Четири въпроса и оглушителна тишина, или симулацията "изслушване" за съдебния съвет в парламента

Депутатите показаха слаб интерес към кандидатите за съдебния съвет

© Анелия Николова

Депутатите показаха слаб интерес към кандидатите за съдебния съветЧетири часа - толкова бяха предвидили от правната парламентарна комисия да изслушат 18 -те кандидати за Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Може би още зад това решение можеше да си проличи какво ще бъде отношението на депутатите към един от най-важните за съдебната система избори. 11 от тези хора ще влязат в органа, който ще управлява съдебната система следващите 5 години и ще оформя облика и доверието в цялата система. Това е изборът, за който Европейската комисия отбеляза, че ще е пример за волята и мерките, предприети от управляващите за постигане на критериите на евромониторинга.


Но дори предполагайки, че ресорните народните представители няма да покажат неистов интерес към посочените от тях кандидати и техните виждания за управлението на съдебната система, нищо не можеше да подготви публиката в зала "Запад" на Народното събрание за това, което видя - че на практика депутатите представиха симулация на изслушване.


Те изначално са изключили варианта, че ще има въпроси


И това се вижда от простата сметка: предвидени по 2-3 минути за представяне на всеки кандидат от вносителя - около половин час. Плюс 3 часа за изслушване на концепциите - 18 кандидати по 10 минути. Около 3 часа и половина общо.
Четири въпроса и оглушителна тишина заради липсата на питания от страна на депутатите - така може да се опише най-кратко това, което се случи в четвъртък. В един момент заседанието на комисията приличаше на състезание за скоростно прочитане на концепции от страна на кандидатите.


Нямаше въпроси по изнесени в медиите случаи свързани с кандидатите, бяха питани да доразвият концепциите си. Отговорите бяха кратки, нямаше допълнителни питания или уточнения. Един от въпросите дори за малко да бъде изключен като недопустим (беше отправен от Крум Зарков към кандидата на левицата Марина Михайлова, съдия от ВАС - дали си струва разделянето на съвета на две колегии, нещо, което е уредено вече в Конституцията и към което членовете на съвета не можели да имат отношение).


Възцарилата се рутина и тишина беше прекъсвана единствено от таймера на телефона на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Той отчиташе по две минути за представяне на номинираните от страна на вносителя и по десет минути за представяне от страна на кандидата. Често, малко преди звукът от телефона да оповести края на отреденото време, Кирилов прекъсваше изказването с реплика за оставащото време:


"40 секунди", "по-малко от минута", "трябва да привършвате"


По едно време търпението на депутата Емил Димитров - Ревизоро да слуша концепции явно се изчерпа и той се опита допълнително да пришпори кандидатите, като им напомни, че в 13 ч. има насрочено заседание на парламента, и ако може, да са "по-стегнати".


Така за пореден път стана пределно ясно, че в зала "Запад" се играе уговорен мач. Пълната липса на интерес от страна на депутатите показа, че традицията ще бъде спазена и


изборът на представители на парламента в съдебния съвет ще стане на базата на партийни договорки


- непрозрачно, без яснота за критериите.


Гласуването вероятно ще е следващата седмица. За първи път 11-членната парламентарна квота ще бъде избрана с повече от 2/3 от гласовете на народните представители - т.е. за да бъде избран един кандидат трябва да получи повече от 160 гласа. Това значи, че изборът на парламентарната квота на следващия състав на съвета ще се извърши с вота на ГЕРБ и БСП, или на ГЕРБ и ДПС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK