Шефът на Фонда за лечение на деца е отстранен заради "системно нарушаване на правилника"

Пресконференция на фонда за лечение на деца фонд

© Георги Кожухаров

Пресконференция на фонда за лечение на деца фондНа 11 септември 2017 г. със заповед на министъра на здравеопазването д-р Тинка Троева беше освободена от длъжността директор на Център "Фонд за лечение на деца". Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към Фонда. Сигнал за тези нарушения е изпратен и до прокуратурата, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


Тинка Троева

© Министерство на здравеопазването

Тинка Троева

На мястото на Троева от днес, 12 септември, на длъжността е назначена д-р Мариета Райкова.


За подготвяното уволнение съобщи вчера Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда. По думите й пред БНР вероятно става въпрос за външен натиск, защото здравното министерство не е имало забележки до този момент към работата на Троева. Тя пое поста след оставката на Владимир Пилософ през пролетта при управлението на служебния министър Илко Семерджиев. Поводът беше казусът с 9-годишния Байрям Али.
Около уволнението на Тинка Троева вчера и днес се оформи спор. Пациентски организации и специалисти се застъпиха за вече бившата директорка, включително и министърът, при който беше назначена. С публикация във "Фейсбук" Семерджиев заяви, че "уволнението на доказани професионалисти, които с нищо не са се провинили или компрометирали в дейността си" е необяснимо "от гледна точка на здравия разум и нуждите на системата".Застъпниците настояваха да получат мотиви от здравното ведомство, което то публикува днес по обяд. От там посочват конкретен пример за системните нарушения, в които е обвинена Троева - "случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация". Описват казуса така:


"По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ "Лозенец", а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина. От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.


Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.


Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.


Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.


Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.


Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.


В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.


След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK