Частните изпълнители прогнозират връщане на мутренските времена при приемане на закон на БСП

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги ДичевВръщане на мутренските времена и ликвидиране на съдебното изпълнение, прогнозира Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), ако бъдат приети част от обсъжданите в парламента изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), информира "Правен свят".


Председателят на камарата Георги Дичев заяви, че заради зачестилите коментари на политици срещу частните съдебни изпълнители положението им е станало нетърпимо. "Заради тази кампания, насаждаща омраза, длъжници влизат с обиди и заплахи и масово отказват да плащат с обяснението, че щели да ни ликвидират", разказа той.


В парламента са внесени четири проекта за изменения в ГПК - на ГЕРБ, БСП, "Воля" и Обединени патриоти. Преди лятната си ваканция депутатите приеха и четирите на първо четене, а в момента работна група оформя обединения проект, който ще бъде предложен за обсъждане.
Основните обаче са два - на ГЕРБ и БСП.


Проектът на ГЕРБ според Камарата на ЧСИ постига справедлив баланс между правата на кредиторите и длъжниците и не поставя под съмнение ефективността на принудителното изпълнение.


КЧСИ обаче посочи, че това не може да се каже за внесения от БСП проект. От левицата сами посочиха, че това са предложения на националния омбудсман Мая Манолова.


Именно в него са текстовете, за които изпълнителите твърдят, че застрашават не само принудителното изпълнение, но и ще обезсмислят работата на съда, защото актовете му ще остават само листове хартия.


"Представяме нашето становище пред медиите, защото Камарата на ЧСИ не е поканена на обсъжданията в частта за съдебното изпълнение. Надяваме се чрез вас то да стигне до гражданите и депутатите", заяви днес Дичев по време на специална пресконференция. Подчерта, че не са против промяна на законодателството и подкрепят част от предложените изменения, но искат с тях да се постигне реална защита на правата на длъжници и кредитори, а не ремонти на законовата рамка без оценка на въздействието в полза на монополи, кредитни милионери и събирачи на дългове.


Сред спорните според тях предложения на БСП са разширяване на кръга на обжалване на действията на съдебните изпълнители. Дори според тези изпълнители, които подкрепят изменения в тази насока, това е доведено до крайност и ще се стигне до блокиране на изпълнителното производство.


Друго предложение на левицата, което ще блокира изпълнението и ще намали ефективността му, е при подаването на жалба от трето лице автоматично да се спира изпълнението, както и въвеждането на права на такова лице и на участниците в търговете да ги обжалват на основание допуснати нарушения при уведомяването, обясниха от Камарата. "По делата масово ще се появяват близки на длъжниците - "трети лица", които ще твърдят, че вещите са техни. Правен абсурд е лица без правен интерес, каквито са наддавачите, да обжалват предхождащи и влезли в сила действия, упражнявайки правата на длъжника", обясни председателят на камарата.


Другата идея - да се блокира имущество само в размер на задължението, от КЧСИ определят като неприложимо.


Според камарата с предложението на БСП да се въведе ограничение сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките дългове ще станат практически несъбираем, които са най-масовите.


Частните изпълнители са против въвеждането на таван за таксите. Според тях подобна промяна ще засегне 0.5 % от делата, по които задълженията са в размер на стотици хиляди и милиони левове. "Което поставя въпроса кои са тези длъжници и защо точно те трябва да ползват привилегии спрямо останалите 99%, които ще плащат таксите в пълен размер? Въвеждането на таван на таксите е защита за кредитните милионери и силните финансови структури, които, освен че ще плащат по-малко, на практика трудно ще получат реално изпълнение на постановените срещу тях съдебни решения", заяви Дичев.


Позицията на камарата е, че ако бъдат приети тези промени, правото вече няма да има отношение при решаване на спора между кредитор и длъжник, а ще се стимулира нерегламентираното и силово уреждане на споровете и задлъжнялостта. Освен това те са в интерес на монополистите и на т.нар. компании за събиране на дългове, в чиято дейност "права на длъжника" не съществуват.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5491 Неутрално

  Много ЧСИ мутреят при упражняване на правата си а и често са от другата страна при някои престъпления.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  На Позитано се намира кухнята на Дявола..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Божкейййй, и това доживяхме!
  Легализирани мутри да ни плашат с мутри!
  Съвсем я подкараха през просото ...
  Законът к'ъф е и чий е няма никакво значение в случая. Въпросът е, че "плашат" ...

  Чакам Асоциацията на Заложните къщи да каже нещо по адрес на БНБ и НАП ...

 4. 4 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 233 Гневно

  ЧСИ са истинските мутри.. само тук за 100лв може да те търсят 10г. и да платиш 400лв за дело!!

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Божкейййй, и това доживяхме!Легализирани мутри да ни плашат с мутри!Съвсем я подкараха през просото ..
  —цитат от коментар 3 на xm...


  Човекът иска да каже, че мутрите Му били по-добри от мутрите Им. :)

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Те мутренските времена са в момента, само че им викат ЧСИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Прав е човека, ЧСИ даже може още по бързо и ефективно да работят ако им зачислят на щат и по един циганин с каруца и двама с бухалки. Хем няма какво да описват, хем ще знаят къде да уведомяват задлъжнелите - у болницата.

 8. 8 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Тази камара на ЧСИ тфябва да се моюи денонощно на онзи отгоре да не се премахва крепостничеството към топлофикациите. Така и не стана ясно, колко милиончета събра при големият удар 2016-2017 г. сдружението ВСС-ЧСИ от стотиците хиляди клиенти и крепостници на ТЕЦ. Как си ги разпределиха този урожай, след като имаше и уждлъжници с 20-50-100 лв. борч Сградна инсталация, и 1100-1200 лв съдебни разходи. Като са тарикати, да излезнат и да кажат колко запори на сметки направиха на уждлъжници не живеещи в България и как се изчисляват смтки на необитаеми жилища?

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Нека си представим България без ЧСИ. Не е толкова трудно, помним САК, ВИС....

  подпис
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Че каква е разликата между мутрите и частните съдебни изпълнители? Може би в това, че съдебният изпълнител може да бъде набит, а с мутрите положението е по-сложно. Но ако ни разрешат да носим оръжие и с мутрите ще се справим. Защото повечето от тях ще си свият перките, ако знаят, че може да ги пратиш на онзи свят.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Това Борисов няма да го остави невъзнаградено.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Хахаха! Дневник, сега и частните съдебни изпълнители взехте под крилото си? Мили, кротки и смирени бели гълъбчета!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Хахаха! Дневник, сега и частните съдебни изпълнители взехте под крилото си? Мили, кротки и смирени бели гълъбчета!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  ЧСИ да не се правят, че мутренските времена някога са свършвали и че бая се нагрухаха точно от мутрафоните.

 16. 16 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 289 Весело

  Щом ЧСИ реват, значи промяната е за добро!

 17. 17 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Истината е, че с въвеждането на ЧСИ-тата кредиторите успяха да сивземат парите. Проблемът е, че в закона има пропуски, които се ползват абсолютно недобросъвестно от повечето ЧСИ. Така се стига до абсурди при определянето на дължимите такси.

 18. 18 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ЧСИ са повече от мутри!
  И не само те.
  Как може да те съдят и да те осъдят и ти да не знаеш?
  Да не може да се защитиш! Законът позволява да се правят схеми и да се злоупотребява.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9034 Неутрално

  Ми то мутрите са в ЧСИ, за какво говорят.

 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  ЧСИ са едни разпищовили се бандити. Не малка част от тях са свързани с бившите служби на ДС, МВР и мафиотски структури. Крайно време е този гнусен башибозук да бъде озаптен законодателно. И да попитам защо НАП, която е държавна агенция си служи с частни съдебни изпълнители.

 21. 21 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Ало, Цацаров, това ли е незаменимата съдебна система? Няма ли поне малко да се стегнеш и поне да се направиш, че нещо правиш за данъкоплатците?! Нормално ли е да се съдят хора за нещо, което не са ползвали и едни изнудвачи да им вземат едногодишната пенсия, защото закона им го позволявал?

 22. 22 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Колко весело. Преди 4 години заради 3 лева остатък от някаква сметка за някакъв стационарен телефон който не е ползван от сигурно 15 години (и линията отдавна е спряна), бях се осъмнал с частичен запор на заплатата. След 5 дена лутане с учудване намерих писмо на адреса ми по рождение (не на живущия адрес за който трябваше да се редя 3 часа на опашка в общината), че съм бил осъден и дължа близо 370 лева за просрочено, лихви и такси по делото. Хубавото е че уж забраниха арбитражните съдилища вече, но е крайно време и на тия хубавци да им бият шута. Или да въведат и тука едно Мешере и барабар с циганите да се разбираме по селски. Не ми стига акъла явно за да мога да си представя как в държава в 21-ви век може да съществуват такива практики и неща като Частни Съдебни изпълнители. Какво е това?!? Има си закон, има си държава, има си държавни съдилища. Що е то това частно съдилище? Да закриваме тия държавни най-добре, във всеки квартал събираме по 10 ратая, оформяме едни мешерета и всичко да приключва...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Частните съдебни изпълнители знаят най-добре дупките в закона. Ако са добросъвестни - да предложат да ги запушат. Иначе - БСП :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ЧСИ са конкретен пример за безочие. Вместо държавата да си влезе в рокя и да си върши работата, законотворците са създали далавера за една определена каста. Предполагам не всеки е допуснат да бъде частен съдебен изпълнител, това си е цяла мафия.
  Друга мафия са нотариусите - за тях също има специално законодателство. И частните съдебни изпълнители, и нотариусите са милионери - това е публична тайна. На Цацаров жена му е точно нотариус- и там случайни хора няма.
  Просто е създаден монопол и двете мафии дерат кожи. В САЩ да нотаризираш обикновен документ е просто и евтино - отиваш в някой офис на FedEx например и там срещу $5 ти нотаризират един документ. Нотариус в случая е момичето, което работи в офиса. В България същата услуга струва 100 лв.

 26. 26 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Само като му видиш на тоя тъпия безврат поглед...

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Момент... трафик през пропусквателни пунктове на Закона.
  Първи са некои самозвани кредитори.
  Например, Топлофикация.

  А всеки който плаща за Електричество кредитира Топлофикация,
  действително.

  До коментар [#17] от "znayko84":

  Истината е, че с въвеждането на ЧСИ-тата кредиторите успяха да сивземат парите. Проблемът е, че в закона има пропуски, които се ползват абсолютно недобросъвестно от повечето ЧСИ.
  UNITED EU UNION

  Момент... трафик през пропусквателни пунктове на Закона.
  Първи са некои самозвани кредитори.
  Например, Топлофикация.

  А всеки който плаща за Електричество кредитира Топлофикация,
  действително.

  До коментар [#17] от "znayko84":

  Истината е, че с въвеждането на ЧСИ-тата кредиторите успяха да сивземат парите. Проблемът е, че в закона има пропуски, които се ползват абсолютно недобросъвестно от повечето ЧСИ.

 28. 28 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#8] от "mara71":ааа ,да разрешат свободно закупуване на оръжие от населението и нека да има и ВИС и СИК ,няма лошо , ще срещнат достоен отпор и не навсякъде ще могат да вършеят безнаказано ,като пръснат на 10-20 манерките , ще почнат да се спазват законите ,само ,че няма закони ,това е проблема ,законите важат само за раята ,а за комунистите и другарите им от ДС не .

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В КРБ, глава за Съдебната власт, няма ЧСИ.

  ЧСИ е Изпълнител (съществително), частен (прилагателно), съдебен (прилагателно).
  Частен Изпълнител на Съдебна заповед, разпореждане, решение.

  Е частна... полудържавна... изпълнителна власт.
  Получава лиценз, след изпит, от Министерство на правосъдието.

  Известен нарочно неточно и като "Съдия изпълнител", което внася объркване.

  Пример за частно съдилище е "държава в държава" в някой Районен съд,
  обслужнащ търговска фирма небанков "кредитор" срещу гражданин
  по ГПК чл. 410 и чл 411., с т.нар. бързо заповедно производство.

  Фирмата подавя заявление и в тридневен срок получава заповед за изпълнение на парично задължение срещу страна още неуведомена и недоказан "длъжник" и, ако недоказданото "парично задължение" не бъде възразено или платено по в двуседмичен срок, заповедта влиза в сила с принудително изпълнение, т.е. вземания срещу/от недоказания "длъжник", в полза на недоказания "кредитор".

  Без дължими по ГПК искови доказателства, с преразказ в заповед на непълен разказ (от заявление и... най-интересното.

  След "Заповед за парично задължение"... "Разпорежда:" "Длъжникът"...
  "да плати на кредитора"... (извлечение от заявление)
  с уверено предубедено настървение,

  "Важна Информация за Дължника" информира в частност, че:

  заповедта е издадена единствено на (основа на) информация от заявителя/кредитора, не проверявана от съда (!!!).

  Тоест, заповедта е издадена на "основания" незнание И безотговорност,
  угодно за недоказан "кредитор", по едностранна, непълна и
  непроверявана от съда информация.

  Така заповедта предлага улика, че по-вероятно "кредиторът" е кредитирал парично не недоказания "длъжник", а автора на издадена заповед,
  бързия вложител на юнашка доза доверие в информация непроверявана от съда.

  Но, заповедта ще влизе в сила, ако недоказаният "длъжник" не възрази и
  не плати по недоказаното "парично задължение" -- нетърпеливо и подвеждащо приравнено в заповед с "вземането", в двуседмичен срок...

  До коментар [#22] от "Denis Stoyanov":

  Не ми стига акъла явно за да мога да си представя как в държава в 21-ви век може да съществуват такива практики и неща като Частни Съдебни изпълнители.
  Какво е това?!? Има си закон, има си държава, има си държавни съдилища.

  Що е то това частно съдилище?

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  ЧСИ, ЧСИ...
  Не забравяйте онези тъпани-законотворци от НС, всичките им закони са като врати в полето! Какво пречи на тази шайка-разбойници да вземе законите от Германия или Франция! Много им пречи, не искат България да е европейска, а евразийска държава!

 31. 31 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело


  След като съществува института на ''частния съдебен изпълнител'' , следващата логична стъпка може би е да се въведат институти на

  - ''частен съдия по наказателни/граждански и търговски дела'';
  - ''частен съдебен прокурор'';
  - ''частен съдебен следовател'' (да не се бърка с частен дедектив)
  - ''частен изпълнителен полицаи''

  На този пазарен принцип може съдилищата да се отдадат на концесия на частни организации, които да ги стопанисват и управляват, а частните съдии и прокурорите да си наемат зали за провеждане на частните съдебнии процеси. Така най-после бюджета на съдебната система ще се разтовари (Борисов ще има повече пари за нови пътища и естакади, а Каролев ще се чувства особено щастлив по причини ясни само на него ); ще има истинска конкуренция в правораздаването, което ще повиши качеството на услугите (а не както сега), а клиентите на правоохранителните органи най-после ще получат бързо и ефективно производство (след като предварително заплатят дължимите такси разбира се). Все пак сме в пазарни условия. 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Най- голямата мечта на мафията, откак изобщо се е появила на света, е да легализира бизнесите си!!!! Днес повечето бизнеси на българската мафия са абсолютно легални: рекет , изнудване, бързо безнаказано кредитиране, хазарт, наркотици, заложни къщи, проституция. За справка вижте къде са концентрирани заложните къщи и институциите за бързо кредитиране: ОКОЛО КАЗИНАТА И ИГРАЛНИТЕ КЪЩИ! Днес възраждат възпитаващото и подтикващо към хазарт предаване по телевизията за сделката и то във време, когато трябва да се показват детски и образователни филми. Няма какво и защо да ни плашат с мутрите! По- страшни от тях няма! Понякога се чудя защо ли са ми губили 2 години в армията, за да се оставя днес да ме плашат разни л...!!!

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  В момента законодателството е такова,че ЧСИ да въртят по няколко милиарда на година от хора които са съдрани чували на либералната демокрация и либерастията не им позволява да изплуват от бедността!
  Примерно в най-социалистическата страна САЩ си има и мутри има си и съдебна система ама когато фирма или частно лице мине в несъстоятелност вече са под защита. Ако има някакво вземане шерифа отива да се разправя и не начислява такси и лихви от които дълг от $100 да стане на $1000.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK