Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж

Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж

© Министерският съветБългария се справя много добре със задачата да защитава външната граница на Европейския съюз и заради това заслужава да влезе в Шенген. Това заяви полският премиер Беата Шидло след срещата си с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщава "Фокус".


Тя добави, че икономическите резултати на България са чудесни. По думите ѝ това са постижения, с които всяка страна трябва да се гордее и да дава пример на останалите членки на Европейския съюз.


"България и Полша са страни, които ги свързват много неща. Ние сме приятели и ще се борим това да не се променя. Имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и, разбира се, сигурността", каза Шидло.
От своя страна Борисов заяви, че двете държави изпитват зависимост от въглищата и затова максимално щели да се опитат да продължат живота на топлоелектрическите си централи и миннодобивната промишленост. Той уточни, че страните в ЕС не трябва да се разделят на "послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани".


"Шидло е свидетел как на Европейския съвет не се поставя въпросът за спазването на приоритетите и колко държави ги спазват. А те са до 3% бюджетен дефицит и до 60% външен дълг. Ако това се спазва, няма да изпаднем във финансова криза. Така че България си е написала домашното и спазва стриктно правилата", заяви Борисов.


Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж

© Министерският съвет


"Имам впечатление, че част от страните в ЕС искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията. България е пример за страна, която може да покаже как ЕС може да се защити от миграционния натиск. Някои страни, най-вече от старата част на Европейския съюз, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси", допълни Шидло.


Двамата уточниха, че ще се подкрепят в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за страните от Централна и Източна Европа. Полша настоява най-вече за компромис за командироването на работниците на транспортните фирми.


Шидло каза още, че страната ѝ ще е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато не започне да изпълнява Минското споразумение.


Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж

© Министерският съвет


Малко след това двамата премиери откриха българско-полския бизнес форум в "София тех парк".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK