Колко струва сагата с военното НДК, което стана съдебна палата

Колко струва сагата с военното НДК, което стана съдебна палата

© Николай ДойчиновТази седмица бе тържествено открита новата сграда, където ще се преместят наказателните отделения на Софийския районен съд (СРС) и столичната районна прокуратура. Те обаче ще отворят врати за работи с граждани на 2 октомври.


Сградата на бул. "Ген. М. Д. Скобелев", известна като военният НДК (Национален армейски комплекс), беше дълги години ремонтирана и имаше много идеи кой да се настани в нея. Пари за ремонти бяха отпускани от няколко правителства, а след това се налагаха ремонти на ремонтирани вече части. В началото тя беше на Министерството на отбраната, а след това премина към правосъдното ведомство. На практика държавата предостави сградата за съдебна палата, след като не можа да ѝ намери купувач.


Решението за преместването на Софийския районен съд беше взето през август 2012 г.
Обществената поръчка беше спечелена няколко месеца по-късно - през декември 2012 г. от строителния Консорциум РСРП - София. Преместването обаче се проточи заради неуредици с авторските права на сградата, които попречиха за начало на ремонта.


Досега изхарчените от държавата пари за военния НДК, който вече е съдебна палата, са 46.7 млн. лв. Това се разбира от справка на правителството, предоставена на "Дневник". От тях от бюджета на военното министерство са осигурени 26.2 млн. лв., от бюджета на Министерството на правосъдието са отпуснати 14.5 млн. лв., а по линия на Висшия съдебен съвет - 6 млн. лв.


През 2012 година по бюджета на Министерството на правосъдието са били осигурени 15.1 млн. лв., но липсата на разрешение за строеж е причината, поради която до края на бюджетната 2012 г. тези средства не са били предоставени, обясняват от кабинета.


Идея имаше и за подобряване на инфраструктурата около новата сграда, но общината се отказа от обявената поръчка за 184 млн. лв. Тя беше спечелена и дори фирма получи 6 млн. лв. за проекта, но местната власт се отказа от договора заради прекомерната цена.


Битовите проблеми на най-натоварения съд в страната занимаваха няколко правителства и ръководства на съда. Досегашната сградата на бул. "Драган Цанков" от години не му достига. Стигна се дотам съдиите да се заканят, че ще излязат на улицата в знак на протест. През 2015 г. бяха преместени гражданските отделения на районния съд, които вече работят на булевард "Цар Борис Трети" (бившето Главно управление "Строителни войски").


Какво е струвало преместването на съда на бившия му председател Методи Лалов четете тук - 99% от времето и енергията. И много нерви, разказва той.


В понеделник Лалов не присъства на откриването на сградата на "Ген. М. Д. Скобелев", защото не беше получил покана. Името му не беше споменато. Похвали бяха отправени само към премиера Бойко Борисов, благодарение на когото били отпуснати толкова много средства - по думите на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. Той похвали и съвета, защото били открити много сгради, откакто управлението на имотите на съдебната власт беше прехвърлено от правосъдното министерство към ВСС с последните промени в конституцията.


Фотогалерия: Новата сграда на Софийския районен съд беше открита с благодарности към Борисов >


Историята на обекта


- През 2004 г. военният министър Николай Свинаров в кабинета "Сакскобургготски" реши на мястото на военноисторическия музей на бул. "Скобелев" да се построи "мощен център, който да покрие всички нужди за членство в НАТО";


- Първоначално обявената инвестиция е 3 млн. лв. През 2008 г. официално съобщената сума е 20 млн. лв. Тогавашният военен министър Николай Младенов каза, че строителството е струвало 32 млн. лв.;


- 5 януари 2009 г. - обектът е спрян;


- 14 април 2009 - кабинетът "Станишев" реши той да бъде продаден;


- 3 юли 2009 г. - насрочен е търг с първоначална цена близо 100 млн лв., но се провали;


- август 2009 г. - Николай Младенов спря процедурата за продажба на комплекса.

Иначе военният НДК бе построен на мястото на бившия Военноисторически музей в София и строителството му бе завършено през 2009 г. При официалното му откриване тогавашният военен министър Николай Младенов обяви, че това е "изключително скъп обект с неясна цел". Тогава се разбра, че площта на сградата е 13 812 кв.м, от които над 8000 кв.м бе застроена.


Комплексът включваше кино-конферентна зала, хотелски комплекс и подземен паркинг.


С паркингите в ремонтираната вече сграда за районните съд и прокуратура се похвали и премиерът Бойко Борисов при една от обиколките си за инспекция на ремонта тази година. По думите му те са гаранция, че на магистратите няма да има възможност да им се влияе. Тогава той заяви още: "Нека народът да вижда каква грижа се полага, за да могат не само съдиите, прокурорите и адвокатите, ами и тези, които са сгафили и нарушили закона, по европейски начин да бъдат съдени в сгради и нормални условия, които да защитават и техните права и тяхното самочувствие." Повече от обиколката из сградата на Борисов четете тук.


Отново през 2009 г. стана известно, че Военната прокуратура разследва тогавашния зам.-директор на агенция "Социални дейности" в Министерството на отбраната Стоян Стоянов, известен с прякор Стуци, заради злоупотреби при обществени поръчки и около изграждането на военния НДК. Информация за повдигнато обвинение след това не се появи.


По думите на Стоянов в интервю за "24 часа" през 2012 г. в сградата е било планирано да се разположи целият личен състав на агенция "Военни клубове и информация", който тогава е възлизал на 392 души. Освен това там е трябвало да се настанят редакциите на военния тв канал, вестник "Българска армия" и сп. "Български воин", служителите от Военната киностудия, ансамбълът на Българската армия, централната армейска библиотека.


Този понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че няма осъдени за тази корупционна схема, сочейки сградата на военния НДК. Попитан по-късно от журналисти дали държавното обвинение няма да се сезира по думите на премиера, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че затова трябват данни и не могат да почват проверки по всяко изявление и реч, била тя и на премиера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK