Какво трябва да свърши новият съдебен съвет и кои са новите му членове

Какво трябва да свърши новият съдебен съвет и кои са новите му членове

© Анелия НиколоваНовият съдебен съвет вече е формиран и от трети октомври ще започне работа. За следващите пет години - до 2022 година - той ще управлява съдиите, прокурорите и следователите. Това ще е и съветът, който ще избере следващият главен прокурор (мандатът на Сотир Цацаров изтича през 2019 година) и следващият председател на Върховния касационен съд.


Пред новия състав на кадровия орган на Темида стои на първо място трудната задача да поправи щетите от управлението на предшествениците си. Отиващият си съдебен съвет остава в историята като може би съставът произвел и участвал в най-много скандали, взел най-много спорни решения, противопоставил магистрати и сринал доверието в системата.


Едно от първите решения на новия кадрови орган на Темида ще зависи от това дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Георги Чолаков като председател на Върховния административен съд. От изявленията му досега, става известно, че по-скоро той ще върне за втора преценка на новия съдебен съвет, който и ще работи с новия председател на ключовата съдебна инстанция. От новия ВСС ще зависи дали ще започне нова процедура или ще преповтори старата с известните кандидати. Ако се избере вторият вариант, президентът Радев няма право да връща втори път процедурата.
За този избор от Европейската комисия подчертаха в последния си мониторингов доклад, че е от ключово значение и прозрачното му провеждане ще е един от критериите при преценката дали евронаблюдението върху България трябва да продължи.


Друга краткосрочна задача пред съвета ще бъде и избор на нов председател на Софийския градски съд. Досегашният - Калоян Топалов - подаде оставка и поиска да напусне системата, считано от втори октомври.


Сред другите задачи на новия ВСС е вземането на мотивирани решения при избор на ръководители в съдебната система. Липсата на яснота защо точно определен кандидат е избран и усещането, че той е нечий фаворит се превърна в принцип при назначаването на председатели на съдилища и ръководители на прокуратури. Това действа много демотивиращо на магистрати да участват в такива процедури.


Новият съдебен съвет ще трябва да обръща и повече внимание на решенията на т.нар. съдийско самоуправление. Откакто то стана факт с промените в закона за съдебната власт от лятото на 2016 година, мнозинството от членове на съдебния съвет или го пренебрегваха, или го използваха за да легитимират взети предварително и непрозрачно решения.


Пред съдебния съвет предстои и началото (или продължаването ) на реформата на съдебната карта. В годишния доклад на Върховния касационен съд беше отбелязано, че този процес още е на фаза "искрен диалог между съдиите". Реализацията й означава закриване на слабо натоварените съдилища и прокуратури, с цел магистратите да отидат на места, където наистина има работа.


Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Трима от тях - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища, са членове по право. 11 са избрани от парламента и 11 от квотата на магистратите. Те са разпределени в две колегии - на съдиите и на прокурорите, които вземат поотделно повечето решения. Ето кои са новите членове на двете колегии:


Съдийска колегия - върховни съдии, председател и един адвокат


Цветинка Пашкунова, наказателен съдия от Върховния касационен съд, квота на съдиите


Тя беше избрана с рекордна подкрепа от своите колеги. За да стигне до върховния съд тя премина през всички нива на системата, в която влиза през 1992 година. Във ВКС е от 2006 година. Тя е и преподавател в Софийски универсистет и в Националния институт по правосъдие.


Олга Керелска, граждански съдия от Върховния касационен съд, квота на съдиите


В концепцията си тя критикува отиващия си съдебен съвет, а по време на изслушването й на общото събрание се обяви срещу шуробаджанащината при назначенията в съвета.
Започва работа през 1990 година в Районен съд - Кюстендил. През 1995 г., след като е прекарала една година в Окръжния съд в града е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 г. е съдия в Софийския апелативен съд, после - съдия в гражданската колегия на ВКС.


Атанаска Дишева, съдия Върховен административен съд, квота на съдиите


Работи във ВАС от 2005 годин, кариерата й започва в Районен съд Варна през 1992 година. "Капитал" писа, че сред колегите си съдия Дишева е известна като част от малцинството магистрати във ВАС, които не държат "правата" линия, наложена от ръководството на съда.


Красимир Шекерджиев, наказателен съдия, Върховен касационен съд, квота на съдиите


Започва кариерата си през 1998 г. в Софийския районен съд. Минава през всички нива, докато достигне ВКС през 2013 г. "Капитал" цитира негови колеги, които го определят като магистрат, който не се притеснява открито да отстоява мнението си. Съпругата му е съдия във Върховния административен съд.


Севдалин Мавров, наказателен съдия, Върховен касационен съд, квота на съдиите


Мавров е съдията, който се самономинира за член на съвета. Бил е главен секретар на Министерския съвет (правителствата на Сакскобургготски и Станишев). През 2008 г. отново се връща в системата като съдия във ВКС. Кариерата му започва от Районния съд в Бургас.


Боряна Димитрова, председател Окръжен съд - Бургас, квота на съдиите


От 2009 година ръководи окръжния съд в Бургас. Преди това е работила в Районния съд в града, на който е била и заместник-председател. Завършва право през 1997 година в Нов български университет.


Вероника Имова, съдия от ВКС, номинирана от ГЕРБ


Имова е с над 34 години съдийски стаж и над 36 години в съдебната система. Преминала е през всички степени на йерархията на съдилищата - от младши съдия до върховната съдебна инстанция. През 2016 г. тя бе излъчена от ВКС за член на Комисията по атестациите и конкурсите - мандатен консултативен орган към Съдийската колегия на ВСС, а впоследствие бе избрана от колегите си за председател на комисията.


Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, издигната от БСП


Това е единственият кандидат, който по време на изслушването в комисията, влезе на няколко пъти в конфронтация с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
Марчева завършва право през 1995 г.работи като юрисконсулт в частния сектор и във Висшия съдебен съвет до 2005 г., когато е назначена за съдия в Софийския районен съд. През 2010 г. е повишена в Търговското отделение на Софийския градски съд, а от 2012 г. е командирована в Софийския апелативен съд, където е търговски съдия.
Драгомир Кояджиков, съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, номиниран от БСП

Драгомир Кояджиков, съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, издигнат от БСП

Кояджиков е съдия в Апелативния специализиран наказателен съд от 2011 г. Преди това е бил съдия за две години в Русенския районен съд и пет в Софийския районен съд. Пет години е работил и като следовател. Завършил е право в Бургаския свободен университет.


Стефан Грозев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, издигнат от ДПС


Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров


Боян Новански е единственият адвокат, който влиза в съдийската колегия. Новански стана известен преди десетина години, когато беше защитник по делото срещу собственика на торент сайта "Арена" Елиан Гешев. Боян Новански е участвал в две фирми - "Браво мюзик" и "Уеб медиа", припомня "Капитал". Към предложението за адвокат Новански има писмена препоръка, подписана от 13 съдии, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариус.


Сред тях са бившият зам.-директор на Националната следствена служба Свилен Тормаков, който е адвокат, бившият временен шеф на Софийския районен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и др. Дали е уместно действащи магистрати да подкрепят номинация, издигната от осъдено лице (Сидеров още изтърпява присъдата си "пробация", наложена по няколко дела за хулиганство - бел.ред.), е въпрос на преценка.


Според източници на "Капитал" от прокуратурата Новански е близък до бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров му дарява имот край Созопол. Сега той не фигурира в имотната му декларация


Прокурорска колегия


Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив, издигната от ГЕРБ


Мутафова цитира в концепцията Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които така често се разбива правосъдието, е предубеждението. Тя беше кандидат от квотата на магистратите, но не успя да събере гласовете на колегите си. В концепцията си застъпва тезата, че е необходима единна държавна политика за осъвременяване на наказателните закони, защото досега законотворците са се поддавали на общественото мнение за промени в Наказателния кодекс, което е довело до загуба на мярата за справедливост. Тя смята, че прокуратурите трябва да бъдат намалени и да се обсъди намаляването и на съдилищата в по-малка степен.


От 2013 г. тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, временен преподавател е в Националния институт по правосъдие (НИП), била е част и от гражданския съвет към ВСС. Завършила право и магистратури по финанси, правна и съдебна система на ЕС и международните отношения и право на ЕС. Общият успех от семестриални и държавни изпити по право е 5.54. Професор д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е подкрепил Мутафова.


Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас, номинирана от ГЕРБ

Чапкънова научи, че е избрана по време на поредния опит делото за атентата в Сарафово да започне.
Калина Чапкънова наблюдаваше делото за атентата в Сарафово, което вече година и половина не може да тръгне в съда. При гласуването на номинацията й тя беше в залата при поредния опит за началото на процеса и разбра от журналисти, че е избрана.


Завършила е право в Бургаския свободен университет. Има юридически стаж над 20 години като е била асистент в университета, който е завършила. В системата на прокуратурата постъпва две години след завършване на образованието си - 1997 г. като постепенно е преминала всичките ѝ нива. От 2010 г. е избрана за за втори път за окръжен прокурор на Бургас. "Капитал" писа, че към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има критики, основно свързани с корупционните дела срещу представители на местната власт, доколкото подобни обвинения няма внесени в съда.


Йордан Стоев, прокурор в Софийска апелативна прокуратура, номиниран от Волен Сидеров

Стоев е прокурорът, отказал да разследва Делян Пеевски. Той е завършил Академията на МВР и започва кариерта си като следовател. За шест години между 1994 и 2000 година напуска системата и става адвокат, след което отново се връща като следовател. Две години по-късно е повишен като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 г. става зам.-админстративен ръководител, а от април 2013 г. до края на годината е изпълняващ длъжността шеф на същата структура, после отново е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и до момента.

Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Сигналът бе за организирана престъпна група, съвместно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ, и т.н.


Тогава той прие, че жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, специално пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за отстраняване на Иван Тотев от кметската му длъжност.


Пламена Апостолова, ръководител на Столичното следствие, издигната от ДПС


Пламена Апостолова има 23-годишен стаж като следовател. От 2014 година тя е завеждащ специализиран отдел "Стопански" в Националната следствена служба. А от лятото на миналата година е командирована в Софийска Градска прокуратура за завеждащ следствения отдел, след като неговия шеф и петима следователи се занимаваха с делото КТБ.


Преди време сайтът Defakto.bg писа, че Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото "Фронтиер", по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала "чадър" над шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари. Именно с Шарланджиева преди това Апостолова водеше разследването срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.


Светлана Бошнакова, прокурор Върховна касационна прокуратура, издигната от БСП


Прокурор Светлана Бошнакова завършва право в СУ. Работи като съдия в Районен съд Кюстендил (1990 - 1994), а след това година и половина правораздава в Окръжен съд - Кюстендил. През 2005 г. напуска съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а после от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е повишена във Върховната административна прокуратура, където остава до 2009 г. и се премества във Върховна касационна прокуратура. Бошнакова за втори път е номинирана в парламента от БСП за изборна длъжност в управлението на съдебната система. През декември 2011 г. тя бе номинирана, а после и избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 г. тя се върна на работа във ВКП, отдел "Специализиран"


Евгени Диков, директор на Националната следствена служба, издигнат от следователите


Диков беше първият станал известен член на новия съдебен съвет и беше единствен кандидат за единственото място, което следователите имат във ВСС. Той беше и.д. ръководител на Софийската градска прокуратура след оставката на Николай Кокинов през 2013 г.


Даниела Машева, Върховна касационна прокуратура, квота на прокурорите


Бивш заместник министър на правосъдието от екипа на правосъдния министър Маргарита Попова. От 2011 до 2013 г. завежда различни отдели във ВКП, но след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор отново става редови обвинител. Завършва право в Софийския университет, а от 1993 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2001 г. е повишена в Софийската градска прокуратура, през 2006 г. е командирована във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Номинацията й беше издигната от върховни прокурори


Пламен Найденов, административен ръководител, Окръжна прокуратура - Перник, квота на прокурорите


Ръководи окръжната прокуратура в Перник от 2008 година. Преди това е бил ръководител и на районната прокуратура в града. Работи като следовател от 1992 до 1996 г. Завършва право във Висшия институт на МВР през 1992 г.


Георги Кузманов, Апелативна прокуратура - Бургас, квота на прокурорите


Завършва право в Бургаския свободен университет през 1999 г. Влиза в системата като следовател, но след една година е назначен за прокурор в Районната прокуратура - Бургас. През 2005 г. става районен прокурор в Бургас, но през 2007 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, където остава две години. От 2009 до 2010 г. е командирован като национален експерт в "Евроджъст", Хага. През 2012 г. е назначен в Апелативна прокуратура - Бургас.


Огнян Дамянов, прокурор в Окръжна прокуратура - Разград, квота на прокурорите


Завършва право през 1995 г. в Софийския университет. От 1998 до 2005 г. е прокурор в Районна прокуратура - Разград, а от 2006 г. досега е окръжен прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Това ще е и съветът, който ще избере следващият главен прокурор..."

  Интересно! Мислехме, че Цацаров е безсмъртен...! А се оказва, че щяло да има нов избор...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Както се казва " Ха дано, ама надали" - за съжаление.
  Общото мнение на хората които са вътре в нещата е, че подобрение спрямо стария няма и е трудно да очакваме съвета в такъв състав да оправи работата.
  Даже и Слави не го хареса:), което щеше да е смешно, ако не беше жалко.
  Имам чувстото, че броя на 'добрите" дори намалява.
  За съжаление липсва общата гражданска активност, но липсва и активността на самите членове на тези две гилдии - съдии и прокурори и всичко се свежда до позициите на няколко свестни, но самотни гласове.
  Без подкрепа от редовите членове на гиллдиите и без нашата гражданска подкрепа, още много време ще се въртим в омагьосания кръг на правосъдното ни блато.

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Весело

  КОЙ се интересвува от тези новини от съдебната кухня в другите държави? КОлкото повече ни занимавате, толкова повече потъваме! Като правосъдие, икономика, демокрграфия, всичко! Виж, издигаме се по циганска престъпност! И източване на милиарди от банки, от собственика им! По разпределяне на порции от обществени поръчки също!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Красю Черния го е редил.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 5. 5 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Общото мнение на хората които са вътре в нещата е, че подобрение спрямо стария няма"

  Кои хора които са вътре в нещата!!! Ама нивото на професионалните форумджии пада ежедневно бре..Спуска се опорна точка и на "бедните" форумчета става все по-трудно да пропагандират! Губите мача. Стегнете се. Спира да ми е интересно!:)

 6. 6 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Далавери и поръчки. Нищо друго не трябва да върши!
  За това са го избрали.

 7. 7 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 250 Неутрално

  ехааа, Бургаският Свободен се е превърнал в котило за елитни юристи.

  Там е за желаещи, които даже в ЮЗУто не са ги взели.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Прав е Слави ! Да са ни честити Толкова може тази КАСТА която се нарича политически елит !

 9. 9 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 299 Весело

  Дамата на-вляво е от Ювентус ;)

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров"

  Тази номинация ми напомня наивния ход, който направи Христо Иванов с решението на "Да Бг" да се яви самостоятелно на изборите! Ако не беше това тъпо решение на Христо, днес той, а и десницата като цяло, щяха да имат свой представител от парламентарната квота!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#9] от "s_topuzov":

  Вдясно. заспал съм

 12. 12 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Като онзи виц - какво трябва да прави басистът, когато се пенсионира? - пак нищо. Така и новото ВСС.

 13. 13 Профил на antitrol
  antitrol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БПС, ДПС и ГЕРБ си направили назначения във ВСС...
  тъжно.

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прави впечатление разликата между членовете на ВСС, избрани от гилдията и тези, подкрепени от партиите -БСП, ГЕРБ, ДПС и "патриотите".
  Голямата част от партийните назначения са "герои", печално известни с далавери.
  Не виждам как може да се очаква от тези хора да взимат честни, справедливи и независими решения като самите те са корумпирани личности.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2893 Гневно

  Съдийска колегия, където част от членовете не са били през цялата си кариера съдии и само съдии.

  подпис
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Кавото свърши и стария, нищо полезно, само скандали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK