Венецианската комисия пита депутати за избора на Съдебен съвет

Данаил Кирилов (ГЕРБ) на изслушването на кандидатите за ВСС.

© Анелия Николова

Данаил Кирилов (ГЕРБ) на изслушването на кандидатите за ВСС.Пратеници на Европейска комисия за демокрация чрез право, известна още като Венецианската комисия, се срещнаха с депутати от всички парламентарни групи, за да проверят напредъка на България по съдебната реформа. Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа ще излезе с доклад за напредъка до седмици.


"В тези разговори се коментираха измененията в закона за съдебната власт, двете изменения през 2016 г. и изменението от юли 2017. Стана въпрос за течащите процедури за избор на Висш съдебен съвет", каза след срещата председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той напомни, че за пръв път професионалната квота избираше чрез пряк избор, съобразно правилата от миналогодишното изменение, а предстои и парламентът да завърши избора в двете колегии.


Кирилов каза, че от комисията са поставяли уточняващи въпроси за процедурата и отделни ефекти при прилагането и. Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността на съдебната система и гаранцията за независимостта на магистратите, разказа Кирилов.
Изслушването на 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламента миналата седмица протече без задаването на въпроси и без дебати. Депутатите трябва да изберат 11 представители от 25-членния орган.


Валери Жаблянов от БСП разказа, че е обсъждана съдебната реформа и основните структурни и кадрови промени в сектора. "Позицията на БСП е последователна по съдебната реформа. Самото разделяне на ВСС на две колегии, както беше предвидено като конституционна промяна, автоматично няма да доведе за подобряване на качеството на правосъдието", каза Жаблянов. Той добави, че голяма част от въпросите от страна на комисията са повдигнати при обсъждането на кандидатурите на правната комисия в Народното събрание. Както и за разпределението на съдилищата от страната, за професионалното израстване на магистратите, за нивата на заплащане.


За "патриотите" е трудно да си безпристрастен


Борис Ячев от "Обединени патриоти" каза, че основната тема на разговора е била отношението на парламентарната група към закона за съдебната власт. "Ние подчертахме, че онези реформи, които бяха направени през миналата година, които бяха позитивни и дадоха резултат, са подкрепени от патриотите в предишното Народно събрание", каза Ячев и добави, че с колегите му са споделили възгледите си за това как трябва да продължи съдебната реформа. Колегата му Емил Димитров е засегнал темата за независимостта на магистратите. "Всички държим на независимата съдебна власт, но, от друга страна, се притесняваме, когато част от магистратите се опитват да се занимават с политика, включително със свои политически крила", каза Димитров.
"Също така казахме, че е много трудно да бъдеш безпристрастен и най-вече информиран и когато взимаш решение за законодателна промяна, голямото ти притеснение е дали по този начин не стимулираш някаква скрита, паралелна съдебна власт, или дали не стимулираш пиара на политически формирования, които не са влезли в този парламент, но непременно държат да са актуални, важни и значими", добави Димитров


Оценката на ДПС е положителна


Хамид Хамид от ДПС каза, че като цяло оценката на партията му е положителна към измененията. Както разбрах, оценката на Венецианската комисия също е положителна, добави Хамид. Той отказа да коментира избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) с мотив, че съдебната система е независима.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  Неудобни въпроси към суджуците. Дано публикуват "умните" им отговори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  "когато част от магистратите се опитват да се занимават с политика"
  Това за прокурорите не се ли отнася, особено за един главен прокурор.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2518 Весело

  Тези от Венецианската комисия са политкоректни. Те не задават неудобни въпроси, но пък си правят неудобни изводи.

  подпис
 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 820 Разстроено

  За съжаление ще получим поредния укорителен доклад, представен в силно дипломатичен тон, точно както предишните.
  Не съм оптимист.

 5. 5 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Избрахме си БКП-тата, ще ни управляват цървули. И да пита, и да не пита Венецианската комисия, полза никаква - българинът е лоялен единствено към хората с власт и влияние, дори и тази лоялност да му излиза през носа.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Ще е добре обстойно да разгледат новия председател на ВАС, избран правилно от правилните из отиващия си скандален ВСС.
  Щото смърди.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Гневно

  Кирилов каза, че от комисията са поставяли уточняващи въпроси за процедурата и отделни ефекти при прилагането и. Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността на съдебната система и гаранцията за независимостта на магистратите, разказа Кирилов....Валери Жаблянов от БСП разказа, че е обсъждана съдебната реформа и основните структурни и кадрови промени в сектора...Борис Ячев от "Обединени патриоти" каза, че основната тема на разговора е била отношението на парламентарната група към закона за съдебната власт...Както разбрах, оценката на Венецианската комисия също е положителна, добави Хамид....
  —цитат от коментар 0 на статията


  Не случайно цитирам коментарите на представители на парламентарните групи.
  Искам да попитам разбрахте ли нещо конкретно и специфично около тези разговори? Нима от общите приказки на тези ужпредставители на народа може да се разбере какви конкретно са интересите, страховете и притесненията на членовете на Венецианската комисия и как нашите ужспециалисти са отговорили на тези притеснения и прочие?
  Защо нашите...."народни" представители се изказват толкова обтекаемо, че изобщо няма смисъл да ги питаме нещо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Гневно

  А с подстрижката си като на току що излязъл от затвора Данаил Кирилов ярко демонстрира простотията си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Оценката на "нашите" е положителна. Да видим каква ще е на Венецианската комисия. Съмнявам се, че ще има изненади. Отговорът е, че всичко е нагласено, но казано дипломатично...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Започвам да се дразня на такива статии.. И то поради простата причина, че с цялото си високопарно звучене всички тези институции и комисии са абсолютно безполезни. Защо? Заради дебелоочието и наглостта на управляващите ни вече 10 години хора... Общо взето няма значение кой и какво и как пита... Нашите тикви вече се изучиха, че от тези въпроси нищо ама НИЩО не следва за тях... Така че.. Кучетата лаят, керванът си върви..
  Фактите са едни - нито ЕК, нито Венецианската комисия имат лост за указване на влияние върху нашите престъпници... Единственият подобен може би са еврофондовете... Защото те основно се крадат от тези престъпници! Но и там нищо не се прави, защото Баце обикаля да прави ибрици от Босфора до Ламанша и е удобен всеки му...
  Изводът е - никой няма да свърши нашата работа... А май единствения възможен начин за промяна в съдебната система, а от там и навсякъде другаде е на площада с камъни и дърве по главите на същите тези наглеци...

 11. 11 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#10] от "someeeee":

  Истината е такава: тия евроинституции никога няма да вземат крути мерки, освен, ако тукашното управление не стане неудобно за тях, за ЕС като цяло или за доминиращите сили в него.
  Докато нашите к@пути вредят основно на собствения си народ, за ЕК, Венецианската комисия и т.н. това са "вътрешни работи". Ако бяхме поне Румъния и у нас имаше малко по-будно общество, тия сигнали от Венецианската комисия, докладите от механизма за наблюдение по "Правосъдие и вътрешен ред", щяха да действат, защото обществото щеше да реагира, с протести или най-малкото на избори. Обаче, тука е България и местните скотове тия теми не ги вълнуват. Боко, а и всички управляващи от 2007 г. насам, това много добре го знаят и затова не се стряскат. Мат'рялът се интересува основно от офертите за Гърция, новите модели смартфони и с какъв тарифен план с двугодишен договор вървят, може ли да се сложи АГУ на турбобензинка и т.н.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Венецианската комисия ще констатира обективния факт, че демокрацията чрез право у нас още зрее. И няма изгледи скоро да "фтаса". А иначе парчетата от баницата правилните хора си ги поделят.

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Парламентарно представените партии вече са се разбрали за състава на следващия ВСС. Уви, той няма да бъде по-добър от сегашния. Съдебната система е обречена на затъване.

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Пратеници на Европейска комисия за демокрация чрез право, ... за да проверят напредъка на България по съдебната реформа."
  И какво е заключението им? Че съдебната реформа марширува на място?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  +

  SHADOWS of SOFIA
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK