Изслушването на кандидатите за съдебния съвет от парламента се превърна в бутафория (хронология)

Членовете на правната комисия Филип Попов (БСП) от ляво, председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид от ДПС.

© Анелия Николова

Членовете на правната комисия Филип Попов (БСП) от ляво, председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид от ДПС.Правната комисия изслушва 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Депутатите трябва да изберат 11 представители от 25 членния орган. 11 души от квотата на магистратите бяха вече избрани на общи събрания през пролетта. Парламентът вероятно ще гласува кандидатите следващата седмица, като това трябва да стане с мнозинство повече от 2/3 за всеки кандидат.


Всички партии в Народното събрание издигнаха кандидатури. ГЕРБ - петима, БСП - шестима, ДПС - двама, Обединени патриоти - двама, Воля - двама и една номинация от независим народен представител.

Изискването за квалифицира мнозинство означава, че за да бъде избран един кандидат, са нужни гласовете на ГЕРБ и БСП или ГЕРБ и ДПС. Досега винаги изборът се е случвал с партийни договорки и на квотен принцип. По информация на "Дневник" тази година формулата е 4:3:2:2 - ГЕРБ: БСП:ДПС:Обединени патриоти.


Депутатите трябва да изберат шест души за съдийската колегия. За нея са издигнати 11 души. За петте места в прокурорската колегия има седем кандидати.
Може да проследите хронологията на изслушването по-долу.


13:30 ч. Приключи изслушването на кандидатите, което приличаше по-скоро на симулация на такова. Липса на въпроси, никакъв дебат по идеите, нито един зададен от НПО-та въпрос, прекалено малко време за представяне на концепциите. Напрактика заседанието се превърна в прочитане на концепциите.


Комисията ще изготви доклад и ще го внесе в парламента, където трябва да се проведе гласуване.


13:16 ч. Крум Зарков представя номинацията на левицата на Светлана Бошнакова от ВКП. Тя започна с благодарност за търпението на депутатите. Тя е последен кандидат.


Бошнакова смята да предложи да се забрани изкачването в кариерата чрез прескачане на нива, нещо, което тя нарича "кариерен туризъм". Според нея трябва да има регулярни срещи на членовете на ВСС с редовите магистрати.


Светлана Бошнакова е номанация за прокурорската колегия на ВСС от БСП

© Анелия Николова

Светлана Бошнакова е номанация за прокурорската колегия на ВСС от БСП


13:05 ч. На ред е и втората кандидатура на ДПС на ръководителя на Столичната следствена служба Пламена Апостолова. Йордан Цонев изтъкна, че е била награждавана от главния прокурор Сотир Цацаров при представянето й.


Тя заяви, че е добре, че и останалите кандидати са очертали едни и същи проблеми като теми, които са били засегнати от номинираните от професионалната квота. "Това означава, че имаме изначален консенсус за работа".


Апостолова успя да се представи под отреденото за това време от 10 минути, за което Кирилов й благодари. Накрая тя заяви: "Независимостта, която обществото иска да види се определя от поведението на всеки един от нас. Доброто управление може да бъде постигнато. То означава обратна и конструктивна връзка с колегите. Когато няма обратна връзка за проблемите се говори коридорно, а постиженията остават само сред колегите", заяви Апостолова. Към нея нямаше въпроси.


12:53 ч. На ред е кандидатурата на Маринела Тотева, която е от Върховната касационна прокуратура.
"Независимост не означава безконторлност. Работата на ВСС може да се контролира чрез публичност. Предаването онлайн трябва да продължи. Споровете по вътрешни за системата проблеми трябва да се водят на заседания, а не през медиите, онлайн сайтовете и вестниците", заяви още Тотева. Тя обяви, че ако бъде избрана ще предложи да бъде извершена проверка на етичните комисии по места.


Маринела Тотева, кандидат за прокурорската колегия на БСП

© Анелия Николова

Маринела Тотева, кандидат за прокурорската колегия на БСП


12:51 ч. Тишината и рутината на изслушването беше нарушена от Крум Зарков от БСП, който поиска Чапкънова да развие повече идеите си за промяна на дисциплинарната практика на съдебния съвет. Според нея трябва се направи анализ на досегашната практика на съвета, но се извини с малкото време да развие конкретните идеи за промяна на процедурата.


12:41 ч. Чапкънова започна с благодарност към вносителите й. "Може да звучи клиширано, но мотивацията ми да застана тук пред вас се основава на моя натрупан професионален, адмиинстративен и житейски опит, както и готовността ми да участвам активно в промяната на Висшия съдебен съвет".


12:37 ч. Изслушването се превръща в състезание по бързо прочитане на концепциите. Йордан Стоев успя да прочете своята за по-малко от 10 минути. Към него нямаше въпроси.


Следва номинацията на ГЕРБ на Калина Чапкънова, която е ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Тя е била наблюдаващ прокурор по делото за атентата на летище "Бургас" в Сарафово от 2012 г. Това досъдебно производство е описано подробно в мотивите за издигането ѝ за член на следващия съдебен съвет от депутатите от ГЕРБ. Причината - докато е наблюдавала това разследване, тя е била и шеф на прокуратурата, освен това била на трето място по разглеждани преписки сред колегите си. Награждавана е със служебна благодарност от последните двама главни прокурори - Борис Велчев и Сотир Цацаров, изтъкват още предложителите ѝ.


Калина Чапкънова е номинация на ГЕРБ. Тя е ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас.

© Анелия Николова

Калина Чапкънова е номинация на ГЕРБ. Тя е ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас.


12:28 ч. Депутатите явно смятат да превърнат изслушването само в представяне или прочитане на част от концепциите на кандидатите (които са известни и публикувани от няколко месеца). И към Гергана Мутафова нямаше никакви въпроси. Започна представянето на Йордан Стоев - вторият кандидат, издигнат от лидера на "Атака" Волен Сидеров, известен с това, че е прокурорът, отказал да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски.


12:15 ч. Към Владислав Томов очаквано нямаше въпроси и започна представянето на Гергана Мутафова, която е ръководител на Районна прокуратура Пловдив. Тя беше кандидат и от квотата на магистратите, но при гласуването не й достигнаха няколко гласа. Номинацията й в парламента е внесена от ГЕРБ.


Гергана Мутафова е кандидат за прокурорската колегия от ГЕРБ.

© Анелия Николова

Гергана Мутафова е кандидат за прокурорската колегия от ГЕРБ.


12:04 ч. От време на време в залата се чува звукът от таймера, включен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който да отчита двете минути за представяне на номинираните от вносителите и десет минути за представяне от кандидата.


Владислав Томов, кандидат на Воля за прокурорската колегия на съдебния съвет.

© Анелия Николова

Владислав Томов, кандидат на Воля за прокурорската колегия на съдебния съвет.


12:00 ч. Започна изслушването на кандидатите за членове на прокурорската колегия. Първи е номинацията на Воля - и Владислав Томов, прокурор от Районна прокуратура-Варна. Преди той да започне да говоро Емил Димитров - Ревизоро помоли кандидатите да бъдат по-стегнати, защото "съдиите са изяли времето на прокурорите". Той уточни, че в 13 ч. е насрочено заседание на парламента. Данаил Кирилов обърна внимание, че дори и до този час да не бъдат изслушани всички, процедурата няма да бъде прекъсната.


11:46 ч. Депутатът от ДПС Хамид Хамид представя една от двете номинации на движението - на заместник-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев.


Той заяви, че проблемите във ВСС са довели до значително неодобрение на обществото. Според него независимостта е основен принцип и предпоставка за върховенството на закона. Той говори за независимостта с оглед на възнагражденията в съдебната система. Той прочете от концепцията си идеята заплатата да се определя спрямо ранга на магистрата в съдебната система.


Към него нямаше нито един въпрос.


Той е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


11:33 ч. Независимият депутат Ангел Исаев представи кандидатурата на Нели Виодорова - адвокат от София.
Тя призова да се действа като общност. Според нея независимият съдия е този, който правораздава въз основа на закона и постановява актовете си по вътрешно убеждение. "Законът е слънце за нас, не можем да излезем от тази норма", смята още Виодорова.


Към нея нямаше никакви въпроси.


11:18 ч. Данаил Кирилов ще представи номинацията на адвокат Мирослав Джеров, издигнат от народния представител от ГЕРБ Георги Марков (който не е на заседанието на комисията, защото е в чужбина, уточни Кирилов.)


Джеров чете изцяло от концепцията си. Едно от малките неща, които каза извън нея беше мнението, че изказванията на някои членове в различни медии не трябва да се допускат, защото това рефлектирало върху доверието на гражданите, създавало смут в системата. Към него също нямаше въпроси.


Адвокат Мирослав Джеров, номиниран от Георги Марков от ГЕРБ

© Анелия Николова

Адвокат Мирослав Джеров, номиниран от Георги Марков от ГЕРБ


11:02 ч. Започва представянето на съдията от Върховния административен съд Марина Михайлова.
Номинирана е от БСП. Към нея въпрос беше зададен от един от вносителите на номинацията й Крум Зарков - дали си струва промяна на начина на разделението на съвета. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се усъмни в допустимостта на въпроса, защото това е записано в Конституцията. След тази бележка на Кирилов, Зарков преформулира въпроса си и я попита дали има значение от коя квота ще бъде избрана - магистратската или от парламента.


"На общите събрания съдиите гласуваха по вътрешно убеждение. Не бива да се капсулира съдебната система само от магистрати. Всички кандидати трябва да отсояват идеите, които са представили и да не се подават на лобистки интереси. Би могло да се помисли за увеличаване на съдийската квота, но трябва да има и научни работници в съдебния съвет", заяви Маринова. Тя заяви, че не би инициирала разговор за промяна в законодателството, свързано с колегиите в съдебния съвет.


Марина Михайлова е съдия във ВАС и е номининрана от БСП

© Анелия Николова

Марина Михайлова е съдия във ВАС и е номининрана от БСП


10:51 ч. Следва представянето на съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Драгомир Кояджиков, номиниран от БСП. Той обяви, че щ подкрепи по-добрите идеи на други членове, ако се окаже, че има такива. Кояджиков смята, че съдебните актове трябва да се разясняват чрез прессъобщения на гражданите. Кандидатът смята, че личното противопоставяне във ВСС трябва да престане, защото това ще подпомогне същинската дейност на кадровия орган. В спешен порядък да се въведе електронното правосъдие, обяви още кандидатът.


Към него нямаше въпроси.


10:49 ч. Всичко трябва да бъде насочено към преодоляване на недоверието към съдебната система, заяви Хитова. За тази цел тя предлага да бъде създаден консултационен портал, в който да има качена съдебна практика. Според кандидата нападките срещу съдебната система се дължат и на неинформираност. Сред другите предложения на Хитова бяха идеи, свързани с промяна в законодателството - да се увеличат сроковете за обжалване, да има промяна на местната подсъдност и други.


Към Хитова нямаше нито един въпрос.


10:37 ч. Крум Зарков представя кандидатурата на съдия Диана Хитова от Върховния касационен съд.


10:31 ч. "Наличието на системни проблеми може да се преодолоеят от ВСС при осигуряванена независимостта, това е естествено вътрешно състояние, но ако външните условия ограничат това състояние от там произтичат всички проблеми в системата", беше част от представянето на Марчева. Тя разви тезата, че на всеки магистрат трябва да бъде осигурена индивидуална независимост. Това провокира третият въпрос в изслушването досега от депутата от ГЕРБ Анна Александрова - как Марчева смята, че трябва да се гарантира индивидуалната независимост.


Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, издигната от БСП

© Анелия Николова

Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, издигната от БСП


10:18 ч. Депутатът от БСП Крум Зарков започна представянето на Даниела Маринова - Марчева, съдия от Апелативния съд - София. Преди да представи конкретни данни за нея, Зарков обясни по кои критерии се е водила левицата при номинирането на кандидатите. "Убедени сме, че тя ще е на висотата на предизвикателствата, които не са малко", заяви още Зарков.


10:16 ч. Близо час след началото на изслушването са минали четирима кандидати. Изслушването се отличава с почти никакъв интерес от страна на депутатите, като зададените въпроси са само два. Въпреки че по правилник депутатите могат да отправят въпроси, постъпили от неправителствени организации, и въпреки че има такива, никой народен представител не ги задава.


Снимката е от фейсбук профила на Иван Брегов, от Института за пазарна икономика, който присъства на изслушването в зала "Запад" в Народното събрание. На нея се вижда как докато кандидата на БСП Даниела Марчева представя концепцията си, председателят на правната комисия Данаил Кирилов говори по телефона. По време на изслушването имаше и други депутатите, които отговаряха на мобилните си телефони.10:13 ч. Към Имова беше зададен въпрос от Емил Димитров от Обединени патриоти, който я пита за предизвикателствата в работата на комисията по атестиране и конкурси към съдийската колегия на съдебния съвет, от която Имова е част.

"Най-голямото предизвикателство беше да огласява тези практики и правила, които са свързани с оперативната самостоятелност на органа", беше част от отговора на кандидата.

10:03 ч. Имова обяви, че ще работи за изчистване на системата от всякакви зависимости - "политически, олигархични, всякакви групови и индивидуалниинтереси, които накърняват независимостта на системата, както и зависимостти, които идват отвътре от системата.


Кандидатът на ГЕРБ Вероника Имова, съдия от ВКС

© Анелия Николова

Кандидатът на ГЕРБ Вероника Имова, съдия от ВКС


09:59 ч. Започна представянето на кандидата на ГЕРБ Вероника Имова, съдия във Върховния касационен съд (ВКС). Първото, което тя заяви, че е за нея е чест и въпрос на достойнство да участва в процедурата по избор на нов съдебен съвет. Имова е считана като един от бъдещите сигурни членове на съвета.


09:58 ч. Към Боян Новански нямаше нито един въпрос от депутат от правната комисия.


Боян Новански, издигнат от лидера на "Атака" Волен Сидеров

© Анелия Николова

Боян Новански, издигнат от лидера на "Атака" Волен Сидеров


09:50 ч. "Потомствен юрист съм, баща ми е завършил СУ. Жена ми е също адвокат и работим в една кантора, имаме четири годишен син, започна представянето си Боян Новански. Той заяви: "приех поканата като предизвикателство, защото считам, че мога да допринеса за работата на ВСС. Струва ми се, че след като недоверието е над 90 %, е ясно, че съдебната система не работи".


След това Новански започна да чете бързо от концепцията си. Изреждаше различни теми и идеи за тях:
"Регулярно обявяване на конкурси и да спре командироването. Не се вземат предвид становището на съдиите от общите им събрания при провеждането на конкурсите. Относно условията на труд може да се изпишат томове. Привърженик съм на принципа на самоуправление на системата. Публичност и прозрачност при вземане на решенията.


09:48ч. Започна изслушването на издигнатия от лидера на "Атака" Волен Сидеров адвокат Боян Новански. За него "Капитал" писа, че е близък до бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров дарява на Новански имот край Созопол.


09:45 ч. Въпрос към Магдалинчев имаше от депутата от БСП Филип Попов, който поиска кандидата на ГЕРБ да развие темата с натовареността на съдилищата. Повече въпроси към кандидата нямаше


09:40 ч. "Необходимо е новият състав на ВСС да изгради нов облик на институцията", започна представянето си Магдалинчев. Според него акцент в работата трябва да баъде професионализма при вземане на решенията, прозрачност, и отговорност за взетите решения. Според Магдалинчев трябва да се засили аналитичната дейност на съдебния съвет и да се създаде аналитично звено с юристи, финансисти и икономисти и представители на академичнат общност. Това звено да предлага на пленума за разрешавне проблеми от сферата. Според Магдалинчев новият ВСС трябва да защитава магистратите от публични атаки, независимо от къде идват.
Впечатление направи, че заместник-председателят на ВАС предлага неща, които вече съществуват в работата на съдебния съвет.


Боян Магдалинчев е кандидат на ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Боян Магдалинчев е кандидат на ГЕРБ


09:33 ч. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи номинацията на ГЕРБ на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев. Той вече е бил член на съвета от 1999 г. до 2003 г.


Преди време "Капитал" писа, че името на Магдалинчев се свързва с определянето на съдиите в петчленните състави по ключови дела, като например за концесията в Банско, за уволнението на бившия член на ВСС Камен Ситнилски, дисциплинарното производство срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и др.


Ангелина Николова, издигната от Воля

© Цветелина Белутова, Капитал

Ангелина Николова, издигната от Воля


09:31 ч. "Когато той не се чувства важен и значим, не се чувства оценен, той е много по-склонен да посегне към корупционни практики", заяви в своето представяне Николова. Тя критикува работата на Висшия съдебен съвет. Към нея нямаше никакви въпроси от депутатите.


09:10 ч. Комисията призова кандидатите да спазват отреденото им време за представяне, което е 10 минути. Те решиха да гласуват за всеки един кандидат поотделно след изслушването. То започна с кандидатите за съдийската колегия и с Ангелина Николова, която е адвокат и е номинирана от Воля.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Бързат да им изстине обеда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Покупко-продажбата на членове на ВСС отдавна е приключила. Шиши вече си ги е напазарувал. Няма какво повече да се дискутира.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Та какви въпроси могат да зададат тези тумбаци на снимката?!!!

 4. 4 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Тоя Даниел Кирилов само като погледнеш и ти е ясно защо има корупция във ВСС. А на снимката добре сте ги подредили - БСП + ГЕРБ + ДПС = ВНЛ

 5. 5 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Знае се кой на кого е човек,другото е парлама.идеята за аналитично звено на Магдалинчев по принцип е добра,но някои негови актове са съмнителни.Ако индивидуалната независимост на магистрат е опорочена,решението подлежи на отмяна,а този който е влиял или се е опитал подлежи на наказателна отговорност.
  Освен това от няколко години наблюдавам нещо.което наричам колективна зависимост и влияние не на съдия,а на съд.
  Административен съд София,с другите нямам особен опит, и особено Върховния административен съд правят и невъзможното за да потвърдят порочни и направо малоумни актове на държавни и местни органи на властта и понякога се стараят повече от юристконсултите и адвокатите им и в решенията посочват доводи и факти,които те не са посочили,като игнорират посочени от жалбоподателя доводи.Плюс някои тълкувателни решения,като това,но не само това,че платения адвокатски хонорар по административно-наказателно дело не се възстановява при отмяна,както и че страната не може да иска платения хонорар като вреда,защото срещу него била получена услуга.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Защо са им въпроси? Квотите вече са определени - 4-3-2-2. Бъдещите членове вече са договорени. Излишно губене на време да се задават въпроси, пък и кюфтетата в депутатския стол ще изстинат, докато свърши изслушването. Ако избираха кандидатите според личните им качества, а не по квотен принцип, щеше да има тонове въпроси. Но явно никой не се интересува от такива "подробности". Както беше казал преди време Бойко - и магаре да издигнем, пак ще го изберат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Весело

  "Функциониращата демокрация" в България функционра много зле! Затова все още ни занимавате с разни съдебни въпроси от кухнята! Това след 27 г демокрация, 10 г е ЕС и цели 15 г в НАТО!
  Когато нещо функционра много много зле, най-добре да се подмени! Системата, ситемата! Сменете системата, сменете и кадрите!
  виждам хора от ГЕРБ на снимката! ГЕРБ е €НП! ГЕРБ е немската фондациа-ханс зайдел. Това са видимите резултати на ЕНП и ханс зайдел на местна почва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Типичен предварително решен конкурс. Липса на подготовка при комисията (няма и нужда), липса на квалификация. Въпроса е нашите хора да минат през законовите процедури.
  Колкото до дълбочината на умовете и професионалните стремежи у въпросните хорица от снимките, всеки сам да направи своята преценка и оценка.
  Обществената я знаем. Тя е около 6-8%. Вероятно това е дела на неуките и тези пряко замесени в интересите на въпросните институции, взети заедно.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 9. 9 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#7] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Това след 27 г демокрация, 10 г е ЕС и цели 15 г в НАТО!

  И кой ви е виновен за грешните очаквания?
  Системата работи еднакво на всякъде! Това, че много хора се лъжат по умни и красиви надежди и лъскави телевизионни реклами на американската мечта си е абсолютно техен (и май ваш) проблем.
  Тия същите (демокрацията, ЕС и НАТО) нямат интерес от принципни промени, те се интересуват от стабилност, от "стабилокрация".
  И доказателство е как подпират цялата пробита система в България. Но те знаят, че тук алтернатива няма, а географията си е география.

 10. 10 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Много е красноречива снимката на членовете на правната комисия - Филип Попов (БСП) от ляво, председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид от ДПС.
  Тримата седят и гледат кухо без да искат и без да могат да мислят. Все едно трима старшини от казармата се мъчат да определят кой редник ще е наряд довечера.
  Не занм дали е добре за кандидатите за ВСС до показват интелектуално поведение и иновативно мислене пред тези тримата или е по добре да "опростят" поведението си.
  Предполагам единствената въпросителна за тази комисия е кой от петимата кандидати на ГЕРБ и кои трима от шестимата кандидати на БСП трябва да бъдат отсвирени. ДПС и ПФ са вече уредени. Предполагам нареждането отгоре е да се изритат най-реформаторски мислещите кандидати и тези които показват способност да мислят самостоятелно и независимо.

 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 689 Любопитно

  Ми кво да ги питат,като са им под интелектуалното и професионално ниво?

  Горкия Джеров,Марков му направи мечешка услуга като измъкна от кръчмата сина му да го номинира...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Независима съдебна власт???

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 885 Любопитно

  А този Зарков какво прави и той там

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  "Липса на въпроси, никакъв дебат по идеите, нито един зададен от НПО-та въпрос..."


  Добре, едните ги знаем, ама и НПО-та останаха безмълвни, въобще за какво отидоха?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Изслушването на кандидатите за съдебния съвет от парламента се превърна в бутафория .

  Не се е превърнали, то си е бутафория.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Всеки кандидат в рамките на на 2 минути щял да отговарял на въпроси?!
  Не че е имало въпроси, но за 2 минути на колко такива може да се отговори?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ами с тази комисия, в какво друго да се превърне.

 19. 19 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#15] от "hamiltonf1":

  Защото те директно не могат да питат. Те подават въпросите си, които се задават от дупетатите в комисията, ако склонят. Явно не са склонили...

 20. 20 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Знам, че не всеки може да е красив, но поне може да има интелигентно изражение на лицето.
  Тези от снимките илюстрират прекрасно нивото на съдебната ни система: членовете на комисията с празен поглед и отегчени лица, кандидатите - лелки и тетки (с едно изключение) с тежък грим и арабско-турски букли или чичовци, които излъчват пълна безучастност и неразбиране. И БСП, БСП, БСП... тук там някой гербер, волевист или атакист за цвят.
  Не бутафория, ами фарс!

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Данаил Кирилов от ПП ГЕРП има трудности да се изразява.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо ги няма експертите от СДСто пардон Реформаторския Блок?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Без експертите от СДСто, стипендианти на Фондация "Америка за България", това не се брои.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK