Частните изпълнители прогнозират връщане на мутренските времена при приемане на закон на БСП

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги ДичевВръщане на мутренските времена и ликвидиране на съдебното изпълнение, прогнозира Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), ако бъдат приети част от обсъжданите в парламента изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), информира "Правен свят".


Председателят на камарата Георги Дичев заяви, че заради зачестилите коментари на политици срещу частните съдебни изпълнители положението им е станало нетърпимо. "Заради тази кампания, насаждаща омраза, длъжници влизат с обиди и заплахи и масово отказват да плащат с обяснението, че щели да ни ликвидират", разказа той.


В парламента са внесени четири проекта за изменения в ГПК - на ГЕРБ, БСП, "Воля" и Обединени патриоти. Преди лятната си ваканция депутатите приеха и четирите на първо четене, а в момента работна група оформя обединения проект, който ще бъде предложен за обсъждане.
Основните обаче са два - на ГЕРБ и БСП.


Проектът на ГЕРБ според Камарата на ЧСИ постига справедлив баланс между правата на кредиторите и длъжниците и не поставя под съмнение ефективността на принудителното изпълнение.


КЧСИ обаче посочи, че това не може да се каже за внесения от БСП проект. От левицата сами посочиха, че това са предложения на националния омбудсман Мая Манолова.


Именно в него са текстовете, за които изпълнителите твърдят, че застрашават не само принудителното изпълнение, но и ще обезсмислят работата на съда, защото актовете му ще остават само листове хартия.


"Представяме нашето становище пред медиите, защото Камарата на ЧСИ не е поканена на обсъжданията в частта за съдебното изпълнение. Надяваме се чрез вас то да стигне до гражданите и депутатите", заяви днес Дичев по време на специална пресконференция. Подчерта, че не са против промяна на законодателството и подкрепят част от предложените изменения, но искат с тях да се постигне реална защита на правата на длъжници и кредитори, а не ремонти на законовата рамка без оценка на въздействието в полза на монополи, кредитни милионери и събирачи на дългове.


Сред спорните според тях предложения на БСП са разширяване на кръга на обжалване на действията на съдебните изпълнители. Дори според тези изпълнители, които подкрепят изменения в тази насока, това е доведено до крайност и ще се стигне до блокиране на изпълнителното производство.


Друго предложение на левицата, което ще блокира изпълнението и ще намали ефективността му, е при подаването на жалба от трето лице автоматично да се спира изпълнението, както и въвеждането на права на такова лице и на участниците в търговете да ги обжалват на основание допуснати нарушения при уведомяването, обясниха от Камарата. "По делата масово ще се появяват близки на длъжниците - "трети лица", които ще твърдят, че вещите са техни. Правен абсурд е лица без правен интерес, каквито са наддавачите, да обжалват предхождащи и влезли в сила действия, упражнявайки правата на длъжника", обясни председателят на камарата.


Другата идея - да се блокира имущество само в размер на задължението, от КЧСИ определят като неприложимо.


Според камарата с предложението на БСП да се въведе ограничение сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките дългове ще станат практически несъбираем, които са най-масовите.


Частните изпълнители са против въвеждането на таван за таксите. Според тях подобна промяна ще засегне 0.5 % от делата, по които задълженията са в размер на стотици хиляди и милиони левове. "Което поставя въпроса кои са тези длъжници и защо точно те трябва да ползват привилегии спрямо останалите 99%, които ще плащат таксите в пълен размер? Въвеждането на таван на таксите е защита за кредитните милионери и силните финансови структури, които, освен че ще плащат по-малко, на практика трудно ще получат реално изпълнение на постановените срещу тях съдебни решения", заяви Дичев.


Позицията на камарата е, че ако бъдат приети тези промени, правото вече няма да има отношение при решаване на спора между кредитор и длъжник, а ще се стимулира нерегламентираното и силово уреждане на споровете и задлъжнялостта. Освен това те са в интерес на монополистите и на т.нар. компании за събиране на дългове, в чиято дейност "права на длъжника" не съществуват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK