Из дълбоките тайни на един провал "от национално значение" (видео)

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенки.

© Спас Спасов

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенки.Автоматизираната билетна система, за която Община Варна похарчи по проекта си "Интегриран градски транспорт" 8.3 млн. лв. не може да бъде приведена в експлоатация заради зле организирана обществена поръчка и пропуски при сключване на договора с нейния изпълнител – Консорциум "Обединение модерен транспорт". По тази причина със същото дружество в началото на януари т.г. е сключен нов договор на стойност близо 1.5 млн. лв. за доставка на допълнително оборудване. Заради изтеклия срок за изпълнение на проекта разходите по него ще бъдат покрити със заем от ЕБВР.


Това става ясно от документи, които "Дневник" получи от неофициален източник. В края на август до общинската администрация във Варна бе изпратено искане по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на същата документация по официално установения ред. От там обаче


изпратиха отказ
В продължение на повече от година от администрацията на варненския кмет Иван Портних разпространяваха противоречива информация за причините, довели до провала на транспортния проект. За него бяха похарчени 115 млн. лв., по-голямата част от които безвъзмездно европейско финансиране по програма "Регионално развитие". Срокът за окончателното му приключване изтече на 9 юли м.г. Въпреки това единственият от десетте му компонента, който към момента е "в движение" са 70 нови автобуса.


За изпълнението на неработещата автоматизирана билетна система през април 2015 г. ръководителят на проекта Биляна Якова е подписала договор с Консорциум "Обединение модерен транспорт". По него бяха доставени 304 машини, инсталирани в автобусите и по част от спирките им във Варна. Но стана ясно, че с въвеждането им в експлоатация има тежък проблем. След многократно отклоняване на въпроса какви са причините за това, Якова отговори, че според сключения договор е трябвало да бъдат доставени "фискални, но не и фискализирани устройства". По тази причина нямало как те да бъдат свързани в системата на НАП. Междувременно голяма част от неработещите автомати вече са повредени.

Един от 304 неработещи автомата за продажба на билети в градския транспорт на Варна. Голяма част от тях вече са повредени и "поправни" с лепенка или "свински опашки". За доставката им общинската администрация похарчи 8.3 млн. лв.


От съдържанието на втория договор, подписан пак от Якова в началото на т.г., става ясно, че причината машините за билети да не работят всъщност са зле организирана обществена поръчка и


пропуски при договарянето с изпълнителя


В договора е записано дословно следното: "Страните като съобразиха, че при обявяване на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите са заложени технически изисквания към доставките на стоки и услуги, които в хода на изпълнение на договорите и към днешна тата са оценени като недостатъчни с оглед нуждите на възложителя".


Договорът с Консорциум "Обединение модерен транспорт" подписан в началото на тази година за доставка на липсващото оборудване за билетните автомати.

© Дневник

Договорът с Консорциум "Обединение модерен транспорт" подписан в началото на тази година за доставка на липсващото оборудване за билетните автомати.


Текстът на документа старателно заобикаля признанието, че поради споменатите причини системата никога не е била въведена в експлоатация. Вместо това необходимостта от доставка на липсващите и компоненти е мотивирана с това, че "доставката и монтажа на допълнителното оборудване са необходими за нормалното функциониране" на билетните автомати. Става дума за 95 преносими устройства за проверка на документите за пътуване, 10 броя оборудване за автоматите за продажба на билети, система за видеонаблюдение в 160 автобуса и обучение на персонал.


За да покрие тези разходи сега Община Варна е сключила споразумение за изменение на договора си от 14.10.2013г. за отпускане на


заем от ЕБВ в размер на 8 млн. лв.


С него трябваше да бъде покрито собственото й участие в проекта "Интегриран градски транспорт".


С изменението на договора банката ще увеличи кредита с нови 1.5 млн. лв., за да бъдат покрити с тях "недостатъчните технически изисквания", заложени в договора между Биляна Якова и Консорциум "Модерен транспорт" от 2015г.


В същото време, други неофициални копия от документи, с които "Дневник" разполага показват, че ръководителят на проекта Биляна Якова е била изключително настойчива в отстояването на множество


искания за по-високо и допълнително заплащане


Почти всяка докладна записка, изпращана до кмета на Варна Иван Портних, по проблеми на изпълнението и отчитането на проекта, неотменно включва и текст, касаещ както нейното заплащане, така и на експерта "Финансово управление, отчети и плащания" - Валентина Крушева.


Искане от Биляна Якова до кмета на Варна за 25% увеличение на заплатата й

© Дневник

Искане от Биляна Якова до кмета на Варна за 25% увеличение на заплатата й


За да обоснове тези искания Якова буквално е копирала в докладните си записки два параграфа. Първият от тях гласи, че ""Интегриран градски транспорт на Варна" е най-големият инфраструктурен проект на общината от национално значение за Рпублика България". Вторият - че ненавременното подаване на информация по изпълнението на задачите от страна на звеното, работещо по проекта, би могло да доведе до "сериозни финансови последици за бюджета на Община Варна".


С докладна записка от 10 август м.г. Биляна Якова дори е поискала от Портних "на база на натрупания опит" тя и Валентина Крушева да поемат управлението и на втората фаза на проекта на стойност над 30.6 млн. лв. До кмета на Варна са изпратени и няколко


искания за заплащане на допълнителен труд


по отчитане на документация към финансиращия орган, за продължаване на работата по недовършените компоненти на проекта и т.н.


Справка за изработени извънредни часове от Биляна Якова

© Дневник

Справка за изработени извънредни часове от Биляна Якова


Сумите, получени като възнаграждение от Валентина Крушева за периода август – декември 2015 г. са посочени в справка, подписана, както от самата нея, така и от Якова. Става дума за общо 14 хил. лв. или по 2800 лв. основна заплата на месец. За целия период са начислени и още 3600 лв. за клас прослужено време.


Тези числа са само ориентировъчни. На 7 март. т.г. Биляна Якова уведомява кмета на Варна, за проблеми с плащанията по вече сключения договор за доставка на допълнителното оборудване за автоматизираната билетна система. От текста на същата докладна става ясно, че не са разплатени и дейностите по друг компонент – за подобрения в производствената база на общинското дружество "Градски транспорт". Но


въпросът за заплатите на "звеното"


което работи по проекта не е пропуснат и този път. Якова припомня, че с решение от 30 януари т.г. Общинският съвет във Варна е взел решение за осигуряване на средства за заплати и осигурителни вноски на екипа й. Те са в размер на 613.4 хил. лв. или по над 50 хил. на месец в продължение на една година.


Решение на Общинския съвет във Варна за отпускане на 613 хил. лв. за заплати и осигуровки на Биляна Якова и Валентина Крушева.

© Дневник

Решение на Общинския съвет във Варна за отпускане на 613 хил. лв. за заплати и осигуровки на Биляна Якова и Валентина Крушева.


Освен автомати за електронна продажба на билети по него трябваше да бъде изграден бърз автобусен коридор (BRT), система за осигуряване предимство на автобусите на кръстовища, друга – за информация в реално време за тяхното движение, по спирките да бъде положено специално покритие против заледяване и т.н. и т.н. Всички тези компоненти обаче към момента споделят


съдбата на билетните машини


Коридор не съществува, бърз автобусен транспорт няма, информация по спирките - също, автобусите продължават да чакат на червено, а заледяването на спирките предстои. Така 115 млн. лв., осигурени за "най-големият инфраструктурен проект на общината от национално значение за Република България" се оказаха похарчени без никакъв видим резултата за качеството на живота във Варна.


По информация на "Дневник" от август изпълнението на проекта е обект на проверка от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и ДАНС.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  В момента подобна далавера НО за повече пари върви в ЦГМ - София !!!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Стига с тези модерни системи за крадене на пари!
  Билетопродавачките се справят много добре!

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Лошото е,че няма нито един общински бандит в затвора и с отнето имущество.

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Некадърност съчетана с корумпираност и пълно безхаберие! Това не е само в община Варна а е валидно за цялата територия наречена България. Точка.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Разстроено

  Къдърните отидоха да се трудят по белите държави,
  тук от сламата и силажа допълзяха на плажа'наш'те ора".
  Парите похачиха,работа не свършиха,виновни няма!Ние чакаме 2-я сезон на сагата- ""Интегриран градски транспорт на Варна" -най-големият инфраструктурен проект на общината от национално значение за Рпублика България"

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "Така 115 млн. лв., осигурени за "най-големият инфраструктурен проект на общината от национално значение за Република България" се оказаха похарчени без никакъв видим резултата за качеството на живота във Варна."

  Не е виновна само Якова, нито само Портних.
  Години наред варненци, без да им мигне окото, гласуваха ударно за един бандит, дето сменяше партиите като носни кърпички. Сега гласуваха за друг такъв.
  Същото правят и софиянци за една безлична и некадърна учителка. Правехо го и за Мафиянски, години наред, после псуваха по некадърно направените пътища. Същото го правят електоралните единиции в 90% от градовете и селата.
  Няма как един прост народ да гласува за някой, който е по-умен и по-малко крадлив.
  След като може половината от населението да харесва Слави Трифонов, бай, тошо и ББ, няма нужда да сме изненадани.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  тази програма е от 2011 година и е за петте най-големи града. Правете си сметката за какво и КОЛКО става въпрос !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Браво за статията!

  Може ли да разследвате и светофарните инсталации в София? Уж натискаш бутона и пресичаш, но при 70 от светофарите бутоните не работят - и никога не са работили, а в останалите 30% работят, но без да оказват никакъв ефект върху трафика - натискането на бутона не води до промяна в таймера на инсталацията, а при ненатискането "зелено" за пешеходци просто не светва - дори при спрян трафик.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#8] от "majorman":

  говори се, че вече са потрошени повече от 15-17 000 000 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  "Недоглежданията" са си отделно, но заплатите трябва да се вдигнат ????

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Съд и присъда за герберастката мафия!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Също доста малоумно е, че уличните автомати за билети явно са боклуци и почнаха да ръждясват... и затова отрязоха половината пейка на новите спирки, за да ги слагат там, а пътниците на дъжда и пека.

 14. 14 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво за чудесния репортаж! Статията е пример за това как с упоритост и продължаващо търсене на отговори за този провал, който със сигурност Якова сега опитва всячески да замете, може и да се стигне до някакъв положителен резултат и виновниците да си понесат заслуженото. Последното изречение е особено обнадеждаващо:

  "По информация на "Дневник" от август изпълнението на проекта е обект на проверка от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и ДАНС."

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  Поредната нагла кражба от обществените/държавните/ фондове с "услужливото" съдействие на Община Варна!

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Същото става и в Пловдив!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Още по темата:
  http://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/08/20/3027477_nevuzmojnite_e-bileti_v_gradskiia_transport_na_varna/

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ДПС бе блестяща реализация на проект са усвояване (крадене) на пари. В един момент загрубя, дойде нов проект - НДСВ за малко време и най-вече ГЕРБ, който надмина ДПС. Нещо медиите спряха да реват за Костов. В най-скоро време може би някои ще се осъзнаят, че Доган и Борисов е.аха майката на страната ни и на бъдещето ни. С помощта на продажните русофили от БСП.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Сега то не може всичко! Не може хем демокрация, хем успешни обществени поръчки! Не искаме ли твърде много от тез управляващи, тоз матрял и тоз електорат?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  "Така 115 млн. лв., осигурени за "най-големият инфраструктурен проект на общината от национално значение за Република България" се оказаха похарчени без никакъв видим резултата за качеството на живота във Варна."Не е виновна само Якова, нито само Портних.Години наред варненци, без да им мигне окото, гласуваха ударно за един бандит, дето сменяше партиите като носни кърпички. Сега гласуваха за друг такъв.Същото правят и софиянци за една безлична и некадърна учителка. Правехо го и за Мафиянски, години наред, после псуваха по некадърно направените пътища. Същото го правят електоралните единиции в 90% от градовете и селата.Няма как един прост народ да гласува за някой, който е по-умен и по-малко крадлив.След като може половината от населението да харесва Слави Трифонов, бай, тошо и ББ, няма нужда да сме изненадани.
  —цитат от коментар 6 на SSS


  Ех, щеше ми се да не си прав, но като цяло си. Корекции могат да се нанесат естествено: не са чак половината харесващи изброените от теб изроди, но уви - те са активни. Има голяма маса обезверени хора, които чакат просто "генералното уволнение" - демек, да напуснат този свят. Загубили вяра, че могат да променят заобикалящата ги свинщина и да живеят пълноценно тук и сега. Не ги вини. Това е наша обща народопсихология. Не сме солидарни. Корените на това зло са много далеч във времето и няма да се изживеят лесно. За да се промени обществото, колкото и да си способен, трябва да се опреш и на съмишленици, дори и да не си съвсем очарован от някои техни черти. Пустият индивидуализъм ни погубва като нация. Иначе има маса примери на хора, които преместили се в чужбина, развиват пълни си потенциал. Темата е страшно болезнена. За всеки българин.

 22. 22 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  За тия пари щяха да купят билети на кмета на Лондон и малък екип от там и да взаимстват тамошната система! И пак щяха да им останат!

 23. 23 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Нищо ново за Варна-столицата на Тимландия.
  Подплатено с любезното съдействие на ГРОБ.

 24. 24 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Весело

  Ама не са ви виновни общинари, кметове, премиери, президенти. Вие си ги избирате бе! Също вие може да ги свалите, ако не ви харесва. Ама нито избирате нормални, нито сваляте корумпираните.

  Народ без воля си заслужава всичкото изнасилване, което получава.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Герб така работят! Няма какво да се сърдят герберастките тролчета.
  Когато фактите говорят и троловете мълчат!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Лична отговорност - КОГА?

 28. 28 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Мислех си, че по-зле от Кирил Йорданов няма накъде, но. ....

 29. 29 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Простотий , прост премиер , прост парламент , проста държава , прост матр"ял , въпреки всичко ..... се разбираме ................ ехххххххххх ......... простено да ви е !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 30. 30 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички сме наясно какъв пладнешки грабеж на обществени и евро средства е паднал по този проект. Но освен да коментираме, ние гражданите също можем да допринесем към това да се потърси отговорност за пропилените пари и надежди за обновен, съвременен градски транспорт.

  Координатите за контакт (запитвания, гражданска позиция, т.н.) на Биляна Якова са:

  Вilyana Yakova, Head of Project Implementation Unit, Municipality of Varna, 43 Osmi Primorski Polk Boulevard, 9000Varna, Bulgaria. E-mail: [email protected], Tel: +359 (52) 820 916 31. 31 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Просто кражба, това си е. Вече дори и не ги прикриват добре...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  До коментар [#16] от "tedif":

  Щом се повтаря тази схема ,то това значи,че е много доходоносна за тези които са я създали!

 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#6] от "SSS":

  Извинете ме за наивния въпрос, но може ли да ни предложите за кого да да гласуваме?
  Понеже по всяка вероятност е видно че, сте много умен, готин и красив....
  Ощастливете ни с Божията промисъл.....

 37. 37 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 993 Разстроено

  Ем това е работата майна. Помощник-лесничей назначена от Иван Луков - ГЕРБ Варна, Жельо Алексиев - ГЕРБ Варна и още някакъв байчо за парлама отзаде.

  Герберастите, само не казвайте, че нямате пръст в тази тиня. Не пръст ами до ушите сте вътре...

 38. 38 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 993 Разстроено
 39. 39 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Камерите на крадлив киро струваха 5 милиона!Автоматите на потника са 8 милиона!Има развитие!Хайде сега от ОЛАФ да им обяснят на якова,потник и компания колко са нагазили в ла@ната и да им го набият в кухите крадливи кратуни!ДАНС пък да вземат да се гръмнат поне да ни спестят разходи за заплати!

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  А всичко се започна с едно просто "Бате к*ре..... Голема парица че играе, че требе ъ се дзакАчиме! "

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 41. 41 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#36] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ами не знам дали нарочно или без да искаш, но точно това е съществото на проблема. Ако наистина не знаеш за кой иначе да гласуваш, или чакаш някой да ти каже, никой никога не може да ти помогне. Обаче със сигурност ще се намери някой да те излъже.....

  Мъка.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Парите потънаха в нечии джобове. Забравете.

 43. 43 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Гербаво изпълнение пак...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 44. 44 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В Русе е същото, похарчиха едни луди милиони за "електронни билети", обаче нищо от системата не тръгна и се наложи да върнат кондукторите по автобуси и тролеи.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Обзалагам се, че апаратите които са ги сложили тук-там никога не са работили. Просто са си били дефектни или боклуци. ГЕРБ крадат, ДПС изобщо всички политически партии.
  При ОДС крадяха 10%, при НДСВ 30%, при тройната коалиция и ГЕРБ вече по 50-60%. Търсим кристално чисти и честни хора, а няма закони, които да санкционират незаконно забогателите. със заплата 1 500 лв кара автомобил за 150 000, като само едната му гума струва 600 лв, и всичко било нормално? Ами само будали не биха се възползвали от предоставените опции за един мандат да не станат милионери!

 46. 46 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Иван Костов беше омразен на БСП, ДПС, НДСВ и т.н.т., защото макар и да покрадваше, той ограничи сериозно броя на крадците! Говорите за Мафиянски, но забравяте тогавашните общинари начело с Антоан Николов! Тогава се опитваха да ликвидират градския транспорт -- при бил;ет 40 стотинки, картата за градски транспорт вместо 18 лева беше 37! А сега запонаха разни полуграмотни дъртачки с руска филология да бъдат издигани! Какво да говорим за материала, след като голяма част от "софиянците" смята Фандъковица за най-успешния кмет! Имаме (п)резидент назначен от Путин чрез Решетников!
  ДЕРЗАЙТЕ, В БЪЛГАРИЯ ИЗГОНИХА "ИЗВЕРГА" ИВАН КОСТОВ И СЕГА ВСИчКО Е ПО МЕД И МАСЛО!

 47. 47 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#23] от "praseta_mezeta":

  Тия неща се случват във всяка община и често са оставени от предишното управление, да може следващия да им бере гайлето. Пловдив и София да не са по-добре? Същата работа, само дето на журналистите не им стиска да се разровят там. Просто общинарите не си вършат работата и никога не са я вършили, независимо от управлението и партията-майка.

 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "...Не е виновна само Якова, нито само Портних.Години наред варненци, без да им мигне окото, гласуваха ударно за един бандит, дето сменяше партиите като носни кърпички. Сега гласуваха за друг такъв.Същото правят и софиянци за една безлична и некадърна учителка. Правехо го и за Мафиянски, години наред, ...
  —цитат от коментар 6 на SSS

  Години наред в България се гласува и се избира Мафиянски. Обобщен образ на управник на всички нива, на всички политици, на всички партии и съпровождощите ги организации.

 49. 49 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "rincewind":

  Да "Ойстеркард" беше едно от първите приятни неща от които се възхитих. Би трябвало да се приложи в цяла Европа и УК. Работи и с неконтактни банкови карти и телефони... Но дори и такава перфектна система като се "побългари" от "наши хора" то резултатът ще е сходен. Причините са споменати. А Варна от едно втеме е отвратителен мафиотски, комунистически, руско-чеченски град...

 50. 50 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Скоро Дневник публикува кой кой е в листа на почитните граждани на Варна и мисля това обобщава и казва всичко... Разликата с Бургас е огромна, дори и самите хора са по готини...

 51. 51 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На тази статия най-добрата илюстрация ще е снимка на слънчевия панел, монтиран на сянка под дебело дърво тук: goo.gl/maps/oCjpjwujot42
  Спас Спасов, можете да отидете да снимате изкривената стойка и дебелата сянка.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK