Генералният прокурор на Русия се срещна и с Цецка Цачева и Илияна Йотова

Генералният прокурор на Русия се срещна и с Цецка Цачева и Илияна Йотова

© Прокуратура на република БългарияСлед срещите си с премиера Бойко Борисов и с българския патриарх Неофит генералният прокурор на Русия Юрий Чайка се срещна и с правосъдния министър Цецка Цачева и вицепрезидента Илияна Йотова.


На срещата с Цачева са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. На нея били обсъдени правомощията и дейността на Министерството на правосъдието и взаимодействието със съдебната власт.


Генералният прокурор на Русия се срещна и с Цецка Цачева и Илияна Йотова

© Прокуратура на република България


Цачева е запознала руската делегация със законодателните инициативи на ръководеното от нея ведомство. Представила им е последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), както и дебатите по обсъждането на антикорупционния закон. Повече за спорните промени в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта се местят в спецсъда, четете тук. За сравнение на проектите за антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП четете тук.
Междувременно прессекретариатът на държавния глава съобщи, че Чайка се е срещнал и с вицепрезидента Илияна Йотова. Съобщение бе изпратено и от прокуратурата.


Генералният прокурор на Русия се срещна и с Цецка Цачева и Илияна Йотова

© Прокуратура на република България


В това на президентството се цитират думите на Йотова - "нито една държава не може сама да се пребори с предизвикателствата пред сигурността на гражданите в днешно време. Обмяната на опит, двустранната информираност и координацията между България и Руската федерация в борбата с тероризма са важни и трябва да работим за подобряването им". Тя дава "висока оценка на подписаната в рамките на посещението на Юрий Чайка програма за сътрудничество между главните прокурори на България и Руската федерация" и е призовала за скорошни конкретни и добри резултати от споразумението в полза на гражданите.


Основните теми по време на разговора на Йотова и Чайка са били борбата с тероризма и корупцията.


"Когато става дума за безопасността на гражданите и антикорупционното законодателство, нека оставим експертизата да надделее над политиката", призовала вицепрезидентът. Двамата са се съгласили, че повече усилия в днешно време институциите насочват към справянето и предотвратяването на киберпрестъпността.


Йотова е обърнала внимание на радикализацията на млади хора като сериозен проблем и за двете държави и се обявила за повече превантивни комуникационни кампании и по-широка осведоменост между младежите за съвременните прояви на насилие и тероризъм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK