Съдебният съвет се събира за последно в пълен състав

Съдебният съвет се събира за последно в пълен състав

© Анелия НиколоваПленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира за последното си заседание. Мандатът на кадровците на Темида изтича на 3 октомври. Новите членове на съвета от професионалната и парламентарната квота вече са избрани.


Малко над 30 точки са записани в дневния ред на пленума, които той ще опита да разгледа. Едни от тях са проекта за антикорупционен закон на ГЕРБ, както и предложения за промени и актуализация на мерките от стратегията за съдебна реформа.


Сравнение между двата проекта за антикорупционен закон - на ГЕРБ и БСП четете тук.
Вчера бе последното заседание на прокурорската колегия. На него главният прокурор Сотир Цацаров благодари на членовете ѝ и защити своята и тяхната работа, въпреки по думите му "кофите помия", излети върху тях. Той връчи на всеки знак на прокуратурата и грамота - не от негово име, а от името на държавното обвинение и на колегите им заради добрата работа на колегията.


"През цялото това време върху прокуратурата и прокурорската колегия бяха изсипани много упреци и много кофи помия, говореше се и за излизане от съдебната система. Времето показа кой е прав. Истината е, че просто трябва да се работи, а ние това го правихме", каза още Цацаров.


Повече четете тук.


Интересен момент в края на мандата на този състав на съвета е свързан с двата бонуса, на които те имат право - паричен и кариерен.


За какво става въпрос


С решение от 16 март ВСС призна на членовете си и на съдебните инспектори право да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. По този начин съветът сам разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от съдебната система с избирането им за членове на ВСС.

Нормата в закона обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им.


Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им,


засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици


- Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.


То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но


не са си получили компенсацията при избирането им в съвета


А тъй като възнаграждението във ВСС е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на ВСС въз основа на възнаграждението им като съдебни кадровици.


Повече четете тук.


Въпросът за кариерните бонуси пък се повдигна след последните промени, които депутатите записаха в съдебния закон. С тях след края на мандата си членовете на ВСС могат да се върнат на работа в съдебен орган, равен по степен, на този в който са работили преди да бъдат избрани в съвета. Т.е. този, който е бил съдия в окръжния съд в Пловдив, сега може да си избере да бъде върнат на работа в Софийския градски съд или в специализирания наказателен съд. Промяна може да става и от съд в прокуратура и обратното, когато те са равни по степен.


До момента по темата за кариерни бонуси официално се е изказал само представляващият ВСС Димитър Узунов, който заяви, че след края на мандата си ще се върне да правораздава в районния съд в Сандански.


"Дневник" очаква отговори за това кои членове на съвета от кой бонус ще се възползват и как.


Иначе новият състав на ВСС е вече сформиран и след 3 октомври, през следващите пет години - до 2022 г. - той ще управлява съдиите, прокурорите и следователите. Още през лятото магистратите избраха членовете от професионалната квота. За пръв път на тези избори магистратите избираха своите представители чрез преки избори - един магистрат е равен на един глас. Не както досега чрез делегати.


Миналата седмица съставът бе попълнен и с представителите на парламентарната квота.


Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Трима от тях - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища, са членове по право. 11 са избрани от парламента и 11 от квотата на магистратите. Те са разпределени в две колегии - на съдиите и на прокурорите, които вземат поотделно повечето решения. Ето кои са новите членове на двете колегии:


Съдийска колегия - върховни съдии, председател и един адвокат


Цветинка Пашкунова, наказателен съдия от Върховния касационен съд, квота на съдиите


Тя беше избрана с рекордна подкрепа от своите колеги. За да стигне до върховния съд тя премина през всички нива на системата, в която влиза през 1992 година. Във ВКС е от 2006 година. Тя е и преподавател в Софийски универсистет и в Националния институт по правосъдие.


Олга Керелска, граждански съдия от Върховния касационен съд, квота на съдиите


В концепцията си тя критикува отиващия си съдебен съвет, а по време на изслушването й на общото събрание се обяви срещу шуробаджанащината при назначенията в съвета.Започва работа през 1990 година в Районен съд - Кюстендил. През 1995 г., след като е прекарала една година в Окръжния съд в града е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 г. е съдия в Софийския апелативен съд, после - съдия в гражданската колегия на ВКС.


Атанаска Дишева, съдия Върховен административен съд, квота на съдиите


Работи във ВАС от 2005 годин, кариерата й започва в Районен съд Варна през 1992 година. "Капитал" писа, че сред колегите си съдия Дишева е известна като част от малцинството магистрати във ВАС, които не държат "правата" линия, наложена от ръководството на съда.


Красимир Шекерджиев, наказателен съдия, Върховен касационен съд, квота на съдиите


Започва кариерата си през 1998 г. в Софийския районен съд. Минава през всички нива, докато достигне ВКС през 2013 г. "Капитал" цитира негови колеги, които го определят като магистрат, който не се притеснява открито да отстоява мнението си. Съпругата му е съдия във Върховния административен съд.


Севдалин Мавров, наказателен съдия, Върховен касационен съд, квота на съдиите


Мавров е съдията, който се самономинира за член на съвета. Бил е главен секретар на Министерския съвет (правителствата на Сакскобургготски и Станишев). През 2008 г. отново се връща в системата като съдия във ВКС. Кариерата му започва от Районния съд в Бургас.


Боряна Димитрова, председател Окръжен съд - Бургас, квота на съдиите


От 2009 година ръководи окръжния съд в Бургас. Преди това е работила в Районния съд в града, на който е била и заместник-председател. Завършва право през 1997 година в Нов български университет.


Вероника Имова, съдия от ВКС, номинирана от ГЕРБ


Имова е с над 34 години съдийски стаж и над 36 години в съдебната система. Преминала е през всички степени на йерархията на съдилищата - от младши съдия до върховната съдебна инстанция. През 2016 г. тя бе излъчена от ВКС за член на Комисията по атестациите и конкурсите - мандатен консултативен орган към Съдийската колегия на ВСС, а впоследствие бе избрана от колегите си за председател на комисията.


Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, издигната от БСП


Това е единственият кандидат, който по време на изслушването в комисията, влезе на няколко пъти в конфронтация с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
Марчева завършва право през 1995 г.работи като юрисконсулт в частния сектор и във Висшия съдебен съвет до 2005 г., когато е назначена за съдия в Софийския районен съд. През 2010 г. е повишена в Търговското отделение на Софийския градски съд, а от 2012 г. е командирована в Софийския апелативен съд, където е търговски съдия.

Драгомир Кояджиков, съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, издигнат от БСП
Кояджиков е съдия в Апелативния специализиран наказателен съд от 2011 г. Преди това е бил съдия за две години в Русенския районен съд и пет в Софийския районен съд. Пет години е работил и като следовател. Завършил е право в Бургаския свободен университет.


Стефан Грозев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, издигнат от ДПС


Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров


Боян Новански е единственият адвокат, който влиза в съдийската колегия. Новански стана известен преди десетина години, когато беше защитник по делото срещу собственика на торент сайта "Арена" Елиан Гешев. Боян Новански е участвал в две фирми - "Браво мюзик" и "Уеб медиа", припомня "Капитал". Към предложението за адвокат Новански има писмена препоръка, подписана от 13 съдии, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариус.


Сред тях са бившият зам.-директор на Националната следствена служба Свилен Тормаков, който е адвокат, бившият временен шеф на Софийския районен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и др. Дали е уместно действащи магистрати да подкрепят номинация, издигната от осъдено лице (Сидеров още изтърпява присъдата си "пробация", наложена по няколко дела за хулиганство - бел.ред.), е въпрос на преценка.


Според източници на "Капитал" от прокуратурата Новански е близък до бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров му дарява имот край Созопол. Сега той не фигурира в имотната му декларация


Прокурорска колегия


Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив, издигната от ГЕРБ


Мутафова цитира в концепцията Жан Жак Русо с мисълта, че един от подводните камъни, в които така често се разбива правосъдието, е предубеждението. Тя беше кандидат от квотата на магистратите, но не успя да събере гласовете на колегите си. В концепцията си застъпва тезата, че е необходима единна държавна политика за осъвременяване на наказателните закони, защото досега законотворците са се поддавали на общественото мнение за промени в Наказателния кодекс, което е довело до загуба на мярата за справедливост. Тя смята, че прокуратурите трябва да бъдат намалени и да се обсъди намаляването и на съдилищата в по-малка степен.


От 2013 г. тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, временен преподавател е в Националния институт по правосъдие (НИП), била е част и от гражданския съвет към ВСС. Завършила право и магистратури по финанси, правна и съдебна система на ЕС и международните отношения и право на ЕС. Общият успех от семестриални и държавни изпити по право е 5.54. Професор д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е подкрепил Мутафова.


Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас, номинирана от ГЕРБ

Чапкънова научи, че е избрана по време на поредния опит делото за атентата в Сарафово да започне.
Калина Чапкънова наблюдаваше делото за атентата в Сарафово, което вече година и половина не може да тръгне в съда. При гласуването на номинацията й тя беше в залата при поредния опит за началото на процеса и разбра от журналисти, че е избрана.


Завършила е право в Бургаския свободен университет. Има юридически стаж над 20 години като е била асистент в университета, който е завършила. В системата на прокуратурата постъпва две години след завършване на образованието си - 1997 г. като постепенно е преминала всичките ѝ нива. От 2010 г. е избрана за за втори път за окръжен прокурор на Бургас. "Капитал" писа, че към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има критики, основно свързани с корупционните дела срещу представители на местната власт, доколкото подобни обвинения няма внесени в съда.


Йордан Стоев, прокурор в Софийска апелативна прокуратура, номиниран от Волен Сидеров


Стоев е прокурорът, отказал да разследва Делян Пеевски. Той е завършил Академията на МВР и започва кариерта си като следовател. За шест години между 1994 и 2000 година напуска системата и става адвокат, след което отново се връща като следовател. Две години по-късно е повишен като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 г. става зам.-админстративен ръководител, а от април 2013 г. до края на годината е изпълняващ длъжността шеф на същата структура, после отново е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и до момента.
Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Сигналът бе за организирана престъпна група, съвместно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ, и т.н.


Тогава той прие, че жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, специално пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за отстраняване на Иван Тотев от кметската му длъжност.


Пламена Апостолова, ръководител на Столичното следствие, издигната от ДПС


Пламена Апостолова има 23-годишен стаж като следовател. От 2014 година тя е завеждащ специализиран отдел "Стопански" в Националната следствена служба. А от лятото на миналата година е командирована в Софийска Градска прокуратура за завеждащ следствения отдел, след като неговия шеф и петима следователи се занимаваха с делото КТБ.


Преди време сайтът Defakto.bg писа, че Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото "Фронтиер", по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала "чадър" над шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари. Именно с Шарланджиева преди това Апостолова водеше разследването срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.


Светлана Бошнакова, прокурор Върховна касационна прокуратура, издигната от БСП


Прокурор Светлана Бошнакова завършва право в СУ. Работи като съдия в Районен съд Кюстендил (1990 - 1994), а след това година и половина правораздава в Окръжен съд - Кюстендил. През 2005 г. напуска съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а после от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е повишена във Върховната административна прокуратура, където остава до 2009 г. и се премества във Върховна касационна прокуратура. Бошнакова за втори път е номинирана в парламента от БСП за изборна длъжност в управлението на съдебната система. През декември 2011 г. тя бе номинирана, а после и избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 г. тя се върна на работа във ВКП, отдел "Специализиран"


Евгени Диков, директор на Националната следствена служба, издигнат от следователите


Диков беше първият станал известен член на новия съдебен съвет и беше единствен кандидат за единственото място, което следователите имат във ВСС. Той беше и.д. ръководител на Софийската градска прокуратура след оставката на Николай Кокинов през 2013 г.


Даниела Машева, Върховна касационна прокуратура, квота на прокурорите


Бивш заместник министър на правосъдието от екипа на правосъдния министър Маргарита Попова. От 2011 до 2013 г. завежда различни отдели във ВКП, но след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор отново става редови обвинител. Завършва право в Софийския университет, а от 1993 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2001 г. е повишена в Софийската градска прокуратура, през 2006 г. е командирована във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Номинацията й беше издигната от върховни прокурори


Пламен Найденов, административен ръководител, Окръжна прокуратура - Перник, квота на прокурорите


Ръководи окръжната прокуратура в Перник от 2008 година. Преди това е бил ръководител и на районната прокуратура в града. Работи като следовател от 1992 до 1996 г. Завършва право във Висшия институт на МВР през 1992 г.


Георги Кузманов, Апелативна прокуратура - Бургас, квота на прокурорите


Завършва право в Бургаския свободен университет през 1999 г. Влиза в системата като следовател, но след една година е назначен за прокурор в Районната прокуратура - Бургас. През 2005 г. става районен прокурор в Бургас, но през 2007 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, където остава две години. От 2009 до 2010 г. е командирован като национален експерт в "Евроджъст", Хага. През 2012 г. е назначен в Апелативна прокуратура - Бургас.


Огнян Дамянов, прокурор в Окръжна прокуратура - Разград, квота на прокурорите


Завършва право през 1995 г. в Софийския университет. От 1998 до 2005 г. е прокурор в Районна прокуратура - Разград, а от 2006 г. досега е окръжен прокурор.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5517 Неутрално

  Повечето от тия опорочиха смисъла на органа и се облажиха . Да видим на следващите колко им е моралът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10181 Неутрално

  Едни послушни калинки се заместват от други послушни такива...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  На никого няма да липсват - викаква не я свършиха /освен да угаждат на мафията/, но си взимат хубави заплати, а сегта и безумни обезщетения си гласуваха

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Защо, питам аз, партии и хора(в случая Волен Сидеров), трябва да предлагат членове на ВСС?! Нали съдебната система трябва да е независима, а подобни номинации определено ги прави зависими.
  Знам, че звуча наивно, но все пак...

 5. 5 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 321 Весело

  Такава пародия като този ВСС е нямало и го видяхме благодарение на няколко свестни човека, които отказаха да гласуват като овце с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП.

  Добре, че Цацаров поне си е дал сметка за кофите помия в прокурорската колегия. Просто пропуска да каже, че тези кофи помия са си там изначално, никой не ги е изливал отвън и не може да го направи!

  За работата, която прокурорската колегия свърши, единствено се сещам за наказване на две прокурорки, засечени да пият в заведение през деня. Ако това им е дейността, надзор върху пиенето, пардон „законност” :)))

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  20 x 7000 = 140 000.

  Добра сума за цирка, който играха последните 2 години

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ХАЙ СИКТИР БЕ МАПЕТШОУ!В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ПОСЛУШНИ КУЧЕНЦА НА МАФИЯТА.НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ?!?!ТОЛКОВА ЛИ СИ СМАЧКАН-ПОВЕЧЕ ОТ ТУРСКО И СЪВЕТСКО РОБСТВО-УПЛАШЕН И ГЛАДНО ЛАКОМ.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  Най-после си отиват, дочакахме. Ама не знаем, какви идват, дано да са по-почтени.

 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2773 Весело

  Интересна снимка - какво прави този полицай (предполагам от охрана на съдебната власт) вътре в залата?
  Председателя се опасява от саморазправа между членовете на съвета ли?

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Най-накрая приключи този срам , с който Цацароя се гордее ,а послушковците ще получат бонуси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK