Разследване на убийство на таксиметров шофьор стигна до престъпна група (допълнена)

От ляво на дясно: Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, Емилия Русинова, ръководител на Софийската градска прокуратура, Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата и Младен Маринов, главен секретар на МВР.

© Анелия Николова

От ляво на дясно: Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, Емилия Русинова, ръководител на Софийската градска прокуратура, Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата и Младен Маринов, главен секретар на МВР.Избори 2022

МВР и прокуратурата се похвали, че разследването по убийство на таксиметровия шофьор Борислав Петров от февруари тази година е довело до разкриване на престъпна група, занимаваща се от доставка на хашиш до контрабанда на цигари. Покушението срещу Петров, който бил част от групата, пък било по повод разчистване на сметки между членове ѝ.


Това се разбра от съвместен брифинг на вътрешното ведомство и прокуратурата, който беше обещан от премиера Бойко Борисов вчера. Повод за него е среднощната акция от уикенда, при която полицията задържа петима души.


Петров беше застрелян в столичния квартал "Надежда" през февруари тази година. Част от групата, в която той е бил, е подсъдима по дело за 14.5 тона хашиш, доставен с кораб през 2012 година и открит в складове край София.
Разследващите имат информация, че убийството му е заради съмнения в един от членовете на групата, че Петров ще го издаде.


При арестите от почивните дни са били задържани петима души от тази група. За единия разследващите имат данни, че е физическият извършител на убийството, а другият - поръчителят. Последният не е бил подсъдим по делото за доставка на хашиш, което все още продължава на първа инстанция в съда. Така се стига до прострелването на Петров в столичния квартал "Надежда" на 11 февруари, който той умира седмица по-късно.


Към момента на убийството на Петров групата се е занимавала с контрабанда на цигари. Затова останалите трима са задържани с такива обвинения. На пристанище във Варна били открити цигари "Кинг" за 3.5 млн. лв. "Това е приблизително един ТИР с цигари", обясниха разследващите. За ръководител на групата разследващите посочват поръчителя на убийството на Петров.


На въпрос защо дело за разследване от 2012 г. не е приключило на първа инстанция през 2017 г. шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев се оплака от лошите материални условия, които посочи като причина за бавенето по делото. Отново използва аналогия за описване на трудната работа на спецзвената заради лошите материални условия като заяви: " Това е все едно да изкопаеш с лопата канал до Пловдив".


По-късно през деня Софийският градски съд (СГС) наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража на двамата, обвинени за убийството на Петров. Атанас Спасов е човекът, който е поръчал убийството на таксиметровия шофьор, а Стефан Георгиев е физическия изпълнител, информира "24 часа".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK