В търсене на невидимите ученици

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lala land
  lala land
  Рейтинг: 213 Любопитно

  3000 от 20 000 от 140 000.
  За вложени всички сили и ресурси?

  нека да е весело!
 2. 2 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  3000 от 20 000 от 140 000.За вложени всички сили и ресурси?
  —цитат от коментар 1 на lala land


  И каква е другата опция? Никой да не прави нищо, децата да не ходят на училище и от малки да станат просяци и крадци.

  Освен това хората които участват са на държавна/общинска служба. Очевидно е че вършат нещо полезно вместо да стоят зад бюрата и да пият кафе.

 3. 3 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  3000 от 20 000 от 140 000.За вложени всички сили и ресурси?
  —цитат от коментар 1 на lala land


  Хайде да посмятаме малко. Три хиляди от 20 хиляди обходени от общо 200 хиляди. При запазване на такова съотношение в училище ще влязат 30 (тридесет) хиляди деца. А като се има предвид, че доста от тези 200 хиляди наистина не са в България, ще кажа: Добро начало!
  Вижте, не си правя илюзии, че всички записани сега и после, и догодина и т.н. ще останат в училище, ще се образоват, ще преодолеят " включително и религията и традициите" и ще разберат, че трудът и образованието са ценност. Нито пък се самозаблуждавам, че всички, ангажирани с политиката "за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система" ще си вършат съвестно работата.
  Но все пак е добро начало! Дано се превърне в последователна политика и в упорита работа.
  Браво на "Дневник" за идеята журналисти да се присъединят към някои от екипите!
  Е, можехте да ни спестите глупави политкоректни забежки - като например названието "етнически квартали", вместо "цигански квартали". Или "ромски", ако толкова държим на политкоректността, макар че етнонимът "цигани" сам по себе си не е обиден. Българите също сме етнос в рамките на нацията... а и никой не наричаше арменската махала в родния ми град "етническа", казвахме ѝ "арменска". Но това са подробности, браво отново!
  Интересно е дали заминалите за чужбина учат там, май не разполагаме с такова проучване.
  Още по-интересно (и важно) ще бъде да разберем има ли разлика в отношението към образованието и труда в по-малки населени места и в такива, в които "махалата" не е капсулирана, в сравнение с махали като Столипиново.
  Но важното е, че най-сетне започваме да правим нещо по проблема, и то в правилната посока!

 4. 4 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Извинете, критикувам понякога "Дневник" за правописни грешки, ама... Да бях си прочел коментара, преди да го пусна, а?! За да си допълня "изядените" запетаи?
  Взимам си бележка с надеждата, че и без тях се разбира ясно какво е скромното ми лично мнение по темата.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoyaniva":
  Въпросът е колко от посещаващите училище цигани след завършване работят нещо друго освен нискоквалифициран труд. Защото учителите не им пишат реални оценки и не ги оставят на поправителен изпит или да повтарят класа, в резултат на което преминават от клас в клас, без да имат знания и умения.И като се дипломират работят на длъжности, за които не е нужно каквото и да е било образование. По-добре на такива да им организират курсове за квалификация , например в строителството, отколкото да се имитира дейност без никакви резултати. И да рапортуваме, че циганите ходели на училище.

 6. 6 Профил на Loco Motion
  Loco Motion
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Целият проблем е едностранчио разглеждан от държавата и обществото. ЮДоколкоще свърши работата с нискообразованите слоеве на населението не знам, но потенциано засяга и високообразовани такива, чийто деца се обучават в домашна среда нелегално, т.к. в България този въпос не е уреден .

 7. 7 Профил на xel19532429
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5185 Неутрално

  "В търсене на невидимите ученици"

  Изключително точно заглавие.

 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Добре е да се обърне внимание на този проблем. Циганите съвсем не са глупави, но повечето са много зле образовани. При малката раждаемост и голямата емиграция всеки човешки ресурс, който може да се обхване е добре дошъл. Независимо от протестите от разни патрЕоти, циганите, турците и другите етноси са част от българската нация и най-правилното е да се приобщават, а не да се отделят.
  Така че инициативата е похвалнам, дано да пусне корени и да стане основа на добра и дълготрайна политика.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Гледам, че някои правят сметки много ли били издирени и върнати или малко.

  Само едно дори да е върнато в училище - пак си струва усилията.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoyaniva":

  За съжаление не учат. Властите в страната-приемник даже не знаят за съществуването на децата, тъй като родителите не се регистрират изобщо. Не могат и да ги вземат в училище, защото са чужди граждани без законно основание за престой и съответно право на социален номер. Но пък циганите масово лъжат, че събирали пари за да издържат децата си в училище...

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#1] от "lala land":

  Само това е начинът отчасти циганите да намерят място в обществото. И да, заслужава си усилието и средствата.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#9] от "PavelCZ":

  Разбира се, че циганите не са глупави, трудният въпрос е как да бъдат убедени, че образованието е важно и трябва да се положат усилия за да го получиш. Основният проблем при циганите е, че това не само не е важно за тях, но и смятат, че пречи на децата им.

 14. 14 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Напротив, глупави са! След 4-ти клас не могат да разбират материала, не само поради слабото владеене на български език, а и поради неинтелигентни родители, среда, култура, бит, навици... Показателно е, че под 1% от циганския етнос завършват висше образование.

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "areta":

  Как да убедиш един циганин, че е добре за детето му да учи 17 години и след това да почне работа за 700 лв на месец?Като вместо това може да работи още от 16 годишна възраст по строежите в Германия и да направи един куп пари.Напоследък заберязвам подобна тенденция-циганите работят в чужбина, спестяват пари и вдигат големи къщи и карат скъпи автомобили. Така че образованиете не е ценност за циганите и никога няма да бъде, защото изисква огромни усилия с неясен резултат.

 16. 16 Профил на tulski2
  *****
  Неутрално

  Писалите коментарите явно нещо не могат да разберат. Народа е казал - насила хубост не става. Никой насила не може да бъде интегриран или образован. Циганите не поискат ли сами това да стане, няма как да стане. Не е въпроса в това дали циганите са с основно или средно. През последните години, заради делегираните бюджети и бройката ученици, масово училищата подаряват средно на циганите. Средното образование няма да реши проблема. Проблема е в самите цигани. В техния манталитет и ценностна система. Проблема ще се реши, като се спрат всякакви видове помощи, добавки, надбавки, ваучери и всякакви други стимули, които стимулират животинското размножение, практикуването на професия " безработен " и мисълта, че държавата ти е длъжна. Тия работи трябва да бъдат спрени и за българите, ако има такива, които да чакат на тях. Да не ни обвинят в дискриминация. Няма как, ще има косвени жертви.
  Тъй че стига с туй образование. Просто не трябва да се стимулира животинско размножение.

 17. 17 Профил на mfm12532458
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#9] от "PavelCZ":

  За България основен фокус би трябвало да се българите, тези, заради които тя носи именно това име от над 1330 години, а не Мангалия или Източна Турция, а след тях всички останали. И много държа родните медийни служители да бъдат така добри и да бъдат докрай прецизни и екзактни в това да не наричат ромите българи или мургави българи, а български граждани от ромски произход. Всеки трябва да си знае мястото в обществото. Нямам нищо против равния старт, но както написа по-горе един колега - насила хубост не става, насила знания не се наливат. Културата и възпитанието също са продукт на усилия и желание за развитие, и на самосъзнание в една по-голяма възраст.

  В момента от пределна политкоректност, безхаберие и напълно съзнателни усилия на някои хора и организации България и българите се циганизират, а не циганите се интегрират в българското общество, след като Азис се оказа най-големият певец на България на всички времена, по негови думи. И това е само детайл от общата картина, която представляват държавата и народът ни в този момент от историческото ни развитие.

 19. 19 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не могат и да ги вземат в училище, защото са чужди граждани без законно основание за престой и съответно право на социален номер.
  —цитат от коментар 11 на areta


  ?? ЕС? От 2007 сме в него ако не сте наясно.

 20. 20 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 213 Неутрално

  1989 година
  Общ брой ученици 1 350 000 ( един милион триста и петдесет хиляди)
  Брой първолаци - 120 000 (сто и двадест хиляди )
  Брой училища - 5000
  Брой учители - 150 000 (сто и петдесет хиляди)

  2016 година
  Общ брой ученици - 600 000 (шестотин хиляди)
  Брой първолаци - 66 000 (шестдесет и шест хиляди)
  Брой учители 80 000 (осемдесет хиляди )

  2017 година
  Брой училища според НСИ - 1990 !!! На 100% Путин е виновен и за това!

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#19] от "tinkerer":

  "?? ЕС? От 2007 сме в него ако не сте наясно."

  Вие не сте наясно.

  В друга страна от ЕС имаш право да ползваш местните социалните придобивки (каквото е образованието), ЕДИНСТВЕНО ако имаш местен социален номер. А номер се получава, ако имаш достатъчно основания да пребиваваш в страната ЗАКОННО - работиш, следваш, имаш собствен бизнес с достатъчно приходи да се издържаш и т.н. , абе изобщо ако плащаш данъци или някой от семейството ти плаща данъци, с изключение на студентите.

  Та не, не могат да ги вземат в училище, ако нямат разрешение за продължително пребиваване. А те масово нямат, за да не плащат осигуровки работодателите им, ако изобщо се хващат при такива, а не се занимават с просия, кражби, проституция...

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#14] от "ixikot":

  "След 4-ти клас не могат да разбират материала"

  Не вярно. Не ИСКАТ, а не че не могат. А като пропуснат бая материал, вече им е трудно да наваксват и... престава да ги интересува.

  Но никак не са глупави, веднага научават къде има далавера и какви са начините да я използват. Имат интерес единствено към неща, които смятат, че може да са им полезни. Образованието не го смятат за полезно и не искат да си губят времето с това.

 23. 23 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#21] от "areta":

  арета, на училище МОГАТ да ги вземат (това относно "Не могат и да ги вземат в училище, защото са чужди граждани без законно основание за престой и съответно право на социален номер.")

  Законното право си го имат като граждани на ЕС. Това, че някой отделно нарушава закона, не плаща осигуровки, краде, лъже или проституира е проблем на съответните местни институции и няма общо. Капиш?

 24. 24 Профил на Avalanche
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "areta":

  Ама това е така защото им позволяваме да съществуват.Те се възползват не от тяхни наредби.Наредбите са създадени от нас белите араби не.ри и роми просто се възползват от нашите наредби направени от бели за бели!Те дойдоха тука никой няма сметка от тях никой не е спеèлил от тях те не са допринесли с нищо!Те просто трябва да изèзнат от лицето на Земята защото няма никаква причина и смисъл от тяхното съществуване.Те просто не са ни нужни.Няма смисъл да съществуват!Трябва да ги отървем от мъките им!!!

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 26. 26 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хубаво че моите не са Ароми иначе и тех щеха да додат да ги дирят да ги вкарат в месомелачката :)

 27. 27 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Колеги ми споделиха, че не им плащат за времето, което изкарват в подобни занимания. Това към категорията призвание ли го числим? Аз лично отказвам благотворителна дейност

  malart.blog.bg
 28. 28 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Дневник има грешка в текста "труска" пише...вместо....кат и да е..другото е по-важно ?!нали тва дете като отиде в другата държава учи език за да се справя с живота ,а някой ходят и на училище..как така там изучават бързо чуждият език а в бегето се влачат в слабограмотните?стимул нямат ли;)))защо в българия няма переспектива за образование????ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА??какво като върнете децата в училище??ще се научат да четат, че дроГарят бат Бойко и обещава светльо бъдеще заедно с целият проруски парламент в българия????ставате смешни дрОгари!лично при мене детето за 10 месеца пердаши свободно английски ,писмено даже по-добре от някой англичанчета без да го изучавало в бегето..даже и неще да се връща в българи при условие ,че тука е бъкано с българи;))дрОгари слезте на Земята!!!Сетила се Мара да се побара;))))

  Долу рушистите и фашистите
 29. 29 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "tulski2":

  С други думи - циганите са низша раса, манталитетът им и вроден и неразбиваем, затова - да ги избием бавно. Не знам дали осъзнавате какво сте написали.. надявам се, че не, за да има някакъв шанс тази страна
  Манталитет, навици, ниска култура и пр - това се променя с усилие и постоянство. Няма да паднат от небето образовани , чисти и добре държащи се нито цигани, нито българи, нито който и да. Чудесно е, че са пратени тези екипи, ако това се прави постоянно, а не само тази година - ще има резултат. Разбираемо е , че е не ясно колко са тези деца, забелязахте ли обаче - ходят с таблети и коригират в базата данни на място.. Дали не доживяхме образованието най-после да има политики и да започне да влиза в съвременността?

 30. 30 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#29] от "janeausten":

  Усилието и постоянството трябва да е от страна на циганите, затова тулски2 апелира към намаляване на помощите за млади и здрави цигани, които само се размножават създавайки себеподобни. Не може да раждаш от 12 годишна и докато можеш да създадеш 10-15 чавета с твоята съдба. Проблемът наистина е в манталитета и ценностната система. У нас има и други малцинства - например турското. Да сте чували за подобни проблеми с тях. Турците, арменците, евреите, а вече и руснаците живеят в махали, но не и в гета. Тези малцинства не убиват бабички за 10 лева, не бият лекари, полицаи, учители, плащат си ток, вода, данъци. Кой работи с тях? Циганите в Индия са от най-нисшата каста и са били изгонени оттам насила с войска. Наричат ги "недосегаемите".

 31. 31 Профил на npm14532500
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Приобщаване - насила , солидарност - насила. Така сме ние всичко е насила и ако питаш защо почват да ти обясняват как в конкретния случай няма друг начин и как не си разбирал значението на думат - аз си го разбирам ама май някой се опитва да го извърта както му изнася.
  Кой е виновен че децата от Столипиново не ходят на училище - същите тези които сега пращат проверките - кой събсидира раждането на деца само заради самото раждане - същите които сега пращат проверките - политиците. Ако не бяха създали цяло поколение търтеи които само се плодят за да взимат помощи - сега нямаше да има нужда от проверки - хем зверски капитализъм и диктатура на пазара за да станем силни хем храним цяла прослойка за да сме добри - уж май по-скоро за да гласуват за определени хора.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#23] от "tinkerer":

  "Законното право си го имат като граждани на ЕС."

  Именно де, ЗАКОННО право имат, ако пребивават ЗАКОННО на територията на друга страна в ЕС.

  Поставяте каруцата пред коня: първо трябва да е изпълнено условието за законно пребиваване и чак тогава имат законно право на образование.

  Законното право не го имат априори при всяко положение, а само ако е налице условието.

  Ще го обясна по-просто - имаш право на заплата, само ако работиш. Ако не работиш, може евентуално да имаш право на нещо друго - помощи, храна, подслон... , но нямаш право на заплата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK