Съдебният съвет освободи Калоян Топалов от градския съд и от системата

Миналата седмица се разбра, че Калоян Топалов е искал ВСС да го освободи от поста на председател на Софийския градски съд.

© Георги Кожухаров

Миналата седмица се разбра, че Калоян Топалов е искал ВСС да го освободи от поста на председател на Софийския градски съд.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие оставката на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. Миналата седмица стана известно, че Топалов е поискал съветът да го освободи от поста, считано от 2 октомври. Мандатът на кадровиците на Темида изтича на 3 октомври. В две телевизионни интервюта, които даде по темата, той обясни, че зад оставката му няма натиск.


Освен от ръководното място в един от най-натоварените и ключови съдилища в страната, Топалов бе освободен по негово желание и от съдебната система изобщо. Това се случи с гласовете на всички 11 присъстващи членове на колегията. По време на обсъждането на оставката отсъстваше председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е на среща с представители на Европейската комисия, които са тук заради предстоящия мониторингов доклад за България. Тази година той ще излезе по-рано, не както досега - в края на януари, заради предстоящото председателство на страната на Съвета на ЕС, което е от началото на 2018 г.


Членовете на колегията коментираха, че мотиви към оставката на Топалов не е имало, което е негово право. Като се стигна до точката от дневния ред за оставката, гласуването щеше да мине по инерция и председателстващият колегията - шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, призова колегите си да гласуват. В последния момент Галя Георгиева поиска думата да се изкаже. Тя заяви, че оставката е личен акт, Топалов не е изложил мотиви и призова другите членове на колегията да я гласуват.
След това думата поиска и Калин Калпакчиев. Той заяви, че в мандата на Топалов е направено много - "създадоха се редица правила за командироване на съдии, за заместване и преместване на съдиите в други отделения". Обясни, че промяната в Софийския градски съд, след предишното ръководство начело с Владимира Янева, което предизвика множество скандали, е резултат от общите усилия на съдиите, които работят там. Той коментира, че реакцията и действията на съдиите предизвикаха проверка на ВСС в съда.


Калпакчиев припомни направеното от Топалов и във връзка с подбора и работата на съдебните помощници, които той подложи на атестационен тест. На него съпругата на бившия премиерски съветник Яне Янев - Галя Янева, получи 3 точки от възможни 34, след това, за да избегне уволнение, тя напусна доброволно поста си. Това доведе до нова вълна от атаки в публичното пространство срещу Топалов. Повече четете тук.


Колегията не прие предложението да награди Топалов


През тези две години и половина ръководството на съда бе подложено на агресивна атака в медиите без конкретни факти и това водеше до множество проверки, допълни още Калпакчиев. Всички те не констатираха сериозни нарушения, дори напротив, показаха добрата посока, в която се движи администрирането на институцията.


Напускането на Топалов от съдебната система след всичко, което е направил, трябва да бъде придружено с награда, заяви Калпакчиев и внесе предложение за награждаването му със златен почетен знак. Подкрепи го Юлия Ковачева. Според нея съветът не е направил нужното, за да защити ръководството на градския съд от публичните нападки, но за това вече е късно. По думите ѝ е жалко, след като хора, вложили толкова лично време и усилия, напускат системата, а и самата тя е вложила толкова в тях.


След това отново се включи Калпакчиев, за да защити предложението си за награда - Топалов е дългогодишен съдия, който е дал много на системата. 20 години е бил само съдия и оставката не може да остане без коментар, дължим го на всеки, заяви той. Допълни, че Топалов е бил постоянен преподавател в НИП, автор на редица справочници, помагала и др. Призова всички да подкрепят отличието, без значение личните симпатии и антипатии. "Нека поне накрая сме обективни или поне да опитаме", призова той.


Георги Колев обаче се противопостави на предложението за награда. Според него Топалов не я заслужава, тъй като не е изкарал пълен мандат на поста. Освен това според него този почетен знак се връчвал при пенсиониране, на хора с 35-годишен стаж в системата. Мнозинството подкрепи Колев и отказа награда за Топалов.


След оставката му съветът прие и тази на заместничката му Биляна Балинова. Тя също си тръгва и от ръководния пост, и от системата. "Няма да я предложа за награда, за да ѝ спестя унижението, на което подложихте Топалов, а не защото имам двоен стандарт", обясни преди това Калпакчиев.


По-рано през деня председателят на ВКС Лозан Панов, който бе само в началото на заседанието на колегията, коментира оставката на Топалов с това, че отварянето отново на темата за СГС намира за проблем. "Да, той не е същият проблем, който съществуваше преди две години (когато от поста бе отстранена Владимира Янева - бел. ред.), но липсата на ръководител създава напрежение в институцията", коментира Панов. Даде примери с вакантни ръководни позиции в Софийския апелативен съд (управляван години наред като и.д. от новия член на ВСС от ДПС Стефан Гроздев - бел. ред.) и апелативния спецсъд (където процедурата също се бави - бел. ред.).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK