Шефът на Фонда за лечение на деца е отстранен заради "системно нарушаване на правилника"

Пресконференция на фонда за лечение на деца фонд

© Георги Кожухаров

Пресконференция на фонда за лечение на деца фондНа 11 септември 2017 г. със заповед на министъра на здравеопазването д-р Тинка Троева беше освободена от длъжността директор на Център "Фонд за лечение на деца". Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към Фонда. Сигнал за тези нарушения е изпратен и до прокуратурата, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


Тинка Троева

© Министерство на здравеопазването

Тинка Троева

На мястото на Троева от днес, 12 септември, на длъжността е назначена д-р Мариета Райкова.


За подготвяното уволнение съобщи вчера Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда. По думите й пред БНР вероятно става въпрос за външен натиск, защото здравното министерство не е имало забележки до този момент към работата на Троева. Тя пое поста след оставката на Владимир Пилософ през пролетта при управлението на служебния министър Илко Семерджиев. Поводът беше казусът с 9-годишния Байрям Али.
Около уволнението на Тинка Троева вчера и днес се оформи спор. Пациентски организации и специалисти се застъпиха за вече бившата директорка, включително и министърът, при който беше назначена. С публикация във "Фейсбук" Семерджиев заяви, че "уволнението на доказани професионалисти, които с нищо не са се провинили или компрометирали в дейността си" е необяснимо "от гледна точка на здравия разум и нуждите на системата".Застъпниците настояваха да получат мотиви от здравното ведомство, което то публикува днес по обяд. От там посочват конкретен пример за системните нарушения, в които е обвинена Троева - "случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация". Описват казуса така:


"По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ "Лозенец", а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина. От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.


Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.


Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.


Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.


Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.


Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.


В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.


След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Крайно време е да уволнят и тези дето ги назначават такива, как може бе.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България."
  разбира се , че може . НО

  "с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента."
  затова се прави в Германия . а тежкото състояние дали не е резултат от досегашни "лечения"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Продължава да не става ясно защо. Общественият съвет трябва да разясни какво става.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 4. 4 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Значи детето е заминало за лечение в Хамбург без да е извървяна цялата АДМИНИСТРАТИВНА процедура. Не МЕДИЦИНСКА, ами административна.
  Боже мили! Как е посмяла тая д-р Троева да посегне на най-святото на Чиновника - процедурата! Да се разпне!

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  За да ги уволняват всички шефове на този фонд значи си вършат работата и мафията не може да точи.

 6. 6 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 554 Гневно

  Май е уредила дете на приятелско семейство. Натам намирисват нещата. Как не могат да намерят в цялата територия един що-годе свестен човек за този така важен пост? Срамота! А иначе много ни бива да се пъчим с военни победи отпреди 900 години, да развяваме байраци и да мразим бежанците.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Май е уредила дете на приятелско семейство. Натам намирисват нещата. Как не могат да намерят в цялата територия един що-годе свестен човек за този така важен пост? Срамота! А иначе много ни бива да се пъчим с военни победи отпреди 900 години, да развяваме байраци и да мразим бежанците.
  —цитат от коментар 6 на Емо


  дори и така да е (макар , че тъпо) то заключението е , че въпреки "моженето" тук , детето е в Германия заради риск за живота му тук .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Ако имаше една републиканска детска болница, с всякакви специалисти педиатри,можеше тя да изпраща децата на лечение в чужбина, без да има нужда от тази допълнителни чиновници.

 9. 9 Профил на cuf20531934
  cuf20531934
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Емо":

  Моралът на тази напориста и изключително некомпетентна госпожа е нулев и е чудно с какви протекции подскача от една държавана позиция на друга, нямащи нищо общо по между, отделно както с опита, така и квалификацията й. Огромен брой хора са възмутени от действията й преди години по посолствата. Очевидно и сега се е проявила.

 10. 10 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#9] от "cuf20531934":

  А какво говори за твоя морал това, че си се регистрирал тук, специално за да клеветиш Троева?

 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Ами то вече е там и сега това е правилното решение. Иначе ако беше по процедура сигурно трябваше да се лекува в бн, но ако е на приятели е насочено направо навън. По принцип това е зле защото деца можещи да бъдат излекувани в бг изяждат парите на тези които тук нямат шанс

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Заради този Спасов и неговото его умират деца, биват в риск и шефове се уволн1ват. Нека публикуват неговите "успехи" като статистика и веднага ще стане ясно ....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на elf4e
  elf4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През март оставката на Пилософ дойде след скандала с Бяйрям, защото разреши детето да бъде оперирано в чужбина, а не в болница „Лозенец“, както препоръча националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който между другото е и директор на въпросната болница.
  Сега отстраняват Троева, защото пак изпраща дете за лечение в чужбина и не се съобразява с мнението на проф. Спасов,че операцията може да бъде извършена в "Лозенец".
  Може би ако новият директор на Фонда иска да запази поста си, трябва да обръща по-голямо внимание на препоръките на проф. Спасов.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Любопитно

  До коментар [#6] от "Емо":

  " за този така важен пост"

  Тоя пост с какво е важен? Усвояват се 21.5 млн. лв. от държавната хазна (при бюджет от 12 млн. лв.) за леението на 326 дца (за 2016 г.). Бюджетът на НЗОК е близо 3 млрд .лв. и се грижи за здравето на 1.6 млн. деца (съгласно субсидията от 1.4 млрд. лв., която получава НЗОК).
  http://cfld-bg.com/wp-content/uploads/2017/02/Otchet_2016.pdf

  Да не би тия седем щатни държавни служителя да правят животоспасяващи операции?

  До коментар [#12] от "penetrating":
  "Заради този Спасов и неговото его умират деца"
  А без него децата с трансплантации живеят ли? Не разбирам защо някои вземат медицината за Господ. Да не би да има все още вярващи в безсмъртието!?
  Защо неуспешният опит за трансплантация на проф. Спасов да е по-лош от неуспешнея опит на лекар от немска клиника?

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4860 Неутрално

  Трудна работа е на Шефът на Фонда за лечение на деца защото трябва да се съобразява с раздутата администрация с различните мнения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK