Депутатите спазиха предварителната договорка за избор на членове на съдебния съвет (допълнена в 13:12 ч.)

По време на самото гласуване в залата се виждаше, че и ГЕРБ, и БСП дават знаци към депутатите от групите си кого да подкрепят.

© Юлия Лазарова

По време на самото гласуване в залата се виждаше, че и ГЕРБ, и БСП дават знаци към депутатите от групите си кого да подкрепят.Депутатите спазиха предварителната договорка за избор на членове на съдебния съвет и посочиха 11 свои представители в новия състав на кадровия орган на Темида. Формулата 4:3:2:2 (ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти") беше постигната и почти всички номинирани бяха избрани с повече от 190 гласа.


За да има избран кандидат, трябваше да бъде постигнато мнозинство от над 160 гласа. Почти всички номинирани бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Обединени патриоти".


Към кандидатите, част от които бяха в залата, нямаше възможност да се задават въпроси. Народните представители не дебатираха по номинациите, въпреки че правилата го позволяваха. Изказвания направиха единствено Крум Зарков от БСП, Веселин Марешки от "Воля" и Цветан Цветанов от ГЕРБ.
По време на самото гласуване в залата се виждаше, че и ГЕРБ, и БСП дават знаци към депутатите от групите си кого да подкрепят. Как протече гласуването проследете тук.


Новият състав на ВСС трябва да встъпи в длъжност на трети октомврив

© Анелия Николова

Новият състав на ВСС трябва да встъпи в длъжност на трети октомврив


БСП: Трябваше да има повече кандидати


Крум Зарков от БСП се обърна към кандидатите и заяви, че това, че са избрани от парламента не означава, че те са длъжни към партията, която е застанала зад тях. Според него е трябвало да има повече кандидати, за да няма усещане за договореност.


"Няма никакво значение коя партия ви е издигнала. Не дължите на никого нищо, освен на себе си, ако бъдете избрани. С тази мисъл задачата ви е да стигнете до решенията, които сте изписали. Длъжни сте да установите нова атмосфера на работа във ВСС, която магистратите и гражданите очакват. Да гласуваме отговорно, защото нов ВСС, качествен ВСС, ни е нужен. Дано процедурата приключи с успех", заяви още Зарков.


"Не говорихме за това какво пише в концепциите. Обект на внимание беше кой какво се е разбрал", продължи още Зарков. "Тези 18 души идентифицират едни и същи проблеми и дават едни и същи решения. Друга обща линия в техните концепции е темата за независимостта на съдебната система и на отделния магистрат. Поставиха въпроси и ние трябва да ги чуеме как издържат на натиск. Но никой не постави въпроса откъде идва този натиск. А той е политически", казва още депутатът от БСП.


Воля: Нямаше дебат и прозрачност


Кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота се избират без необходимата прозрачност и дебат, заяви заместник-председателя на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки от трибуната на Народното събрание преди избора на кандидатите.


Според Марешки няма съмнение, че ще се изберат послушни магистрати, свързани със задкулисни кръгове. Той , допусна, че информацията, че изборът е предварително договорен, а квотите – разпределени между ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти, ще бъде потвърдена.


Марешки посочи, чедве от кандидатурите изобщо не бива да се допускат до разглеждане в залата, тъй като издигането им противоречи с Правилника за работа на Народното събрание. За председателя на "Воля" това е Пламена Апостолова, номинирана от ДПС, която не е дала обяснение за произхода на имуществото си, възлизащо на милиони левове. Като аргумент да не бъде гласувана Марешки посочи и фактът, че има роднинска връзка с председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Втората спорна кандидатурата, според "Воля", е на Йордан Стоев, номиниран от Обединени патриоти. При депозирането на кандидатурата му е допуснато процедурно нарушение на Правилника на Народното събрание, като е посочено че е кандидат за съдийската колегия, а не за прокурорската. Впоследствие вносителят Волен Сидеров е внесъл искане за нанасяне на технически корекции.


Избраните членове на парламентарната квота на съдебния съвет са:


За съдийската колегия:


Боян Магдалинчев, заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), номиниран от ГЕРБ;
Вероника Имова, съдия от ВКС, номинирана от ГЕРБ;
Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, номинирана от БСП;
Драгомир Кояджиков, съдия от Апелативния специализиран съд, номиниран от БСП;
Стефан Гроздев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, номиниран от ДПС;
Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров;


За прокурорската колегия:


Йордан Стоев, прокурор в Апелативната прокуратура - София, номиниран от Волен Сидеров;
Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив, номинирана от ГЕРБ;
Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас, издигната от ГЕРБ;
Пламена Апостолова, ръководител на столичното следствие, номинирана от ДПС;
Светлана Бошнакова, прокурор от Върховната касационна прокуратура, номинирана от БСП.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  А защо трябваше да я има тая пародия щом са се договорили парламентарните групи ?
  Просто събират се в една стаичка по един представител и после излизат със списъка.

 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  пародията е още от промяната
  на закона.
  вместо да има паритет прокурорската колегия
  на цацаров, там той винаги има думата, защото
  са 6 към 5 от парламента. за това си подаде оставката
  Христо Иванов, защото герб се отметнаха и пристанаха
  на комунягите от абв и на путин естествено.
  *******.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  А защо трябваше да я има тая пародия щом са се договорили парламентарните групи ? Просто събират се в една стаичка по един представител и после излизат със списъка.
  —цитат от коментар 1 на Nick F


  Много интересно как ще се съберат 2/3 от необходимите гласове, ако парламентарните групи не постигнат съгласие.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  пародията е още от промянатана закона.вместо да има паритет прокурорската колегияна цацаров, там той винаги има думата, защотоса 6 към 5 от парламента. за това си подаде оставкатаХристо Иванов, защото герб се отметнаха и пристанахана комунягите от абв и на путин естествено.*******.
  —цитат от коментар 2 на mihail_p


  6 са съдиите, 5 прокурорите. Първо четете, после пишете, освен ако не ви спускат какво да пишете.

 5. 5 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  пародията е още от промянатана закона.вместо да има паритет прокурорската колегияна цацаров, там той винаги има думата, защотоса 6 към 5 от парламента. за това си подаде оставкатаХристо Иванов, защото герб се отметнаха и пристанахана комунягите от абв и на путин естествено.*******.
  —цитат от коментар 2 на mihail_p


  А ти какво предлагаш? Нали ревете, че трябва да се намали политическото влияние на парламентарната квота върху магистратите като представители на независимата съдебна власт. Защо прокурорите да са зависими от политическо влияние на парламентарната квота, срещу което се борите, а за съдиите това да не се отнася? Това ли Ви е съкровената мечта? Айде избистрете си концепцията.

 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Част от избраните са скандал от порядъка на "Пеевски - шеф на ДАНС". Сега ако не падне правителството, ще бъдем свидетели на още по-големи сътресения и безобразия в близките месеци.

 7. 7 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Част от избраните са скандал от порядъка на "Пеевски - шеф на ДАНС". Сега ако не падне правителството, ще бъдем свидетели на още по-големи сътресения и безобразия в близките месеци.
  —цитат от коментар 6 на solange


  Чудя се кой ли неизбран и не кандидатирал се кандидат щеше да се хареса на пътуващите шепа хора във файтона на протестърската секта. Има ли такъв въобще? Мисля си, че такъв няма и не трябва да има, защото няма как да се слюнчат по форумите на олигархическия кръг "Капитал" и да набиват клишета в стил #КОЙ.
  Първо, магистратите - съдии и прокурори си избраха с тайно, а не с явно гласуване своите колеги, които да ги представляват.
  Второ, избраните от парламентарната квота специално за съдийската колегия са само съдии и то уважавани, с изключение на един адвокат, който е без никаква реална тежест. Тогава?! Какво повече искате, бе!

 8. 8 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искаме работещо правосъдие!
  Бе!

 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  не знаеш какво пишеш.
  има прокурорска колегия.
  от 11 човека.
  4ма избрани от прокурорите директно,
  1 от следователите и
  главния прокурор.
  останалите 5 се избират от парламента.
  разбра ли.

 10. 10 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "oliverstone":

  Шепата хора, както ги наричаш, искат само почтени и квалифицирани хора да влизат в държавното управление, включително във ВСС. Избраните от квотата на НС не са нито едното, нито другото. Няма как да ти обясня какво значи почтеност, след като описваш въпросните субекти като "уважавани". Квалифицирани означава да са се утвърдили след години упорита работа, повишаване на квалификацията и безупречен професионален и житейски път. Въпросните очевидно нямат такива факти в биографията.
  Но както казваш, шепа хора от протестърската секта не могат да спрат прогреса. Дерзайте, милиционери!

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#5] от "oliverstone":

  ти не ми се прави на много умен.
  концепцията беше предложена от Христо Иванов.
  паритет се казва.
  ще ти го нарисувам така.
  все едно в борда на директорите на една фирма
  да има 7 човека, от които 3ма са служители на фирмата,
  3ма са външни и седмия е изпълнителния директор на фирмата.

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 947 Любопитно

  още едно доказателство че в един еднопартиен парламент с фиктивна опозиция ,нещата се получават много лесно

 13. 13 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо прокурорите да са зависими от политическо влияние на парламентарната квота, срещу което се борите, а за съдиите това да не се отнася?
  —цитат от коментар 5 на oliverstone

  Прокурори и съдии не е едно и също. Не са равни и не могат да бъдат равни. Друг е въпросът, че всички трябва да се номинират и избират на базата на професионални качества, а не по умения за гъзолизане.

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#10] от "solange":

  А Вие ли сте човека, който ще определя кой е почтен, и кой - не?
  Или "шепата хора", които имат съвсем минимално обществено доверие?
  Хайде бе.....

 15. 15 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nick F":

  И тези петимата избрани от парламента харесват ли ти? По-различни ли са от другите шестима? Ако бяха шест вместо пет щяха ли да променят нещо?

  Христо иванов правеше сметки как да си избере следващия гл прокурор. Тогава имаше парламентарно присъствие и разчиташе да вкара 2-3 човека във ВСС от парламента, плюс че през съдийския избор ще вкара останалите нужни му. Сега се оказа, че съдиите не избраха неговите хора, а и в парламента вече не е :) за това е големия рев

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#15] от "Батков-вън":

  ебати глупостите пишеш.
  ти реда за избиране на главния прокуро май не го знаеш.

 17. 17 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 488 Неутрално

  пак със глупости се занимават...

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Гергана Мутафова е супер кадърен юрист.И даже е и нормален човек.Дано не си повярва ,че е Господ както направиха други като нея.Засега е супер постижение.

 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Ристю дали е съгласен с новоизбраните... още ли не е публикувал нищо във фейсбук?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Да речем да гласуват спрямо качествата на кандидата, а не спрямо това на чия партия е храненик ?


 22. 22 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 342 Весело

  "Почти всички номинирани бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Обединени патриоти""

  Чудесно! Радвам се, че разпределението на постове в съдебната власт и разпределението на влияние върви гладко, без спънки и в дух на взаимосътрудничество между далавераджиите от различни цветове! Обсъждането на кандидатурите, информирането на обществото и дискусия по проблемите на съдебната власт с изясняване на позициите, са второстепенни, даже третостепенни въпроси!

 23. 23 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#7] от "oliverstone":Шепата хора, както ги наричаш, искат само почтени и квалифицирани хора да влизат в държавното управление, включително във ВСС. Избраните от квотата на НС не са нито едното, нито другото. Няма как да ти обясня какво значи почтеност, след като описваш въпросните субекти като "уважавани". Квалифицирани означава да са се утвърдили след години упорита работа, повишаване на квалификацията и безупречен професионален и житейски път. Въпросните очевидно нямат такива факти в биографията.Но както казваш, шепа хора от протестърската секта не могат да спрат прогреса. Дерзайте, милиционери!
  —цитат от коментар 10 на solange


  Абе ти въобще направил ли си си труда да погледнеш професионалните биографии на съдийската квота и в частност на В.Имова преди да драскаш опорните си точки. Ясно ми е, че след като не ги познаваш не си част от системата, което обяснява лаическите ти и политически забременени от спонсорите на дай България тези.
  А милиционер ще викаш на баща си, защото в моя род милиционери и военни не е имало никога.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Весело

  "НС" - ООД така се управлява. Що има изненадани? Там всеки гласува с броя на дяловете-гласове, които има. И изборът на Пеевски в групата на БСП не е единствен пример. В ПГ на ДПС се гласува решение, 11 са ЗА, а 12 - против. Групата гласува в зала единно "против". Пълно тържество на партийния диктат.
  Алтернативата - който е "ЗА", гласува "ЗА", който е "против", гласува "против". И това може да стане, но практически само при мажоритарни избори. Не в това "НС"-ООД.

  п.с. Ползваните данни са от https://www.24chasa.bg/novini/article/6279843

 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 342 Весело

  пародията е още от промянатана закона.вместо да има паритет прокурорската колегияна цацаров, там той винаги има думата, защотоса 6 към 5 от парламента. за това си подаде оставкатаХристо Иванов, защото герб се отметнаха и пристанахана комунягите от абв и на путин естествено.*******.
  —цитат от коментар 2 на mihail_p


  Целият проблем е, че прокуратурата изпълнява функции на държавно обвинение т.е. страна по делата и затова прокуратурата няма място в съдебната власт. Лошото е, че това трудно ще мине (през КС) без Велико народно събрание и промяна в Конституцията, за каквато промяна няма интерес в партиите. Защото ще трябва да носят отговорност за повдигането и доказването на обвиненията и най-вече за бездействието на прокуратурата.

  За да се избегне тази почти невъзможна промяна с ВНС, се направиха колегии, като съдиите и съда да бъдат независими от прокурорите. В прокурорската колегия, би следвало парламентарните членове да са повече от прокурорските и следователските бройки, за да може парламентът да упражнява конктрол и отчет върху държавното обвинение. Вместо това, от 11 члена в прокурорската колегия, само 5 са парламентарни членове. Останалите 6 (мнозинството) са главния прокурор и подчинените му прокурори и следователи. Естествено, няма как да се носи отговорност от партиите и правителството, което е и целта.

  6 са съдиите, 5 прокурорите. Първо четете, после пишете, освен ако не ви спускат какво да пишете.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  За коя точно колегия цитираш тези цифри - прокурорска или съдийска?! Май си объркал нещо. Преди да коментираш чужди мнения, поне си направи труда да прочетеш чуждото мнение и да видиш, че се коментира само и единствено ПРОКУРОРСКАТА колегия! Какви 6 съдии в прокурорската колегия?!

 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Защо прокурорите да са зависими от политическо влияние на парламентарната квота, срещу което се борите, а за съдиите това да не се отнася?
  —цитат от коментар 5 на oliverstone


  Правиш ли разлика между функциите и положението на съд и прокуратура?! Съдът е арбитър, решаващ орган, и в съдийската колегия на ВСС следва съдийските членове + председателите на ВКС и ВАС (общо 8) да бъдат повече от парламентарните членове (6). Контролът там е инстанционен - независими отделни съдебни инстанции.

  Прокуратурата, заедно с МВР, разследват престъпления и накрая прокуратурата повдига обвинение. Прокуратурата е страна, а не решаващ арбитър като съда. МВР, което разследва основно, в съдебната власт ли е? Какво ще стане, ако утре Борисов каже - ами не знам защо МВР не си върши работата, аз не нося отговорност като премиер, моите министри също не знаят, питайте някой друг (за който не гласуваме, както и за главен прокурор).

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceman_bg":

  В парламентарна държава прокуратурата да е функция на парламента,
  е същото като
  в президентска държава прокуратурата да е функция на президента.

  А това е Чайка на Путин!!!
  Със здраве.

 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 478 Весело

  Очаквано ГЕРБ, БСП, ДПС, Патреотете и Марешки си направиха българска петорка.

 29. 29 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#28] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  А защо не? Вашите партии като са аут от парламента не могат да си правят нищо. Само да подскачат пред парламента могат.

 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#29] от "Иван Иванов":

  Аз нямам партия, но дано на теб са ти харесали милувките на Курнелия. Или може би тези на Карайдъ?:)))

 31. 31 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Не симпатизирам на нито един от тези, които ки посочил. Опитай пак

 32. 32 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Парламентът се върна в осемдесетте - пълно мнозинство, дремещи чичаци неразбиращи какво гласуват, само Станко Тодоров не е председател.

 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван Иванов":

  Симпатизираш на тези които са подкрепили предложенията на БСП и ДПС - Даниела Марчева и Стефан Гроздев. Това е абсолютен срам.

 34. 34 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceman_bg":В парламентарна държава прокуратурата да е функция на парламента,е същото катов президентска държава прокуратурата да е функция на президента.А това е Чайка на Путин!!!Със здраве.
  —цитат от коментар 27 на plebs


  В нормалните демократични държави прокуратурата е зависима, в смисъл на контролирана, от парламент или правителство. Би трябвало да разбираш, че в парламентарните републики, парламента избира правителството и съответно дали парламентът или правителството избират главен прокурор, няма голяма разлика. Пример - парламент с мнозинство на ГЕРБ и правителство на ГЕРБ.
  В президентските републики, президентът назначава правителството от управляващите в парламента, и няма проблем президентът да назначи главния прокурор. Всъщност, така прокуратурата е косвено зависима от избирателите - чрез парламент, правителство или президент, които пряко или косвено се избират на избори.

  По въпроса за Чайка. Не е проблем, че Путин ще назначава Чайка, проблем е че руският съд уважава и одобрява абсурдните обвинения и репресии на Чайка и руското МВР. И това, че Чайка официално е главен инициатор и изпълнител на репресии, не променя този факт за липсата на справедлив СЪД в Русия! Разликата в България е очевидна - тук абсурдните обвинения не са одобрявани от съда, а проблемът е по-скоро в липсата на инициатива на прокуратурата и недостигане до съда на качествени обвинения.

  Остани със здраве!

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Аз съм абсолютно против тези квоти. Всички трябва да се избират според качествата си.

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#28] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  единствено Марешки не участва , а иначе е ясно ,че избраните са кадри на БКП и ДС , избирани още преди 1989 г и одобрявани от ОК на БКП за да влезат да учат за юристи ,другото е ясно ,от която и да са квота ,всички са креатури на вездесъщата ДС .

 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vidin_123":

  сега парламента е по червен и мракобесен от преди 10 .11.1989 г ,тогава ги беше страх да не ги линчува народа и се мъчеха да бъдат по демократични ,сега няма такива работи ,ако не беше контрола от ЕС съм сигурен ,че щяха да отворят политическите лагери и затвора в Белене .

 38. 38 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#18] от "dolna4erti4ka":

  Вероятно е така, но защо не беше избрана от колегите си, а от "партийна" квота?

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#31] от "Иван Иванов":Симпатизираш на тези които са подкрепили предложенията на БСП и ДПС - Даниела Марчева и Стефан Гроздев. Това е абсолютен срам.
  —цитат от коментар 33 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Защо, Вие познавате ли ги?
  Или си говорите от завист?

 40. 40 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  Много интересно как ще се съберат 2/3 от необходимите гласове, ако парламентарните групи не постигнат съгласие.
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet

  Ш-ш-ш-т, тихо! Разваляте им опорните точки. И да не вземете да ги питате как се назначават върховните съдии в САЩ, да речем, или пък членовете на Висшия магистратски съвет във Франция, че съвсем ще ги ошашавите.
  Апропо... а дали някой помни, че изборът Лозан Панов бе посрещнат с дружно протестно кудкудякане от най-големите му сегашни фенове?

 41. 41 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Да познавам ги, а ти познаваш ли ги?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK