Председателят на Софийския градски съд подал оставка, за да не се превърне в номенклатура

Калоян Топалов

© Георги Кожухаров

Калоян ТопаловПодалият преди дни оставка председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов обясни постъпката си с това, че е удовлетворен от свършената работа, не вижда повече предизвикателства пред себе си като административен ръководител и ако би останал, ще се чувства като съдебна номенклатура.


"Няма нищо мистериозно в моята оставка, може би аргументите ще прозвучат нелогично, но аз и моят екип свършихме това, за което бяхме избрани, и повече от заложеното в концепцията ми", заяви Топалов пред Би Ти Ви. Миналата седмица стана известно, че той напуска ръководния пост и съдебната система предсрочно - две години преди края на мандата си. Той е поискал да бъде освободен от 2 октомври, което означава, че следващият шеф на градския съд ще бъде избиран от новия Висш съдебен съвет.


В отговор на поредица въпроси Топалов заяви, че не е бил притискан, принуждаван или заплашван да вземе това решение. Той отрече няколкото проверки в съда както и конфликтът му с главния прокурор Сотир Цацаров да имат нещо общо с решението му. "Спекулативна теза е, че има връзка с конфликта с Цацаров, няма нищо общо. Смятам че нашите отношения са били принципни и винаги се е касаело за прилагането на позитивното обективно право", каза съдебният шеф.
Той няма информация да е разследван като според него тези слухове са инспирирани от подадената оставка. "Може на всеки да бъде повдигнато обвинение, виждаме го, но въпросът е до какво ще се стигне", каза Топалов като подчерта, че е много добър юрист и винаги се е придържал към духа и буквата на закона. Каза също, че никога никой не си е позволил да му оказва въздействие, защото от самото начало е показал, че не се поддава на натиск.


Шефът на градския съд допусна, че "тезата за натиск се тиражира, за да може да бъдат сплашени кандидати за поемането на този пост, защото се вижда, че не е много комфортен и защото ги чака това, което предишния председател".


"Тръгвам си с високо вдигната глава, показах как се отстоява независимост понякога от самата държава. Свършихме много за съжаление на много хора", каза Топалов. Той съобщи, че планира да представи отчет за работата си и ще очаква така да правят и следващите председатели.


Председателят на СГС допълни, че ако беше останал на поста, е щял да се превърне в съдебна номенклатура.
Той заяви че има други предизвикателства пред себе си, но и че няма конкретни планове за бъдещето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK