София привлича Европейската агенция за лекарствата и с толерантност към гей браковете

София привлича Европейската агенция за лекарствата и с толерантност към гей браковете

© Associated PressНиски цени и нова сграда – с тези предимства България се надява да привлече Европейската агенция за лекарствата, която трябва да напусне Лондон след Брекзит. Днес страната представи кандидатурата си в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, съобщава БТА.


Европейската агенция за лекарства (EMA) със своите 800 служители е обект на ожесточена конкуренция между 19 европейски града.


Зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков отбеляза, че България разполага с изключително удобно географско положение, а София е постоянно свързана със света с многобройни полети.
На въпрос дали служителите на агенцията, включително тези с еднополови бракове, ще запазят правата си, Ненков отбеляза, че всяка година в София има гей парад. Тези хора не са дискриминирани у нас, българите са открити, живеят на кръстопът и са виждали какво ли не, допълни Ненков.


Зам.-министърът заяви, че новата сграда за агенцията може да бъде построена в София тех парк и че България все още не е домакин на нито една европейска агенция. Той уточни, че българската кампания за домакинство на агенцията струва под 50 хиляди евро.


Повече от половината страни членки са кандидатствали за домакинството на институцията. До края на септември България ще се разбере квалифицира ли се за надпреварата, а окончателното решение ще се вземе през ноември с гласуване от държавите. Градът победител трябва да получи 14 гласа, а България основно ще се стреми да получи подкрепата на 9-те страни, които не кандидатстват, обясни Мирослав Ненков.


През август той коментира пред БНР: "Какво ѝ е на София, че да не може тези хора да дойдат у нас? Кое й е лошото на България, освен че е бедна? Нашите приятели и роднини, които работят и живеят в чужбина, идват тук да си правят зъбите. Защо? Защото е лошо? Идват тук да си оперират жлъчките – защо, нали са много хубави онези болници в западния свят. Със зъби и нокти ние ще се борим да гласуват за нас."


Какво предлагат другите


Конкуренцията за двете агенции, които напускат Лондон, е жестока – 19 града искат да привлекат EMA, а 8 – Европейската банкова агенция (EBA), с нейните 170 служители. ЕМА има над 800 души екип и привлича 36 000 експерти ежегодно на срещите си, от което печелят и местните хотели, отбелязва агенция "Ройтерс".


"Присъствието на ЕМА ще подхрани научната общност, което ще бъде от полза за всеки град, и ще привлече нови компании, които искат да се установят в Европа", коментира Ларс Соренсен, бившият шеф на датската компания Novo Nordisk.


Сградата, предложена от Барселона.

© Associated Press

Сградата, предложена от Барселона.


За фаворит се смята Франкфурт, но сред основните му конкуренти са Стокхолм, Копенхаген, Амстердам, Дъблин, Барселона, Милано, Виена и Лил.


Някои от състезателите планират да създадат чисто нови офиси, други – вече съществуващи сгради. Барселона например готви място в офис сградата "Торе Агбар", а Милано – в "Пирели тауър". Властите в Атина пък са избрали бивш тютюнев склад. Копенхаген предлага сграда на 10 минути от летището и обещава да осигури наема за двадесет години напред, Виена предлага 25 години безплатен наем, а Варшава – 50% от сумата за 10 години напред.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK