Още трима учители от Софийската математическа гимназия били освободени

Още трима учители от Софийската математическа гимназия били освободени

© Юлия ЛазароваДоговорите на трима учители в Софийската математическа гимназия (СМГ) не били подновени от вече бившият директор Антони Стоянов. Назначената временно на поста Зоя Савова пък разглежда възможността за връщането им на работа, като освободи назначените от Стоянов техни заместници. Това се разбра по време днешното заседание на парламентарната комисия по образование и наука, където беше разгледан казуса със СМГ.


Министърът на образованието Красимир Вълчев пък съобщи, че е сезирал Министерството на финансите да направи проверка на училищното настоятелство към гимназията. По думите на Вълчев част от настоятелствата са се превърнали в черни каси, а според него това към математическата гимназия е извършвало стопанска дейност в общински имот. Освен това Вълчев посочи, че настоятелството в СМГ е разполагало с парите от уроци по математика, които според него би трябвало да се разпределят от училището.


Представител на училищното настоятелството към СМГ пък каза, че през миналата година организацията е дала 200 хиляди лева за ремонти, подновяване на материалната база в гимназията, както и за хонорари на учителите, които дават уроците по математика. Именно от таксите за тези уроци са и приходите на настоятелството.
Повод за изслушването в комисията бе напрежението в училището и протестите на родители, след като учителката по математика Петя Тодорова бе уволнена от Стоянов. Самият той беше уволнен на 4 септември от Районното управление по образованието. Причината бе, че проверка на експерти от министерството на образованието е открила редица административни нарушения, извършени от Стоянов. На заседанието присъстваха родители на ученици в гимназията, учители, зам.-министърът Таня Михайлова, ръководителят на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, както и Антони Стоянов.


По време на изслушването временната директорка Зоя Савова съобщи, че е върнала Петя Тодорова на работа. Справка на сайта на училищното настоятелство показва, че един от членовете му се казва Петя Тодорова.


От изказванията на участващите се разбра, че Стоянов не е подновил договорите на учителите Божидар Георгиев, Надя Владева и Ана Илиева. Това сериозно е обезпокоило някои от родителите, казаха двама от присъстващите. По думите на главната учителка по математика Румяна Караджова учителите също са поискали обяснение за решението на Стоянов, но така и не са го получили. Караджова също е била част от училищното настоятелство.


Мотивите на уволненият директор да освободи тримата учители не се разбраха по време на заседанието, защото по думите на председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) не бива да се задават въпроси, за да не влизали участниците в диалози. Целта на комисията била да успокои депутатите, че учебният процес в СМГ ще може да започне спокойно.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2014 Гневно

  Много СМЪРДИ бе ГЕРБ ! НАВСЯКЪДЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 900 Весело

  Брей много парашутисти в СМГ..

  Марс е изконна Американска територия!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Петя Тодорова била ли е в това настоятелство?

 4. 4 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4614 Весело

  Чугунените глави пак налазиха...

 5. 5 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 647 Разстроено

  Петя Тодорова била ли е в това настоятелство?
  —цитат от коментар 3 на hope


  Била е, била е. И понеже не е публикуван (а е трябвало) отчета за 2016 г, от отчета за 2015 г. е видно, че Настоятелството е прибрало 873 000 лв от такси, не плаща наем за сградата, но пък 5-ма от участниците в Настоятелстото са Учители (вкл и горецирираната Тодорова) и са си разделили 560 000 лв. за хонорари.
  Сега ясно ли ви стана, защо е тоя вой, та чак Инспектората се намеси в тяхна полза.

  - Четири крака - да, два крака - да! :)
 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Гейм оф труонс , в учителски вариант, не секат глави в прекият смисъл , но не по малко жестоки и отмъстителни отколкото в оригинала.

 7. 7 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Ще со търсят работа на друго място даскалите ;)

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "Договорите на трима учители в Софийската математическа гимназия (СМГ) не били подновени"

  И кво?Задължително ли е?!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  А също и на инспектората на столицата.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Хубаво дали 200 000 за училището, но това каква част от приходите са!? Сега живеем в свободна държава излизат от училището, правят частна школа и ако могат и по милион да си раздават- няма никакъв проблем, но сега смърди....

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#5] от "Подлизурко":

  А Директора прибирал ли е нещо от тези пари, защото ми изглежда много почтен и достоен човек /за разлика от Тодорова/! Гледах ги и двамата по ТВ, изцяло съм на негова страна.

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  Бля-бля и бля-бля и....
  Тарикатът Антони Стоянов трябваше да бъде изритан и беше изритан. Поради две крайно публично видими обстоятелства.
  За пари става въпрос. Много пари.
  Парите на математическата мафия. Всъщност на двете математически мафии. В тая работа той е вътре.Не е невинен.
  Независимо дето се мисли за доверен на днешните служби. Те и от другата математическа мафия са от службите. От днешните.Както и оня Голия Асен Александров. А кадрилът с математиците е още от времето на ДС. И мафиите са от тогава.
  Толкова по това. Не се разбрали кой колко на кого и по кое време да шитне..Майната им.
  Ако в кадрила не беше се оказала другото Доверено лице още от времената на ДС - Кастрева. /Ако има изненадани, дето Историците от онези времена още, са кадър на службите и в частност на ДС, си е за сметка на невежеството на самите изненадани/
  Властта сега в образованието се държи от две мафии - математическата и историческата. И те без да искат/Сериозно без да искат/ си спретнаха войничка. Заради един нагъл самозабравил се Феодал- Директор. Впрочем като всички останали Директори Директорши от тази номенклатура.
  АМА ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА НЯКАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!! Кротко с робинхудовските заблуди.
  Антони Стоянов беше изритан и защото ИЗПЪЛНИ точно държавната политика ДА СЕ МАЧКАТ УЧИТЕЛИТЕ. Дори и тези от "нашата мафия". А мачкането както е добре известно става със системно прекратяване на договори и още по-системно назначаване само на срочни договори!!!! Държавна политика!)
  Държавна политика провеждана от всеки министър и още повече от Всяка Застаряла Кифла сложена за Началник на Инспекторат като довереното лице Кастрева.
  Та да си дойдем на думата за Кастрева и Стоянов. Тарикатът Стоянов ИЗПЛЮ ПУБЛИЧНО КАМЪЧЕТО ЗА ДЪРЖАВНАТА Политика по МАЧКАНЕТО като обяви как Кастрева го е убеждавала, че ще ЗАМАЖЕ СКАНДАЛА с уволнените Учители. ЩЕ ГО ПРИКРИЕ!
  Е, ТОВА вече не може да се ПРОСТИ. Нали така2
  Как точно сега при тази величава дЪржавна "загриженост" дето се демонстрира към учителите ще стават известни такива далавери с покриване на уволнения?! Нали. Цялата ПР конструкция отива на кино! Нали така?
  Така ами!
  Две камъчета за една кола са твърде много.
  ОБАЧЕ Е ВРЕМЕ И Кастрева да се изрита! Айде да не се мисли за вечна. Даже и тия от ДС не са безсмъртни.
  И не само Кастрева, а и онази Полуграмотна простакеса с образование по трудово от ПУЦ, дето играе ролята да втори Началник на Инспектората на София да се изритва!
  За тяхно добро!
  Да не свършат с някой кюретаж - я инсулт, я отнесена кола на светофар. На службите може да им писне от самодейци. Даже и доверени..
  Даже и на бившите служби може да им писне..
  Та така!
  !!!
  !

 13. 13 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 258 Неутрално

  На следващото състезание по математика ще има три протокола с класирани ученици:

  - тези платили частни уроци при Петя Тодорова се класират направо

  - тези платили на частния организатор Сава Гроздев се класират с 20 точки

  - тези деца не платили се класират само при изкарани над 140 точки.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  Това са само общи приказки. Не можеш да твърдиш, че Стоянов изпълнява повелята на МО да наказва учители, той ги уволнява, пък за благодарност го уволняват.
  Трябва много конкретика да внесеш.

 15. 15 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Хубаво дали 200 000 за училището, но това каква част от приходите са!? Сега живеем в свободна държава излизат от училището, правят частна школа и ако могат и по милион да си раздават- няма никакъв проблем, но сега смърди....
  —цитат от коментар 10 на stoiank


  Даже 200 000 не са!!! Щото няма ОДИТ, няма КОНТРОЛ, тези с години са си раздавали по 100 000-200 000 безотчетно, явно са течели % към несменяемата шефка на Инспектората Ваня Кастрева.
  Същата обяви конкурс със срок 2 часа и 45 минути за НОВ директор?!?!?! Който тутакси беше спечелен от Зоя Савова!!!!!!!!!!!!!
  Е, иначе Дневник през 10 мин пуща статии за неправилно избран шеф на ВАС.. ама закона почва от най-ниското ниво- ОБРАЗОВАНИЕТО.

  - Четири крака - да, два крака - да! :)
 16. 16 Профил на tulski2
  tulski2
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  Стига спами. Спамът не е хубаво нещо.

 17. 17 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 465 Неутрално

  От цялата история поне разбрахме, че има пари и в математиката. Младите да се стягат и да учат :)
  Зная, че тук всички са много принципни и големи моралисти, но мен за такова крадене най-малко ме боли. Все пак насреща има вложен труд и знания дадени в една от най-полезните области. Не са пари за спорт, не са милиони за "консултантски услуги" в проект за стотици милиони.
  Подобни "битови" скандали са перфектна възможност за отклоняване на вниманието от други много по-значими а като посочим с пръст виновник и го накажем се задоволява "обществената нетърпимост" към корупцията. Все пак стотици хиляди са по-лесно смилаеми от стотици милиони.

 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 286 Неутрално

  ... "думите на председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) не бива да се задават въпроси"...

  Клоака.

 19. 19 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Непобедима е учителската мафия в държавните училища.

  Георгиева
 20. 20 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Непобедима е учителската мафия в държавните училища.

  Георгиева
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#15] от "Подлизурко":

  "Даже 200 000 не са!!! Щото няма ОДИТ, няма КОНТРОЛ,"

  Как да няма контрол!? Нали ексдиректорът Антони Стоянов се набра, защото не е взел 200 000 за "ремонт". А с приходите от "Европейско кенгуру" в изпълнението на Тодорова под егидата на "частното" "законно-представляващо" сдружение на екс-председателя на Съюза на математиците взятките в СМГ се объркаха.
  Грешката на Стоянов в това герберско гюрме е, че е изключил взятките в МОН. Без взятка като за шлем няма как Миглена Кунева да назначи две национални комисии, всяка със собствени критерии, да оценяват срещу "таксиране" (26 или 38 лв. в зависимост от алчността на комисията) знанията на децата по математика. Не случайно оная голяма бяла птица, Милена Дамянова (ГЕРБ) е забранила задаването на въпроси.
  Иначе, по отношение на "уволненията" (прекратяване на трудово правоотношение е правилният термин), всички са неправомерни (най-малкото са без мотивация по Кодекса на труда) - и на Тодорова и тримата й по-млади колеги, и на директора Стоянов, дори и на новоназначените от него нови трима учители.
  В случая, дори е безсмислено да се иска оставката на министъра на образованието, защото, де факто, забъркалата кашата, България на гражданите, си би шута като консултант на друга банка с пари.
  Но ако беше читав човек министъра на образованието, нямаше да иска "димна завеса" от Владиславчо Горанов, а Инспекцията по труда да тури глоби на Софийския образователен инспекторат за феодалната разправа с учителите, а приходите (хонорари и други взятки) са в прерогативите на НАП.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Яд ме е да слушам такива мръсни истории за СМГ. Едно време съм учил там, преди повече от 20 години. Тогава се влизаше с изпит или с олимпиада, не помня да е имало курсове.
  Докато учех 5 години, почнаха да ги организират - през 90те. След това не съм се интересувал много, но когато станах родител, почнах да се интересувам.
  Оказва се, че всички родители, които искат децата им след 7ми клас да учат в СМГ, почват да ги водят на курсове там, и то още от 2-3-ти клас. Неписано правило било, че без да ходиш на курсове не можеш да влезеш. Разбира се, тези курсове никак не са евтини.
  Сега - разбирам, че на учителите заплатите са малки. Но като са такива големи специалисти, защо не направят частни школи. Който иска - да ходи. Но да си плащат наем някъде, не в общинската сграда. И е много пошло да не те допускат да влезеш в СМГ, ако не си си платил за няколкогодишни курсове. Би трябвало най-способните деца да влизат, а не тези, на които родителите са плащали на когото трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах