Образователното министерство е сезирало прокуратурата за плагиатство на ректора на Варненския технически университет

Образователното министерство е сезирало прокуратурата за плагиатство на ректора на Варненския технически университет

© ДневникМинистерството на образованието и науката е сезирало прокуратурата по казуса с докторската дисертация на ректора на варненския Технически университет Росен Василев. В нея цели раздели се оказаха преписани.


"Става дума не просто за преписване, а за брутално плагиатство, каза за "Дневник" зам.-министърът на образованието Петър Николов. Според заключението на комисията, която назначихме по случая съвпаденията с чужди трудове са между 90 и 100%. Следователно не става дума просто за преписване, а за един и същи текст".


Според Николов, действията на прокуратурата по жалбата на образователното министерство са с почти предизвестен край, тъй като според действащото в момента законодателство проблемите с плагиатството са от частно правен характер.
В края на юли двама професори - Фархи и Минчев публикуваха свое становище по доктурантурата на Росен Василев, в което го уличиха в преписването на 4 от общо 7 глави на дисертацията му. Според тях текстовете са буквално копирани от научни работи на Ивайло Неделчев и Тихомир Доврамаджиев. И двамата обаче са докторанти на ректора на варненския Технически университет.
Вероятно по тази причина те отрекоха Росен Василев да е преписвал от тях, като обясниха, че са създали собствените си дисертациионни трудове благодарение на неговото съдействие като научен ръководител и съавтор в общи публикации.


"За тези неща си има регламент, обясни днес Петър Николов. Няма как да ползваш в защитата на доктурантурата си общи текстове, писани в съавторство и да не го декларираш изрично. А такова нещо в техните трудове не е отразено. В този смисъл дисертациите и на Неделчев и на Доврамаджиев също могат да бъдат обявени за плагиатство".


Заради отказа на двамата автори от претенции към Росен Василев, Министерството на образованието и науката не може да предприеме процедура за отнемане на научната степен на ректора им, въпреки резултатите от извършената проверка.


"Тя беше извършена от хора с безупречна репутация, а заключението, че става дума за плагиатство беше прието единодушно от всички, дори без особено мнение", каза зам. министър Николов.


Именно с тези аргументи Министерството на образованието и науката препоръча отменяне на процедурата по защита на докторската дисертация на Росен Василев. Той обаче не се съобрази с нея.


Според Петър Николов решението на казуса ще дойде с предстоящото приемане на промените в Закона за развитието на академичния състав, които предвиждат присъждането на академични степени да може да бъде преразглеждано, ако е установено плагиатство. Очаква се промените в закона за бъдат приети на второ четене до месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK