ГЕРБ се разграничи от действията на кмета на Хасково

Предизборна кампания за местни избори в Хасково през 2015 година.

© Юлия Лазарова

Предизборна кампания за местни избори в Хасково през 2015 година.ГЕРБ се разграничава от действията на кмета на Хасково Добри Беливанов заради поредица от проблеми на града, с които според ГЕРБ - Хасково, той не се е справил. Това обяви пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".


"Дори разбрах, че в момента не е в Хасково, а на приятна туристическа дестинация с бизнесмен, който е от Хасковския регион", добави Цветанов с уточнението, че това е недопустимо, при положение че има важни проблеми за решаване. "Добри Беливанов не се ползва с подкрепата на партията на местно ниво, защото изцяло се е отклонил от обещанията, които дадохме през последните няколко години", заяви той.


Оттеглянето на подкрепата за Беливанов беше предшествано от декларация на местната партийна структура и общинските съветници от ГЕРБ, в която управлението на кмета беше наречено "провалено", разпространена на 22 септември, в Деня на независимостта, припомня "Капитал". В документа се изброяват поредица от проблеми на града, с които според ГЕРБ - Хасково, Беливанов не се е справил. Сред тях са "липса на каквато и да е инициатива и позиция по повод замърсяването на питейната вода с уран и вариантите за изход от кризата"; "пълен провал при зимното снегопочистване"; "изключителна мудност в работата на подчинената му администрация"; "никаква комуникация и липса на инициатива при преговори с инвеститори", както и "липса на диалог и прозрачност при вземане на решения в управлението на общината и пълна изолация на заместник–кметовете и експертите".
От ГЕРБ - Хасково, обвиняват Беливанов също и в безстопанственост и даване на обещания, които не са финансово и проектно обезпечени, като например това за канализация на кв. Болярово, като така той подвеждал хората. "Искахме кмет, който да управлява компетентно, справедливо и прозрачно. Добри Беливанов беше такъв. Но явно властта и ласкателите го превърнаха в кмета, който ние никога не сме искали. За съжаление действията на Добри Беливанов още от първия ден на управлението му носят само разочарования", завършва декларацията.


Днес Цветан Цветанов заподозря БСП, че "прави опит да се възползва от евентуалното решение и позиция на общинското ръководство" в коментар на казаното от депутата от БСП Елена Йончева в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR, че Хасково е нов "суджукгейт". "Не искам да влизам в този словесен дебат с Елена Йончева. Ние си имаме своята политическа позиция, своя капацитет и ще направим всичко възможно да защитим обществения интерес", заяви Цветанов.


Официално от ГЕРБ признават, че напрежението между тях и Беливанов е от няколко месеца, но чашата преляла след прекратяването на конкурсите за началници на няколко дирекции и секретар на общината. Мотивът му бил, че срещу спечелилите кандидати имало възражения по процедурата от отпадналите кандидати. Беливанов счел, че възраженията им са основателни, и обявил конкурсната процедура за незаконосъобразна.


Прекратените конкурси са за директори на дирекциите "Администрация и правно-нормативно обслужване", "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" и "Икономика и стопански дейности, управление на общинската собственост" в общината.


Конкурсите са отменени от Беливанов на 21 септември, след което кметът заминал в чужбина, а декларацията на ГЕРБ срещу него беше разпространена на следващия ден. Освен разчистването на кадри на партията от общинската администрация от ГЕРБ посочват и още една причина за разрива си с кмета - връзките му с хасковския бизнесмен и бивш депутат от 40-ото Народно събрание от коалицията Български народен съюз Иван Стаматов, с когото според активисти на ГЕРБ от Хасково кметът е в чужбина. Като пример те посочват участието на фирмата на строителния предприемач "Монолит" АД в санирането на панелните блокове в Хасково. Дружеството изпълнява поръчки за малко над 1 600 000 лв. От ГЕРБ - Хасково, твърдят, че бизнесменът стои и зад консорциума "Марсастика", въпреки че двете фирми в него - пловдивската "Монолитстрой" и "Геоком-2000", нямат пряка връзка със Стаматов според системата "Апис". Консорциумът санира блокове на стойност около 1 700 000 лв., отбелязва "Капитал".


"Няма да нарушим силата на ГЕРБ в Хасковска област. По-добре е да назоваваш проблемите с истинските им имена, отколкото да се криеш зад тях и да смяташ, че имаш кмет, когото можеш да защитаваш на всяка цена. След като виждаме, че се образува дефицит и има проблем, по-добре е да излезем и да бъдем искрени към обществото", заяви Цветан Цветанов днес.


В началото на седмицата двама от тримата зам.-кметове на Хасково - Евгени Консулов и Милена Тредафилова, депозираха заявленията си за напускане. Двамата заявиха, че месеци наред общината се занимава с интриги и са безсилни да решават проблемите на града заради влошена от доста време комуникация с кмета.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Ам така. Те да видят комуноидите що е то демокрация. Не си вършиш работата, аре у лево. Щото на оня велик президентски съветник, който мааше с десна ръчица, облечен в хитлеристка униформа, още му плащаме заплатата. Кога ще го уволни резидента товарищ Р.?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Дългата "експертна" скамейка !!!
  И смрадта на гранясали суджуци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5262 Неутрално

  Хасковският кмет изглежда е неуправляем и затова свалиха доверието си ГЕРБ. Пълни чужди гушки.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  Официално от ГЕРБ признават, че напрежението между тях и Беливанов е от няколко месеца, но чашата преляла след прекратяването на конкурсите за началници на няколко дирекции и секретар на общината.

  Не е допуснал правилните хора да спечелят ли?

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Значи целият рев е заради отказ от назначение на калинки-малинки от ГЕРБ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Направо кажете какви проекти не е пуснал да минат, какво увъртат не мога да разбера. Какво е виновен кмета, ча урановите мини не са консервирани и обработени след спирането им? Такава е системата, че общините не взимат процент от ддс и подоходния данък, който се генерира на място и са зависими от правителството. Общините са оставени да мизерстват и вдигат местните данъци до безумни стойности за да се издържат.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Но суджукът е малко.Но суджукът не стига,деца.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Забравил е да споделя. Остави това, ами и местните калинки не назначил на "честно спечелените" сладки общински службички.
  Такива несподелящи и некооперативни престъп..., пардон, съпартийци, нямат място в Групировката.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  след НДКгейт ,СУДЖУКгейт и ХАСКОВОгейт ,кой ще отрече че гербавите са майстори на гейтове

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Бившият профсъюзен деец явно не играе по свирката на ББ и ЦЦ и веднага му намериха кусури

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално

  И ти ли кмете?!
  А от кмета на Симитли кога ?!

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  ГЕРБ-ерите..., пак нещо се правят на ударени! Били се разграничавали?! Какво от това?! Това е кмет, избран с бюлетината на ГЕРБ!
  Вече почна да дразни...! Калинка след калинка...! Като стане издънка, ГЕРБ се разграничавали. Ама иначе, много обичат да говорят, как се носела политическа отговорност...! Естествено, когато трябва да я носи някой друг! ;)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Този кмет просто не напълнил гушите на гербераската смрад и така сега плачат от него, мила родна картинка.....

 14. 14 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Кмета се опита да играе честни и по правилата ....ама.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Това им е навик. когато някой от герберите се издъни, веднага да се разграничават. А , не така Борисов, ще си поемате отговорността, щом е от вашата партия и вие сте го издигнали. напоследък много гербери се издъниха. А това показва, че нямате свестни кадри и не можете да правите подбор.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Герберастиятя отлюсова, но отговорност не носи. А каква радост беше само именно за хасковския кмет, какви гербави дитирамби...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Не изпраща суджука на правилното място. 😁

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK