Без обща европейска отбрана ще бъдем лесна плячка, заяви Борисов

Без обща европейска отбрана ще бъдем лесна плячка, заяви Борисов

© Правителствена Информационна СлужбаПреди няколко месеца, когато заговорихме за обща европейска отбрана, беше като ерес, а сега вече и френският президент говори за това. Постепенно в Европа се разбира, че ако ние самите не се пазим и не се мобилизираме да го правим като обща европейска сила, ще бъдем лесна плячка.


Това заяви премиерът Бойко Борисов в Талин, където участва в среща на върха в областта на цифровите технологии. Той обърна внимание на военната индустрия в Европейския съюз, където според него могат да се обединят високите технологии и възможностите, които България може да предложи в корабостроителното дело, както и в производството на сухопътни машини.


Министър-председателят каза още, че Естония, която организира форума днес, е добър пример в сферата на цифровите технологии. Той допълни, че и България работи по създаването на електронно правителство и премахването на административните тежести и това щяло да даде резултат още догодина.
Борисов каза още, че България е покрила всички параметри, които се изискват за влизането в Шенген и еврозоната.


"По критерии България е най-надеждната граница на Шенген, финансово- икономическите ни показатели са пример, борбата с контрабандата и корупцията също", каза Борисов.


Той добави, че очаква всички негови колеги да приемат поканата му да участват в Срещата на върха в София на тема "Западни Балкани", която ще се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK