Съдиите предлагат заместник на Топалов за временен шеф на градския съд

Съдиите предлагат заместник на Топалов за временен шеф на градския съд

© Цветелина Белутова, КапиталОбщото събрание на съдиите в Софийския градски съд (СГС) реши да предложи Десислава Попколева за временен ръководител на съда, информираха от съда. Най-големият окръжен съд в страната остава без шеф от 2 октомври, когато в сила ще влезе оставката на председателя му Калоян Топалов.


В градския съд 112 съдии имат право на глас в Общото събрание. Днес, за да предложат кой да ръководи временно съда след оставката на Топалов, са се събрали 89 съдии, като имащите право да гласуват са били 69.


За и.ф. председател на градския съд са били издигнати две кандидатури - на Попоколева и на Светлин Михайлов.
Десислава Попколева, която в момента е зам.-председател на съда и ръководи въззивните състави в гражданското отделение, е предложена от съдия Здравка Иванова с мотива, че Попколева се ползва с най-голямо доверие сред колегите си. Тя е получила подкрепата на 55 от съдиите. Двама са гласували "въздържал се" и нито един не е бил против.


Кандидатурата на Светлин Михайлов е издигнал съдия Антон Урумов с мотива, че той е дългогодишен съдия и достоен кандидат. За Михайлов са гласували 5 души, 13 са били против, а 21 са се въздържали.


По закон предложението за временен шеф на съда може да дойде от председателя на по-горния Софийски апелативен съд. Съдиите обаче решиха да излязат със своя номинация. Решението кой да оглави временно градския съд се очаква да бъде взето на последното заседание на съдийската колегия на действащия ВСС в понеделник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK