Прокурорът иска 12 години затвор за акушерката Ковачева, родителите - доживот

Прокурорът иска 12 години затвор за акушерката Ковачева, родителите - доживот

© Георги КожухаровПрокурорът Николай Христов поиска 12 години затвор при първоначален строг режим за акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено. Адвокатът Марияна Даскалова, която представлява родителите на пострадалото дете, поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор, както и уважаване на гражданския им иск от 400 хил. лева. Това стана известно по време на заседанието в Софийския градски съд, на което страните представят своите защитни речи.


В момента адвокатът на Ковачева Владислав Янев развива своята защитна теза. Очаква се по-късно съдът да се произнесе с присъда.


Според прокурор Христов това дело е изяснено и доказано от самото начало. Той определи като евентуална слабост в обвинението това дали съдът ще приеме правната квалификация опит за убийство, или умишлено нанасяне на телесна повреда. По думите му обаче опитът за убийство се извежда от броя удари, нанесени на детето, тяхната сила и продължителност - над 2 часа, както и мястото, на което са нанасяни, а именно жизненоважни части. Освен това експертиза по делото е доказала, че Никол е жива само заради навременната и професионална намеса на лекарите в "Токуда". Обясни и причината да иска 12 години с чистото съдебно минало на Ковачева и добрата ѝ личностна характеристика, представена по делото.
Вече стана известно, че страните са се отказали от исканата антропологична експертиза, която трябваше да покаже дали именно Ковачева се вижда на записите от камерите.


В обясненията си Ковачева, която за пръв път говори пред съда, заяви, че е била изморена във въпросната вечер. Отказа да отговаря на въпроси. Допълни още, че: "Не си спомням да съм удряла бебето. Не виждам защо ще го правя". До момента в кратките си изказвания пред медиите Ковачева казваше, че не е удряла бебето.


Обвинителният акт срещу Ковачева беше внесен през декември 2015 г. В момента тя е с мярка за неотклонение гаранция от 1 500 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Доживот е пресилено. Затвор и забрана за работа с деца.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Ако беше сключила споразумение-да не разиграва съда и прокуратурата и 12 години нямаше да и дадат,ако сега и ги дадат.Най вероятно е с чисто съдебно минало и ако съда приеме,че е умишлено нанасяне на телесна повреда,а не опит за убийство няма да ги получи тези 12 години.Родителите няма какво друго да искат освен доживотен затвор.Не мога да си представя какъв ужас са изживели.

 3. 3 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Тъжна работа, и все пак:

  При споменаване на възможни присъди от 12 години до доживот - 1500 лв гаранция не е ли едно нищо? Не че тази госпожа има ресурс да офейка в ЮАР, но 1500 лв ми се виждат странно малко на фона на очертаващата се присъда и евентуалното изкушение да се укрие...

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  определено предозиране и измиване на ръцете на много други виновни с тази изкупителна жертва.
  Този прокурор е срам за професията.
  Съдът ще отсъди под половината от наказанието. Има предпоставки и за условна присъда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не знам защо го е направила. Не разбирам. Акушерките са детешарки, обичат дечица, за това избират и тази професия. Странно.

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Абе опит за убийство, дрън - дрън. Жената е изкрейзила и се е нахвърлила на беззащитното бебе. Това не е опит за убийство както и да го гледаш. Съответно 12 години са глупост някаква. То твърде спорно е дали нанасянето на телесната повреда е умишлено, ама да речем че е.

 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нашето "правосъдие" ще се стовари с цялата си мощ върху една жена с изкривена психика съсипана от малоумната ни действителност, в същото време личности заслужаващи най- малко по 20 години в панделата ни се хилят и ни поучават непрекъснато "загрижени за народа ".....

 8. 8 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "султана глаушева":

  Защото акушерките работят на смени по 12 часа, 14-15 пъти в месеца, недоспиват системно, отделно се каза, че жената е взимала и извънредни смени, включително 24 часови такива. Който е бил подложен на недоспиване знае, че от това е убийствено, психиката се променя и спираш да разсъждаваш адекватно. Това е достатъчно за отключване на ненормално поведение при хора с по-лабилна психика (поне 50% от всички сме такива). Човек умира за сън, бебетата реват часове наред, молиш отчаяно за миг спокойствие и накрая изперкваш.

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#8] от "sdafcef":
  Сигурно си права. Това дело е цугцванг. Полезен ход няма. Да я осъдят - лошо, да не я осъдят - пак лошо. Шантава работа. Радвам се, че не съм съдийка и не съм пред такава дилема.

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#8] от "sdafcef":

  това е едно от най-тежките мъчения на службите.Виновните обаче въобще не са в съда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Ръководството на болницата също заслужава наказание!

 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#8] от "sdafcef":

  Бе ай стига глупости. Вземала е 24 часови смени, щото така й изнасяло. Да не мислиш, че е работила качествено в тези смени. То дали се раждат по две бебета на денонощие в болницата, не е ясно. Тъй че изобщо не се е преуморила. Майката на детето да не би да има вина, че тая малоумна била изнервена - като е изнервена да пие хапчета и да се прибере в дома си, не да налага бебетата на хората, които на всичко отгоре са си платили. За съжаление ще я осъдят на 4 до 5 години.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#12] от "zlo38528262":

  Чл. 134.(1) Който причини другиму тежка или средна телесна повреда поради незнание или поради немърливо изпълнение на занятие или на друга правна регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва:
  1. с лишаване от свобода до три годи ни при тежка телесна повреда и
  2. с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд при средна телесна повреда.

  Това е законът ! ти си избери наказанието при многобройни смекчаващи вината обстоятелства и чисто съдебно минало.
  Повредата предполагам е средна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "zlo38528262":

  Опитах да обясня една вероятна причина за деянието, не да я оправдавам - това са различни неща.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#14] от "sdafcef":

  индивидът е зомбиран и не приема. напълно възможна е условна присъда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "znayko84":

  Нека не забравяме, че на камерите се вижда как тя многократно се връща към едно и също бебе и го налага по главата с шише. Това не говори ли за умисъл? Едно новородено бебе е много крехко и уязвимо - и това го знае всяко дете с братче или сестриче, какво да говорим за акушерка. Всеки е наясно, че и дребна травма по главата може да увреди бебето доживот.

  Действията на тази т.н. акушерка също така говорят за системност. Едно да влезе разстроена отвън и да се нахвърли на най-близкото бебе. Напротив, обгрижва си другите, а това го бие. Тя прекрасно знае кой е на записите и не дава признаци нито на съжаление, нито на разкаяние. Уверена съм, че и преди го е правила, а колежките ѝ са си биели паса.

  I don't want to believe. I want to know.
 17. 17 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, бебето за малко е щяло да умре. Повредата е тежка. . В закона са разписани как се квалифицират. Например чупене на крайник, избождане на око, т.н. се тежки телесни повреди. Лека телесна повреда е шамар.

  I don't want to believe. I want to know.
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Две години се точи това дело, ясно като бял ден.

 19. 19 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чак доживот....предвид други присъди...

 20. 20 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Доживот е съвсем несъотвестващо. Даже и 12 са много. Жената е изперкала, това на всеки е ясно.

  I had a dream, Joe
 21. 21 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да И отнемат правото да практикува работа с деца и да я пуснат да пасе с 200000лв глоба за това,че не е преценила,като медицинско лице, че не е адекватна.

  mihala
 22. 22 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Ясно е че е изперкала, но защо това трябва автоматично да й намали присъдата? Ако шофьор на ТИР реши да шофира след 24 часова смяна и убие някого на пътя, защото е заспал, това оневинява ли го? Ако авиодиспечер отиде на работа директно от кръчмата и предизвика катастрофа?
  Друг е въпросът, че с това дело съдът и прокуратурата трупат точки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK