Финансовото министерство получи награда за прозрачност, Община Варна взе антинаградата

Обща снимка на всички отличени с големи награди от програма "Достъп до информация"

© Анелия Николова

Обща снимка на всички отличени с големи награди от програма "Достъп до информация"Награда за прозрачност и предоставяне на информация получи финансовото министерство, а община Варна бе отличена с антинаграда от програмата "Достъп до информация". Тя връчи годишни награди за принос в областта на достъпа на информация по случай Международния ден на правото да знам - 28 септември.


Отличието "Златен ключ" отиде при финансовото министерство за високото му ниво на прозрачност и своевременното предоставяне на достъп до информация по закона за достъп. Антинаградата "Катинар" за варненската община е заради липсата на информация и откази да се предостави такава по изпълнението на проект "Интегриран градски транспорт на Варна", както и за практиката на "антидатиране" на решения по заявления за достъп до информация след подадена жалба срещу мълчалив отказ в съда.


Наградата "Златен ключ" за институции отиде при финансовото министерство.

© Анелия Николова

Наградата "Златен ключ" за институции отиде при финансовото министерство.
Почетните грамоти в позитивната категория са за РИОСВ в Пазарджик за високото ниво на прозрачност, за бързите и пълни отговори на устни запитвания и на заявленията по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) и за подпомагане на гражданите при търсенето на информация, както и за община Долна Митрополияза стремежа и постигнатите резултати в прозрачността.


Сред другите "двойкаджии" по прозрачност, които получават "срамота" е Столичната общиназа неясната вътрешна отговорност за предоставяне на достъп до информация, поради големия брой упълномощени да отговарят на заявленията; за системните откази на основание "вътрешнослужебен акт", които съдът системно отменя и аа непубликуването на актове на кмета на сайта на институцията, към която се препращат заявителите, търсещи достъп до тези документи. Както и община Белово – за системната практика на неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация.


Антинаграда в категорията: "Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация" е присъдена на Народното събрание "за абсурдната практика на непрозрачно, скоростно и в нарушение на изискванията за обществено обсъждане приемане на изменения в редица важни за обществото закони, както и за мълчалив отказ по заявление за достъп до информация".


Отличените журналисти със "Златен ключ" са Илия Вълков от "Би Ай Ти" за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса КТБ, проведени при президента на 14 юли 2014 и за широкото медийно отразяване на казуса, предизвикал голям обществен отзвук. Почетните грамоти са за Мариета Димитрова от Благоевград Нюз за използването на ЗДОИ в разследването й за злоупотреби при санирането, Самуил Димитров от в. "Сега" и сайта "Биволъ".


"За Земята - Достъп до правосъдие" и "Грийнпийс"-България взеха голямата награда за неправителствени организации заради усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, за медийната и публична кампания, която предизвика широк обществен отзвук. Почетната грамота в категорията е за "Национална мрежа за децата".


Гражданинът, който бе отличен за най-активно използване правото си на информация е Димитър Пецов от Силистра за проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на ЗДОИ, за гражданската му позиция, изразена с кампанията "Кмете, докога?" и активността му по отношение работата на местната власт в града.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK