Пет партии извън парламента призоваха депутатите да не избират четирима кандидати за съдебния съвет

Правната комисия изслуша 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица. Вляво - Йордан Стоев и Боян Магдалинчев

© Анелия Николова

Правната комисия изслуша 18-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица. Вляво - Йордан Стоев и Боян МагдалинчевПет партии, които не са парламентарно представени, призоваха депутатите да не гласуват четирима от 18-те кандидати, издигнати за членове на следващия Висши съдебен съвет (ВСС).


Декларацията, подписана от "Да, България", ДЕОС, "Зелените", ДСБ и Български земеделски народен съюз, беше разпратена във вторник. Очакването беше тази седмица парламентът да избере 11 свои представители за новия състав на кадровия орган. Гласуването обаче отпадна от програмата на Народното събрание.


Според партиите в следващия съдебен съвет не трябва да влизат номинирания от ДПС съдия Стефан Гроздев, номинирания от ГЕРБ Боян Магдалинчев и двете кандидатури на Обединените патриоти - адвокат Боян Новански и прокурор Йордан Стоев, който отказа да разследва Делян Пеевски.
Пълния текст на декларацията прочетете по-долу:


Уважаеми дами и господа народни представители,


С номинациите и изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота този състав на Народното събрание за пореден път доказа, че е лишен от воля за реални реформи.


Стана очевидно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито наличие на визия за реформи, нито заявена публична позиция в защита на върховенството на правото.
При разглеждането на номинациите парламентът наруши и буквата, и духа на закона. Правилата за работа на комисията съдържаха ред несъответствия на нормите на Закона за съдебната власт, гарантиращи задълбочена проверка на качествата на кандидатите, прозрачността и публичното участие в процедурата.


Самото изслушване на кандидатите в правна комисия беше откровен фарс. Комисията не проведе задълбочен анализ за наличието на изискуемите по конституция високи нравствени и професионални качества, каквато е основната й роля по смисъла на Закона за съдебната власт. В частност – не бяха изследвани различни индикации за поведение, нарушаващо стандартите за професионална етика, от страна на ред кандидати. Без подобна взискателна проверка депутатите не могат да упражнят правото си на избор при достатъчно висока сигурност, че гласуват за кандидати с несъмнен интегритет.


Наред с това членовете на комисията не просто не проведоха дебат по възгледите за съдебната реформа на кандидатите, а често дори изобщо отказваха да поставят въпроси. Не бяха поставени и въпросите, подадени от неправителствени организации, въпреки че това е предвидено от Закона за съдебната власт.


Звучи невероятно, но процедурата, организирана и проведена от Данаил Кирилов, не просто не отговаря на целта на закона и основни ангажименти за реформа на съдебната власт, но дори значително отстъпва на спазването на формалните изисквания при избора, проведен от Искра Фидосова през 2012 г.


Няма никакво съмнение, че този избор няма да обслужи нито обществените очаквания за формиране на един Висш съдебен съвет, който най-сетне да проведе съдебната реформа, нито дори ще отговори на основни препоръки на Европейската комисия в рамките на Механизма за наблюдение и оценка. Ще бъде обслужен единствено интересът за възпроизводство на токсичното корупционно статукво.


В общата маса кандидати без изявени способности, между които Ви се предлага да избирате, се открояват четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за съмнение в наличието на изискуемите високи нравствени и професионални качества. Правна комисия дори не опита да обсъди и потвърди или отхвърли тези съмнения.


Става дума за:


Съдия Стефан Грозев, един от най-ярките примери за съдия, чиито решения с години ерозират общественото доверие в интегритета на съдебната власт. Обществените съмнения около него са толкова силни, че дори настоящият състав на ВСС двукратно отказа да му гласува доверие като председател на САС.


Съдия Боян Магдалинчев, който беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела. Ясно е, че г-н Магдалинчев не може да бъде лице на реформата в съдебната власт, независимо дали едно реално проучване би потвърдило или отхвърлило съмненията, че той в много отношения наследи ролята на Венета Марковска.


Адвокат Боян Новански, чиито връзки с бившия следовател Петър Петров (Петьо Еврото) са особено компрометиращи.


Прокурор Йордан Стоев, който потвърди отказа за образуване досъдебно производство по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ.


Без съмнение сред останалите кандидати има твърде малко, които изобщо дават причини да бъдат подозирани, че ще се борят за реална съдебна реформа. Как иначе да си обясним фактическото преотстъпване на квотата на ОП в полза на кандидатите на ДПС и предложените шестима кандидати от страна на БСП. Със сигурност има и други неразкрити зависимости.


Индикациите за лоялност на статуквото са правило. Вместо добре информиран и мотивиран избор Ви се предлага да участвате в поредния пазарлък на тъмно, който да осигури още поне пет години управление чрез корупция, зависимости и беззаконие.


Избирането обаче на някой от четиримата посочени по-горе кандидати би представлявало крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела "Кой" в съдебната власт. При липсата на сериозен анализ на фактите, пораждащи съмнения в техните качества и капацитет за провеждане на реформа от страна на правната комисия, всеки депутат трябва да вземе политическо решение какво послание иска да изпрати на обществото със своето гласуване.


Ето защо Ви призоваваме да не подкрепяте гореизброените кандидати и да не превръщате очертаващия се лош избор за парламентарна квота във Висшия съдебен съвет в откровено обществено нетърпим.


ПП "Български земеделски народен съюз"
ПП "Движение Да България"
ПП "Демократи за силна България"
ПП "ДЕОС"
ПП "Зелените"

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  В момента можехте да сте част от управляваща коалиция и да взимате решения и да предлагате вие кандидатури.

  С "умелата" си дейност се докарахте до извънпарламентарни партии. Сега можете да искате на корем. Никой няма да се съобрази с вас.

  Политика се прави в НС, не отвън!

 2. 2 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 647 Весело

  За тези дори собствените роднини не са гласували, обаче се пънат на всякъде акъл да дават.
  И от чие име тогава "призовават" /както едно време по пленумите/ и защо някой изобщо трябва да им обръща внимание?

  - Четири крака - да, два крака - да! :)
 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  ПП "Български земеделски народен съюз"
  ПП "Движение Да България"
  ПП "Демократи за силна България"
  ПП "ДЕОС"
  ПП "Зелените"

  Стар филм - със стария сценарист -БСП ! Нали се пробваха преди месеци на избори ... и кво ?

 4. 4 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 496 Неутрално

  В случая единственото, което ме радва е, че поне партиите извън парламента следят какво става с избора на членове на ВСС. Горещо подкрепям призива.
  Иначе еднопеевския парламент ще приложи "избора на мълчанието" (изключително успешна метафора). Брутално ще е, ако вкарат тая корумпирана и зависима пасмина в ВСС.

 5. 5 Профил на disrespectful
  disrespectful
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПР-че си правят на гърба на всеки за който може нещо лошо в публичното пространство. Един вид не са умрели. Ако не бъдат игнорирани, означава да ги легитимират като фактор макар и малък. Не вервам Бокото да е толко тъп. Ще бъдат препратени към арменския поп.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1129 Разстроено

  За тези дори собствените роднини не са гласували, обаче се пънат на всякъде акъл да дават.И от чие име тогава "призовават" /както едно време по пленумите/ и защо някой изобщо трябва да им обръща внимание?
  —цитат от коментар 2 на Подлизурко


  Когато пенцйиката ти се стопи пак до три долара.
  И на всеки дюкян видиш лепенка с надпис БИС 3.
  Ще се сетиш тогава заТЕЗИ.
  Коментираш така както коментираш и футбола.
  Все бегаш по тъча.
  Кажи тея са боклуци или тея са свесни магистрати твойто лично мнение е важно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Добре, че се обадиха.Бях се притеснил , не се чуваше нищо от тях напоследък :)

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Аз пък призовавам една от тези пет партии ДСБ най-накрая да излезе от нелегалност и да предаде незаконно окупирания държавен имот. Колко трябва да си нагъл да говориш за "спазването на формалните изисквания", докато за пореден път грубо погазваш законовите норми.

 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  За тези дори собствените роднини не са гласували, обаче се пънат на всякъде акъл да дават.И от чие име тогава "призовават" /както едно време по пленумите/ и защо някой изобщо трябва да им обръща внимание?
  —цитат от коментар 2 на Подлизурко


  Защото си имат медии.

 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedoliben":

  "Кажи тея са боклуци или тея са свесни магистрати твойто лично мнение е важно."

  Теа , са токсични боклуци !!!
  Така става ли ?

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 968 Неутрално

  ПП "Български земеделски народен съюз"
  ПП "Движение Да България"
  ПП "Демократи за силна България"
  ПП "ДЕОС"
  ПП "Зелените"

  Ако "Да България" и ДСБ се бяха явили заедно на изборите, щяха да имат поне 12 депутати. Тогава нямаше да има нужда от разни декларации, а щяха да участват в избора, а и да предложат свои кандидати.
  Ама те се правиха поотделно на най-най-умни-и-красиви, и останаха отвън. Некадърници.

 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  ... това: „, всеки депутат трябва да вземе политическо решение какво послание иска да изпрати на обществото със своето гласуване.“ - не е достатъчно точно!
  Решението не трябва да е „политическо“ - то трябва да е морално, човешко и лично отговорно, понеже зад политическите решения се криха (и крият) откровени безумия, довели ни до настоящата бездържавност!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Какви са тия глупости? Събрали се политическите лузери да дават акъл. Демокрацията казва друго - право да решат имат тези, които народът е избрал.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 14. 14 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 963 Неутрално

  И на всеки дюкян видиш лепенка с надпис БИС 3.
  —цитат от коментар 6 на dedoliben


  Че то точно те толерираха висове и бисове. Костов ги коткаше, а Самоковеца пълнеше касата на СДС. По тяхно време бяха лепенките БИС 3 по дюкяните. Помним, помним ...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 15. 15 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Правилно, коалиция между "Да България" и ДСБ щеше да влезе в парламента...! Но, коалицията пропадна, не по вина на ДСБ! Това, не трябва да се забравя...!
  Най-умни и най-красиви бяха в "Да, България" и объркаха и провалиха реални възможности, за действаща и работеща коалиция...!
  Така или иначе изтърваха влака! Сега, каквото и да казват, няма значение...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 16. 16 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#13] от "Български патриот":

  В НС има едно празно депутатско място, а за тези "отвън" също са гласували хора.

 17. 17 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 380 Гневно

  ПОЛИТИЧЕСКИ ОТПАДЪК НЕГОДЕН ДОРИ И ЗА "ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ" :
  ПП "Български земеделски народен съюз"
  ПП "Движение Да България"
  ПП "Демократи за силна България"
  ПП "ДЕОС"
  ПП "Зелените"

 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 380 Гневно

  ПОЛИТИЧЕСКИ ОТПАДЪК НЕГОДЕН ДОРИ И ЗА "ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ" :
  ПП "Български земеделски народен съюз"
  ПП "Движение Да България"
  ПП "Демократи за силна България"
  ПП "ДЕОС"
  ПП "Зелените"

 19. 19 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 380 Гневно

  ПОЛИТИЧЕСКИ ОТПАДЪК НЕГОДЕН ДОРИ И ЗА "ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ" :
  ПП "Български земеделски народен съюз"
  ПП "Движение Да България"
  ПП "Демократи за силна България"
  ПП "ДЕОС"
  ПП "Зелените"

 20. 20 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Адекватен призив, но дали ще има кой да го чуе?!

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  До коментар [#2] от "Подлизурко":

  Заради такива, като вас, сме се докарали дотук. Коментирайте качествата на предложените за ВСС, а не нещо друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах