринта след трагичния инцидент, цитирайки говорителя на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов:


"По първоначална информация след употреба на алкохол единият от присъстващите извадил законно притежавания си боен пистолет в разрез на изискванията за безопасност и законовите разпоредби. Започнала размяна на оръжието, което попаднало и в ръцете на детето. При произведен неволен изстрел смъртоносно бил ранен собственикът на заведението. За случая незабавно е уведомена Окръжната прокуратура. Притежателят на оръжието – 44-годишен жител на същото село, е задържан за срок от 24 часа, а пистолетът е иззет."


На въпроса към Арнаудова може ли МВР да съобщи това без разрешение на прокурор и преди да е извършена проверка, при положение че има смърт, Арнаудова каза, че


"не би трябвало да има такова съобщение без консултация с прокурор"


Междувременно става известно, че неспоменатият дори с инициали в съобщението 44-годишен жител на същото село, притежател на оръжието, е Лазар Влайков, председател на Общинския съвет в гр. Септември, активист на ГЕРБ, изключван два пъти от партията заради минали криминални прояви.


Ден по-късно започнаха да валят противоречивите изявления на свидетелите пред медиите, паралелно с информацията, че детето е племенник на Влайков и че бащата също твърдял, че синът му е стрелял. Независимо от това съмненията в първоначалното съобщение се засилиха и от преместването на досъдебното производство от Пазарджишката в Пловдивската прокуратура, както и от свидетелствата за криминалните прояви - сбивания и нанасяне на телесни повреди, на притежателя на пистолета и връзките му с районния прокурор.


Запитана за тези минали прояви на Влайков, както и за коментар на твърденията в медиите, че благодарение на тесните си връзки с районния прокурор той е оставал безнаказан, Арнаудова съобщи, че сега се проверява дали е имало проверки срещу него, как са завършвали, имало ли е протекция над него.


Ще се направи и проверка на разпечатките на телефонните разговори вечерта след инцидента, за да се види дали наистина той се е обадил на районния прокурор, както предполага пред медиите дъщерята на застреляния, докато тя е мислела, че звъни на тел. 112.


В медиите - разнопосочни твърдения на свидетели


Димитър, син на застреляния собственик на ресторанта, не вярва, че дете на 6 години може да произведе изстрел с пистолет 45-и калибър, с много силен откат. "Това е фантастика, прикрива се собственикът на оръжието", е неговата версия.


Дъщерята на убития Деница, която е пряк свидетел, твърди пред Би Ти Ви, че баща ѝ е убит неволно не от детето, а от Лазар Влайков. "Детето си играеше отзад, те двамата - с моя баща, разглеждаха оръжието, Лазар стреля последен пет пъти", казва тя. В един миг дъщерята видяла баща си как става от стола и му извиква "какво направи бе". По тези думи съди, че не е било детето. Казва също, че Влайков, вместо да се обади на 112, говорил с някого по телефона след инцидента и според нея се е обадил на прокурора.


Съпругата на убития също е убедена, че не е стреляло детето. Според нея то е изкупителна жертва, за да се оправдае той. Моят мъж е ловец цял живот, той никога няма да даде оръжие на дете, както искали да го изкарат."


Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че


на мястото са открити 126 гилзи от газово оръжие


което сигурно означава, че там се стреляло и с газов пистолет освен с бойния "Глок", но той не изясни този нов детайл от фаталното празненство. А за пистолета "Глок 21" Цацаров поясни експертно, че е специален и нямал традиционния външен предпазител. Той бил монтиран в механизма на спусъка и трябвало усилие, за да бъде произведен изстрел. Според Цацаров "е трудно дете да произведе изстрел с това оръжие, но не е невъзможно".


В същото време, твърди се в медиите, бащата на детето казал на сина на починалия, че то е стреляло. Същото твърдят и свидетели по "Нова телевизия". Пак по информация на "Нова тв" отпечатъците показват, че детето е държало пистолета, но не е ясно дали е стреляло то.


Извън прекия въпрос кой е стрелял, който се разследва в момента, жители на селото говорят, че


инцидентите на Влайков били много, но хората ги е страх да говорят


Побой над син на общински съветник и удари с нож на мъж след пътен инцидент. И в двата случая бил оправдан.


Сред лавината от взаимно противоречащи си твърдения


се открояват вездесъщите въпроси, които водят в две тъмни посоки:


- Недоверие в институциите, които трябва да разкрият истината. В нормалната държава каквото каже прокурорът на този етап (преди съда), то е вярното. У нас каквото каже институцията, буди съмнение.


Защото - щом въпросният функционер на политическа партия, която е на власт, е оставал несанкциониран досега за проявите си, всичко друго може да се породи като размисъл, но не и доверие. С просто преместване на делото в Пловдивската прокуратура проблемите не се решават. Доверието се връща чрез разследване на съмнителни връзки и санкция за прокурор, който си е позволил да протежира.


- Срив на нравите и жертване на истината заради интереса.


Как иначе да си обясним, че пияни възрастни празнуват рожден ден на дете с гърмежи и размятане по масата на боен пистолет. И че родителите на детето са там и не реагират.


И как да си обясним, че на притежателя на пистолета още не е повдигнато обвинение - връщам се на цитираното от НК, с което започнах. Та престъплението по чл. 338, алинея 2 (подчертано в болд) е единственото безспорно нещо в тази трагедия: Влайков е нарушил закона само с изваждането на пистолета на масата.

  Коментари (44)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на theduloclan
   theduloclan
   Рейтинг: 1223 Неутрално

   По повод убийството във Виноградец: Защо притежателят на пистолета още не е обвинен?
   -----------------------

   Защото е протеже на престъпната организация ГЕРБ.

  2. 2 Профил на gl_avatar
   gl_avatar
   Рейтинг: 1099 Неутрално

   Бай Х ги пази, надзирава и ползва по избори.

   Толкова е просто всяка партия веднъж годишно да си преглежда кадрите, и да си почиства редиците за да не загнива.
   Същото важи и за държавната администрация !

   Ама ги мързи и нямат интерес.

  3. 3 Профил на solange
   solange
   Рейтинг: 1590 Неутрално

   Чакат нареждане дали да пипат човека от ГЕРБ или да продължат да се правят, че нищо не е станало, за сметка на невинното дете.

  4. 4 Профил на Orchid
   Orchid
   Рейтинг: 961 Гневно

   Подобни филми за местни недосегаеми партийни феодали гледаме не от тази година, не и от миналата.
   Гнусното тук е, че за да остане отново "невинен", самозабравилата се мутра обвинява ДЕТЕ! До къде стигнахме в упадъка на ценностите си, хора????
   И при положение, че досега този човешки отпадък е излизал "чист" от всякакви престъпления, как да имаш доверие на институциите? Правосъдието в нашата държава е затънало в блатото на политическия и финансов интерес на шайка престъпници!

  5. 5 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 2982 Неутрално

   Днеска говорителката на Цацаров съобщи най тържествено - И по този случай работим непрекъснато.Всички били разпитани - включително и детето в синя стая - но нищо не можела повече да каже за да не пречи на разследващите органи.

  6. 6 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2133 Неутрално

   6 годишно дете ... и 140 гилзи ?! То си е било стрелба за малка война

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  7. 7 Профил на m_todorov
   m_todorov
   Рейтинг: 790 Неутрално

   Защото става въпрос за член на мутропартията гроб - сбирщина от нискочели, нищо нечели примати.

  8. 8 Профил на Цецо
   Цецо
   Рейтинг: 1574 Неутрално

   Хубаво детско парти. Полунощ, стрелба като на война, ракия бол. Чалгата не се споменава. Както и дали е за първи път. Но може да се досетим. Както и дали участниците са били цигани.
   А истински жалкото е, че това е нормална феодална картинка от отечеството ни.

   Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
  9. 9 Профил на brutester
   brutester
   Рейтинг: 590 Неутрално

   Малка корекция за редакторите: В последната версия на НК са променени малко в ред http://lex.bg/laws/ldoc/1589654529
   Чл. 338.
   (2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който предостави взривни вещества, оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия на лице, ненавършило 18 години, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до пет хиляди лева.
   (3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако от деянията по ал. 1 и 2 са последвали причиняване на едно или повече лица на средна или тежка телесна повреда, или смърт, или значителна повреда на имот, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.


   , но това не променя статията по същество.

   <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
  10. 10 Профил на Stewie
   Stewie
   Рейтинг: 2555 Любопитно

   защо ще си управляващ ако закона ще важи И за теб ,в Мутристан е така

  11. 11 Профил на alchemist
   alchemist
   Рейтинг: 964 Любопитно

   Ама интересно, гербавите тролове все още не са се разписали под тази статия. Чакат указания май...

   Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
  12. 12 Профил на solange
   solange
   Рейтинг: 1590 Неутрално

   Дневник, цитирайте актуалните текстове на НК!

  13. 13 Профил на Dimiter Tsvetkov
   Dimiter Tsvetkov
   Рейтинг: 1048 Неутрално

   Детето очевидно НЕ е извършителят на фаталната стрелба. Позор, по-голям от суджука.

  14. 14 Профил на gcb59309802
   gcb59309802
   Рейтинг: 341 Неутрално

   Не обвинен, защото е ГЕРБераст-убиец, а прокурорите не закачат хората на шайката "Трите прасенца" ( Бай СУДЖУК, ЦАЦАТА и ШИШИ). Сега въртят и сучат , как да натопят невинно 6-годишно дете и по ГЕРБерастки маниер то е виновно, защото.....се е родило по времето на Орешарски!!!! Толкова за "справедливата" съдебна система и живота в провалената "европейска държава " - ГЕРБеристан...

  15. 15 Профил на Чушкопек
   Чушкопек
   Рейтинг: 277 Весело

   Описаната картинка с пушкането, стрелбите балкански, викове болгар-болгар са някъде откъде век-два назад, нали? Не е възможно таквоз в наши дни.

   Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
  16. 16 Профил на iur21527716
   iur21527716
   Рейтинг: 300 Неутрално

   Защото в страната властват местни дерибеи които са над закона и право охранителните и раздавателни органи работят за тях, типичен пример за fail state. В България институции няма.

  17. 17 Профил на stoil_stoilov
   stoil_stoilov
   Рейтинг: 36 Неутрално

   Все съм виждал деца-войници, ама то и при Джозеф Кони в Конго нямаше толкова малки. И да изстреля 126 патрона! Това си е сталинградската битка направо.
   А човекът го пазят, защото не се знае какво ще каже, ако започне да говори...

  18. 18 Профил на Darth Plagueis
   Darth Plagueis
   Рейтинг: 3802 Неутрално

   Проблемът е, че тази шайка престъпници са на власт.

   Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  19. 19 Профил на Georgi Danov
   Georgi Danov
   Рейтинг: 9 Неутрално

   а някой забелязва ли че собственика (а) не ги е изгонил и (б) е седял до убиеца си и явно 2мата са разглеждали пистолета. Това също е част от проблема — къде е спал и защо не се е обадил на полицията и не ги е изгонил?

  20. 20 Профил на valtoro
   valtoro
   Рейтинг: 2135 Неутрално

   Дори де е било детето, което не вярвам това не го спасява
   от отговорност. Защо се бавят със окончателната експертиза
   , какво искат да прикрият ???

  21. 21 Профил на lion
   lion
   Рейтинг: 218 Неутрално

   По чл 338 ал2 от НК този човек вече трябваше да е в затвора!!!
   "Чл. 338. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривове, огнестрелни оръжия или боеприпаси, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.

   (2) Ако от това последва взрив и е причинена на едно или повече лица средна или тежка телесна повреда или смърт, или значителна повреда на имот, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

  22. 22 Профил на Cassi
   Cassi
   Рейтинг: 3195 Неутрално

   Само фактът, че на детски рожден ден се носи оръжие и се стреля с него (плюс газов пистолет), вече говори достатъчно, що за хора са се били събрали там.
   Правораздаването е отделна тема.

   Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  23. 23 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 8640 Неутрално

   Защото е от ГЕРБ, защото има приятел прокурор и за още нещо.

  24. 24 Профил на Андонов
   Андонов
   Рейтинг: 613 Неутрално

   Прокуратурата спи и волно или неволно прикрива очевидни действия на виновникът. А селския тарикат, се подиграва с цялата държава и за пореден път ще опита да отърве затвора.
   Рецидивист от висок калибър, с политичски протекции.
   За семейството, съболезнования.

   “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
  25. 25 Профил на val1320
   val1320
   Рейтинг: 445 Неутрално

   До коментар [#4] от "Orchid":

   Какъв феодал е този помияр ,бе?Някакъв малограмотен мушморок, записал се в някаква партия и чакащ лъжица с чорба!И сигурно служил в КЕЧ-а с тази тъмна кожа,научен да борави с лопата и кирка, а не с оръжие!Типични селски сбирки с много алкохол,чалга и гърмежи!И убит човек,за съжаление....

  26. 26 Профил на gobay
   gobay
   Рейтинг: 1349 Неутрално

   До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

   Само да ти припомня-България уби дете.

  27. 27 Профил на socialen
   socialen
   Рейтинг: 490 Неутрално

   На дългата "кадрова" скамейка на Борисов седят само такива пълни главанаци.

   Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
  28. 28 Профил на oliverstone
   oliverstone
   Рейтинг: 336 Неутрално

   До коментар [#21] от "lion":

   Пишеш глупости. Как да е в затвора като не е осъден ? Вкаран ли е обвинителен акт? И как да бъде вкаран, като срещу това лице тече разследване и за друго престъпление, задължително трябва да се проведат експертизи - балистична, която да даде отговор възможен ли е механизма на възпроизвеждане на изстрела и попадането му в целта, а затова трябва и следствен експеримент, химическа експертиза от натривките. Питам, готови ли са тези експертизи, май не са, иначе без тях връщане на делото и ще бъде оправдан. Какво е това бързане и на кого му трябва?

  29. 29 Профил на stenli1
   stenli1
   Рейтинг: 1730 Неутрално

   До коментар [#26] от "gobay":

   Не, ГЕРБер уби човек

  30. 30 Профил на stenli1
   stenli1
   Рейтинг: 1730 Любопитно

   До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

   Вече няма съществена разлика между османско иго и ГЕРБерско управление

  31. 31 Профил на lz73
   lz73
   Рейтинг: 1041 Неутрално

   До коментар [#21] от "lion":
   Всеки нормален съдия ще прецени, че дори и детето да е произвело фаталния изтрел, собственика на оръжието е виновен и то в хипотезата за "особено тежки случаи".
   Обяснявам защо. Първо отнет е човешки живот и второ непоправимо е увредена психиката на едно невинно дете. Т.е. около 15 години затвор. В случая ако собственика сам беше гръмнал жертвата можеше да се размине и по-леко...

  32. 32 Профил на oliverstone
   oliverstone
   Рейтинг: 336 Неутрално

   До коментар [#21] от "lion":Всеки нормален съдия ще прецени, че дори и детето да е произвело фаталния изтрел, собственика на оръжието е виновен и то в хипотезата за "особено тежки случаи".Обяснявам защо. Първо отнет е човешки живот и второ непоправимо е увредена психиката на едно невинно дете. Т.е. около 15 години затвор. В случая ако собственика сам беше гръмнал жертвата можеше да се размине и по-леко...
   —цитат от коментар 31 на lz73


   Плаша се, какви разбирачи дават мнение във форума. Ама това, че трябва умисъл за убийство, за да има престъпление - кой го е грижа. Раздават се едни петнайсет години на ангро и даже ни обясняват защо.
   Дано няма такива нормални съдии.
   Разберете бе, единствено може да има причиняване на смърт по непредпазливост - лишаване от свобода до шест години.

  33. 34 Профил на extraCACA
   extraCACA
   Рейтинг: 2513 Неутрално

   браво Петя, успя да поразмърдаш мазните дирници :)

  34. 35 Профил на Без коз
   Без коз
   Рейтинг: 1843 Весело

   На някой правили му впечатление,че герберските тролчета липсват?

   Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  35. 36 Профил на stenli1
   stenli1
   Рейтинг: 1730 Любопитно

   До коментар [#35] от "Без коз":

   Статията на ББС ги прати В нокдаун

  36. 37 Профил на Без коз
   Без коз
   Рейтинг: 1843 Весело

   До коментар [#36] от "stenli1":

   Ми да :) Намерили са си друга статия :)

   Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  37. 38 Профил на ppopov_67
   ppopov_67
   Рейтинг: 1073 Неутрално

   До № 26, който пише: "България уби дете".
   Не България, а "управляващите" ни вече десетилетие долнопробни мафиоти.
   С които не можем да отъждествим нещастната ни Родина.
   Както по време на "развития" социализъм никой нормален човек не се отъждествяваше с "управляващата" ни комунистическа шайка.

  38. 39 Профил на elibal
   elibal
   Рейтинг: 413 Неутрално

   Няма гражданска култура.
   Ня се реагира на това, че се показва и разнася оръжие в присъствие на деца, пуши се и се пие на провала в присъствие на деца и даже може би ги карат да пийнат малко, за да са "мъже". Чалги с ужасен език и няма да се очудя ако им пуснат и порно на малките.
   Преди години на екск. от училише с деца никой не се сещаше да попита в хотела кодирани ли са съотв. канали "за възрастни"

   Няма гражданска култура

  39. 40 Профил на stoyaniva
   stoyaniva
   Рейтинг: 548 Любопитно

   Кой, по дяволите, перна минуси на по-горния ми коментар?! С който коментар очевидно одобрявах тезата на авторката (случвало се е често да я критикувам, но тя е от малкото добри журналисти според скромното ми мнение)? И който коментар насочваше към статията от следващия ден и коментара ми под нея:
   "Браво на Петя за вчерашната статия. Дано обаче не си повярва, че само и единствено нейната статия накара прокуратурата да извърши необходимото - да обвини Влайков.

   За ГЕРБ... е, не може да имаш такива данни за един човек, да си го изключвал веднъж заради подобни безобразия, а после да си го приютиш пак, щото - видите ли - има влияние в общината. Никакви оправдания не вървят! Тъпа, арогантна, ченгесарска постъпка!"
   Вижте сега... моето лично мнение не е чак толкова важно. Обаче навика да пляскаме минуси и плюсове по условен рефлекс има значение. Да вземем да се спрем, а?!
   И отново - Браво, Петя (без иронична закачка го казвам), за тази статия!

  40. 41 Профил на 2.5
   2.5
   Рейтинг: 1499 Неутрално

   Въпросът, защо още не е обвинен притежателят на пистолета е едно на ръка.
   По-интересно е с такова криминално минало как още има разрешително за оръжие?!

   I Want To Believe
  41. 42 Профил на stenli1
   stenli1
   Рейтинг: 1730 Любопитно

   До коментар [#41] от "2.5":

   Еще по-големия въпрос и защо този КРИМИНАЛНО проявен ГЕРБер е председател в ОС в Септември
   Ама какво се чудим след като ГАНГСТЕР е Премиер

  42. 43 Профил на mimeto71
   mimeto71
   Рейтинг: 429 Неутрално

   а някой забелязва ли че собственика (а) не ги е изгонил и (б) е седял до убиеца си и явно 2мата са разглеждали пистолета. Това също е част от проблема — къде е спал и защо не се е обадил на полицията и не ги е изгонил?
   —цитат от коментар 19 на Georgi Danov   Направо що не вземат да го осъдят,да го изровят и да си носи отговорността,а?

  43. 44 Профил на profesionalist
   profesionalist
   Рейтинг: 238 Неутрално

   Факта че е носил пистолет и стрелял с него в населено место е требвало моментално да бъде арестуван в САЩ па може и в други държави да е такъв закона.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах