Парламентаризмът и човешките права – мишените на десните популисти

Марин Льо Пен и Герт Вилдерс на обща пресконференция в Европейския парламент.

© Francois Lenoir, Reuters

Марин Льо Пен и Герт Вилдерс на обща пресконференция в Европейския парламент.Основните мишени на новите десни популисти в Западна Европа са парламентарното управление и човешките права. Тази теза разви в лекцията си Никос Аливизатос, който е почетен професор по конституционно право в Атинския университет и представител на Гърция във Венецианската комисия към Съвета на Европа, на дискусия "Популизмът като предизвикателство за европейския конституционен ред" организирана от Европейски съвет за външна политика в София.


Лекция на Аливизатос започна с припомняне на срещата състояла се на 21 януари миналата година в Кобленц, ден след инагурацията на Доналд Тръмп, на "най-видните" политици от дясното крило в Европа - Марин льо Пен, нейният холандски колега Герт Вилдерс, и Матео Салвини, лидерът на "Северна Лига". Те всички са поканени от Фрауке Петри, лидерката на "Алтернатива за Германия". "Ние сме началото на патриотичната пролет в Европа", каза тогава Вилдерс, а Льо Пен припомни победата на Тръмп и Брекзит с думите: "През 2016 г., Англосаксонския свят се пробуди. През 2017 г. съм сигурна, че ще бъде изгревът на хората на Континента". Аливизатос припомня, че тълпата е скандирала "Lügenpresse" ("Лъжлива преса"), термин използван нацистите през 20-те години за компроментиране на независимите вестници.


Власт на масите


Атаките срещу парламентарното управление обикновено започват под формата на остра критика срещу "елитите", който са "банкерите", "богатите" и най-често "бюрократите от Брюксел", смята Аливизатос. Според наблюденията му, през повечето време атаките са насочени и към политическия елит, като депутати, министри и партийни лидери. Като пример за атака от такъв тип Аливизатос посочи цитат от речта на Доналд Тръмп при президентстката му инагурация: "Политиците просперират, но фабриките затварят и работните места намаляват. Статуквото защити себе си, но не и гражданите на страната ни. Техните победи не са нашите победи, техният триумф, не е нашият триумф и докато те празнуват в нашата столица, борещите се за оцеляване семейства в нашата страна нямат повод за празник". С други думи, до сега, законите бяха гласувани във Вашингтон и решенията бяха взимани не в полза на народа, а в интерес на няколко щастливци, коментира Аливизатос. Тръмп е казал още, че церемонията "има много специално значение, защото днес ние не просто прехвърляме властта от една администрация на друга или от една партия в друга, но отнемаме властта от Вашингтон и я връщаме на вас, хората".
Никос Аливизатос

© www.alivizatos-kiousopoulou.com

Никос Аливизатос


В лекцията си Аливизатос обърна внимание на прославянето на референдумите, като единственото средство за изразяване на народната воля от популистите. Това, според него е грубо ласкателство на народа. Той припомни, че Льо Пен в интервю за преизборната си кампания за президентските избори във Франция обеща два референдума. Алексис Ципрас, който е от другата страна на политическия спектър също обеща да включи в конституцията на Гърция четири различни референдума, защото в демокрациите решенията трябва да се взимат от народа, а не от технократите.


Аливизатос смята, че по този начин, от референдумите, съчетани с изпълнителното законодателство, се очаква не само да допълват, но и да заместят обикновения законодателен процес в парламента. Професорът припомня, че в наши дни въпросите на които може да се даде отговор с "да" или "не" са много малко. Според него най-важното качество на представителното управление не се крие в техническите му предимства, тъй като в цифровата ера проблемите с комуникацията и участието на хората от дома в откритите дебати могат лесно да се решат лесно. Аливизатос мята, че дебатът в парламента с физическото присъствие на участниците и обмена на аргументи не може да бъде заменен от никакво друго средство за обсъждане или комуникация. Той вярва, че парламентарното управление е единствената форма, която може да гарантира, че правилните въпроси са поставени публично и че отговорите на тези въпроси се обсъждат открито и отговорно, по начин, който благоприятства консенсус и нюанси, а не се превръща в догматични избори, между черно и бяло. "Чрез систематична атака срещу професионалните политици поддръжниците на "патриотичната революция" всъщност атакуват този вид дебат. При това те нападат самата демокрация. Защото, както показват годините на крайностите през миналия век, демокрацията е или представителна, съвещателна и склонна към компромис, или изобщо няма демокрация", каза Аливизатос в лекцията си.


Правата на човека само за някои


Правата на човека и тяхното спазване чрез върховенството на закона, е вторият стълб на модерната демокрация, смята Аливизатос. Участниците във срещата в Кобленц не застават открито срещу човешките права, а отказват да признаят тяхната универсалност и изтъкват необходимостта от тяхното избирателно прилагане, каза още Аливизатос и даде пример с бежанската криза. Той припомни отричането на разнообразието и мултикултурализма за сметка на "националната чистота". Част от атаката срещи човешките права, според него са и критиките към европейските съдии и публикуването на техни снимки на първите страници на таблоидите с етикети "враговет на народа".


Аливизатос смята, че формата на режима, която гореспоменатите лидери имат "в главите си" имат следните общи черти:


Първо, превъзходството на референдума като средство за изразяване на народната воля, в ущърб на парламента и стандартния законодателен процес. Все повече въпроси ще бъдат регламентирани чрез изпълнителни заповеди или чрез неясни законодателни инициативи, които да бъдат предоставени на изпълнителната власт в името на народната воля.


Второ, отговорността на изпълнителната власт ще бъде носена пред новите социални мрежи, а не по институционален начин пред парламента. Ще се измерва чрез проучвания на общественото мнение, а не чрез институционализирани методи.


Трето, проверките и ревизиите ще загубят голяма част от ефективността си. По-специално съдебната система ще страда от тази тенденция, тъй като ще има системно отричане на компетентността на съдиите да решават въпроси, които не се отнасят до частни спорове и криминални дейности.


И накрая, човешките права ще бъдат отречени за чужденците, а на гражданите на държавите ще бъдат ограничени в името на преобладаващото обществено усещане или на обществения интерес, които ще бъдат определяни всеки път от правителството.


Нелиберални или автократични демокрации?


Нелиберални демокрации (Illiberal democracies), е един от термините, които най-добре описва тенденциите при новите популистки политически движения. Фразата е "изобретена" от колумниста на "Вашингтон пост" Фарийд Закариа, като описание на режими в които има избори, но гражданите са "отрязани" от процеса на взимане на решение, поради липса на граждански свободи. Друг израз е "пост-истина демокрации", но Аливизатос смята, че най-точното описание е "авторитарна демокрация", защото "демокрацията я има, след като има избори, но волята на народа е подправена, а човешките права не са ефективно защитени, тъй като независимостта на съдебната власт е застрашена, ако ли не и отменена".


Каквото и да е определението, трябва да се съгласим, че ако не сме готови, като юристи и преди всичко, като граждани, да се противопоставим ефективно на тези тенденции, през следващите години, ако ли не и през следващите месеци, те могат да ни донесат болезнени изненади, завърши лекция си Аливизатос.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lfn29533063
  lfn29533063
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нема по-големи популисти от либерастите.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ее мии така е. Съскаш по две направления: 1. Не ни трябва никой- ние да си живеем отделно е най добре; 2. Всички чужденци и политици са маскари" и балъка ще те набута във всеки един парламент и във всяка една власт. Кво му плащаш?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "lfn29533063":

  Ху ар дис факън гайс?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Нема по-големи популисти от либерастите.
  —цитат от коментар 1 на lfn29533063


  Нема по-големи популисти от комунистите.
  Близо от СТО години откакто са на власт , само един виолончелист разбра, че всеки получава според потребностите му.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Любопитно

  Аливизатос смята, че по този начин, от референдумите, съчетани с изпълнителното законодателство, се очаква не само да допълват, но и да заместят обикновения законодателен процес в парламента.
  =======
  Е и ?
  Не се разбира от статията , добре ли е това или е зле ?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  за демократичните общества е добре
  за тоталитарни монархии като вашата не е

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Аливизатос смята, че по този начин, от референдумите, съчетани с изпълнителното законодателство, се очаква не само да допълват, но и да заместят обикновения законодателен процес в парламента.=======Е и ?Не се разбира от статията , добре ли е това или е зле ?
  —цитат от коментар 5 на eti mehter

  Много добре се разбира ,че не е добре.Даден е и пример.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  "Първо, превъзходството на референдума като средство за изразяване на народната воля, в ущърб на парламента" - Швейцарците се управляват от референдуми и не се оплакват. Отхвърлиха както смешката "безусловен базов доход", така и намаляване на данъците си.

  "Второ, отговорността на изпълнителната власт ще бъде носена пред новите социални мрежи, а не по институционален начин пред парламента." - Крайно време е изпълнителната власт да е резултат от пряк избор, а не избор на представителите. При това е естествено да печелят програми, а не личности. Личността е важна само до толкова, соколкото трябва да се прецени дали може да изпълни съответната програма. Съпоставете с резидента и че се посмеете. Съпоставете с Макрон и ще разберете. novini.bg/news/421877-вижте-програмата-на-макрон-и-какви-са-предизвикателствата-пред-него.html

  "Трето, проверките и ревизиите ще загубят голяма част от ефективността си." - Не и когато ръководството на съдебната система се избира пряко от юристи. И когато юристите не са функция на Партийно-ДС-арските служби на ЦК.

  Статията е хибридна!
  Със здраве.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Весело

  До коментар [#6] от "rfq35526131":

  Ха ха ха .....:) .....твоето мнение го виждаме и от самолет .
  Нормалните хора питам .....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  искаш да кажеш че питаш някой дето е съгласен с твойте глупости

  е няма такива тука ако не си разбрал

  зеферчо мамин сладък Шекспир

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Атаките срещу парламентарното управление обикновено започват под формата на остра критика срещу "елитите", който са "банкерите", "богатите" и най-често "бюрократите от Брюксел", смята Аливизатос. "
  и това е дясно ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#8] от "plebs":

  С тъпотията,че било естествено (?!) на избори да печели програмата,а не личността изби рибата и доказа,че бъкел не разбираш от политика!
  В политиката никога не е важна партийната програма,а личността с ВЛАСТ. Всъщност,борбата е само и единствено между овластени личности. Както вътре в страните,така и между световните лидери.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  Той вярва, че парламентарното управление е единствената форма, която може да гарантира, че правилните въпроси са поставени публично и че отговорите на тези въпроси се обсъждат открито и отговорно, по начин, който благоприятства консенсус и нюанси, а не се превръща в догматични избори, между черно и бяло.
  =======
  Е да ама .....това не е верно .....
  Асъл най големите шикета стават тогава !
  Въпросния период е идеалното време за задкулисни далавери и уговорени неща .
  За каква откритост иде реч ? Гръка се е впуснал в мечтата за идеалния парламент. ....трудно е ....почти невъзможно. А в някои страни , даже е узаконено времето за "корекция" на народниия вот......с така наречените "долна и горна" камари . Получава се един вид демокрация в демокрацията. ...."локалната" правда.
  А ако парламента е многопартиен , работата става хептен "демократична" ....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  В политиката никога не е важна партийната програма,а личността с ВЛАСТ. Всъщност,борбата е само и единствено между овластени личности.
  =======
  Уххх , най добрия коментар ! Това да се чува !
  За добрия капитан , кораба е без значение. ....стига на кормилото да стоят единствено неговите ръце !

  Bukalemun
 15. 15 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "Десни популисти"? По-скоро четем за леви. Популизмът и дясното са несъвместими по дефиниция.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Не съм длъжен д приемам чужденци у дома си!
  Камо ли пък случайни, непроверени. АбСурд пък за постоянно да се заселват в държавата ми без моето мнение да бъде отчетено!
  В Сащ и Канада всеки ли приемат бе?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Десните популисти, националисти и прочее сган посягат на СВОБОДАТА на хората, но получават МОЩЕН ШУТ, и сега и за в бъдеще.

  Повече няма смисъл да се говори!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  "Гръка се е впуснал в мечтата за идеалния парламент. ....трудно е ....почти невъзможно. "-Аз мисля,че това не е възхвала на парламентарната демокрация,а и на демокрацията въобще.Те си имат своите кусури.Аз също не съм много голям фен нито на едната,нито на другата.За мен идеалът е "правовата държава."Но пък тя по-лесно се постига чрез парламентарната демокрация,и никога чрез пряката демокрация,т.нар. "референдуми",на които популистите разчитат.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Авторът твърди,че парламентаризмът можел да доведе до консенсус! Това е една друга тъпотия на промитите демократични мозъци с която стават смешни. Искам да посоча нещо важно. В целият свят единствено АРАБИТЕ могат и са постигали (динамичен) консенсус. При всички останали народи и раси има постоянно политическо противоборство.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#12] от "deaf": В политиката никога не е важна партийната програма,а личността с ВЛАСТ. Всъщност,борбата е само и единствено между овластени личности.=======Уххх , най добрия коментар ! Това да се чува !За добрия капитан , кораба е без значение. ....стига на кормилото да стоят единствено неговите ръце !
  —цитат от коментар 14 на eti mehter  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ще ми бъде много интересно ако някога Гюлен вземе властта в Турция,как ще я моделира.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Точно пък грък да говори за правата на хора от други народи и етноси,е върхът на наглостта.Интересно защо в Гърция не признават,че има българско малцинство в северната част на страната?

 22. 22 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Значи Швейцария, където се прави референдум поне веднъж в месеца е някакъв ад, а?
  Казано е , VOX POPULI VOX DEI!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вячеслав Атанасов":

  .За мен идеалът е "правовата държава."
  =========
  Това е важната част от коментара ти ....но не е достатъчно. ...
  За да е една държава правова , държавността в нея трябва да е на едно нужно ниво . А това ниво се постига чрез хората намиращи се в Парламента ! Сега си представи , че този Парламент е 3 партиен , и докато 2 от партиите се стараят да сторят нещо градивно , то третата постоянно слага своето процентно вето , и забавя скоростта на целия Парламент......
  След две три прояви , ранните избори са неизбежни ....
  Бил съм управляван от Парламент който живя само 27 дена .....и мога да те уверя , че в такива ситуации , структурните лостове на държавата или отхлабват , или спират напълно .....
  И ....всичко това бе .....за да не били накърнени демократичните парламентарни принципи ! Отвън идваха хвалебствия че принципите на демокрацията били спазвани ....а отвътре , на народа му излизаше през носа .....заплатите бяха с доларови индекси и хората се молиха долара да поскъпне .....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Бил съм управляван от Парламент който живя само 27 дена

  сега се подготви да бъдеш управляван от кюрдите щото те ще си приберат Диарбекир и тогава или там или тука при нас в гадния Европейски съюз при демократите и либералите

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4093 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Такава възможност му бе дадена .
  Лично Ердо го молеше до 2008 ма година , да се върне и да си създаде своя партия.
  Девет години имаше на разположение да обмисли и да го стори ...но не пожела !
  Сметна ,че Турция ще бъде по добре управлявана от Пенсилвания. ....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  е бъди спокоен
  Абдулах Гюл май ще се завръща май и на пср и писна от султана

 27. 27 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  150 човека само днес арестувани по подозрение в Истамбул
  па ти давай рецепти по демокрация
  и прави анализи на демократичните общества по света

 28. 28 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  "Това е важната част от коментара ти ....но не е достатъчно. ...
  За да е една държава правова , държавността в нея трябва да е на едно нужно ниво . А това ниво се постига чрез хората намиращи се в Парламента !"
  Съгласен съм.Бавно или бързо,това е пътят и според мен.А не с революционни решения,или с референдуми,на които освен "да" и "не",друго не може да се каже или лансира.

 29. 29 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":"Това е важната част от коментара ти ....но не е достатъчно. ...За да е една държава правова , държавността в нея трябва да е на едно нужно ниво . А това ниво се постига чрез хората намиращи се в Парламента !" Съгласен съм.Бавно или бързо,това е пътят и според мен.А не с революционни решения,или с референдуми,на които освен "да" и "не",друго не може да се каже или лансира.
  —цитат от коментар 28 на Вячеслав Атанасов


  Поредният идол - правовата държава!!!! Че и нацистка германия си е била правова отвсякъде, евреите са ги гонили по закон, имало си е специален закон за защита на расата, и нали върховенство на закона - ами закон си е!И НРБ си бе правова, в самата конституция си пишеше за ръководната роля на БКП!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 30. 30 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Поредният хрантутник, в случая досадния и мазен грък Никос, защитава хрантутещите го. Университети, венециански комисии, НПО-та, грантове, лекции в защита на темите по грантовете, които получава - ето това е съвременния лик на "интелектуалната" проституция.

 31. 31 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "еко":

  "Десни популисти"? По-скоро четем за леви. Популизмът и дясното са несъвместими по дефиниция."

  Дай ми някакъв линк към тая "дефиниция".

 32. 32 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  "Точно пък грък да говори за правата на хора от други народи и етноси,е върхът на наглостта.Интересно защо в Гърция не признават,че има българско малцинство в северната част на страната?"

  Ами щото няма. Те гърците с радост биха признали такова мнозинство ( вместо македонско) , но хората там ( Воден, Костур и др.) считат себе си за македонци, колкото и да се напъваме по форумите да си измисляме други "факти".

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#29:"cisco"][/quote]

  Грешите.Става въпрос за правата и свободите на отделния човек.За да се разбираме по-добре по този въпрос,бих ви предложил определение на правото.Законът може да бъде правосъобразен,може и да не бъде.
  Ако Вие приемете това определение,по-лесно ще се разберем.Ето го"
  "Пра­во­то е сис­те­ма от ес­тес­т­ве­ни прин­ци­пи и нор­ми за нор­ма­тив­но сти­му­ли­ра­не на съ­щес­т­ву­ва­не­то и оп­ти­мал­но­то раз­ви­тие на чо­веш­ка­та лич­ност."

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1399 Весело

  Популизмът никога не е проблем за масите. Проблем е на елитите! Затова статуквото е в ужас и е впрегнало Lügenpresse да омаскари всеки като популист, защото не може вече да управлява по старому, но не иска по новому.

  Съвсем просто е. Популистите се появяват там където елитите са се самозабравили... или по-скоро са забравили на кого служат. Не обръщаш внимание на легитимни страхове на хората - изнасяш им работата, разбиваш средната класа за да строиш чужда, внасяш им чужденци, вкарваш държавата в дългове и скапваш стандарта им на живот. Но се надяваш Lügenpresse да лъже всички през цялото време. Е, не става... :)

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8172 Неутрално

  "референдумите, съчетани с изпълнителното законодателство, се очаква не само да допълват, но и да заместят обикновения законодателен процес в парламента. "
  Тогава се превръщаме от парламентарна в референдумска република. И такива , като Трифонов ще ни управляват с референдуми.

 36. 36 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Поставянето на Вилдерс заедно с платените от Путин националсоциалисти е доста неуместно. Доколкото ми е известно той иска по-малка намеса на държавата в икономиката, по-ниски данъци и по-голяма сигурност за страната си. Това, с което предизвиква омразата на повечето медии и "либерали", че казва една очевадна истина: мултикултурализмът е невъзможен ако една от културите е ислямската. Толкоз! И на база това го обвиняват, че е против демокрацията, човешките права, че е ксенофоб, ислямофоб, хомофоб и какво ли още не.

 37. 37 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И на мен ми омръзна от тъпите популисти. Искам аристкрацията и монархическите да си вземат отново властта.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 38. 38 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1369 Весело

  Десните популисти - първи дружки на Путин :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 39. 39 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#6] от "rfq35526131":

  Нов трол ? Опорките ти са ясни за всички :) Моного къс е средния живот при тролетарята тук ... едни отнасят банан, други се отказват бъзо поради не добро заплащане :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  И накрая, човешките права ще бъдат отречени за чужденците, а на гражданите на държавите ще бъдат ограничени в името на преобладаващото обществено усещане или на обществения интерес, които ще бъдат определяни всеки път от правителството.
  —цитат от коментар 0 на 0  И какво, малинствата да се стараят да се слеят с мнозинството? Който иска и неговите права да се зачитат да се включи в определения стереотип. Жалко.

 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Гръцкият професор е покъртителен в едностранчивите си разъждения само за "десните" популистките движения. За негово сведение Гърция се управлява от лявата популистка Сириза, а най-яркият клоун на левите популисти Янис Варуфакис е негов колега - професор. Да не говорим какво именно представляват левичарските Подемос в Испания, левите в Германия и безброй още по-дребни остапбендеровци. Един поглед към Латинска Америка вероятно ще промени възгледите на професора, който май не е чувал за Чавизма във Венецуела, за кокалерото Ево Моралес, Рафаел Кореа и т.н. - все квазикомунистически популисти, които сън не ги хваща да защитават човешките права и парламентаризма. Хич дума да не отваряме за смахнатия върмонтски комунист Бърни Сандърс...

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lemmy":

  Само с преценката ви за Варуфакис не съм съгласен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK