Кои са членовете на съдебния съвет от парламента

Изненади при избора нямаше. Нямаше и дебат за професионалните качества на избраните. Част от народните представители на ГЕРБ трябваше да получат знак как да гласуват.

© Юлия Лазарова

Изненади при избора нямаше. Нямаше и дебат за професионалните качества на избраните. Част от народните представители на ГЕРБ трябваше да получат знак как да гласуват.Депутатите спазиха предварителната договорка как да бъдат разпределени кандидатите за 11-те места в съдебния съвет и избраха, за първи път с квалифицирано мнозинство, шестима души за съдийската колегия и петима за прокурорската.


Изненади при избора нямаше. Нямаше и дебат за професионалните качества на избраните. Част от народните представители на ГЕРБ трябваше да получат знак как да гласуват.


Така с днешния избор, новият състав на съдебния съвет е попълнен.
Кои са избраните от парламента


Съдийска колегия:


Боян Магдалинчев, заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), номиниран от ГЕРБ


Боян Магдалинчев е бил вече член на съвета от парламентарната квота през 1999 година.

© Анелия Николова

Боян Магдалинчев е бил вече член на съвета от парламентарната квота през 1999 година.


Магдалинчев е бил член на съвета през 1999 година отново от парламентарната квота. През 2004 г. става председател на Четвърто отделение във ВАС. То се занимава с концесии, обществени поръчки и контролира актовете на Комисията за финансов надзор, както и решенията на ЦИК. През 2012 г. е назначен за зам.-председател на съда.


Започва кариерата си като съдия през 1982 г. в Районен съд - Разлог. Година по-късно той вече е председател на съда. През 1993 г. е назначен за зам.-председател на Районен съд - Гоце Делчев, а четири години по-късно е повишен в новосъздадения Върховен административен съд.


Негови колеги - административни съдии, са искали да го предложат за председател на ВАС, след като мандата на сегашния шеф Георги Колев изтича през ноември, научи "Дневник". Магдалинчев обаче е отказал.


Името му се свързва със скандали около случайното разпределение на делата, които не бяха поставени по време на изслушването му в парламента. Пред "Дневник" съдия Диана Добрева изрази съмнения, че Магдалинчев има изискуемите от закона високи нравствени качества за бъдещ член на съдебния съвет.


Вероника Имова, съдия от ВКС, кандидат на ГЕРБ


Вероника Имова е съдия от ВКС

© Анелия Николова

Вероника Имова е съдия от ВКС


Имова е с над 34 години съдийски стаж и над 36 години в съдебната система. Преминала е през всички степени на йерархията на съдилищата - от младши съдия до върховната съдебна инстанция. През 2016 г. тя бе излъчена от ВКС за член на Комисията по атестациите и конкурсите - мандатен консултативен орган към Съдийската колегия на ВСС, а впоследствие бе избрана от колегите си за председател на комисията.


Два акцента откроява Имова в концепцията си пред депутатите: укрепване на гаранциите за независимост на съдебната власт и отдаване на обществото на качествено и ефективно правосъдие. Доколкото и двата акцента са задължителни за функциите на ВСС, в концепцията си тя посочва, че могат да бъдат реализирани чрез решаване на проблема с неравномерната натовареност на различните съдилища и прокуратури в страната, както и със законодателни решения, за които ВСС да проявява по-голяма активност.


Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, кандидат на БСП


Даниела Марчева

© Анелия Николова

Даниела Марчева


Това е единственият кандидат, който по време на изслушването в комисията, влезе на няколко пъти в конфронтация с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.


Марчева завършва право през 1995 г.работи като юрисконсулт в частния сектор и във Висшия съдебен съвет до 2005 г., когато е назначена за съдия в Софийския районен съд. През 2010 г. е повишена в Търговското отделение на Софийския градски съд, а от 2012 г. е командирована в Софийския апелативен съд, където е търговски съдия.


Драгомир Кояджиков, съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, номиниран от БСП


Драгомир Кояджиков

© Анелия Николова

Драгомир Кояджиков


Кояджиков е съдия в Апелативния специализиран наказателен съд от 2011 г. Преди това е бил съдия за две години в Русенския районен съд и пет в Софийския районен съд. Пет години е работил и като следовател. Завършил е право в Бургаския свободен университет. Средният успех от семестриалните и държавните му изпити е 3.63. Владее добре немски и руски език. Името му беше замесено със скандал за незаконно формиране на съдебния състав, който гледа мярката за неотклонение на кмета на Галиче - Цанко Чоков.


През 2012 г., тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов разкритикува съдебният състав, в който бе и той и който промени мярката за неотклонение на Тодор Хаджижеков - Тошко Поршето. Цветанов тогава заяви, че съдебното решение било "потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система".


Стефан Грозев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, номиниран от ДПС


Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС.

© Анелия Николова

Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС.


Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров


Боян Новански е единственият адвокат, който влиза в съдийската колегия

© Анелия Николова

Боян Новански е единственият адвокат, който влиза в съдийската колегия


Новански стана известен преди десетина години, когато беше защитник по делото срещу собственика на торент сайта "Арена" Елиан Гешев. Боян Новански е участвал в две фирми - "Браво мюзик" и "Уеб медиа", припомня "Капитал". Към предложението за адвокат Новански има писмена препоръка, подписана от 13 съдии, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариус. Сред тях са бившият зам.-директор на Националната следствена служба Свилен Тормаков, който е адвокат, бившият временен шеф на Софийския районен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и др. Дали е уместно действащи магистрати да подкрепят номинация, издигната от осъдено лице (Сидеров още изтърпява присъдата си "пробация", наложена по няколко дела за хулиганство - бел.ред.), е въпрос на преценка.


Според източници на "Капитал" от прокуратурата Новански е близък до бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров му дарява имот край Созопол. Сега той не фигурира в имотната му декларация


Прокурорската колегия


За прокурорската колегия парламентът трябваше да излъчи петима членове, сред седем кандидати.


Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив, номинирана от ГЕРБ


Мутафова цитира в концепцията си цитира Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които така често се разбива правосъдието е предубеждението.

© Анелия Николова

Мутафова цитира в концепцията си цитира Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които така често се разбива правосъдието е предубеждението.


Мутафова беше кандидат от квотата на магистратите, но не успя да събере гласовете на колегите си. В концепцията си тя цитира Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които така често се разбива правосъдието е предубеждението. В нея застъпва тезата, че е необходима единна държавна политика за осъвременяване на наказателните закони, защото досега законотворците са се поддавали на общественото мнение за промени в Наказателния кодекс, което е довело до загуба на мярата за справедливост. Тя смята, че прокуратурите трябва да бъдат намалени и да се обсъди намаляването и на съдилищата в по-малка степен.


От 2013 г. тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, временен преподавател е в Националния институт по правосъдие (НИП) и била е част и от гражданския съвет към ВСС. Завършила право и магистратури по финанси, правна и съдебна система на ЕС и международните отношения и право на ЕС. Общият успех от семестриални и държавни изпити по право е 5.54. Професор д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е подкрепил Мутафова.


Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас, номинирана от ГЕРБ


Чапкънова научи, че е избрана по време на поредния опит делото за атентата в Сарафово да започне.

© Анелия Николова

Чапкънова научи, че е избрана по време на поредния опит делото за атентата в Сарафово да започне.


Калина Чапкънова наблюдаваше делото за атентата в Сарафово, което вече година и половина не може да тръгне в съда. При гласуването на номинацията й тя беше в залата при поредния опит за началото на процеса и разбра от журналисти, че е избрана.


Завършила е право в Бургаския свободен университет. Има юридически стаж над 20 години като е била асистент в университета, който е завършила. В системата на прокуратурата постъпва две години след завършване на образованието си - 1997 г. като постепенно е преминала всичките ѝ нива. От 2010 г. е избрана за за втори път за окръжен прокурор на Бургас. "Капитал" писа, че към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има критики, основно свързани с корупционните дела срещу представители на местната власт, доколкото подобни обвинения няма внесени в съда.


Йордан Стоев, прокурор в Софийска апелативна прокуратура, номиниран от Волен Сидеров


Стоев е прокурорът, отказал да разследва Делян Пеевски

© Анелия Николова

Стоев е прокурорът, отказал да разследва Делян Пеевски


Стоев е завършил Академията на МВР и започва кариерта си като следовател. За шест години между 1994 и 2000 година напуска системата и става адвокат, след което отново се връща като следовател. Две години по-късно е повишен като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 г. става зам.-админстративен ръководител, а от април 2013 г. до края на годината е изпълняващ длъжността шеф на същата структура, после отново е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и до момента.


Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Сигналът бе за организирана престъпна група, съвместно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ, и т.н.


Тогава той прие, че жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, специално пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за отстраняване на Иван Тотев от кметската му длъжност. Повече четете тук.


Пламена Апостолова, ръководител на Столичното следствие, номиниран от ДПС


Пламена Апостолова

© Анелия Николова

Пламена Апостолова


Пламена Апостолова има 23-годишен стаж като следовател. От 2014 година тя е завеждащ специализиран отдел "Стопански" в Националната следствена служба. А от лятото на миналата година е командирована в Софийска Градска прокуратура за завеждащ следствения отдел, след като неговия шеф и петима следователи се занимаваха с делото КТБ.


Преди време сайтът Defakto.bg писа, че Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото "Фронтиер", по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала "чадър" над шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари. Именно с Шарланджиева преди това Апостолова водеше разследването срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.


Светлана Бошнакова, прокурор Върховна касационна прокуратура, номинирана от БСП


Светлана Бошнакова

© Анелия Николова

Светлана Бошнакова


Прокурор Светлана Бошнакова завършва право в СУ. Работи като съдия в Районен съд Кюстендил (1990 - 1994), а след това година и половина правораздава в Окръжен съд - Кюстендил. През 2005 г. напуска съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а после от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е повишена във Върховната административна прокуратура, където остава до 2009 г. и се премества във Върховна касационна прокуратура. Бошнакова за втори път е номинирана в парламента от БСП за изборна длъжност в управлението на съдебната система. През декември 2011 г. тя бе номинирана, а после и избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 г. тя се върна на работа във ВКП, отдел "Специализиран".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK