Председателят на градския съд Калоян Топалов подаде оставка и като съдия (допълнена в 21:25 ч.)

Калоян Топалов беше избран през 2015 година

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов беше избран през 2015 годинаПредседателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов подава оставка, потвърдиха от "Дневник" източници от съда. Той е поискал да бъде освободен като ръководител на съда, но и да напусне системата.


По информация на "24 часа" в молбата му до Висшия съдебен съвет (ВСС) е посочено, че той иска да бъде освободен от втори октомври. На трети изтича мандатът на настоящия състав на съвета, което означава, че наследник на Топалов ще бъде избран от новия кадрови орган на Темида. До тогава съдът ще има изпълняващо длъжността.


Първоначалната информация беше, че и ръководителят на търговско отделение Радостина Данаилова е подала оставка. Впоследстви обаче "Правен свят" писа, че ръководството и съдебната система напуска председателят на гражданското отделение Биляна Балинова.
Какви са мотивите за напускане не е известно. Топалов не отговаряше на мобилния си телефон. "Правен свят" пише, позовавайки се на колеги на Топалов, че


Той беше избран от отиващия си състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2015 година, след отстраняването на тогавашния председател Владимира Янева. Топалов е граждански съдия и сам влезе в надпреварата за титуляр на СГС, катот той беше и единствен кандидат.


При встъпването си в длъжност, Топалов обяви, че осъзнава, че му престои дълъг и не лек път. "СГС трябва да започне да работи нормално и да може да осигури на обществото качествено и справедливо правосъдие". Почти година след това в интервю за "Дневник" от май 2016 година, Топалов заяви, че в "съда вече се диша по-леко".


"Диша се свободно като се ходи по коридорите, създават се ясни правила за работа, колегите се подпомагат, решават се проблемите. Моята врата и тази на колегите е отворена винаги. Аз се чувствам свободен човек. Един свободен човек не може да създава организация, каквато беше посочена в доклада като проблемна", заяви Топалов.


Той влезе в задочен спор с прокуратурата, след като Топалов и заместниците му изготвиха доклад за безбройните нарушения при издаването на разрешения за подслушване.


Документът беше изпратен на прокуратурата. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров се оплака на съдебния съвет, че председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и заместниците му не изпращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения. Топалов отказа да изпрати делата с мотив, че наблюдаващият прокурор може да посочи кои дела иска или да поиска копия от необходимите за целите на проверката.


В крайна сметка от държавното обвинение изпратиха ДАНС да провери работата в съда. Какво се е случило след това не е известно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK