Какво може да се очаква от избора за председател на Върховния административен съд

Първото общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Георги Колев

© Юлия Лазарова

Първото общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Георги КолевВ понеделник на първото си заседание след лятната ваканция и вероятно на едно от последните си за петгодишния си мандат, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе изключително важен избор - за председател на Върховния административен съд (ВАС). Това е съдебната инстанция, която контролира актовете на властта, чийто председател е със седем годишен мандат.


Кандидатите са двама - избраният от общото събрание на пленума на съда - председателя на отделение в съда Георги Чолаков, който на практика беше наложен от настоящия председател на ВАС Георги Колев и издигнатата от трима членове на съвета и редови съдия Соня Янкулова.


Изборът е съпътстван с много въпроси, отговорите на които едва ли ще станат известни по време на изслушването в понеделник. За фаровит се смята Георги Чолаков, който има подкрепата на Колев. От Европейската комисия специално обърнаха внимание в последния си мониторингов доклад, че ще следят избора, като го определиха като изключително важен. Финалната част от процедурата е издаването на указ от страна на президента Румен Радев. Той може да откаже това само веднъж и да върне процедурата.
Защо този съдебен съвет (ВСС) ще проведе избора?


Настоящият председател на ВАС Георги Колев успя да наложи датата - 11 септември за избор преди няколко месеца при откриването на процедурата, без да представи никакви аргументи за това. Въпреки че мандатът му изтича през ноември и нямаше пречка ключовият избор да се проведе от новоизбрания състав на съвета. От настояването на Колев и гласуването в съвета стана известно, че най-вероятно има фаворит за поста, за който са осигурени необходимите 17 гласа във ВСС.


Как се стигна до номинирането на двамата кандидати?


"Инсталирането" на наследник на Георги Колев започна още през май, когато бяха приети правила за издигането на кандидат от съдиите. В тях беше записано, всеки съдия явно да казва дали подкрепя, или не съответната номианация. За голяма част от магистратите това беше форма на натиск, целяща налагането на предварително харесан кандидат. За такъв се смяташе ръководителят на второ отделение в съда Георги Чолаков. В крайна сметка именно той беше издигнат от съдиите, а зад него застана и председателят на ВАС Георги Колев. Чолаков получи подкрепата на над 50 съдии от пленума на ВАС.


Освен него обаче имаше и друго предложение - на съдия Соня Янкулова. Тя обаче не беше предложена на съдебния съвет, защото според правилата, приети от ВАС само кандидата получил 50 плюс 1 от гласовете на общото събрание. Янкулова беше подкрепена с 22 гласа от общо 79. Нейната номинация беше издигната о, няма да бъде предложена за гласуване от съвета.


Наскоро в. "Сега" писа, че магистрати от върховния съд са сигнализирали, че съдиите са принуждавани да гласуват за един от кандидатите, като биват заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой не се е съгласил да застане с името и лицето си и да разкаже подробно за натиска.


Кои са кандидатите?


Фаворитът Георги Чолаков има 25 годишен стаж, 10 от които като съдия. Три пъти е напускал системата, веднъж, за да бъде адвокат, а след това и нотариус в Балчик. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски" и влиза в системата през 1992 г. Година след това става председател на Районния съд в Сливен. На поста остава две години, когато решава, че иска да стане адвокат и напуска системата. Връща се през 2007 г.като административен съдия в Сливен. През януари 2009 г. подава оставка и става нотариус в Балчик.
Последното му връщане в системата е през март 2012 г. Директно във Върховния административен съд (ВАС) след външен конкурс. Чолаков бе част от петчленния съдебен състав по делото на акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката.


Соня Янкулова

© Юлия Лазарова

Соня Янкулова


Соня Янкулова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя е съдия във Върховния административен съд, като преди това е преминала през всички етапи в системата - районен, окръжен и върховен съд. През 2001 г. става заместник-министър на отбраната, била и заместник-министър на вътрешните работи. Във ВАС наблюдаваданъчни дела, дела по Закона за защита на конкуренцията, лицензии, спорове по решения на Висшия съдебен съвет и други.


Янкулова се е произнасяла по делото за КТБ. Нейно е особеното мнение по решението за отхвърлянето на жалбата срещу отнетия лиценз на банката и се позова на практиката на съда в Страсбург.


Какво се случи преди избора?


Вестник "Сега" цитира имотната декларация на Чолаков, според която той и семейството му притежават 13 имота и 20 земеделски земи. На негово име има апартаменти в София, Сливен, Несебър и Слънчев бряг, дворно място в котелското с. Медвен и дворно място със сгради в с. Пчелин, Костенец.


Според имуществените данни има и лозя в новозагорските села Каменово и Кортен. Чолаков е декларирал три ипотечни кредита - за 74 хил. лв,. за 104 хил. лв. и за 58 900 евро.


През 2007 г. когато отново влиза в съдебната власт, е декларира пред Сметната палата, че е дал заеми на четирима души за общо 80 516 лв., както и 13 хил. лв. на "Адвокатско дружество - Георги Чолаков". Според данните тогава има и неплатено възнаграждение от 20 хил. лв. по договор за правна помощ с "Пътнически превози" ЕАД - Сливен. В същото време дължи 200 хил. лв. на една банка и 20 500 лв. на друга. През 2012 г., когато става съдия във ВАС, Чолаков е дал заеми за над 53 хил. лв., а има задължения от 267 129 лв. и три кредитни карти - две за по 5000 лв. и една за 25 хил. лв.


Миналата седмица в сайта ПИК, който е от кръга медии, близки до обкръжението на депутата Делян Пеевски, се появи информация, позовавайки се на данни от Имотния регистър, които показват, че Чолаков има бизнес с изкупуването на земи и кредити. Информацията беше свалена няколко часа, след появяването й.


В нея се цитираха данни, че Чолаков притежава 10 имота в Балчишко, на които е цесионер. Той купува вземанията на Илиян Пенев Петков. Петков е ипотекиран кредитор на физическите лица, които са собственици на въпросните имоти.


В петък Чолаков разпространи отворено писмо, в което поиска фактите да не бъдат манипулирани и твърди:


В началото на 2011 г. дадох в заем на свой приятел 50 000 лв. като договореното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 г. През месец декември 2011 г., поради неплащане на дължимата сума, той ми прехвърли вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни договора за придобиване на общо около 100 дка ниви в района на Община Балчик.


Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този начин съм встъпил и в учредените вече от първите страни ипотеки с цел обезпечение на дължимото ми. Всички 10 сделки са идентични. Според условията предварителните договори стават окончателни през 2021 г. и това е причината тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметата палата, като съм декларирал само предварителните договори, по които съм встъпил като цедент и към момента въпросните имоти не са придобити от мен.


Всички притежавани от мен имоти и парични средства, както и заемите ми, са надлежно описани в имотната ми декларация, която е публично достъпна. Имотите са са придобивани с кредити, спестявания и чрез дарения, като годините и начина на придобиване са посочени в декларацията ми"


Сайтът "Бивол" пък писа, че Чолаков е върнал на работа в МВР Чавдар Божурски, дисциплинарно уволнен, който е бил шеф на брат му. Чолаков е бил в петчленния състав на съда, който връща Божурски на работа.


Ще има ли избор?


За да има избран кандидат са необходими 17 гласа. Напрактика това са гласовете на мнозинството в съвета. В. "Капитал" писа, че още през миналата година Чолаков е бил представян като следващият председател на ВАС. Процедурата няма да позволи данните за Чолаков да бъдат проверени по задълбочен начин. Ако той бъде избран, това ще е поредният противоречин конкурс, който съдебният съвет провежда, който ще остави системнението за предварителна договорка.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Чолаков е класическа мутра пропълзяла до върха на съдебната система с много кинти и връзки. Ако го изберат за шеф на ВАС и президента не спре назначението никога повече няма да чета какво мисли Румен Радев за корупцията. Две са интересните детайли от статията.

  1. ПИК разкрива, че Чолаков е лихвар. Информацията е свалена няколко часа, след появяването й. Кафявите медии на пеевски обикновено атакуват в синхрон и продължително с множество статии и коментари. Какво е точно станало този път?

  2. Съдиите от ВАС са били принуждавани да гласуват за Чолаков, като биват заплашвани с уволняване на роднините им, назначени в съдебната система. Никой не се е съгласил да застане с името и лицето си и да разкаже подробно за натиска. Това показва колко роднини са "уредени" и епидемията от шуробаджанащина във ВАС. Както и че съдиите от върховния съд в България са страхливи и безгръбначни мекотели.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 903 Весело

  Толкова писане , а отговорът е с една дума:
  НИЩО!

 3. 3 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 233 Неутрално

  То е ясно какво: мафията ще си сложи подходящ човек, който да и защитава интересите.

 4. 4 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  Не е нищо. Профилите на някои от тези хора подсказват, че с избирането им трябва да очакваме ново настъпление на мафиотските структури.

 5. 5 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 453 Неутрално

  1. ПИК разкрива, че Чолаков е лихвар. Информацията е свалена няколко часа, след появяването й. Кафявите медии на пеевски обикновено атакуват в синхрон и продължително с множество статии и коментари. Какво е точно станало този път?
  —цитат от коментар 1 на event_horizon


  Приятелско предупреждение - ако не слушкаш, виж какво ще стане.

  Но според мен Колев и шишковците така си го подготвиха, че няма шанс да се отклони от правилната линия. Т.е. положението става все по-зле.

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":Не е нищо. Профилите на някои от тези хора подсказват, че с избирането им трябва да очакваме ново настъпление на мафиотските структури.
  —цитат от коментар 4 на Ridiculous Върнете стария сайт!


  Винаги слагат зависими за да могат лесно да ги командват.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Какво може да се очаква от избора за председател на Върховния административен съд"
  Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Все едно Туньо виждам на снимката,лека му пръст.

 9. 9 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Има ли такова нещо "ипотекиран кредитор"?
  Дневник, това не е печатна грешка😉

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Гневно

  Нахилената физиономия на този наглец на снимката горе просто те кара да забиеш юмрука си в лицето му!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Нищо нечели нискочели" , така един форумник тук определи управляващите ни. Накратко ННН.
  Е, сега едни ННН ще избират друг ННН според както им наредят. Гадно? Отвратително? Да, обаче ние сме си избрали тези ННН.

 12. 12 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Поведението на Радев показва, че нищо няма да направи без разрешение от главния. Така ще кара целия си мандат. След 10 години никой няма да си спомя името му.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Чолаков изглежда с класа над Янкулова. Факта че се е занимавала с политика и е стигнала до два зам. министерски поста е единственото й постижение.

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Весело


  Какво може да се очаква от избора за председател на Върховния административен съд$

  От избора на председател на ВАС може да се очаква избран председател . Нищо друго . Ама че тъпотия .

 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Суджуци, какво друго може да се очаква.

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2358 Весело

  До коментар [#9] от "One Hour":

  Има грешка, но не печатна, а когнитивна. Все пак става дума за "ипотекарен" кредитор.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7148 Неутрално

  Очевидно задкулисието няма избор. Как ще протече изборът е вече ясно..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Въпреки че мандатът му изтича през ноември и нямаше пречка ключовият избор да се проведе от новоизбрания състав на съвета. $

  Но в никакъв случай няма и пречка това да направи и сегашния ВСС . Боричкането си има безброй прецеденти - . Приемането на закони от НС в 12 без пет, същото правят и правителствата точно по същото време от края на мандатите им . Всичко би било и е напълно нормално , ако такива дейстния се приемат в името на просперитета на държавата като цяло и за повишаване икономическия и финансов статус на народонаселението . Иначе казано - няма кой да срита по кокалчетата ХОРАТА , упълномощени да изпълняват тези поръчки . За което НАРОДА плаща . Както всеки бизнесмен плаща на наемните си работници . А за това , че не получава според заплатеното , си е виновен плебса . Защото ... защото е плебс , а не суверен .

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  От настояването на Колев и гласуването в съвета стана известно, че най-вероятно има фаворит за поста, за който са осигурени необходимите 17 гласа във ВСС."

  Но има и поговорка - Що мислили мишките , котките не го позволяват . Стига да не мъркат , напълнили търбусите .

 20. 20 Профил на andy614
  andy614
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Следващата седмица е решаваща за статуковото(задкулисието) в съдебната система! След избора на шеф на ВАС, в четвъртък ще се изберат правилните членове на ВСС от парламентарната квота и кръгът ще се затвори.

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Ако говориш за послушание ще се съгласим с теб. Иначе в правото кой как изглежда няма кой знае какво значение. Актовете на съдиите говорят най-добре.
  Опитът ни сочи, че за такива възлови постове не се избират случайни хора - матрицата работи безотказно, а името няма значение, още повече кой как изглежда.

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#20] от "andy614":

  А според Вас, каква е алтернативата на избор на членове на ВСС от парламента!? Ако това е Политбюро или каквото там се нарича на БКП/БСП благодаря.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  ..... Да, обаче ние сме си избрали тези ННН.
  —цитат от коментар 11 на grajdanin1


  Абе вече не вярвам и на тази мантра.
  Почти съм сигурен, че манипулират вота на хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 374 Неутрално
 25. 25 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 478 Неутрално

  И Бог от висините, през гъстия дим
  гледаше на всичко тих..., невъзмутим...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 26. 26 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1053 Гневно

  От трън, та на глог. Иначе казано - от Фатмак, та на Чолак. Милицаят Колев ще ни натресе синдика Чолаков. Който уредил шефа на брат си да се върне (след извършено престъпление) на работа в МВР-то - използвайки някаква йезуитска вратичка в закона. По абсолютно същия начин, по който уреди П. Еврото да се пенсионира безпрепятствено и безоблачно. Или казано в прав текст - Чолака като поредния раболепен служител на Главния Цацир. Такива има вече бол в системата - повече не са нужни!!!

  Положението е мега-мизерно, хора. Тоя е от хората, които ще цъкат яко СМС-и. Върховенство на правото през крив макарон - по-скоро върховенство на СМС-а и Вайбър-а. Те това ни чака. Точно тази мутра - в комбина с Другаря Магдалинчев - са авторите на идеята за драстично покачване на съдебните такси. Т.е. да откажем хората от правосъдие - я по тоя начин, я по някой друг.

  Но правилно е написал колегата по-горе. Как пък не се намери един съдия във ВАС, който да разкаже за заплахите за уволнение, ако не подкрепят волята Фатмашка - т.е. да гласуват на пленума за Чолака. Толкова ли ви е страх бе, господа и дами съдии? Всичките в тоя съд ли сте от Симеоновско-Магнаурската школа, та така треперите за местата си? Риторични въпроси задавам и аз... щом страхът и гъзолизането са определящите фактори при съдиите във ВАС, то очевидно си заслужавате Фатмаци и Чолаци. Обаче лошото е, че заради вашия страх ще го отнесем и ние, целокупното гражданство. Като ни блокират достъпа до правосъдие в най-скоро време. Я с по-високи такси, я с процедурни уйдурми, я с насрочване на делото за... 2020 година. Поврага и проклятие!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK