Съюзът на съдиите предлага магистратите да разкриват доброволно банковите си тайни

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България

© Анелия Николова

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в БългарияСъюзът на съдиите (ССБ) предлага идея как да се разреши трудната ситуация с разкриването на банковата тайна на магистрати при проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/. В момента ИВСС завежда дела по всяка проверка на съдии, прокурори и следователи и на техни близки, свързана с имотните им годишни декларации и на тези за конфликт на интереси.


В писмото на ССБ посочва разрешение на проблема: проверяващите инспектори да поискат съгласието на магистратите за разкриване на банковите им тайни. Това ще спести време, усилия, ресурс, мотивират се от ССБ. От Съюза на съдиите са убедени, че колегите им няма да откажат.


Публикуваме пълния текст на писмото на ССБ
"До Инспектората към Висшия съдебен съвет


Уважаема госпожо главен инспектор, уважаеми госпожи и господа инспектори,


Съюзът на съдиите в България е информиран за изключително големия и растящ брой на образувани съдебни дела по искания на ИВСС за разкриване на банкова тайна по отношение на магистрати и техни близки по повод извършваните проверки на годишните декларации за имущество и конфликт на интереси.


Поради липсата на изрично законодателно уреждане на въпросите за подсъдността на тези дела, за реда за произнасяне и за обхвата на съдебна преценка, се създава затруднение в работата на много съдии и съдилища, като същевременно се забавя и работата на ИВСС по приключване в срок на проверките на декларациите за имущество и конфликт на интереси.


Дали тези въпроси ще бъдат уредени от законодателната власт и кога ще стане това, не е от компетентността на ИВСС, нито на организацията ни. Считаме обаче, че посочените проблеми могат да бъдат частично разрешени ако преди да внесе искане в съда за разкриване на банкова тайна по отношение на съдия, прокурор или следовател, ИВСС поиска от съответния магистрат съгласие за такова разкриване. Считаме, че няма законова пречка за такова процедиране, доколкото разпоредбата на чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции предвижда даването на съгласие за разкриване на банкова тайна от страна на клиент на банкова институция като алтернатива на разкриването на такава информация по съдебен ред, включително по реда на чл. 62, ал. 6, т. 12 от същия закон. Считаме и че няма добросъвестен магистрат, който би отказал да даде съгласие за разкриване на тайната по отношение на банковите му сметки за целите на проверка на имуществената му декларация.


С оглед на изложеното Ви призоваваме да обсъдите възможността в хода на извършваните от ИВСС проверки на декларациите за имущество и конфликт на интереси, преди да бъдат внасяни искания в районните съдилища по реда на чл. 62, ал. 5, т. 2, вр. ал. 6, т. 12 от Закона за кредитните институции, да поканите съответните съдии, прокурори и следователи да дадат съгласие за разкриване на банковата тайна по отношение на наличностите и движението на парични средства по техните сметки в търговски банки.


София, Председател на УС на ССБ:
14.09.2017 г. Атанас Атанасов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  И да видим защо съдиите имат да крият нещо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Любопитно

  И да видим защо съдиите имат да крият нещо...
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Правилно! Я наистина да видим защо някои съдии (и проксурори и пр.) имат да крият нещо...

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2792 Весело

  Доброволно няма да стане - требе и кютек...

 4. 4 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Докато не видя, не вярвам ;)

 5. 5 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 230 Неутрално

  И аз предлагам ние доброволно да им плащаме заплатите, а не насила чрез данъците на хората.

 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Това не става със съгласие а закон. След като си длъжностно лице с правомощия да изискваш и боравиш с данни за имотни декларации и следиш за конфликти на интереси- първо твоите декларации на масата при назначение. Но нито законодателната, нито съдебната власт има интерес да направи това. Дежа ву.

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  В писмото на ССБ посочва разрешение на проблема
  ----------------------------------------------
  :) :) :) :)
  Христоматиен пример за това какви малоумници работят в "правосъдната система" били те членове на ССБ или не.
  Разпоредбата на чл.62 ал.5 от ЗКИ регламентира възможността банката да дава сведения по ал.2 /банкова тайна/ за отделни клиенти само с тяхно съгласие или по решение на съда.
  Ако инспектората завежда дела на общо основание без първо да иска от магистратите съгласие - в инспектората работят идиоти.
  Ако в инспектората не работят идиоти и завеждат дела само за тези случаи, в които магистрата не е дал съгласие - идиотите са в ССБ
  Q.E.D.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  Представете си само ЦацарОфф без банкова тайна

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK