Правителството въведе ограничения в придвижването на мигрантите

Правителството въведе ограничения в придвижването на мигрантите

© Надежда Чипева, КапиталЧужденците, които търсят международна закрила в България ще имат определени "зони на движение", които няма да могат да напускат. Това реши правителството днес, съобщи пресслужбата на кабинета.


Определени са периметри за придвижване на търсещите закрила чужденци, настанени в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците в София, Харманли и с. Баня и транзитен център в с. Пъстрогор. Целта е въвеждане на строг административен контрол по време на производството за предоставяне на закрила на чужденците.


Съгласно разпоредбите на Закона за убежището и бежанците по време на производството за предоставяне на международна закрила чужденецът има право да се движи в рамките на определената административна област на територията на България, която не може да напуска. Определената зона дава достатъчна възможност за движение, за да гарантира упражняването на правата по този закон, твърдят от правителството.
Според приетото решение, мигрантите, настанени в приемателния център в София, не могат да напускат територията на столицата.


С оглед законовото задължение на търсещите закрила да не навлизат в граничната зона на България, настанените в регистрационно-приемателен център на ДАБ в Харманли могат да се придвижват в определения периметър на територията на област Хасково, без граничната зона.


Настанените в транзитен център в с. Пъстрогор могат да се придвижват на територията на област Хасково, без граничната зона, с изключение на територията на с. Пъстрогор. , а настанените в с. Баня – територията на област Сливен.


Трите зони на придвижване са определени след анализ дали в тях чужденците ще могат да получат всички необходими грижи - медицински, социални, както и образование. Нарушенията на забрана ще се наказват с глоба, а при повторност – с отнемане на правото на придвижване чрез настаняване в център от закрит тип, докато българските власти не излязат с решение дали предоставят убежище или не.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK