Димитър Узунов "завидя" на колега в съдебния съвет за несъществуващи бонуси

Димитър Узунов "завидя" на колега в съдебния съвет за несъществуващи бонуси

© ДневникДенят на последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича на 3 октомври, бе белязан от скандал между двама членове, свързан с гласуваните от съвета парични бонуси.


Началото постави представляващият съвета Димитър Узунов, който сутринта пред Би Ти Ви обвини бившия представляващ ВСС Соня Найденова, че е получавала 35% отгоре към заплатата за работата си в съвета, а сега протестирала срещу бонусите, които кадровиците на Темида очакват да вземат след края на мандата си. Узунов прикани Найденова да върне "добавките" и посочи, че след освобождаването ѝ като магистрат (след като беше избрана във ВСС - бел. ред.) е взела 18 заплати обезщетение, а сега по думите му "продънва ушите ни, че се отказва".


За какво става въпрос
С средата на март ВСС призна на членовете си правото да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. По този начин съветът сам разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от съдебната система с избирането им за членове на ВСС.

Нормата в закона обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им.


Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им,


засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици


- Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.


То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но


не са си получили компенсацията при избирането им в съвета


А тъй като възнаграждението на членовете на ВСС е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на ВСС въз основа на възнаграждението им като съдебни кадровици.


Повече четете тук.


Преди време се разбра, че единствено Калин Калпакчиев не е вземал обезщетение, след като е напуснал магистратската си позиция при избора му в съвета, но той няколко пъти каза, че няма да се възползва от решението на съвета и няма да вземе паричния бонус, който конкретно за него възлиза към 80 хил. лв. Отказа се и Соня Найденова. Двамата обявиха, че решението на ВСС е незаконно, като Найденова поиска прокуратурата да се сезира като орган, осъществяващ надзор над административни актове. Очаквано това не се случи.


Димитър Узунов нападна Соня Найденова


Днес пред Би Ти Ви Узунов заяви, че получава около 7000 лева заплата и ще си получи абсолютно всичко, което му се полага. "Не се притеснявам, не се смущавам, не се водя на ведомост в която и да е фондация или в неправителствена организация. Разчитам и се издържам единствено от трудовото си възнаграждение", подчерта той няколко пъти.


"Когато беше представляваща ВСС , Найденова получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е правилно и законосъобразно. Нека Найденова се откаже и от тези 35%", призова Димитър Узунов. "Като представляваща не ѝ виждахме очите във ВСС, обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство", допълни той и определи поведението на Найденова и Калпакчиев като популистко. "Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас. Върнете тези 35%", призова Узунов Соня Найденова.


По-късно Найденова му отговори


По-късно през деня - по време на последното заседание на пленума на ВСС, Найденова взе думата и отговори. Тя заяви, че фрустриращата тема за парите е особено актуална, но когато някой съобщава "факти", трябва да е точен и отговорен към тях, и предупреди, че има начини да защити доброто си име.


"Господин Узунов прекрачи границите на добрия тон, не знам в израз на какво. Ще кажа само едно: Ако някой от вас, уважаеми колеги, смята, че до пролетта на миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите, да го каже сега!", призова колегите си Найденова. И продължи: "До пролетта на миналата година всички, включително представляващият ВСС, получаваха допълнително възнаграждение в размер на 35%. Ако някой смята, че аз като като представляващ съм вземала повече, да го каже тук и сега, за всичко има счетоводни документи."


"Тези 35% бяха ли посочени в Закона за съдебната власт или бяха в изпълнение на решение на ВСС", репликира я Узунов и веднага излезе от залата, без да чуе отговора. И без да коментира отправеното от него обвинение по телевизията, че само Найденова е вземала 35% над заплатата.


"Ще отговоря в рамките на добрия тон. По решение на предходния състав на ВСС от 2007 г. всички изборни членове вземахме добавка от 35% към заплатата за работа в комисиите на съвета. То беше абсолютно еднакво за всички. През 2012 г. имаше медийни коментари дали нашият състав ще отмени това решение на предшествениците, но ние не го направихме и добавките се вземаха до промените в ЗСВ от юли 2016 г. Тогава в закона изрично бе записано, че добавки не се полагат (тогава заплатите на членовете на ВСС станаха равни на "тримата големи" в съдебната система, т.е. възможно най-високите - бел. ред.)", обяви Соня Найденова.


Найденова завърши с това, че не иска повече спекулации по темата и призова всеки, който говори, да го прави отговорно. Допълни, че всички нейни изказвания в медиите за паричните бонуси са предшествани от изказване на заседание на съвета - пред всички.


По другата тема - за взетите 18 заплати при освобождаването й като магистрат, Найденова никога не е крила, че ги е получила. Но точно те са в рамките на закона. През март ВСС дописа закона, като приравни членовете на съвета на магистрати и им отвори пътя при напускане на съвета, а не на системата, да получат парични бонуси.


Други случаи на изнесени "факти" от Димитър Узунов, които по-късно бяха опровергани


Днес Узунов нападна за пореден път и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Попита защо другият член на ВСС Калин Калпакчиев, когото нарече съратник на Радан Кънев, не говори за посещение на Панов в "известна мощна софийска адвокатска кантора". Преди време етичната комисия към съвета окончателно реши, че "няма факти и обстоятелства, които да бъде предмет на проверка" в разпространявана от близките до депутата от ДПС Делян Пеевски издания снимка, в които се твърди, че председателят на ВКС е посетил кантората на адвокат Иван Тодоров. Въпреки че в същите тези медии е цитиран Тодоров, който отрича Панов да е идвал.


Повече четете тук.


В края на 2016 г. отново в телевизионни интервюта известният от разговорите "Яневагейт" като "човекът на Борисов" Димитър Узунов изнесе "твърдения" за получени от друг член на съвета - Калин Калпакчиев, няколкостотин хиляди лева по проект, което бе опровергано с факти и документи.


Повече за казаното от Узунов и за опровергаващите го факти четете тук.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Отврат и миризма на кочина.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Димитър Узунов с фалшивите си "новини" би бил срам за всяка гилдия. За съдийската - още повече ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Боклук, както всички, които се въртят около властта, Пеевски и Цацаров.

 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Гневно

  Рядко гнусен тип е Узунов.
  Срам за съдебната система.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK