Национален план за насърчаване на грамотността включва оценяване на хиляди ученици

Национален план за насърчаване на грамотността включва оценяване на хиляди ученици

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 6 300 български ученици ще бъдат включени в международните изследвания на грамотността PIRLS и PISA, както и в провеждане на национални изследвания по проблемите на грамотността. Решението е част от Националния план за действие за периода 2017-2018 г., който правителството прие на заседанието си днес, съобщи пресцентърът му.


Планирани са и регионални външни оценявания на четивната грамотност на пет хиляди ученици от VI клас и на функционалната грамотност на още толкова ученици от IX клас в 28-те области.


В цялата страна са предвидени "дейности за привличане на общественото внимание към значението на грамотността и за популяризиране на четенето", се казва в съобщението. "Заложени са инициативи за подпомагане на родителите за усъвършенстване на техните умения да увличат и да насърчават децата си към четене и към развитие на езикови умения, както и дейности за осигуряване на лесен достъп до книги и библиотеки, за обогатяване на училищните библиотеки, за създаване и за поддържане на библиотеки в класните стаи и др.", пише в текста.
Министерството на образованието организира Национална седмица на четенето с различни по вид инициативи на територията на цялата страна като маратон на четенето, приказни герои, състезания, ден на книгата, подаряване и размяна на книги.


Ще бъдат усъвършенствани държавните образователни изисквания за учебното съдържание и на учебните програми по български език и литература в началния етап на основното образование. Специално внимание се обръща на дейностите по ограмотяване на възрастни -ще бъдат обучени 10 хил. неграмотни.


Осигурява се още допълнителна подкрепа за ученици със затруднения в обучението по български език и литература, за деца, чийто майчин език е различен от българския език, както и безплатен достъп до библиотеки и електронни ресурси. Осигурява се и допълнителна квалификация на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна образователна среда.


Планът е изготвен от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с институциите, ангажирани с политиките за насърчаване и развитие на грамотността на местно, на регионално и на национално ниво. Това са Министерството на културата, регионалните управления на образованието, в. "Аз Буки", Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование (ЦОПУО), Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОПДУЕМ), Националният дворец на децата и Институтът за български език към БАН.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на еморето
    еморето
    Рейтинг: 442 Неутрално

    "Ще бъдат усъвършенствани държавните образователни изисквания за учебното съдържание и на учебните програми по български език и литература в началния етап на основното образование."

    Достатъчно е човек да се опита да прочете държавните образователни изисквания на сайта на МОН, за да разбере, че са ги писали чиновници и бюрократи, които нямат представа от образование, ученици и пр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK