Главният съдебен инспектор иска да има по-лесен достъп до банковите тайни на магистратите

Главният съдебен инспектор иска да има по-лесен достъп до банковите тайни на магистратите

© Георги КожухаровГлавният инспектор Теодора Точкова предлага изменения в Закона за съдебната власт, които е изпратила до правосъдния министър Цецка Цачева. Една от идеите е още в декларациите за имущество и интереси магистратите изрично да декларират съгласие Инспекторатът към ВСС да има достъп до фактите и обстоятелствата, които са банкова тайна.


Целта на предложението е да се преодолеят част от проблемите, породени от прилагането на действащите от 1 януари 2017 г. текстове в съдебния закон в раздела за проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите. Ако бъде изрично регламентирано в закона и инспекторатът фактически получава съгласие за получаване на сведения, които са банкова тайна, то


няма да се налага сложната процедура по искане на разрешение от съответния районен съд за разкриване на тайната,
аргументира се главният инспектор.


От инспектората подчертават, че ще искат от съда разкриване на банкова тайна само за магистратите, които не са декларирали писмено съгласието си за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна.


Миналата седмица най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, предложи магистратите да разкриват доброволно банковите си тайни за решаване на трудната ситуация с разкриването на банковата тайна на магистрати при проверка от инспектората.


Инспекторатът предлага даването на съгласие за разкриване на банкова тайна да бъде изрично предвидено в закона,


за да се избегне и необходимостта от нотариална заверка на съгласието,


каквато изискват кредитните институции съгласно вътрешните си правила. Ако бъде разписано в закона, магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковата тайна без нотариална заверка, спестявайки време и средства.


Това предложение


ще намали и броя на съдебните дела по искания на Инспектората към ВСС


за разкриване на банкова тайна за извършваните проверки на имуществените декларации. Иначе институцията ще продължи да иска разкриване на банкова тайна не само за магистратите, които не са декларирали писмено съгласие за достъп, но и за близките на всички съдии, прокурори и следователи - съпрузи, лица, с които са във фактическо съжителство, и непълнолетните им деца.


С предложението банковата тайна да се разкрива от районния съд, в чийто район е постоянният адрес на магистрата или неговите близки,


ще се преодолее и противоречивата практика на районните съдилища за местната подсъдност по тези искания.


Главният инспектор предлага да се запълни празнота в съдебния закон и Инспекторатът към ВСС да получава от БНБ наред с информацията за паричните задължения на магистратите и техните близки, но и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките хора, както и за наемателите на сейфове в банки и техните пълномощници.


Срокът за проверка на имуществените декларации да е шестмесечен, а не тримесечен,


е друго предложение за изменение на в Закона за съдебната власт, направено от Точкова. Причината - сегашният срок не е достатъчен. Проверяваните магистрати са 4199 към началото на тази година. Освен това Инспекторатът не разполага с нарочен софтуерен продукт за проверките си, защото разработването на такъв е в процес на възлагане.


Целта на друго предложение на Точкова е на административно наказване за неподаване на имуществена декларация да подлежат и бивши вече магистрати, които са загубили статута си към момента на изтичане на срока за подаването на декларациите. Според сегашната редакция на административно наказване подлежат само действащите магистрати, които не са подали имуществени декларации в срок.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Магистратите са независима институция.
  Никой няма право да ги проверява.

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  На Лозан Панов няма да му харесва, милионите са му тайна и не ги и декларира

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 398 Неутрално

  да , ако се приеме ? ще започнат едни пътувания / дипломатически/ с едни куфарчета към едни офшорни зони , е за тия които са чакали последния момент , но те са предупредени отдавна ,така че повечето са се справили със ситуацията

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Тука влизат ли прокурорите и следователите. Или те са от кастата на привилигированите.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  Да обмислят по-добре наказанията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK