Председател на Върховен съд или умел търговец на имоти

Георги Чолаков в деня на избора му за председател на ВАС

© Анелия Николова

Георги Чолаков в деня на избора му за председател на ВАСВъпросите около избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) се увеличават. Това показва и публикация в новия брой на "Капитал".


Избраният от Висшия съдебен съвет (ВСС) за бъдещ председател на ВАС Георги Чолаков, който чака указ на президента Румен Радев за назначаване, е бил ответник по дело за имотна сделка, което е било прекратено седмица преди избора му, съобщава изданието.


За какво става дума:


През 2003 г., когато Чолаков е адвокат, той купува апартамент в София от семейство, което го е придбило от родителите на съпруга срещу издръжка и гледане, а сделката е по данъчна оценка. През 2012 г. родителите решават да развалят чрез съда договора и тогава разбират, че апартаментът е продаден на Георги Чолаков. Завеждат друго дело с искане да бъде обявена сделката за недействителна и да им бъдат върнати парите от продажбата, като твърдят пред съда, че апартаментът е бил продаден без да ги уведомят, на цена далеч по-ниска от пазарната. Делото е било висящо до неотдавна и е прекратено седмица преди избора на Чолаков поради смъртта на единия родител.


Разбира се, че семейството, придобило апартамента с договор за издръжка и гледане, може да разполага с него както поиска, включително и да го продава, тъй като автоматично е станало собственик със сключването на сделката. И надали щяха да възникнат въпроси, ако я нямаше съществената подробност, че Чолаков е работел в една кантора с продавачката на жилището, а майка му е купила от нея дялове от медицинска лаборатория. Всичко това не означава задължително, че Чолаков е бил наясно с имуществените проблеми и претенции на двете страни, но поражда съмнения.
И въпросът остава в полето на кадровия олган:


защо нито ВСС, нито Инспекторатът не извършиха проверка


И ако тази напълно проверима информация остана встрани от вниманието на ВСС, то другата, известната по-рано - за прехвърлените на Чолаков права по сключените по-рано предварителни договори за ипотека върху земи в района на Балчик, въпреки че беше коментирана на изслушването преди избора, също не беше изяснена, припомня "Капитал".


През юни 2006 г. адвокатът от Нова Загора и приятел на Чолаков, занимаващ се с ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) - Илиян Петков, сключва серия от предварителни договори с лица от Балчик и района. В тях е записано, че те трябва да му прехвърлят собствеността до 2020 г., а ако не го направят освен продажната цена дължат и неустойка от 15 хил. лв. Върху имотите е вписана ипотека в полза на Петков - това става при нотариус Георги Чолаков (той е бил и нотариус няколко години.) По-късно - през 2011 г., Петков прехвърля на Чолаков чрез цесии правата си по сключените по-рано предварителни договори.


Пред ВСС Георги Чолаков обясни, че Петков му дължал пари и затова му прехвърлил правата си по тези договори.
А запитан защо не е декларирал тези вземания, отговори, че те не са парични, а освен това към момента на сключване на цесията той не е бил магистрат.


Както сделката с апартамента, така и цесиите на Чолаков може да са редовни пред закона, но задължение на ВСС беще да ги изясни и обяви заключението си високо пред обществото. А не да ги замита, както винаги кадровият орган е правил при най-важните избори в съдебната система.


Учудващото е обаче най-вече това, че на пленума на ВАС председателят Георги Колев, който ще си запише като постижение, че не допусна нито една проверка на ВСС във ВАС по формирането на петчленните състави въпреки сигналите за нарушения, успя да накара мнозинството съдии да подкрепят предложенията му за процедурата на издигане на кандидат на съда. И то в противоречие със Закона за съдебната власт, който предписва съдиите да изразят становище на своя пленум за професионалните и нравствените качества на кандидатите, а не гласуване за един кандидат на съда, и то поименно, както поиска Колев.


Изкопчването на подкрепата на съдиите беше крайно необходимо


на Колев, за да елиминира вариант за отказ на президента да подпише указ за назначаването на неговия фаворит. Припомням едно изявление на президента Радев от юли - че новия председател на ВАС трябва да бъде посочен от съдиите. Ето го - отвръща Колев - Чолаков е избран е от съдиите, нали това искахте. По-голямо компрометиране на идеята за съдийско самоуправление от това да нарушиш предписанията на закона, за да неутрализираш нежелан изход на предварително начертания си план - здраве му кажи...


В сряда пред "Нова телевизия" президентът Радев даде израз на колебанието си по назначаването на избрания от ВСС председател Чолаков, с аргумента, че е редно изборът да бъде направен от новия ВСС, който ще работи с него. Този мотив на президента засяга процедура. С изнесената и неизяснена информация за имотните сделки на Чолаков възниква въпросът - не се ли сдобива президентът вече и със съмнения (аргументи) по същество?


Кое смущава извън процедурата ли?


- Чолаков е купил вземания по договори за продажба на имоти в района на Калиакра, върху които има или са планирани ветроенергийни съоръжения /на адвоката и негов приятел Петков/. Купил ги е когато не е бил магистрат, но ще притежава по време на мандата си като председател на ВАС земя на ветропаркове, чиято законност с оглед регламентите на "Натура 2000" и Решението на СЕС (Съда на Европейския съюз) е проблематична и може да възникнат спорове и дела. ВАС ще бъде ли независимят генерален арбитър?


С две думи - кого или какво точно ще утвърди президентът, ако издаде указ за назначаването на Чолаков: безупречен председател на Върховен административен съд, който по презумпция ще разширява хоризонта на правото, или умел търговец на имоти, макар и с малко сделки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Както сделката с апартамента, така и цесиите на Чолаков може да са редовни пред закона, но задължение на ВСС беще да ги изясни и обяви заключението си високо пред обществото."
  ами след като са законни какво да заявява пред обществото ? може би "редовни пред закона " се нуждае от разяснение какво значи/опитва .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Някой бе казал - Вън търговците от Храма !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":

  "редовни " както много имотни измами например със завещания, Записи на заповед, извлечения по сметки, предсрочно изискуеми вземания, Общи събрания, Пълномощни, Нотариални покани и Т. Н. !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Зависи от избора на институциите.

  5ar8
 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 980 Неутрално

  На мен пък ми е странно защо един нотариус би станал председател на ВС?! Че заплатата като върховен съдия едва ли е над 10 хил. лв. Доходите му ще намалеят в пъти. Всъщност кой ли от политическата и съдебна система разчита на заплата? Не е ли редно те да плащат, докато са на власт и длъжност?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  Най-вероятно от безкористна любов към Темида !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Този, как така все още не е регистрирал агенция за недвижими имоти? Какво е това ламтене? И, там Горе, как ще ги пренесе?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":
  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Безкористността" се отчита с насрещни престации, по терминологията в тези среди.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Браво Петя в хор с Пеевски: "РАЗКРИТИЕ В ПИК! Новият шеф на ВАС – съдия, брокер или лихвар е Георги Чолаков (ДОКУМЕНТИ)". Новината се появи за кратко и бързо изчезна. Известно време беше достъпно кешираното копие, но сега и него го няма. А когато се говори за морал е добре да се знае, че съпругът на една от номинациите на БСП за ВСС е агент на ДС. Което е много по-показателно и определено би довело до друго разпределение на гласовете, а не 20:5.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  дай линк да го видим това лихварство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако аз бях журналист, не бих се гордял с тази статия. Доста неубедително ми прозвуча написаното тук.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#11] от "legaltk":

  В смисъл ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#11] от "legaltk":

  Пробвай тук:

  https://www.frognews.bg/novini/samo-vav-frog-miusiulmani-ipotekirat-zemi-polza-sochen-shef-vas.html

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цялата дандания, защото не туриха човек на СДСто и на Фондация "Америка за България". Сега па трябва да идват конгресмени и сенатори да му се карат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":
  Ако се появи под ръка с 16-годишна ученичка и тя заяви, че имат интимни отношения:
  - кое му е незаконното...
  - кое му е моралното...

 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  Малко над 5 хиляди ще му е заплатата!

 18. 18 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В смисъл, че това са обикновени сделки, каквито се сключват непрекъснат и много всеки божи ден. Няма нищо необичайно и няма някаква конспирация, според мен. От такива факти авторът на статията очевидно не може да направи някакъв анализ и изводи, като по тази причина само се е задоволил да направи някакви неубедителни внушения като е формулирал едни въпроси, на които знае, че отговор няма. В този смисъл твърдя, че в конкретния случай точно този журналистически материал не е на висотата на качествената журналистика и качествената медия, каквото по принцип е мнението ми за автора и Дневник ......

 19. 19 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  От статията във Фрогнюз пък личи липса на професионализъм и достатъчно познания в материята с имотните сделки и вписванията. В случаите, когато авторът не е професионално подготвен по материята, за която пише, на него му е много по-трудно да убеди читателите си в това, което е написал. Не ме разбирайте погрешно, просто проявявам някаква критичност към харесваните от мен медии, точно защото не искам да заприличат на някакви кафяви парцали.

 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дерибеев го защитава, а Сянката го плюе - сигурен признак че човека е на Пеевски и Доган.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#20] от "oporna_to4ka":

  А Магнолий Суджуков ни чул ни видял !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  ГЕРБЕр чете ПИГ

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Избират си се лика прилика. Не търпят различните.

 24. 24 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 393 Весело

  До коментар [#16] от "hammurabi":

  По време на ВСВ докладвали на Сталин, че маршал Рокосовски има връзка с жената на писателя Михаил Шолохов, която била много красива актриса. Попитали го какво да правят. Сталин им казал че трябва да му завиждат.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":Ако се появи под ръка с 16-годишна ученичка и тя заяви, че имат интимни отношения:- кое му е незаконното...- кое му е моралното...
  —цитат от коментар 16 на hammurabi


  на конкретен пример - конкретен отговор . Макрон на 15 , Бриджит на 39

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Знам за бивши съдии станали нотариуси но за обратното сега чувам!
  Идеята подхвърлена от колегата по горе за търг на тези длъжности е блестяща и отговаря на действителното състояние на нещата в страната.

  klimentm
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В смисъл, че това са обикновени сделки, каквито се сключват непрекъснат и много всеки божи ден. Няма нищо необичайно и няма някаква конспирация, според мен. От такива факти авторът на статията очевидно не може да направи някакъв анализ и изводи, като по тази причина само се е задоволил да направи някакви неубедителни внушения като е формулирал едни въпроси, на които знае, че отговор няма. В този смисъл твърдя, че в конкретния случай точно този журналистически материал не е на висотата на качествената журналистика и качествената медия, каквото по принцип е мнението ми за автора и Дневник ......
  —цитат от коментар 18 на legaltk


  Така е. И от всяка сделка могат да се правят внушения. А за магистрат това е недопустимо. Може би трябва изобщо да им се забрани да притежават имущество. Съвсем сериозно го казвам, като си избрал подобна позиция, освен повече права в една област, нормално е да имаш по-малко в друга. На когото не му харесва, просто да стане адвокат.

 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#25] от "дерибеев":
  Ами не е било нормално и морално към този момент (той 16-17 годишен, а тя с три деца и женена), та зато майка му и баща му го пращат в друг град да завърши образованието си.
  Но двамата доказват и отстояват правото си да са заедно и се женят по-късно, когато той е пълнолетен, а тя разведена. Времето и търпението им са направили от неморалната им връзка просто странен брак. Но очевидно не по сметка, не неморален и не незаконен.

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно сте прав! Недопустимо е да има българи, които купуват апартаменти и ниви, да не говорим, че има такива които купуват къщи и сгради на няколко етажа! че и търговия въртят!!! Партията се беше заела да прекрати тези аморални действия, но реакционните сили я спряха! Сигурен съм, че с общи усилия един ден пак ще върнем на Партията властта и отново ще има висок морал!

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  "Председател на Върховен съд или умел търговец на имоти"

  Половин съдия. Половин търговец. Цял престъпник.

  По "Робокоп"

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 508 Неутрално

  За делото за апартамента - далеч е от приключване, но е хубав пример за свинските черва които са в съдебно-прокурорската ни държава.

 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Тук беше мястото Петинка да се порови и да се опита да направи сравнение с имотните проблеми на др. Панов, разведен, с нова жена "черен лебед" и с богати на апартаменти родители (и то от времето когато е бил съдия във ВАС). Ама съм и аз... за революция говоря :)
  Колкото до т.н. "дело" за разваляне на договор за издръжка и гледане, правилно е прекратено - продажбата на апартамента няма нищо общо с изпълнението на задълженията на бившите собственици към техните родители, още по-малко с купувача, който дори не е ответник в случая. Смъртта на единия ищец не е основание за прекратяване на делото, защото другият може да го продължи. Отделен е въпросът, че не се споменава причината за прекратяването - може искът да е бил оттеглен или преживелият съпруг да се е отказал от него. И за всичко това ви е виновен избраният с удивително мнозинство на Съдийската колегия нов председател на ВАС?!

  Не търсете под вола теле, Петинке! Не ви се удава, а и патосът ви е някак... Гаснещ? Или, може би, неуместен. Молете президента СИ, да вземе и да наруши конституцията и да се намеси в работите на съдебната власт. Нито ще му е за пръв път, нито за последен, но пък "журналистите" ще имат три дни "слава" за поредното скандалче. С нулеви посредници за несретника Лозанчо, който виси на последното листо от клона, на който седна и който с хъс отряза по подобие на другарчето си в игрите - Раданчо.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Такива люде се слагат на висшите държавни постове в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Вижте как си е закопчал сакото и повече не питайте.

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2063 Неутрално


  До коментар [#30] от "svoboden":

  А произходът на парите ? Откъде този чичко със селска физиономия е спечелил толкова пари ?

 38. 38 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Умрелия родител,колко наследници е имал ?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Весело

  Не го знам читав ли е Чолаков, не е ли.
  Но цялата тази "имотна кампания" вони отвратително на поръчка. А включването на льотчика в нея - на част от пазарлък за разпределянето на местата в парламентарната квота на ВСС.
  И за да не кажете, че цитирам "свински" или "герберастки" медии, ето ви линкове от "правоверна":
  http://www.mediapool.bg/tezhak-pazarlak-obvarzva-ukaza-na-radev-za-vas-s-izbora-na-chlenove-na-vss-news269219.html
  http://www.mediapool.bg/radev-namekna-che-shte-dade-shans-na-noviya-vss-da-potvardi-izbora-na-cholakov-news269317.html

  Впррочем в "сниския ПИК" също се появи статия за "съмнителното имотно състояние" на Чолаков. След ден беше свалена, но ако сте любознателни, пази се в кеша на Гугъл...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK