Цветан Василев не осъди Муравей Радев, сравняването с Остап Бендер не било обидно

Цветан Василев не осъди Муравей Радев, сравняването с Остап Бендер не било обидно

© ДневникСравняването на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му. Това реши Софийският районен съд по дело за обида и клевета, заведено от Василев срещу Муравей Радев, съобщи в. "Сега".


През март бившият финансов министър е оправдан по всички обвинения. Предстои Софийският градски съд (СГС) да разгледа делото като втора инстанция.


"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой", се казва в мотивите на съда.
Василев е пратил Радев на съд заради интервю в столичен всекидневник от август 2015 г., препечатано от новинарски сайт под ново заглавие. Василев се е почувствал обиден и с унизена чест и достойнство, когато е прочел, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер".


Освен това бил оклеветен от твърденията на Радев, че той и семейството му "вече са имали достъп до гарантирания размер на депозитите". По този повод финансистът казва: "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев."


За твърдението в интервюто, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер", съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно. Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем според съдия Радослава Качерилска.


Освен това съдът не можел да установи със сигурност, че използваното сравнение е в негативен смисъл.


Според съда изразът "уникална е безочливата наглост" изразява негативното мнение на Радев за точно определени действия на Василев. "Правото на свободно изразяване на мнение за нечия личност, в това число на негативно, е абсолютно гарантирано", пише съдията в мотивите си. Ограничението е единствено да не се отправят неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата "наглост" не е обидна, а само е натоварена с отрицателно значение. Не са клеветнически и думите "безочлив" и "уникален". А и публичните личности следва да понасят и негативните критични коментари за своите действия, заключава съдът.


След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лв., ще трябва да се поемат от Василев, ако и другите инстанции се съгласят с районния съд.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Троловете в шок: как така конфликт между демокрадеца Радев и ултимативното зло Василев? Нали само нашите са добри?? Кой е прав и кой е крив - блокаж

 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Весело

  На може да има ден без статии за Благодетеля.Тъжен Дневник...

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  Най-точното определение за гусина Муравей.

 4. 4 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Весело

  Децата на лейтенант Шмид се изпокараха.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 5. 5 Профил на lala land
  lala land
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Не само, че сравняването с Остап Бендер не е обидно, ами даже е похвално!

  нека да е весело!
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  сравняването с Остап Бендер не било обидно
  -----------------------
  "Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой"

  Малка разлика , ама нейсе.
  Да влезем в положението на Дневник, един от главните душеприказчици на Цецко Василев.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Весело

  След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лв., ще трябва да се поемат от Василев, ако и другите инстанции се съгласят с районния съд.
  ----------------------------------------------
  Я , аз що съм останал с впечатлението, че разноските се заплащата не от загубилия, ами от спечелилия делото?
  И не бяха ли миниму 35 хиляди лева?
  :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Нивото на двамата е твърде различно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ако Василев случайно беше прочел 12-те стола и Златният телец, щеше по-скоро да се почувства поласкан от сравнението, а не обиден.

 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#5] от "lala land":

  Aбе ти нaпиши в „Днe вник“, че Po_ceн Лeв_нeлиeв е нaдминaл Oстaб Бендеp, пa дa видиш кaк ще те изтpият зa oбидни квaлификaции.

  До коментар [#9] от "tko42434569":

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 598 Весело

  "Идеите наши, парите ваши!"

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой", се казва в мотивите на съда."

  Или казано на уличен език - Василев е българският , съвременен Остап Бендер !
  Василев , ще съди ли съда за обида ?

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Ако Василев случайно беше прочел 12-те стола и Златният телец, щеше по-скоро да се почувства поласкан от сравнението, а не обиден.
  —цитат от коментар 9 на tko42434569  За какво му е на Василев да чете Илф и Петров, щом като един човечец е прочел " Винету " до 177-ма страница и направи главоломна политическа кариера ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#13] от "niksan1":

  щом като един човечец е прочел " Винету " до 177-ма страница и направи главоломна политическа кариера
  -------------------------------------------
  Колега, който играе баскетбол не става висок. Високите стават добри баскетболисти.
  Както и този , който вдига щанги не става нисък. Ниските са добри щангисти.
  Та в тоя ред на мисли - неуспелите да направят главоломна политическа кариера или не са прочели Винету до 177-ма страница, или са прочели много повече без да разбират какво четат, или и двете....
  :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Муравей Радев: "На фона на тези събития и на изразените становища документирани във втората стенограма, както и на известните ни днес плачевните последици от фалита на КТБ, спекулациите и популизма на някои водещи фигури от

  БСП минават всяка граница

  Те били спасили бедните хора в България, защото попречили да се приеме специален закон за тази банка с което всъщност не допуснали да се изплащат на богаташите депозитите над 100 хил. евро. Пари, които бедните щели да платят на богатите. Теза от времето на ранния сталинизъм. При това лишена от всякакъв смисъл, защото задължително изплащане на депозити има само когато банката фалира, за което приносът на БСП е безспорен. Останалите участници в срещата предлагат нов закон. При него няма място за изплащане на каквито и да било депозити, защото той не фалира, а оздравява банката. Така, че ако го бяха приели, нямаше как бедните да плащат големите пари на богатите.
  В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  По-важно е Цветан Василев да спечели следващото дело.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Муравей Радев: Искров да каже защо иска да фалира КТБ"
  "Муравей Радев: Трябва да се посочат купувачите на цесиите в КТБ"

  Дори и само заглавията са достатъчни. От Фактор са.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Намирам за доста сполучливо изказването на Радев, но специално за неосъждането, основната причина са такива като Цацаров и всички управляващи, които имат една цел - единствения виновник за КТБ е Цветан Василев и всички други, включително няКОЙ са напълно невинни.

 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дори и да е обидно какво от това? Нямаме ли свобода на словото?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  То сравнението с Остап Бендер е най-малко обидното сравнение, то даже не е и обидно. Какви епитети още чухме по негов адрес. Има бая хора да съди.

 21. 21 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1699 Весело

  То сравнението с Остап Бендер е най-малко обидното сравнение, то даже не е и обидно. Какви епитети още чухме по негов адрес. Има бая хора да съди.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Ма разбира се че не е обидно. Трябва да е горд че е такъв добър наследник на великият комбинатор. Ученикът надминава учителя си. Остап ВасилевС ела ме осъди

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Обаче, ако Остап Бендер заведе дело срещу Муравей, заради това че го сравняват с измамника и превратаджията Василев, щеше да спечели.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  "При него няма място за изплащане на каквито и да било депозити защото той не фалира, а оздравява банката... че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко."

  Мне, туй е напълно погрешно. Собственикът на банката носи отговорност до размера на собствения капитал (в случая повечето е дървен щото е съставен от заеми от самата банка) Над това (ако той не стигне) държавата има отговорност за депозити до 196.000 лв (ако не стигнат и парите от гаранционния фонд) Ако банката се "спасява" (става държавна) , всеки може да иде на другия ден да си изтегли депозита. За да стане тая работа, държавата треба да тегли заем да вдигне собствения капитал = размера на всички депозити. После засяда и чека да си върне парите кога шофьорчетата и секретарките си върнат кредитите (на върба в шестък)
  При случая с фалит държавата тегли по- малък заем (депозити над 196.000 отпадат) и го дава назаем на гаранционния фонд. Заемът се връща от гаранционния фонд, дето се пълни сека година от вноски от банките, а самият фонд чека да си върне парите от шофьорчетата и секретарките.
  Тоя номер със "спасяването" можеше да мине, ако имаше 15% лоши кредити и 85% добри, ама тука съотношението е наопъки.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ... Ако банката се "спасява" (става държавна) , всеки може да иде на другия ден да си изтегли депозита. ...
  —цитат от коментар 23 на dosetliv


  До коментар [#23] от "dosetliv":

  Според проекта за специален закон големите вложители щяха да станат съакционери. Щяха да получат стимул да ПРЕСЛЕДВАТ кредитополучателите. Вместо това големите вложители бяха стимулирани да правят цесии и прихващания - фактически, но не де юре, престъпна схема, която ни ощети всички.

 25. 25 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":"При него няма място за изплащане на каквито и да било депозити защото той не фалира, а оздравява банката... че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко."Мне, туй е напълно погрешно. Собственикът на банката носи отговорност до размера на собствения капитал (в случая повечето е дървен щото е съставен от заеми от самата банка) Над това (ако той не стигне) държавата има отговорност за депозити до 196.000 лв (ако не стигнат и парите от гаранционния фонд) Ако банката се "спасява" (става държавна) , всеки може да иде на другия ден да си изтегли депозита. За да стане тая работа, държавата треба да тегли заем да вдигне собствения капитал = размера на всички депозити. После засяда и чека да си върне парите кога шофьорчетата и секретарките си върнат кредитите (на върба в шестък) При случая с фалит държавата тегли по- малък заем (депозити над 196.000 отпадат) и го дава назаем на гаранционния фонд. Заемът се връща от гаранционния фонд, дето се пълни сека година от вноски от банките, а самият фонд чека да си върне парите от шофьорчетата и секретарките. Тоя номер със "спасяването" можеше да мине, ако имаше 15% лоши кредити и 85% добри, ама тука съотношението е наопъки.
  —цитат от коментар 23 на dosetliv


  Ти се надаш да убедиш Невник в горното? Не че и те самите не бяха убедени в правотата му ма сега са от "Паниковского бьют - Уже - деловито спросил Бендер" групичка на Лиляводжукестият "съветник" на великия комбинатор

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Проблемът не е в Цв. Василев или Пеевски или който и да стои зад тях.
  Проблемът е във всичката измет, като се започне от банковия надзор, правителствата, съдебната с-ма, мвр, данс и т.н. корумпирана измет, които си затваряха съвсем умишлено очите ГОДИНИ наред.
  Това си беше СХЕМА за която и Остап Бендер би мечтал - идеите от нас, а .. ДЪРЖАВНИТЕ пари от вас.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Ако мотивите на съда бяха анализ на литературно произведение, то мисля, че щаха да получат двойка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  Радев е абсолютно прав - Василев наистина е надминал многократно Остап Бендер.
  Все пак вторият е успял да изнуди милионера Корейко за някакъв си един милион, а първият - успя да открадне няколко милиарда.
  Разликата е няколко хиляди пъти!

  Е, има и прилики: на втория му ги взеха на румънската граница, а на първия - на сръбската.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  ,,Троловете в шок: ....,,

  Ма за кои тролови стаа вапроз ве

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  до 22:
  Мотивите не знам какви са точно, но доста иезуитски и даже подигравателно за Василев звучат обясненията защо да говорят за " безпримерната му наглост" не било обидно.
  Това, че и на мен и много съфорумци ни харесва литературния герой, не е аргумент.

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#22] от "Чеп за зеле":

  Сакън, не пиши таквис рабути, щот одма Руснацте моат на осъдат за национална обида. Обида на национален гирой сравнявайки го с наш тарикат

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  ,,...Какви епитети още чухме по негов адрес. Има бая хора да съди.,,

  А ваш Радан дет са извика в ефир с грозен епитет към опонента си ко ша каиш за тва. Или той е вашто знами и мое да вика в ефир кот си сака

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#13] от "niksan1":

  Беги на психар с твоету винету в рака

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Не знаех за този случай. Той само затвърждава мисълта, че Цветан Василев е подставено лице. Какъв велик банкер може да бъдеш ако акълът ти не стига, че няма съд в света, който да осъди някого за това, че те е сравнил с литературен герой? Пък бил той Юда, Квазимодо или Франкенщайн.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#32] от "сидер":

  А ваш Радан дет са извика в ефир с грозен епитет към опонента си ко ша каиш за тва. Или той е вашто знами и мое да вика в ефир кот си сака
  —цитат от коментар 32 на сидер


  Нещо сте се объркали, приятелю. Какъв грозен епитет? Това да наречеш Бойко Борисов "Бай Хуй" е още по-голям комплимент отколкото да сравниш Цветан Василев с Остап Бендер.

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  Да, наистина... 'Какъв велик банкер може да бъдеш ако акълът ти не стига...', та подписваш договори за финансов съветник от калибАра на костовата щерка! :))
  Ха-ха!
  Учено момиче - съветва яко 'мистър Икономика' за няколко десетки на месец :)

 37. 37 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Много обидчив този народ вече, пък и съдът е прав, на едни хитрец и тарикат може да му кажеш Остап Бендер.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Василев ще се прави на интересен дотогава, докато не се намери някой, който да го подведе под отговорност за милиардите откраднати чужди пари.Но при Цацаров това няма да стане, няма кой да го пипне с пръст.

 39. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 689 Разстроено

  Дори и да е обидно какво от това? Нямаме ли свобода на словото?
  —цитат от коментар 19 на happystory

  Свобода и сЛободия са КОРЕННО различни неща!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK