Християните почитат Светите Вяра, Надежда, Любов и София

Християните почитат Светите Вяра, Надежда, Любов и София

© Георги КожухаровХристияните днес почитат паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На 17 септември се отдава почит на добродетелите, които крепят човека - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.


Преданието разказва, че през втората половина на I век в Рим живяла благочестива християнка на име София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не криели вярата си и я изповядвали открито.


Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10, а Любов — на 9) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко, а майката била принудена да гледа страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време.
Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.


Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. А Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.


Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


Имен ден днес празнуват всички с имената на мъчениците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK