София отговаря на всички критерии за домакин на Европейската агенция по лекарствата, увери Захариева

От ляво: Лидия Нейчева, зам.министър на здравеопазването; Екатерина Захариева, министър на външните работи; Йорданка Фандъкова, кмет на София

© Анелия Николова

От ляво: Лидия Нейчева, зам.министър на здравеопазването; Екатерина Захариева, министър на външните работи; Йорданка Фандъкова, кмет на СофияБългария е една от само четири държави в Европейския съюз, в която все не е децентрализирана нито една от структурите на ЕС. Заедно с това в България се гордеем с традиционно развита фармацевтична индустрия. Считаме, че София отговаря на абсолютно всички критерии, които са поставени от Европейската комисия за новия дом на Европейската агенция по лекарствата като достъпност, като възможност за работа и образование на семействата на служителите й, като иновативна среда, изпълнена с възможности за проучване.


Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в презентация пред акредитираните посланици от ЕС и представителството на Европейската комисия в България, която се състоя днес в Министерски съвет. Срещата е част от дипломатическите усилия на правителството да спечели подкрепата на другите членки за това София да стане седалището на Европейската агенция по лекарствата заедно с всичките й 800 служители, понеже трябва да се изнесе от Лондон след Брекзит.


Кой ще е новият домакин на една от най-големите агенции в структурата на ЕС ще се реши тази есен с гласуване от всички членки. България е една от 19 кандидатури.
Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва в кампанията по кандидатстването, припомни че до 2019 г. "София тех парк", където се планира да се позиционира агенцията, ще има метростанция и е на отлична локация - на 10 минути и от летището и от центъра на града. Освен това училищата в столицата могат да предложат качествено образование на различни езици на децата на чуждестранните специалисти, които ще трябва да се преместят тук. Фандъкова изтъкна, че София е сред най-бързо развиващите се столици в Европа и света, и увери, че сред приоритетите на града са чистият въздух и развиването му като зелен и иновативен.


Захариева поздравява посланниците преди презентацията

© Анелия Николова

Захариева поздравява посланниците преди презентацията


Като отчетливо предимство Захариева посочи, че българската държава е готова да построи сграда в "София тех парк" специално за нуждите на Лекарствената агенция, т.е. тя да бъде проектирана така че да отговаря на всичките й технологични и пространствени потребности, дори и да е по-голяма от досегашната в Лондон.


"Но аз мисля, че политическата част от нещата също е много важна. Българската нация е една от най-проевропейските нации. Продължава доверието в европейските институции и в Европейския съюз като политически съюз за демокрация, мир и стабилност в България да е може би едно от най-високите на фона на останалите граждани в ЕС. И мисля, че това ще бъде и силно послание - преди всичко знак към гражданите на България", коментира още външният министър.


Освен отличните условия за живот в София, предимство на българската кандидатура е и това, че България е "център за фармацевтичната индустрия". Тук има 49 предприятия, свързани с производство на лекарства и 250 представителства на световни фармацевтични компании, изброи накрая Захариева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK