До 2030 г. въздухът в българските градове може да е най-мръсният в Европа, ако не се вземат мерки

Нено Димов, министър на околната среда и водите

© Николай Дойчинов

Нено Димов, министър на околната среда и водитеБългария е сред страните с най-високи нива на замърсяване с фини прахови частици и най-високи нива на преждевременни смъртни случаи, заради мръсния въздух. През 2010 г. близо 12 хиляди души в България са загубили живота си по тази причина и за годината са изгубени над 2 млн. работни дни заради заболявания, свързани със замърсяването. Прогнозите показват, че до 2030 г., ако не се предприемат мерки, някои от най-замърсените градски центрове в Европа ще бъдат именно в България.


Това предупреди представителят на Световната банка за региона Тони Томпсън по време на специално съвместно заседание на комисиите по здравеопазването и околната среда в парламента днес, посветено на мерките и тенденциите в състояние на атмосферния въздух в страната. Представители на министерствата на здравеопазването и на околната среда и водите, на техните агенции и на общините изложиха всички налични данни и планове за подобряване на качеството на въздуха, достигайки до извода, че за да проработят са необходими сериозни действия на всички нива на властта и най-вече на общинско.


През 2016 г. доклад на Европейската агенция по околна среда показа, че замърсяването на въздуха е причина за преждевременната смърт на 467 хиляди души, предимно от държавите членки на ЕС, припомни още представителят на Световната банка. През 2014 г. близо 85% от жителите на Европа са били изложени на опасни нива на фини прахови частици над нормите на Световната здравна организация. "Франция, Великобритания, Германия, Испания и Италия получиха последни предупреждения от Европейската комисия този февруари заради системното превишаване на нивата. Както се вижда от днешната среща, България е сериозна в желанието си да подобри качеството на въздуха", коментира Тони Томпсън.
"Това е един изключително сериозен проблем, в който трябва да бъдат включени усилията на практика на всичките нива на власт в държавата, за да може да бъде решен. Не случайно е и приоритет на министерството, защото е пряко свързан със здравето на хората и защото е един от най-трудно решимите не само заради мерките, които трябва да се предприемат, но и заради социално-икономическият ефект, който могат да имат", коментира министърът на околната среда Нено Димов.


По думите му основният отговорник в тази дейност е местната власт, затова по новата ос до 2020 г. на оперативна програма "Околна среда" са предвидени 3 милиона лева за общините, които искат да обновят или изготвят програми за подобряване на качеството на въздуха, както и още 115 млн. лева за изпълнението на мерките по тези планове.


Има устойчива тенденция на подобрение, но недостатъчно


От 2011 до 2016 г. се забелязва устойчива тенденция от мониторинговите пунктове в страната към подобряване на качеството на атмосферния въздух, обяви още министърът на околната среда. "Това още не означава, че нормите, които сме си поставили в българското и от европейското законодателство са постигнати, но тенденцията е устойчива за дълъг период, което е добра новина", коментира той.


Димов припомни, че в страната има 38 станции, които мерят замърсяването на въздуха и като се изключат фините прахови частици, за другите показатели само на две места - в Перник и в Гълъбово - има проблеми със серните оксиди, а всички останали показатели са в нормите. "За ФПЧ, където е основният проблем, трябва да се каже, че 2016 г. в сравнение с 2011 г. в 31 от станциите се регистрира намалавяне на броя на превишенията на средноденонощните норми, в 33 е регистрирано намаляване на средногодишните норми. Т.е. почти навсякъде в страната имаме тенденция към подобряване, но за съжаление, тя все още не е в изискваните норми", уточни Димов.


Общините отчитат два основни източника на замърсяване - най-големият от тях е битовото отопление. Към момента статистиката показва, че 57% от българите се отопляват на твърдо гориво, например въглища които са с високо съдържание на сяра и пепел и това, което излиза от комините от тях е с високо съдържание на прах, посочи Димов. В 21 от 25-те града, в които има превишаване на ФПЧ, това е основната причина за мръсния въздух. Да се промени тази практика обаче ще има сериозни икономически ефекти върху населението, защото за по-екологично гориво ще са необходими и по-скъпи устройства за горене, посочи той.


Другият сериозен проблем е старият автомобилен парк, но той с течение на времето реално се подновява и извън четирите най-големи града в страната не е такъв фактор, посочи още министърът на околната среда. Предстоящи допълнителни анализи на проблема ще покажат дали действително е така.


Димов припомни и че през април Съдът на Европейския съюз осъди България за неспазване на нормите на фини прахови частици и за това, че не са изготвени планове за качеството на въздуха за периода от 2010 г. до 2014 г. "Към момента България е първата държава членка, осъдена за това нарушение, но на опашката отзад стоят още 15 държави, които са предстоящи и това показва, че почти две трети от държавите в ЕС имат този проблем. Това е причината да го издигнем като приоритет в рамките на европейското председателство и тема на първата среща на високо ниво през февруари", заяви министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Гневно

  Ненчо да каже за ТЕЦ-овете и за мръсните улици и за кражбите !!!
  Може да си признае и за фалшивите замервания !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  По-голяма глупост скоро не бях чел! Стремежът на всяка цена да се плюе по България е достоен за презрение. Това, че въздухът в България бил най-мръсен може да мине само пред някой, който не е бил по на запад от Калотина.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Очевидни неща, които е ясно, че ще се случат вероятно дори по-рано от 2030-та.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Гневно

  ще вкарват данък въздух ГЕРБаджиите. Подгряват раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нено само плямпа и нищо не прави. Като пусна телевизора и все той на екрана.
  А кога работи???

 6. 6 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ей пак с този негативизъм подхождате. От пресцентъра на герп казаха, че 2030г. България може да е най-големият производител на финни прахови частици на глава от населението в Европа и най-големият износител на дихателни проблеми на Балканите!!

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  спиране отоплението на 57% от хората , после спиране трактори и комбайни .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1183 Весело
 9. 9 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  С кюмюра напред към Северна Корея!

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Да не развиваш никаква промишленост и да дишаш най-скапания въздух в Европа, това наистина е парадодкс. Но нищо не може да ме очуди в нашия Абсурдистан.

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2901 Весело

  "в страната има 38 станции, които мерят замърсяването на въздух" - те мерят ли мерят, НО хората протестират, а г-н мин и сие, не усещат ли, не усещат... Русе, Нова Загора, с. Труд... НО парите ще се усвоят ли или не?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Изключително тревожно е положението у нас и дълбоко се съмнявам,че в близко бъдеще ще станем свидетели на чувствително подобрение на ситуацията у нас/най-вече София и района около Марица-Изток/

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Накратко казано - герберастията убива нацията. И то съвсем доказано с факти и статистика.
  И на пича по-горе - тия лаф с излизането отвъд Калотина беше модерен преди 10 години, когато повечето хора не бяха излизали. Сега е просто тъпо клише. Всички са излизали, всички са видели чистотата на запад от София.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK