"Луксът" да си варненец, или за параграфите на общинското безсилие

Нощни клубове в жилищни сгради във Варна от години работят в нарушение на Закона за защита от шум в околната среда и общинските разпоредби. В същото време местната администрация остава напълно безучастна към проблема.


Рекламни съобщения и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи в края на миналата седмица, илюстрират как няколко такива заведения обявяват началото на събития, които организират,


от полунощ до ранните утринни часове
Така например нощен клуб за попфолк и гръцка музика, намиращ се в гъстонаселен жилищен район в центъра на Варна, излъчи на живо парти, което очевидно е продължило и след 2.30 ч. в нощта на 8 срещу 9 септември т.г. (виж видеото). Това става ясно от датата и часа на още няколко последователни видеопубликации в същата нощ. Други клипове показват, че партито е било повторено и в следващите дни. Името на клуба умишлено няма да бъде споменато в този текст, тъй като става дума за системен, а не за частен проблем.


Скрийншот от публичния профил на нощно заведение в жлищна сграда във Варна. От часа на публикацията става ясно, че в 2.30 ч. след полунощ на 9 септември то е рботило на пърни обороти.

Скрийншот от публичния профил на нощно заведение в жлищна сграда във Варна. От часа на публикацията става ясно, че в 2.30 ч. след полунощ на 9 септември то е рботило на пърни обороти.


В средата на август т.г. Върховната административна прокуратура публикува данни от разследване, според което местната администрация във Варна е сред тези, които официално са допуснали озвучаване на заведения в противоречие със Закона за защита от шум в околната среда. А проверка на "Дневник" показа, че общински служители сами са издавали разрешения за работа и след 24 ч. в


крещящо нарушение на съществуващите разпоредби


Според текста на Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност на територията на община Варна работното време на търговски обекти, които се намират на отстояние до 30 м от жилищни сгради, както и обекти, разположени в сгради в режим на етажна собственост, работното време е от 6 ч. до 22 ч. Нарушенията на този режим обаче са масови и с единични изключения остават без санкция.


Един от най-очебийните примери за подобно бездействие е именно заведението, публикувало видеоклиповете от партито по откриването на зимния си сезон в жилищна сграда. Множество сигнали, подавани от обитателите й до полицията и общинската администрация, показват, че през последните десет години в същото приземно помещение наематели са били няколко различни собственици на нощни клубове. Всички те са работили основно в часовете след 24 ч.


без разрешение за удължено работно време


Въпреки това всички сигнали на потърпевшите са оставали без каквито и да е последствия.


Проверката по случая показва също, че жалби, подавани от граждани за нарушения на нощната тишина от въпросното и други подобни заведения до различни полицейски управления в града, не са стигали до общинската администрация, какъвто е установеният ред. В други случаи се оказа, че сигнали за нарушения на нощната тишина и последвалите ги проверки изобщо не са били отразени в дневника на дежурния полицай в общината. Същата е била и съдбата на протоколите за установени нарушения и актовете, съставяни след извършени полицейски проверки на заведения, работещи без разрешение за удължено работно време.На заведението, публикувало клипове във Фейсбук, разрешение за удължено работно време е било изготвено


в категорично нарушение с наредбата


за извършване на търговската дейност, установи "Дневник". То е било издадено едва в началото на т.г., и то на база на документ, удостоверяващ, че заведението се намира в офисна, а не в жилищна сграда. В същото време справка в кадастралните регистри категорично доказва точно обратното.


"Ние работим на базата на документи и нямаме задължението да проверяваме верността на съдържанието им", каза Емил Люцканов, началник на сектор "Контрол по туризма" в дирекцията, отговаряща за обществения ред във Варна. Според зам.-кмета на града Тодор Иванов, в чийто ресор е въпросната дирекция, оттук нататък живеещите в сградата следва сами да докажат по съдебен ред, че живеят в апартаменти, а не в офиси. Практиката показва, че работата по подобни дела продължава най-малко две години, а установяването на документ с невярно съдържание е дълга и трудна процедура. Във Варна случаите на подобно прехвърляне на проблема от болната глава на здравата са десетки. Но при тях администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ)


си е затваряла очите


и по друг текст на наредбата за търговската дейност в града.


Според него издаването на разрешения за удължено работно време за заведения, които се намират в жилищни сгради, става след получаване на съгласие от 51% от собствениците на апартаменти "включително и на всички непосредствени съседи, което да е нотариално заверено". В конкретния случай (а и в десетки други) подобно съгласие няма.


Лицемерна е и процедурата,


предвидена в общинските наредби във Варна, за установяването на завишени нива на шума. За да се случи това, инспекторите на Районната здравна инспекция трябва да направят замерване както в източника на шум, така и извън него - в жилището на евентуален жалбоподател. Когато става дума за заведение обаче, собственикът му трябва да бъде предварително уведомен за деня и часа на проверката. Но тя най-често не установява нередност, тъй като в момента на инспекцията нивото на музиката се оказва доста по-ниско от обикновено. Или заведението изобщо не работи.


В този случай няма как да бъде приложена и процедурата за отнемане на вече издадено разрешение за удължено работно време. Причината е в "Параграф 22" - за това са нужни протоколи, констатиращи основателността на две или повече жалби, доказана с проверка на Районната здравна инспекция.


Тежко е


общинското бездействие


и в случаите, когато разрешение за удължено работно време на нощни клубове може да бъде отнето при "наличие на две или повече нарушения на търговската наредба, за които е съставен акт за административно нарушение". Елементарната логика показва, че този текст е неприложим, при положение че случайно или не се окаже, че актовете не са регистрирани в общинската администрация. Или са се изгубили по пътя между етажите й.


Напълно формално


е и изискването заведенията със завишени нива на шума да поставят изолация за предотвратяването им. В този случай общинските проверки се ограничават само до констатация за наличието на изолация, но не и на ефективността й. Това стана ясно от друг разговор със зам.-кмета на Варна Тодор Иванов.


Накрая идва ред и на раздел VI от наредбата за упражняване на търговска дейност в общината. Там са описани предвидените санкции за нарушителите й. В случаите, в които става дума за нощни заведения, които смущават тишината в жилищни сгради, предвидената глоба е в размер от 500 до 1000 лв., които логично никак не плашат собствениците на заведения. Те дори не плащат наложените глоби, а общинската администрация не си ги търси.


При повторно нарушение кметът на общината е длъжен да преустанови работата на обекта, но...


само за 7 дни


Този срок може да е и много по-кратък ако инспекторите по опазване на обществения ред в администрацията установят, че нарушенията са отстранени. А ако след възобновяване на работата на заведението се окаже, че преценката им е била грешна, описаната по-горе процедура трябва да започне отначало и най-често с предизвестен край.


Цинизмът, с който общинската администрация във Варна оправдаваше неспособността си да се справи с шума от нощните заведения през последните 20 години, беше ясно формулиран от бившия кмет на града Кирил Йорданов. Според него този тормоз беше "данъкът", който гражданите плащат за лукса да живеят в най-големия курортен град. Наследникът на Йорданов Иван Портних заяви още при встъпването си в длъжност през 2013 г., че не споделял подобна позиция. Четири години по-късно потвърждения за това няма.


*Авторът на този текст е сред потърпевшите от описаните в него случаи на общинско бездействие срещу наднормените нива на шума от нощни заведения в жилищни сгради във Варна.

Клип от публичния профил във Фейсбук на варненско заведение за попфолк и гръцка музика, получило разрешение за удължено работно време до 5ч. сутринта въпреки, че се намира в жилищна сграда. От часа на публикацията става ясно, че видеото от купона е излъчвано на живо в ранните утринни часове на 9 септември т.г.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  "Ние работим на базата на документи и нямаме задължението да проверяваме верността на съдържанието им".Това е положението с нашата администрация.Да обикалят журналистите и министрите,те да се ровят,те да търсят.

 2. 2 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Корупцията във Варна е начин на живот и на разбиране на света.

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Ние работим на базата на документи и нямаме задължението да проверяваме верността на съдържанието им"

  Бой и веб@не. Друго няма да помогне.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Корупцията във Варна е начин на живот и на разбиране на света.
  —цитат от коментар 2 на balkantourist
  В местопрестъплението наречено България - Корупцията е начин на живот.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Само шумът да е проблема...
  Ужас с градския транспорт и откраднати милиони, козметични ежегодни ремонти на Аспаруховия мост, никакви решения за свлачищните зони, дупка до дупка по улиците.....

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Гоуемите" ни градове открай време са клоаки. Съдбата на давещите се е в ръцете на самите тях. Ъхъ

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  По документи това е поляна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  нЕма се оплаквате Варна. ШОУ-то и купона трябва да вървят на МАКС. Нали от това живеете.

 9. 9 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 351 Неутрално

  А беше време,когато Варна се определяше като"бунтовна"!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  А къде изчезна главния шумозаглушител. А да , той сега е на тема обществени поръчки в енергетиката.

 11. 11 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Къде си, Варели?!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 12. 12 Профил на lala land
  lala land
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Къде е бастунът да каже, колко е хуваво във Варна и как всичко име е О.К., а шумът го правят софианците !?

  нека да е весело!
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  "Ние работим на базата на документи и нямаме задължението да проверяваме верността на съдържанието им".Това е положението с нашата администрация.Да обикалят журналистите и министрите,те да се ровят,те да търсят.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  Абсолютно сте прав чиновника в България трябва да изследва всеки документ, който му носите трябва да провери и удостовери верността на написаното в него и тогава да вземе правилното решение и трябва да прави това светкавично за да не чакате! Затова получава заплата. Заплатите на чиновниците са над 700 лв/месец, а има такива, които вземат и 1,000 лв./месец! И това се плаща с нашите данъци, те затова са високи на фона на света.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Нищо ново или невиждано...! Собствениците на заведения си плащат или въпросните собственици са част от високите нива на общинската администрация. Щом има и полицейски чадър, значи нивото е високо.
  Естествено, проблема с шума от подобни заведения си остава за сметка на живеещите наоколо. По съдебен път, след няколко години процедури и размотаване ще получат един лист хартия, на който ще пише, че са прави... И само толкова.
  Не се ли съберат живеещите наоколо и да предизвикат грандиозни скандали и да причиняват проблеми на собствениците на такива заведения, ще живеят в шумна и затормозяваща среда.
  Аз самия съм се сблъсквал с такъв проблем преди доста години... Е, решихме го по другия начин. Ама не е за писане, какво направихме...

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на lbp31530283
  lbp31530283
  Рейтинг: 15 Неутрално

  .....и така докато някой не превърти от живущите и не ги дават по телевизията всички в късната емисия "Студио Х"

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Безсилието, некомпетентността и неграмотността на администрацията е факт във всеки един български град, не само във Варна.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Въпреки това всички сигнали на потърпевшите са оставали без каквито и да е последствия"

  пълно безобразие, но не е само във Варна-. Явно става дума за корупция

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Кой им ги избира на варненци тези съветници и кметове . Това важи и за всички нас, вае едно от къде сме, но във Варна се получава, че като спят докато гласуват, след това може и да стоят будни през ноща - ирония на съдбата подпомогната от глупостта.

 19. 19 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ахаха, а помните ли "Моделът Портних"?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 20. 20 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Интересно, дали автора е пратил копие на Валерката Симеонов, защото само той може да му помогне. Аз лично се съмнявам, защото не това е целта на тази статия.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Безсилието, некомпетентността и неграмотността на администрацията е факт във всеки един български град, не само във Варна.
  —цитат от коментар 16 на Нефертити


  Извинявай, това не е безсилие!
  "...А проверка на "Дневник" показа, че общински служители сами са издавали разрешения за работа и след 24ч. в крещящо нарушение на съществуващите разпоредби..."

  Което означава, че ОБЩИНСКИЯТ ЧИНОВНИК Е ЗАКОНА И РАЗПОРЕЖДАНЕТО!
  Чиновникът отменя разпореждането, чиновникът решава колко етажа ще се строят въпреки някои нормативни актове, чиновникът продава общински терени (в Морската градина). аКО И ТОВА НЕ Е КОРУПЦИЯ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!
  Това е ЛАЙНЯНАТА ДЪРЖАВА НА ГЕРБ!

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Кой им ги избира на варненци тези съветници и кметове . Това важи и за всички нас, вае едно от къде сме, но във Варна се получава, че като спят докато гласуват, след това може и да стоят будни през ноща - ирония на съдбата подпомогната от глупостта.
  —цитат от коментар 18 на tsvetko_51


  Специално за Варна - ако не си от ТЯХНОТО КОТИЛО ще те СМАЖАТ! Буквално ще те унищожат! Една Калина Павлова, архитект, не от тяхното котило бе посмяла да се кандидатира за кмет. Няма да коментирам дали е била най-добрата кандидатура или не. Но скалъпиха един порно клип с някакъв жиголо Галин, и някаква неясна фигура на млада жена, а самият Галин го качиха на билборд в града. Така че ако не си от "техните" или педерас ще те изкарат, или курва - празно няма.

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  напишете го в блог и дайте линк, ние ще се сетим...

 24. 24 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мачкай, Спас! Надлежно и упорито разследване до дупка, изобличаващо перверзиите на варненските общинари-изедници, които се подиграват на гражданите посредством бездействието, лицемерието, и плоските си лъжи. Тарикати като тези не разбират от добро, за тях жалби и оплаквания нямат никаква стойност. Единственото от което разбират е безпощадно разследване до най-малкия детайл и изкарване на кирливите им ризи. Подкрепям безрезервно автора и Дневник за тази инициатива и дано успеят да заврат в миша дупка наглите варненски мутро-общинари, от които целия град е пропищял.

 25. 25 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "rta48522758":
  ...като "бунтовна"...
  и като "синя"...

 26. 26 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Заплати както някой каза 800-1000 лв И ОТПУСКА 36 дена!!

 27. 27 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Минах лятото оттам, за да отидем в делфинариума /с кола/ Първо някакви полицаи ни пренасочиха към майната си, после по пътя през "Морската градина" видях много къщи, хотели и коли, които не бяха спирани, защото били на живущи и гости на хотелите.
  Жена ми е от Бургас и само по сравнението на двете морски градини мога да разбера, защо варненци завиждат на Бургас, но явно е и до манталитета на хората в двата града и сравнението не е в полза на Варна.
  За трафика, паркирането и т.н. просто не искам да си спомням, а живея до Женския пазар и карам често в София. Варна ми прилича на Лозенец или Манастирски ливади, тоест най-гадните квартали за шофиране в София, при които няма знаци, двупосочна улица е станала еднопосочна от неправилно паркирали от двете страни коли и се изчаквате някак си по неписани правила на по-тежкия, изкачващия се, черния джип и по-лошо гледащия.
  Та варненци, и от вас зависи дали ще живеете в кочина или в морска столица.

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#27] от "victortrt":

  Ти с всичкия ли си!? Кой завижда за морски градини и прочее дивотии? Аз съм роден и израснал във Варна, баща ми ( лека му пръст ) беше бургазлия. Не познавам нито един човек от двата града който да е изтъкнал , споменал или сравнил приморските паркове на двете населени места, нежели да завижда.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на НеНаСтраха Решетников Вирусов
  НеНаСтраха Решетников Вирусов
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Корупцията във Варна е начин на живот и на разбиране на света.
  —цитат от коментар 2 на balkantourist


  Само смени Варна с България за да стане по-общовалидно. Пускайте на Валерката. Той беше писал че трябва официално да получи сигнал на официалния имейл

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 30. 30 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#2] от "balkantourist":

  А в останалата част от страната не е, така ли?

 31. 31 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  За всичко съм съгласен, но Аспарухов мост се ремонтира от държавата, тъй като е част от магистрала Черно море.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  "...А проверка на "Дневник" показа, че общински служители сами са издавали разрешения за работа и след 24 ч. в крещящо нарушение на съществуващите разпоредби..."

  Пак се връщам!
  За чий .уй са разпоредбите след като всеки чиновник може да издаде документ да не се зпазват?
  Има ли по-големи бандити и изроди от българския държавен или общински чиновник?

  Лазар Влайков е от същото котило, дори и по-лош, председател на Общински съвет в гр. Септември, и също е бандит и убиец.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Само шумът да е проблема...Ужас с градския транспорт и откраднати милиони, козметични ежегодни ремонти на Аспаруховия мост, никакви решения за свлачищните зони, дупка до дупка по улиците.....
  —цитат от коментар 5 на mitko11


  Аз се сещам за ремонтите на "Цериградско шосе" и "Витошка" в София, които самного по-чести. Това е модел на управлението на ГЕРБ. Сигурен съм че във всеки един град в България има подобни "емблематични" ремонти.

  Иначе за синята зона и за околовръстен път вече доста години се умува, и се усвояват пари. Някои може и да се пенсионират.

 34. 34 Профил на Филип Жеков
  Филип Жеков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Портних е лицето. Кметът е олицетворението на системата.

 35. 35 Профил на Plamen Dochev
  Plamen Dochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 31:

  Ако държавата ремонтира Аспарухов мост, то защо тогава Портних постоянно се хвали с ремонта му? Или когато е за обещания и за "Браво, кмете" той е човека, когато е за проблеми - адреса е друг,а? Много удобно, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK