Село Беренде не дава църквата си на Божидар Димитров

Село Беренде не дава църквата си на Божидар Димитров

© Николай ДойчиновСело Беренде се намира на 57 километра от София - по-малко от час път, ако не се брои столичния трафик. Разстоянието е еднакво и откъм Драгоман, на международния път за Сърбия, и през Годеч, където любителите на разходките ще открият красив пейзаж с меки хълмове и разпръснати на махали селца. На нито един от пътищата обаче няма табела за средновековната църква със стенописи от XIII-XIV век, която директорът на Историческия музей Божидар Димитров иска да премести в София.


Според Димитров мястото на "Свети Петър и Павел" е "такова върло", че нито реставратори, нито туристи могат да стигнат до там. Това е вярно само отчасти - най-голямото, но преодолимо предизвикателство са дупките по шосето. До Беренде маршрутка отива само през уикенда, няма магазин, няма лекар. Въпреки това там живеят хора, които не са съгласни да дават църквата си на Божидар Димитров.


Посреща ни 17-годишният Валери, един от 12-те постоянни жители на Беренде, доброволно приел ролята на екскурзовод в последните седмици. Ключът за храма се предава от семейство на семейство, сега обаче с повишено внимание - заради обещанието на Божидар Димитров да прати в Беренде строителни специалисти. Местните хора са се зарекли да не го пускат.
Село Беренде не дава църквата си на Божидар Димитров

© Николай Дойчинов


"Не знам защо я иска, но няма да стане", зарича се на няколко пъти Валери, докато показва пътя към църквата. Тя е с размерите на параклис, 4 на 5 м. и с дебели почти метър каменни стени и от поне 700 години лежи край старото гробище - на 800 метра надолу по склона от селото, десетина минути пеш от последните къщи. Пътят е наистина стръмен, но широк и с впечатляваща гледка - просто не е желателно долу да се слиза с кола.


На средата му върху тенекиена стрелка е издраскан надписът "църква". Семейството на Валери е последното, поставило катинар на "Свети Петър и Павел", той коси и тревата наоколо. Разбиват я често, казва Валери, разказва и за случаи, в които там подслон са търсили бежанци. Вещите вътре - стол, маса, дървен кръст, ракла, обаче все така си стоят от години.


Църквата е обявена за народна старина още през 30-те години, статутът й е потвърден отново през 60-те години, когато стенописите са обявени за паметник от национално значение. Според монографията на известния специалист по изкуство на Средновековието проф. Елка Бакалова и те, и сградата са от средата на XIV в. - времето на цар Иван Александър, единствената така богато изографисана и запазена църквва от този период. Забележителни са един от малкото образи на Константин Кирил Философ, сцената на Успение Богородично, фрески на архангелите, светците-войни, св. св. Константин и Елена.


Село Беренде не дава църквата си на Божидар Димитров

© Николай Дойчинов


Днес те все още се държат, макар и във все по-окаяно състояние, а в усойното помещение се носи миризма на мухъл. На предната фасада личат останките от изображение, изчезнало в неизвестен момент през годините.
Заради местна легенда, че Иван Асен (век по-рано от Иван Александър) заровил свои ценности в олтара, храмът е разкопаван от иманяри, през 2007 г. е откраднат и медния обков на покрива. Някъде по това време храмът е варосан от местен свещеник, воден от добри намерения. Дясната стена отвътре пък е укрепвана с хоросан. Валери, а и кметският наместник на Беренде и околните села Валентина Тошева вече не помнят кога са правени тези ремонти.


Факт е, че преди Божидар Димитров да се заинтересува за църквата, единствено местните хора и отчасти - Софийска митрополия се вълнуват от нейната съдба. От десет години хората в Беренде, организирани от Венцислав Аспарухов, събират средства за възстановяването на храма, през 2013 г. получават и разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство за спасителен ремонт - дренаж, плочник, укрепване на покрива. Той обаче не може да бъде осъществен, защото църквата не съществува по документи, разказа Венци.


Пътят към храма е затруднение основно при обратното изкачване

© Николай Дойчинов

Пътят към храма е затруднение основно при обратното изкачване


Някъде около 2012 г., независимо от църковното настоятелство и НИНКН Софийската митрополия укрепва покрива и прави дренаж, защото по думите им състоянието на стенописите е критично. Те подчертават, че са работили само извън храма. Според експертите от НИНКН, оценили състоянието на храма през 2013 г., самата сграда е здрава.


"Освен с хеликоптер, не виждам как ще я вземат. Но тя е много стара и ще се разруши. Не трябва да се изнася", разсъждава Валери. Мнението му съвпада и с това на община Драгоман. "Уважавам г-н Димитров, той е професор, но тази църква от векове е там. Това е светото й място", заяви пред "Дневник" кметският наместник Валентина Тошева. Според нея мястото може да е труднодостъпно, "но хората имат вяра". Макар да не можа да посочи конкретна цифра, посетителите му "определено са повече от 50 души годишно". За бъдещето на храма й предстоят разговори със заместник-кметицата на Драгоман Лидия Банкова, която също иска той да бъде реставриран на място.


Междувременно в сряда Божидар Димитров продължи да популяризира идеята за преместване на църквата, описвайки различни подобни примери от световната практика.


Фотогалерия: Църквата "Св. Петър и Павел" край Беренде >


"Дневник" потърси и мнението на изкуствоведа проф. Елка Бакалова, написала монографията за "Св. Петър и Павел". Според нея намерението за местене трябва да бъде консултирано с църквата, общината и НИНКН. Но преди всичко "...Става въпрос за недвижима културна ценност и само идеята да се движи, е нелепа. Със сигурност, при едно преместване, стенописите биха били увредени."


Проф. Бакалова припомни, че наскоро България домакинства на конферeнцията на Международния комитет по консервация на мозайки (ICCM), чийто основен акцент бе запазването на паметниците заедно с всичките им елементи (мозайки, стенописи, архитектурна декорация и т.н.) и "несъвършенства" в оригиналната среда и контекст. "Според съвременната практика в цивилизованите държави, консервационните намеси в материалните културни ценности са минимални, така че да може се съхранят и паметниците, и тяхната история", написа тя.


Според проф. Бакалова конструктивно решение за състоянието на църквата в Беренде е наложително, но трябва да се вземе след вслушване в професионалните и експертни организации. "Решение и действия задължително трябва да се предприемат, но не по преместването, а по консервирането на църквата на мястото, свързано с нейната истинска история. Отбелязвам, че консервацията и рестварацията на архитектурата и стенописите на църквата при с. Беренде ще изисква много по-малко средства отколкото пренасянето й."

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Ако не се съгласите с Божо сте соросоиди.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  Народът от Беренде трябва да бъде близо до бог и има нужда от църква. Регионът дори може да се обособи като резерват на вероизповеданието. Друг е въпросът, че Б. Д. и беренденски тарикати си точат портфейлите за комисионни, от които туземците няма нищо да видят.
  Повтарям си позицията, че макар и стари, тези стенописи не са значимо произведение на изкуството. Всеки уличен художник може да ги направи.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Никое село на никого нищо не дава. Що така?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ха, ха сега шибаняка ще ги анатемоше по негов си начин а ако са заедно с Главният Кукузел цена няма да имат. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Да преместят цялото село в музея. Тъкмо ВВС ще има какво да снимат.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6227 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Имате доста специфичен и емпиричен подход съм изобразителното изкуство. Разбира се, че всякаква комбинация от цветни петна, може да бъде повторно осъществена. И Imagine на Джон Ленън може да бъде изпята от всеки уличен музикант.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Прави са хората. Цялото село с 12-те жители и църквата са един красноречив символ и са готови да бъдат обявени за национален резерват.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Моне не е рисувал икони, а неговото "Изгряващо слънце" не може да изгрее под нито една друга четка! Давам дефиниция за уникалност и произведение на изкуството.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Браво на жителите на Беренде.МОЛЯ ви, не давайте нищо на Божо, ще го превърне в поредният пошъл обект на чалга-псевдо историята и псевдоархеологията. Двамата с т.н. проф. Николай Овчаров са царе на профанацията.Не го допускайте. пазете паметта и достойнството на предците и на селото си!!!

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 342 Весело

  Всеки, който не е съгласен с побъркания професор, е соросоид или македонстващ или антибългарин! Да живее простия патрЕот!

 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 242 Неутрално

  като всеки иманяр , и тоя е готов да унищожи всичко ценно , в името на собствената си печалба

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Очертава се парадокс.
  Разбираемо е местните хора да искат да си запазят храма. Идеалният вариант е ремонт, дренажи, реставрации и др. полезни неща. Въпросът е след това, както напоследък народа обича да пита, кво прайм сега? Катинар, секретна брава, камери? Думата е как да се опази светото място от набези на безбожници. Защото, ако няма кой да стои на пост там, църквицата за 0 време ще бъде разкулачена и всички усилия за нейното малко възкръсване ще отидат нахалост. Вторият вариант е тоя на проф. Димитров. Така стенописите ще бъдат достояние до много повече хора и запазени за дълго време. Останалите приказки са празна Мара.

 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2649 Неутрално  покрай медиината патардия църквата ще добие известност (може дори и в чужбина), ще започнат да идват туристи, ще се намери някой големец, който влизайки в ролята на ктитор ще плати ремонта.

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Е няма как да преместим всички паметници да са достъпни за столичани, така би се загубила връзката с оригинала. Това да не е картина да я сложиш в друга галерия? А и ми идва на ум примера с Боянската църква - 10 лв. вход, ама не можеш да останеш повече от 10 минути и да задаваш много въпроси, защото не си си платил за гид... Ай сиктир!

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  До коментар [#12] от "man_un":

  Е, хайде сега. И аз съм от безбожниците, но нищо не нападам, не крада, не мамя, не лъжа и не заблуждавам никого в името на доходите си.
  Освен това нали си чувал клишето, че най-набожни са големите бандити.

 16. 16 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Екземпляри като "професор" Божидар Димитров са доказателство, че мирната съпротива понякога е недостатъчна, ако срещу теб са се изправили прости, алчни и безскрупулни хора. Този тип хора разбират само от насилие (физическо, вербално, институционално).

  За жалост в България търпимостта към подобни хора е прекалена.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#12] от "man_un":

  Очертава се парадокс.

  Разбираемо е, че се опитваш да разсъждаваш логично и да начертаеш възможните изходи от ситуацията. Идеалният вариант е на хора като Божидар Димитров никога и по никакъв повод да не им се позволява да взимат решения по проблеми от общ интерес, нито пък да се дава каквато и да било публичност на бръщолевенията им. За съжаление цялата ни държава се управлява като бащиния от хора като него, демократично избрани от хора дето искат да са като него. Трябва да закриваме. Останалите приказки са празна Мара.

 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Разстроено

  За едно трябва да сме му благодарни на Божо Шибаняка: повече хора чухме за тази църква.
  Иначе и тя е чудесен пример за съкровищата, които имаме, но не пазим. Гърците от два камъка правят история и туристическа атракция, а ние оставяме историческите си ценности да се рушат и мухлясват.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  И правилно. Да се мести църква е някаква идиотщина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Любопитно

  Чудя се, когато Беренде изчезне (жителите са 20-30 човека, все възрастни), какво ще стане с тази каменна стаичка, кой ще я поддържа, струва ли си да се издържа, очаква ли се въобще някой да я посети или ще буреняса.
  Я по-добре Б.Д. да направи една кухня за бедни покрай Националния исторически музей или на место, където има нужда - поне ще види радост в нечии очи.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Има два варианта за консервиране, запазване и популяризиране на ценните стенописи на църквата.
  Единият вариант е да се реставрира църквата и да се направи удобен подход към нея за туристи. За целта пътя до селото трябва да се ремонтира, а до църквата да се направи нещо като екопътека със съответните указателни и напътстващи знаци. Така църквата ще се превърне в туристическа дестинация и предвид близостта и до София , тя ще се посещава от много туристи.
  Вторият вариант е църквата да се консервира и да се вземат мерки за нейната охрана от набезите на иманяри и злосторници. Това може да стане с ограждения , монтиране на камери и прилагане на охранителната система СОТ. При това туристите няма да имат достъп до нея. В София на подходящо място ще се изгради точно копие на тази църква за достъп на туристи и популяризиране на ценните стенописи. Така например е направено с тракийската гробница край село Александрово. За туристите е направено точно копие на гробницата със съответните указателни надписи, а оригиналната е консервирана и е недостъпна за туристи.
  За мен първият вариант е за предпочитане. Но това което предлага Божидар Димитров е неразумно. Нещо повече , то е престъпно , защото тази ценна постройка ще бъде унищожена при "пренасянето" й. Невъзможно е такава постройка да се "пренесе". Няма как да се разглоби и после да се сглоби, защото е масивна постройка. Но от Божидар освен тъпотии, друго не може да се очаква.

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Вместо да се махне и Божо оттам, той ще прибере и църквата?!

 24. 24 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  На бай "професора" старостта му идва в повечко вече.

 25. 25 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ще се направят разходи на вятъра, независимо дали я преместят или не. При това - големи.

 26. 26 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Този район е Божи район. В радиус от около 10 км. Се намират много стари църкви и особено манастири, като на 2-3 км са Разбойшкият в скалата, Чепърленският и Беренде извор и трите до р. Нишава, Букоровският, Годечкият ......

 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  тоя просто си прави реклама.
  никакво преместване.
  има си институт по паметниците на културата.
  кога ще е конкурса за нов директор на НИМ.
  тоя да изчезва.
  червена подлога.

 28. 28 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Да,
  Идеалният вариант всички го знаем:
  1. Нов, широк път.
  2. Облагородяване на селото и заселването му с поне 1000 човека..
  3. Ремонт на църквата.
  4, Як маркетинг в следващите 30 години.
  5. Превръщането и в туристическа/поклоническа или нек'ва там дестинация.

  Е, няма да стане.

  В селоти живеят 12 човека.
  След 5 години няма да живее никой.
  Няма път.
  И никога няма да има.
  Църквата ще се самоеазруши и ще изчезне.
  Е, камъните ше си стоят, но няма да има стенописи. Ще се ползва от клошари, овчари или преминаваши туристи - като място за отдих, изхвърляне на отпадъци и тоалетна.
  Това са реалностите.

  Може да се направи някаква консервация, но не и реставрация. Да се огради с високи огради или постройка, която да я покрива изцяло. Да се обхожда 1 път седмично от някоя местна охранителна фирма или музей.
  Толкоз.

  Другия вариант е на Божо.
  Не е идеален. Но по-добър няма.
  Поне ше се запази. Ако ще и в София.
  След 100 години, може да я върнат на старото и място. Що не.

  Как ще я преместят?
  Камък по камък.
  Оше преди 100 години са местили цели английски замъци в САШ.
  В Метрополитън има цял храм, докаран от Египет - бая по-голям от тази църквичка.

  Сори. Това са реслностите.
  Не са хубави, но това е, и нищо не можем да направим.
  Другото са празни приказки.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#28] от "г-н Саранди Говедаров":

  абе ти у ред ли си.
  реторичен въпрос.
  защо божидар димитров не мяука
  когато киро японеца разруши паметник на културата.
  защо божидар димитров не мяука когато умишлено
  бяха подпалени тютюневите складове.
  айде божидар димитров да не си прави
  самореклама на гърба на историческото ни културно наследство.
  на това му се вика с чужда пита.
  тази църква не е негова.
  а другите 4 хиляди църкви които са за консервация къде да ги преместим.
  църквата е ПОСТРОЕНА ЗА ТОВА МЯСТО.
  точка.
  пак питам дневник.
  докога ще му давате трибуна на тоя ******.

 30. 30 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Божо Вампира направи и добро с безумните си идеи - хората научиха за църквата :)

  П.п. ruby, имаш неотложна нужда от лекарска помощ

  Мома, връщай 12 и 12А!
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  ++++++++++++++++

 32. 32 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Повтарям си позицията, че макар и стари, тези стенописи не са значимо произведение на изкуството. Всеки уличен художник може да ги направи.
  —цитат от коментар 2 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите


  Със сигурност е така, с малката разлика, че този уличен художник няма да е от XIV век, а от XXI-ви. И няма да е живял по времето на Иван Александър, a на Ши*ан Божо. Иначе да, ако я вдигнат отново от итонг, гипскокартон ПВЦ дограма, ще стане чисто и приветливо място.

  "и те, и сградата са от средата на XIV в. - времето на цар Иван Александър, единствената така богато изографисана и запазена църквва от този период. Забележителни са един от малкото образи на Константин Кирил Философ, сцената на Успение Богородично, фрески на архангелите, светците-войни, св. св. Константин и Елена."

 33. 33 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Уникална е силата и енергията ни, когато викаме „не", „няма да стане", „не става"!

  Лош или добър, заради Димитров се чу за тази наистина уникална църквица. И по един или по друг начин, благодарение на него, там ще има някакво положително развитие за бъдещето на тази светиня. Това е – останалото е това толкова приятно очакване някой да тръгне да прави нещо и ти да го удавиш в храчки...

 34. 34 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Църквата е опазена 800 години на мястото си от наследниците на берендеите.
  Ще устои и на агент Кардама.
  Заедно с останалите запазени църкви и манастири в региона, това е безценно бижу и основа за местно развитие. Но къде толкоз акъл у набеден професор и слепи институции...

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Вместо да оправят пътищата до паметниците на културата, те всичко искат да приберат в София. Аман от псевдо културни дейци.

 36. 36 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  Ако една група организирано обсеби дадено пространство, то тя формира нагласите според изгодата си.
  Не е вярно, че целият народ само за храмове и кръстове мисли. По-скоро обратното.

 37. 37 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  Господин Димитров,
  „Всеки прахосник е враг на обществото, всеки пестелив човек – негов благодетел.“
  Адам Смит
  https://lira.bg/archives/100971

 38. 38 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 637 Неутрално

  На тоя изрод-кардамчо-бих му дал 9грама в слепоочието...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 39. 39 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 241 Весело

  "Великите нации никога не обедняват поради разточителството и неблагоразумието на частни лица, но много често обедняват в резултат на разточителството и неблагоразумието на държавната власт."
  Адам Смит, г-н Димитров!

 40. 40 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  Божо-свирката на Путлер...айде,такива паразитчета нямат място в историята....Един път да каже :Искаме си от Русия Българшината и дътжавноста там!какъв е тоя там измислен от Ленин Татарстан???!???

  Долу рушистите и фашистите
 41. 41 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 390 Разстроено

  Направих си труда да прочèта всички коментари по темата. Общо взето всички са против идеята на проф. Димитров. Това е само някаква идея, хубава лоша все е нещо за спасяването на този параклис. Подразнен съм от мълчàнието и безхаберието на Светия синод и в частност Софийският митрополит. Тяхна ли е не е ли тяхна това си е черква/параклис/,и би трябвало да се погрижат за нея. Но надали!! Този синод се занимава с по ''възвишени''дела и тази църкичка ,а и десетки други са оставени някой друг/държавата/ да се грижи за тях.

 42. 42 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Село Божурец не дава нивите си на Тома Белев.

  Струва ми се подходящо заглавие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK