Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

© Велко АнгеловНа професионалния празник на пожарната най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите на МВР (СФСМВР), отбеляза повода по алтернативен начин - с брифинг и протестна демонстрация. Докато в сградата на пожарната шефа им Николай Николов и зам. вътрешният министър Стефан Балабанов поднесоха венци пред мемориалната плоча на загиналите служители на официална церемония, техни колеги демонстрираха разликата при погасяване на пожар от трима и шестима души в екип.


Зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов заяви, че това е поредният им протест заради неизпълнение на исканията от ръководството на министерството. Той припомни, че на същото място - преди две години са протестирали няколко дни. Тогава е била приета наредба, чието изпълнение е било отложено за август 2017 г., а самата тя е предвиждала в екип да бъдат поне трима души. Две години обаче политическото и професионалното ръководство не са могли да решат въпроса, защото в момента има места, където тя не може да се изпълни и пожари се погасяват от двама или дори един човек. Ако наредбата се спазваше, то към пожарната е трябвало да бъдат назначени 190 служители допълнително. Все пак и тази бройка не е достатъчна, обяви Кузманов. Той предупреди, че липсата на достатъчно пожарникари може да доведе до "смъртни случаи, както на служителите, така и на гражданите".


Илия Кузманов, зам.-председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР.

© Велко Ангелов

Илия Кузманов, зам.-председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР.
Той обърна внимание, че днес са се събрали малко хора - около 30-ина, защото синдикатът е на икономичен режим и не иска да хаби енергията на пожарникарите, защото явно ще има дълго протести.


Кузмнов повтори отново исканията на протестиращите - 15% увеличение на основните заплати в системата и спешни промени в Закона за МВР. Кузманов заяви, че проблемът с нераздадените униформи е бил решен с отпуснатите от правителството пари, за което благодари. Вметна обаче и: "но да благодарим, че сме финансирали държавата със 17 млн.лв. е продължение на 5 години някак си не е сериозно. Но за да бъдат щастливи тези, които го направиха - благодарим". Той подчерта, че иска тази законова поправка да бъде устойчива, защото ако през следващите години пак се натрупат пари от нераздадени дрехи те няма да бъдат изпълнени с тази промяна в закона, защото бе еднократна. Трябваше да бъде записано, че през януари всяка година се изплащат парите за неполучените предходната година униформи, обясни синдикалистът.


Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

© Велко Ангелов


Накрая каза, че докато няма чуваемост от ръководство на МВР за техните проблеми ще продължат с протестите в рамките, разписани в закона.


Ако след януари положението е същото протестите ще са всеки ден някъде из страната. Протестира се само когато сме в почивка, това няма се отрази на работата ни, нито на европредседателството.


Ивайло Димитров, пожарникар: Нашата работа изисква хора


Ивайло Димитров, който е пожарникар от 20 години в София обясни, че демонстрацията е насочена към хората да разберат, че липсата на пожарникари, по-малките екипи са пагубни за тях и за пострадалите също, както и за имуществото, което е под заплахата от изгаряне. "Нашата работа изисква хора, необходим брой хора. Във всеки един учебник във всяка страна, дори и в нашата младите момчета се обучават в пожарникарското училище на истината, която е изграждана с годините във всички пожарни в света и се е стигнало до извода, че по време на един пожар екипът трябва да бъде поне четирима", коментира Димитров.


Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

© Велко Ангелов


Допълни, че наредбата за трима в екип е била компромис от тяхна страна и въпреки нея продължават екипите да бъдат от един или двама човека на места. Подчерта, че единият винаги е шофьорът, който трябва да стои до пожарния автомобил. Той често няма лични предпазни средства, защото за шофьорите те не достигат.


"Сам пожарникар, ако приемем, че са двама, изобщо не искам да коментирам ако е само един, ще трябва да влезе в горящото помещение и ако нещо се случи, а то се случва често, няма втори човек, да му подаде ръка. Затова в цял свят нормативите са такива. Ние приехме този компромис с минимум от трима, но той трябва да се изпълни", обясни Димитров. Уточни, че имал уверението от главната дирекция, че той ще се изпълни.


Синдикатите изразиха притеснението си, че невъзможността да се спази наредбата от минимум трима души в екип ще доведе до закриване на пожарни участъци, което ще повлияе на работата и бързината им.


Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

© Велко Ангелов


Шефът на пожарната: Проблемите ще се решат скоро


На официалното честване на празника шефът на пожарната Николай Николов също коментира проблема с числеността на екипите с припомнянето, че недалече било времето - преди 15 години, когато екипът е бил от един човек. "Това в момента го няма, има обаче служби, където оперативно дежурство се носи от двама души - пожарникар и водач, гасенето на пожари в къщи изисква да са поне трима души. Това желание ще го удовлетворим и смятам, че до не повече от две седмици ще решим и този въпрос", обеща Николов. По думите му протестиращите са прави за недостатъчния брой хора в системата, но подчерта, че само тази година сме назначили 570 човека, което е максималния капацитет, който може да поеме академията за качествено обучение.


Той коментира и искането им за увеличение на заплатите с това, че пожарникарите действително заслужават по-достойно заплащане. "Проблемът е, че не зависи от мен да кажа откога - веднага, със задна дата или от 1 януари. Но трябва по-високо заплащане", допълни Николов. Той заяви, че малко от протестиращите са пожарникари. "Тези, които го правят обаче - моите уважения към тях като има нещо, от което са недоволни да си го кажат. Ние смятаме, че с диалог може да се решат голяма част от нещата". Заяви, че скоро ако не на 100, то на повече от 90% проблемът с липсващо защитно облекло ще бъде решен.


"Завърши търг за 200 хил.лв., днес подписах друг за 400 хил. лв. Така че до два - три месеца очаквам доставка на 750 - 800 комплекта", обясни той. Призна, че за нормализиране на битовите условия има изоставяне, което обаче се дължи на натрупване десетилетия назад. "Ако видим числата ще видим оптимизъм в бъдещето. А те са - 22 сгради до два - три месеца ще бъдат изцяло реновирани. Продължава строителството на няколко сгради чисто нови. На 18-и ще направим първата копка в София", обясни шефът на пожарната.


Зам.-министър: Аз искам полицаите да получават по 2 хил. евро на месец


Пожарникарите се оплакаха, че са малко, и заплашиха с още протести

© МВР


Недоволството на полицаите бе коментирано и от зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той в съзвучие с министъра Валентин Радев не се съгласи с тезата, че няма социален диалог във ведомството. Отново повтори, че искането за увеличаване на заплатите със задна дата не е възможно, а ръководството на МВР ще работи за увеличение на парите от догодина. Не се ангажира да посочи процент, защото зависело от бюджетната рамка, от финансовия и вътрешния министър.


"Аз искам да получават по 2 хил. евро на месец, но бюджетът в момента не позволява увеличението, което те искат. Не мога да кажа с колко процента ще се увеличат парите им. Всичко, което кажат синдикатите, се докладва на министъра, той е член на Министерския съвет, щом е казал, че ще има повече пари - значи ще има", завърши Балабанов.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1813 Весело

  Да ги отделят от системата на МВР и ще им секнат протестите...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3733 Весело

  Пристига пожарна бригада да гаси пожар в болница. Огънят е загасен, хората са спасени.
  Командирът на пожарната група докладва на главния лекар:
  - Огънят е ликвидиран, но в болничното крило има пострадали. Седем души. На петима направихме изкуствено дишане и върнахме към живота, а другите двама, за съжаление, не успяхме да съживим.
  След тези думи главният лекар припада.
  Идва на себе си и първите думи, които излизат от треперещата му уста:
  - Как петима? Ама момчета, вие моргата гасихте...

 3. 3 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Пожарникарите заслужават далеч по- добро условия за труд и заплащане.
  Но трябва да излязат от системата ан МВР и да се вкарат доброволци пожарникари.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  Пожарникарите на терен заслужават, но администрацията им ОГРОМНА и със значително по-високи заплати от тях

 5. 5 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Доста подценявана, а важна професия

  danitoledov
 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Честит празник на огнеборците!

  1000 лв начална заплата в пожарната е задължителна!

  Машини прости, народ неук.
 7. 7 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тъпакът с двето хиляди евро заплата откровено им се подиграва.

 8. 8 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Преди немного години един пожарникар се пенсионира на 44 и след няколко месеца започна работа при нас. Ама работата тежка физическа, лятото много жежко и не му понасяше добре. Личеше, че се измъчва, но заради жена си продължаваше да идва. Викам и - остави го човека , тази работа не е за него! А тя вика - цял живот нищо не е работил, нека се поумори малко...

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3696 Неутрално
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#2] от "chicago514":

  След тези ти думи явно трябва да ценим пожарникарите повече от лекарите?

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1813 Разстроено

  До коментар [#6] от "Zizu":

  1000 лв. е началната заплата на касиерка в Кауфланд или Лидл. Пожарникарите на терен заслужават много повече....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  За сметка на това в полицията чиновниците са много, но едва ли умеят да гасят пожари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK