Атанас Атанасов: Борисов трябва да слезе от властта, за да има борба с корупцията

Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Атанас АтанасовБорисов трябва да слезе от властта, за да можем да започнем да се борим с корупцията. Това е лицето на олигархията на властта. Докато Борисов е начело на властта, ще имаме една имитация. Това една фасадна власт. Най-точната дума е имитация. Управляващите знаят, че най-сериозната вътрешнополитическа заплаха е неразследваната корупция. Те знаят това и предлагат тези неща. Но нищо няма да направят".


Това заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов по Нова телевизия в коментар на антикорупционните проекти на ГЕРБ и БСП. Според Атанасов, Борисов е много добър имитатор.


"Шегувал съм се, че ако Борисов беше кандидатствал в НАТФИЗ, щеше да има голям успех", заяви Атанасов. Попитан, че все пак и ДСБ като част от Реформаторския блок са били част от управлението и то до много скоро, Атанасов заяви: "И ние бяхме жертва на тази маневра, която беше извършена 2013 - 2014 година от българската олигархия. Когато Борисов подаде оставка и загуби изборите, а година по-късно се върна отново, като влезе в ортаклък с една част от тези, които участваха в неговото смъкване", каза още лидерът на ДСБ.
Според Атанасов, президентът Румен Радев няма капацитет да води борба с корупцията, а БСП се опитва да се възползва от неговия рейтинг. "Радев е едва ли не олицетворение на чистата сила, която ще се бори с копрупцията. Той обаче няма никакъв ресурс да направи това. Защото без колебание той подписа указ за назначаването на две изключително спорни фигури - Младен Маринов за главен секретар на МВР, и на шефа на ДАТО Цветан Китов", уточни той.


В проекта на БСП се предвижда именно Радев да назначава председателят на новия орган за борба с корупцията. В проекта на ГЕРБ е записано това да става от Народното събрание.


"Каквото и да бъде прието, нищо няма да се случи. Очертава се една битка кой да назначи началника на новия антикорупционен орган. Кой да назначи следващия Филип Златанов (експредседателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), за да може да му пише в тефтерчето", коментира още Атанасов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK