Образователното министерство е сезирало прокуратурата за плагиатство на ректора на Варненския технически университет

Образователното министерство е сезирало прокуратурата за плагиатство на ректора на Варненския технически университет

© ДневникМинистерството на образованието и науката е сезирало прокуратурата по казуса с докторската дисертация на ректора на варненския Технически университет Росен Василев. В нея цели раздели се оказаха преписани.


"Става дума не просто за преписване, а за брутално плагиатство, каза за "Дневник" зам.-министърът на образованието Петър Николов. Според заключението на комисията, която назначихме по случая съвпаденията с чужди трудове са между 90 и 100%. Следователно не става дума просто за преписване, а за един и същи текст".


Според Николов, действията на прокуратурата по жалбата на образователното министерство са с почти предизвестен край, тъй като според действащото в момента законодателство проблемите с плагиатството са от частно правен характер.
В края на юли двама професори - Фархи и Минчев публикуваха свое становище по доктурантурата на Росен Василев, в което го уличиха в преписването на 4 от общо 7 глави на дисертацията му. Според тях текстовете са буквално копирани от научни работи на Ивайло Неделчев и Тихомир Доврамаджиев. И двамата обаче са докторанти на ректора на варненския Технически университет.
Вероятно по тази причина те отрекоха Росен Василев да е преписвал от тях, като обясниха, че са създали собствените си дисертациионни трудове благодарение на неговото съдействие като научен ръководител и съавтор в общи публикации.


"За тези неща си има регламент, обясни днес Петър Николов. Няма как да ползваш в защитата на доктурантурата си общи текстове, писани в съавторство и да не го декларираш изрично. А такова нещо в техните трудове не е отразено. В този смисъл дисертациите и на Неделчев и на Доврамаджиев също могат да бъдат обявени за плагиатство".


Заради отказа на двамата автори от претенции към Росен Василев, Министерството на образованието и науката не може да предприеме процедура за отнемане на научната степен на ректора им, въпреки резултатите от извършената проверка.


"Тя беше извършена от хора с безупречна репутация, а заключението, че става дума за плагиатство беше прието единодушно от всички, дори без особено мнение", каза зам. министър Николов.


Именно с тези аргументи Министерството на образованието и науката препоръча отменяне на процедурата по защита на докторската дисертация на Росен Василев. Той обаче не се съобрази с нея.


Според Петър Николов решението на казуса ще дойде с предстоящото приемане на промените в Закона за развитието на академичния състав, които предвиждат присъждането на академични степени да може да бъде преразглеждано, ако е установено плагиатство. Очаква се промените в закона за бъдат приети на второ четене до месец.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ...Според тях текстовете са буквално копирани от научни работи на Ивайло Неделчев и Тихомир Доврамаджиев. И двамата обаче са докторанти на ректора на варненския Технически университет.
  Вероятно по тази причина те отрекоха Росен Василев да е преписвал от тях, като обясниха, че са създали собствените си дисертациионни трудове благодарение на неговото съдействие като научен ръководител и съавтор в общи публикации...
  ...В този смисъл дисертациите и на Неделчев и на Доврамаджиев също могат да бъдат обявени за плагиатство...
  -----
  Излиза, че и тримата са съавтори. И къде е мястото на прокуратурата в случая?

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4364 Весело

  Голям калпазанин този ректор.

 3. 3 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#1] от "един с теслата":

  Те са съавтори в общи публикации като научен ръководител и докторант, което е напълно в реда на нещата. Също така в реда на нещата е ръководителя да включи описание на общите изследвания. Ама все пак става въпрос за между 90% и 100% припокриване на текст, което говори за откровено копиране на текста. Поне "професора" да си беше направил труда да перефразира нещата.
  Колкото виновен е "професора", толкова виновно е и журито.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 4. 4 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#3] от "alchemist":

  Все пак питанката ми е за мястото на прокуратурата в случая. Къде е престъплението?

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 5. 5 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#1] от "един с теслата":

  А къде е мястото на умните българчета в система, в която и ректорите са препидвачи ?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Недостойна каша на псевдо университет...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#1] от "един с теслата":

  Ами по тая логика, 20 човека могат да се пишат съавтори и да минат с ксерокопирани дисертации.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#4] от "един с теслата":

  А престъпление няма, то е ясно. Академичната общост би трябвало да има механизми сама да решава подобни казуси. Ама то и академичната общост в БГ е една... майко мила.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Не познавам случая, но не виждам нищо ненормално в това ръководителя на докторант да използва получените резултати в собствената си дисертация. Предполагам за голям доктор. Тъпо е да използва директно копи-пейст, ама да е чак толкова голям проблем...
  И след като знаят, че не е работа на прокуратурата защо е цирка?

 10. 10 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":Не познавам случая, но не виждам нищо ненормално в това ръководителя на докторант да използва получените резултати в собствената си дисертация. Предполагам за голям доктор. Тъпо е да използва директно копи-пейст, ама да е чак толкова голям проблем...И след като знаят, че не е работа на прокуратурата защо е цирка?
  —цитат от коментар 9 на Цецо


  Нека, нека, ама тогава не става дума за дисертация, ами за сборник. Дисертацията не може да има съавтори. Пък и не е зле да уточнят каква точно ще е тази дисертация. За незапознати е малко чудно как професор ще пише дисертация.

  Впрочем, ако е съвместен труд, горят и тримата, не само последния по веригата. Доста глупаво от страна на двамата докторанти да си признават без бой такива неща, само за да се подлижат на шефа.

 11. 11 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Каквото ръководството, такова и образованието...

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#10] от "kykyyy":

  1. Двамата докторанти са му директно подчинени. При сегашната система в Бг, ако се опълчат и кажат истината - че професора се е писал съавтор и е присвоил труда им, трябва да си сменят професията. Никой няма да ги наеме на работа, щом се опълчват на началника.
  2. Част от изискванията за докторска дисертация на голям доктор:
  "...Дисертантът да е обнародвал изцяло или значителни части от дисертационния труд в специализирани издания в страната или в чужбина. Трудовете в съавторство да се съпътстват с документ от съавтора , в който ясно да е посочено личното участие на дисертанта..."
  3. Едно мнение от Интернет:
  "Ти не се чуди на случилото се, защото системата е такава, че е пригодена да обслужва тъкмо некадърниците. Това, че си отхвърлен, всъщност е комплимент за теб: ако ти бяха ръкопляскали като на тоя, това щеше да значи, че като него нямаш никакво отношение към науката, още по-малко пък към философията. Способен човек няма как да пробие в тази “месомелачка”, защото тя е настроена през нея да пропълзяват само червеи. Нормалните не могат да се промушат, освен ако не искат да бъдат смляни. Последната грижа на нашите “учени” е науката, те съществуват само за да дебнат да не би някой, имащ отношение към науката, да се промъкне в тяхната среда. Защото такъв призван за науката носи тяхната собствена гибел. Ако в тая система пробият талантливи хора, тя ще се напука и скоро ще се сгромоляса. Тия водят война за собственото си съхранение. Псевдоучеността е жестока спрямо кадърните и не прощава. Способни са на всичко, на най-големи подлости, защото водят борба за съществуване. Страшно е, но ти си млад и може да доживееш и по-добри времена. Гледай само да си съхраниш творческия порив, и да не си погубиш таланта ако почнеш да правиш компромиси. Тогава те ще те приемат, ама така лицемерно, че накрая ще те накарат да полудееш. За да съхраниш творческия си порив, трябва да си, следователно, извън тази система. Ако искаш да влезеш вътре, раздели се с идеалите си, с творческия си порив, даже с таланта си. Вътре се иска да си като тях: низък, подъл, безпринципен, жесток, безсърдечен… Това е дилемата: сам избирай какво да стане от теб…"

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 13. 13 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На 5 места сте написали "доктУрантура", дайте малко по-грамотно!

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 711 Неутрално

  а некои некога ще пусмее ли да каже истината за прагиатстването в бг? ама целата истина и едната истина, щото тя винаги е цела и една. или наобратното и по-лесното: да се даде поне списака на тиа дето не са плагиатствали. тва е лесно, списака ще е кратичък. плагиатстването е доведено до вишо искуство в бг. на него човек почва да се учи наи късно от студенската скамеика или пеика а докат стане пруфесор вече е виртооз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK