В Народната библиотека заплатите са минимални, а обемът работа е колкото в Конгреса на САЩ

Не всички издавани произведения в страната се депозират в библиотеката, а така българските граждани са лишени от достъп до съвременни издания, се казва в доклада.

© Анелия Николова

Не всички издавани произведения в страната се депозират в библиотеката, а така българските граждани са лишени от достъп до съвременни издания, се казва в доклада.В Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" (НБКМ) заплатите са около минималната за страната. В същото време броят на управляваните библиотечни единици средно от служител надвишава същия показател за Националната библиотека на Германия и този за Националната библиотека на Конгреса в САЩ. Това се казва в доклад на Сметната палата след одит на националната институция за периода 1 януари 2014 г. - 30 юни 2016 г.


През 2016 г. библиотечният фонд, управляван от 1 служител в НБКМ, възлиза на 39 хиляди библиотечни единици. Административният капацитет на библиотеката не е достатъчен и намалява, тъй като не е съобразен с управлявания библиотечен фонд, констатират одиторите.


Библиотечният фонд наброява над 8 млн. библиотечни единици към края на 2015 г., а в електронната й система са включени едва 11% от тях. Освен това не всички от издаваните произведения в страната, които би трябвало да се депозират в библиотеката, й се предоставят, а така българските граждани са лишени от достъп до съвременни издания, се казва в доклада.


Проблемът с недостатъчното финансиране е хроничен
Основният извод на проверяващите е, че ръководствата на Министерството на културата и на Националната библиотека не са създали достатъчни условия за опазването на това културно наследство.


Основната причина е хроничното недофинансиране. Досега пари за националната институция са отпускани на база "брой служители" и "закрити площи с размер над 12 хил. м" - принцип, прилаган и за регионалните библиотеки, който не отчита постоянното нарастване на библиотечния фонд и недостатъчния сграден фонд за неговото правилно съхранение.


Книгохранилищната криза на Националната библиотека датира още от 1964 г., когато е организирано първото външно книгохранилище в непригодена за целта сграда. Всички взети впоследствие управленски решения за преодоляването на този проблем са еднакво неподходящи, е оценката на одиторите. Библиотечният фонд се съхранява освен в основната сграда на Националната библиотека, така и в няколко други притежавани или ползвани имоти около София, които не отговарят на изискванията за неговото адекватно съхранение и организация.


Течове и книги на пода


Преобладаващата част от помещенията не са нито достатъчно осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а поради недостиг на място и стелажи, част от библиотечните единици са разположени по земята.


В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е увреден, унищожен или неизползваем. Това създава риск за влошено качество на предлаганите обществени услуги , както и от риск от загуба на национално културно наследство.


В одитния доклад е посочено, че липсва политика за целенасочено развитие на библиотеката като единствен културен институт с национално значение в областта на библиотечното дело; ефективни действия за обогатяване, поддържане, съхранение и опазване на библиотечния фонд като част от културното и историческо наследство на страната; условия за предоставяне на качествена библиотечно-информационна услуга.

  Сметната палата е дала на министъра на културата 3 препоръки, едната от които съдържа в себе си 5 подпрепоръки, и на директора на Националната библиотека – 11 препоръки за отстраняване на проблемите и подобряване на дейността.


  Националната библиотека на Република България е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. Създадена е през 1878 г. по инициатива на софийския учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов, а през 1879 г., по предложение на Марин Дринов, получава статут на държавно учреждение под названието Българска народна библиотека.


  По време на бомбардировките през 1944 г. сградата на библиотеката е унищожена. Настоящата сграда на Народната библиотека е открита през 1953 г.


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ostin22
   ostin22
   Рейтинг: 690 Неутрално

   О-оо да си библиотекар е най-трудната работа.. трябва поне 10 пъти максималната заплата да взимат.. Що ли по запад са на около минималната или на доброволчески начала ум не ми го побира..

   There is no way to happiness, happiness is the way!
  2. 2 Профил на linard
   linard
   Рейтинг: 233 Неутрално
  3. 3 Профил на linard
   linard
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Да се говори за "риск от загуба на национално културно наследство" и да се тематизират ниските заплати е само началото. Безотговорно е отношението не само на държавата, а и на обществото към всичко това. В един момент ще е много късно.

  4. 4 Профил на narodaeverekciq
   narodaeverekciq
   Рейтинг: 226 Неутрално

   Аз бих работил в народната библиотека и за минимална заплата.. без да се обиждат работещите там за мен ще е чест дори и да няма какво да ям..

  5. 5 Профил на spiegel
   spiegel
   Рейтинг: 1692 Неутрално

   Вчера, днес и утре на дневен ред са заплатите на милиционерите. А на библиотекарите - някой друг път.

  6. 6 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 3619 Неутрално

   Най добре ще е за политиците - изведнъж народа да изчезне,ама ако може бюджета да остане.

  7. 7 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1046 Весело

   До коментар [#4] от "narodaeverekciq":

   Интересен знак на равенство предлага този колега:
   Работа в Националната библиотека = глад.

   То всъщност това е и тематиката на статията, така че благодаря ви колега, че сте схванал.

  8. 8 Профил на abdelhaqq
   abdelhaqq
   Рейтинг: 853 Неутрално

   До коментар [#7] от "Paolo Di Canio":

   колегата комай казва и нещо друго, което не сте схванал: смята работата там за достатъчно важна и ценна, за да работи и без да иска много пари.

   בני אתה אני היום ילדתיך
  9. 9 Профил на glaxo11
   glaxo11
   Рейтинг: 672 Неутрално

   Да не се учудваме защо е така. Ако пожарникарят Б.Б. беше прочел 3000 книги и беше играл 1 път футбол, а не обратното, нещата с поддръжката и развитието на Народната библиотека и достойното заплащане на специалистите , които всеотдайно се грижат за съхраняване на книжовното наследство, биха били други. Само като пиша и се ядосвам -с лекота се дават пари за спортни зали( над 300 милиона лева последните 10 г.), милиони за излишни спортни съоръжения по забутани села, а не могат да се намерят 10 милиона за национален институт, или по 8 млн.лв. на година , както е по закон, за нови книги в читалищата.Прост народ - слаба държава!

  10. 10 Профил на mara71
   mara71
   Рейтинг: 1479 Неутрално

   А Библиотекарския, колко пари от държавата получава и по колко направления?

  11. 11 Профил на glaxo11
   glaxo11
   Рейтинг: 672 Неутрално

   До коментар [#1] от "ostin22":

   Че сте простак е ясно , но защо държите всички да го разберат.

  12. 12 Профил на Миша
   Миша
   Рейтинг: 809 Неутрално

   Заплатите може да са малки, но не и за директорката. Тя е на щат и в УБИТ.

   Миша
  13. 13 Профил на mihail_p
   mihail_p
   Рейтинг: 628 Неутрално

   само там ли.
   заплатите и в другите културни институти
   са подигравка, спрямо нивото на работа.
   безхаберие в министерството на културата
   и кражби. нищо друго. само се оглеждат да лапнат
   някоя комисионна от мутри за паметници или
   да нагласят обществени поръчки.
   ма то археология, опазване на църкви, експониране,
   културно наследство. няма такива приоритети.
   приоритета е крадне. боклуци.

  14. 14 Профил на Stanko
   Stanko
   Рейтинг: 233 Неутрално

   При това ръководство няма как да е друго. [#12] от "Миша": е права. Как може директор на каквото и да е да има два трудови договора.

  15. 15 Профил на ВаняХр
   ВаняХр
   Рейтинг: 943 Неутрално

   Най-после някой да обърне внимание и на това!

  16. 16 Профил на idianata
   idianata
   Рейтинг: 537 Неутрално

   До коментар [#4] от "narodaeverekciq":
   А защо не работите? 100% съм сигурна, че търсят хора, а такива като вас, на които не е нужно заплащане сигурно са добре дошли. Депозирайте си СВ-то и чакайте - ще ви потърсят!

  17. 17 Профил на chinaski
   chinaski
   Рейтинг: 395 Неутрално

   О-оо да си библиотекар е най-трудната работа.. трябва поне 10 пъти максималната заплата да взимат.. Що ли по запад са на около минималната или на доброволчески начала ум не ми го побира..
   —цитат от коментар 1 на ostin22


   Явно твоята работа е най-трудна и отговорна, нали?!!!Сигурен съм, че нямаш и най-малка представа каква е работата на библиотекар или на служител в книжарница, най-вече, защото не си се докосвал до книга в жалкия си животец.
   Ако си мислиш, че е свързано с писане и подреждане само - много си тъп.Да те накарат теб да мъкнеш от място на място, при ареждане и подреждане, по цял ден книги, да ти виснат ръцете до глезените - тогава ще оревеш орталъка, ама пред клавиатурата си ербап, нали?!!!

  18. 18 Профил на paul_proteus
   paul_proteus
   Рейтинг: 539 Неутрално

   Както е модерно да се казва в България, книги не се ядат (както и още един куп неща съществени за всеки бизнес). Но това е симптоматично за положението в България. Ние не опожаряваме както в древна Александрия, но с постоянство окуражаваме обезграмотяването на идващите след нас. Горко на държава в която хората не знаят що е книга, и не, дигитализацията няма нищо общо с това. Просто е "удобното" извинение за престъпното ни безхаберие.
   Спомням си като студент, когато трябваше да търся статии от чужди списания с какво благоговение ходех там, тишината и атмосферата.

   Много жалко.

   "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  19. 19 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
   Antoaneta PETROVA Ardashes
   Рейтинг: 289 Неутрално

   Компютеризацията не е ли завладяла библиотеката още? Що се отнася до подбора на книги е малко съмнително,та не е зле темата да се погледне по-издълбоко, какво има и какво съхраняват и препоръчват. Всеки иска да е с голяма заплата.

   mihala
  20. 20 Профил на theduloclan
   theduloclan
   Рейтинг: 362 Неутрално

   Може би ако намалите наполовина издутата администрация и оставите само компетентните хора на работа ще има достатъчно за заплати?

  21. 21 Профил на ijj
   ijj
   Рейтинг: 1078 Неутрално

   Освен всичко друго, добре би било Народната библиотека да дигитализира все по-голяма част от своя книжен фонд, така че да е достъпен в Интернет.

  22. 22 Профил на mihail_p
   mihail_p
   Рейтинг: 628 Неутрално

   До коментар [#20] от "theduloclan":

   не се изказвай неподготвен.
   раздута администрация има
   там където може да се краде.
   там където трябва да се работи,
   да се мисли и да се полага грижа
   заплатите са мизерни.

  23. 23 Профил на Божикравов
   Божикравов
   Рейтинг: 543 Разстроено

   Когато народа се (пре)дава да го управляват еднокнижници и тройкаджии, културата му ще мухлясва на пода.

   СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
  24. 24 Профил на Gopeто
   Gopeто
   Рейтинг: 1874 Неутрално

   До коментар [#4] от "narodaeverekciq":
   Може да се поинтересувате и ще бъдете полезни. НО не може да се поддържа подобна институция на доброволни начала или без заплащане (в случая на практика е без заплащане). Работещият в Националната библиотека трябва изцяло (или поне основно да е ангажиран с това). Затова трябва да има подобаваща, висока заплата. Инак може някой жилав пенсионер, или човек като вас да върши тази работа. Но възниква въпроса какво ще се прави, когато този човек се откаже. Да речем защото здравето му се е поразклатило или реши да отиде при децата си в чужбина.

   "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  25. 25 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1046 Весело

   До коментар [#8] от "abdelhaqq":

   Хайде давайте и двамата. 😂

  26. 26 Профил на abdelhaqq
   abdelhaqq
   Рейтинг: 853 Неутрално

   До коментар [#25] от "Paolo Di Canio":

   да си трол не е интелектуален комплимент.

   בני אתה אני היום ילדתיך
  27. 27 Профил на tvr18355030
   tvr18355030
   Рейтинг: 464 Неутрално

   Не вярвам, че в Конгреса на САЩ въобще вършат някаква полезна работа :-Д

  28. 28 Профил на marianapopska
   marianapopska
   Рейтинг: 374 Неутрално

   Родна "мила" картинка

  29. 29 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4381 Неутрално

   Между статута на библиотеките в САЩ и този на същите институции в България има огромна разлика. Тъй като познавам най-добре университетските библиотеки и тази на Конгреса ще се фокусирам на тях.
   Университетските библиотеки са с ранг факултет в който се съчетават специалности като информационно търсене и обработка (ИТ системи), изследователска дейност и обучение в библиотечно дело. Имат си декан, преподавателски състав, води се преподавателска и научна дейност ( обучението е задължително за всички първокурсници като общо изискване). Библиотечният фонд и неговото използане са сред показателите за оценка и ранжиране на университетите.
   Библиотеката на Конгреса има не само огромна колекция от материали от цял свят, но и екипи работещи по тематиката. Като пример, в българския сектор ще намерите течения на провинциални и дори заводски вестници от доста години - една от функциите на екипа е информация за Конгреса за процесите в обществото, а това което професионалистите от централните медии могат квалифицирано да завоалират то местните вестници пропускат като информация и в страната никой не им обръща внимание. Като пример екипът на украинската редакция е около 60 души, и те само не подреждат книги, а и четат и филтрират информацията, обработват масивите информация, пренасят на електронни и оптически носители и т.н. И тези библиотеки имат складове извън основната сграда, прилагат модерни системи за стелажиране (например всички стелажи с библиотечни рафтове могат механично да се събират и да се отваря само нужната секция).
   Та така, ако Народната Библиотека е институт със съответния академичен статут, доста неща биха могли да се направят.

  30. 30 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7868 Неутрално

   Борисов книги не чете, не му трябват библиотеки.

  31. 31 Профил на general_patton
   general_patton
   Рейтинг: 289 Разстроено
  32. 32 Профил на kapitalcho
   kapitalcho
   Рейтинг: 460 Неутрално

   Мила родна картинка.
   Предвид че Бюджета нараства годишно с 2-3 милиарда годишно,съвсем спокойно могат да се намерят 10-20 милионна гоишно.
   Инае генерално проблемът е решим с дигитализацията...............но и самите библиотеки не се натискат много за това................защото ще останат без работа.

  33. 33 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 1168 Неутрално

   До коментар [#9] от "glaxo11":

   е то не е важно колко книжки си прочел ами защо и как си ги прочел... в тоа смисал, брадчед, сметаме четинето на бб е било бая по адикватно от тва на мнозинството служители в т н библиотека ... междупрочем брадчед ти сичко с бб ли обесняваш? щото ако след трите иляди прочетени книжки такова просто обеснение даваш по убаво да не ги беше чел .... и най сетне, дали е само въпрос на финанси и заплати тва , че в тъй наречената библиотека традиционо ги нема книжките и то яки книжки на афтори дет отгоре на сичкото са дохтори ахторис каустик на бг унивирситет ? а за сървиса в тая библиотека и дума не отваряме ... веднаш влизахме там да пииме по една бира и оште веднаш до туалетната ... ами зле та зле ... и тва ли е вапрос на финансии? тъй че брадчед личното ми становиште е че нема наистина смисал да се харчат пари за туй ами наистина е по на ниво да се дават за спорт и спортни саоръжения. но ти си прав че тези спортни саоръжение не трябва да са по забутани места колкот да се потруши даржавна пара ами там дето реялно ще се развива спорт. и от този спорт след туй ще израстне и голямия спорт на ниво. но за туй требват ора с спортна и менижерска еспертиза, а отде да додат те не знаиме ... тъй че брадчед ич нема кво да са ядосваш ами пий една сливова и си прочети стихутворението на бетона:

  34. 34 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 1168 Неутрално


   До коментар [#11] от "glaxo11":
   До коментар [#17] от "chinaski":

   пълни глупусти ! чоека задава савсем ризонен вапрос . то наистина требва да не си прочел половин книжка и да си под 8 гудишен за да си мислиш че овеличаването на заплатите или финансиите автоматично води до по добър продукт .... вие му отговорете на питането а не му обеснявайте колко бил прост и не знам си кво си...къв е си е негов прублем ...
   щото аз бас слагаме че ако вие двамата примерно пожилаите да идете да работите там за без пари ще ви кажат че не сте на ниво за тая работа ... смех...

  35. 35 Профил на glaxo11
   glaxo11
   Рейтинг: 672 Неутрално

   До коментар [#34] от "betona":

   Личи си, че освен никнейма ти и главата ти е бетонова! Пишеш неграмотно и като последния невежа от махалата , по тематика, която изисква като минимум поне малко от малко да си наясно за какво става дума и ниво на образование и компетентност, от които ти си много далече!

  36. 36 Профил на glaxo11
   glaxo11
   Рейтинг: 672 Неутрално

   До коментар [#29] от "daskal1":

   Много ви благодаря за интересното и много полезно за дебата по темата описание. Много го ценя, както и всичките ви смислени и добре аргументирани мнения изобщо във форума! В много по-малка степен и аз съм запознат със работата на университетски (освен на СУ) и две големи публични библиотеки в САЩ, Германия и Ирландия и също много уважавам обичайната библиотечна и научна дейност, която се върши в тези средища на знанието и хората които са се отдали на това , далеч от комерсиалното, поприще е не по-малко обществено значима от тази на учителя и университетския преподавател.

  37. 37 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4381 Неутрално

   До коментар [#36] от "glaxo11":

   Разбира се. За поддържане и развитие на дейността подмагат и магистърските и докторските програми по тази специалност в библиотеките (обособените в тях катедри за следдипломна подготовка на тези нива). В магиистърската програма например която е практически изцяло онлайн имаме голямо разноообразие от студенти (магистранти) от най-различни региони на света, от Финландия до Кения и Бразилия. Интересни дискусии които наистина обогатяват хората и изграждат професионални връзки (библиотекарите са си една силно свързана глобална професионална група).
   ПП
   Благодаря и за оценката, уважението е взаимно.

  38. 38 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 1168 Неутрално

   До коментар [#35] от "glaxo11":

   я гледай ти я гледай ти! и по кво си личи тва? по туй че за разлика от теб всеки втори кументар не ми е убида спрямо друг форумец? виж ся брадчед, то е ясно че нямам ниво на конпентентност по тая тема, но бъди ти самия на достатачно високо ниво да признаиш че: 1. макар и не на ниво поне сме на ниво да читеме дневник, а не весник шоу уикенд или подобни. 2. макар и не на ниво все пак сме на ниво да питаме такъви форумци дето са на ниво като тебе и да сме отворени към мненията им. 3. и наи сетне брадчед само щото си ни синпатичен ще ти напраиме едно добро и ще ти кажиме: брадчед, ако ти не можеш с такъви ора кат бетона да са разбиреш, ами наместо туй претпочиташ само убиди да ръсиш то ше има оште много да чакаш пари за колтура библиотеки и прочие. щото брадчед тия пари идат от постъпленията от такъви като бетона наи вече. а нема как да додат ако не просто спреш да ни убиждаш ами и не почнеш ортаклък с нас да праиш. щото брадчед вервай инък червените тъпи прости отвратителни кратуни дето са на всеки километър и милиметър ще мачкат до безкрай такъви кат тебе а ти само ше се ядосваш и куткудякаш. айде.

  39. 39 Профил на Митев
   Митев
   Рейтинг: 1027 Неутрално

   До коментар [#38] от "betona":

   Бетоне, много вдигаш нивото, браточка! Високообразованата интелигенция все по-трудно вдява!

  40. 40 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1046 Неутрално

   До коментар [#26] от "abdelhaqq":

   Съжалявам за теб тогава.

  41. 41 Профил на abdelhaqq
   abdelhaqq
   Рейтинг: 853 Неутрално

   До коментар [#40] от "Paolo Di Canio":

   да си лицемер също не е комплимент.

   בני אתה אני היום ילדתיך
  42. 42 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1046 Неутрално

   До коментар [#41] от "abdelhaqq":

   Разбираш го това качество на 100 %.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK