"Емко" дължи няколко милиона на министерството на отбраната, обяви Караниколов

"Емко" дължи няколко милиона на министерството на отбраната, обяви Караниколов

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на икономиката Емил Караниколов потвърди пред БНТ, че оръжейното дружество "Емко" дължи пари на Министерството на отбраната. По-рано днес вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че компанията има да дава 2-3 млн. лв. на ведомството от неплатени наеми за складове от 2009 година досега.


Караниколов обясни, че "Емко" има проблеми не само с отбранителното министерство, но и с ВМЗ – Сопот, където държи боеприпаси с изтекъл срок на годност. Управителите на дружеството няколко пъти са били поканени да вземат стоката си, но това така и не е станало.


Икономическият министър добави, че се надява лицензът на "Емко" да бъде върнат на 6 октомври, като два дни преди това ще се разбере дали са отстранени всички нередности, заради които на дружеството беше забранено да търгува с боеприпаси. Караниколов допълни, че фирмата е съхранявала контейнери на откритите площадки пред складовете.
Той обясни, че дружеството "Кинтекс" поело ангажимент да помогне на "Емко", като с приемно предавателен протокол да приеме боеприпасите и да ги съхранява на пристанище, след което те да бъдат натоварени на кораб. 11 дни преди пристигането на плавателната машина обаче от "Емко" поискали да анулират протоколите и по този начин отказали да продадат продукцията си.


Караниколов каза още, че в някои действия във военната индустрия в България вижда саботаж. За пример даде ВМЗ – Сопот, където едно дружество от години стояло на входа и доставяло барут. По думите му именно това дружество, държащо основен елемент от производствения процес, можело да изисква определени неща.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Дребна мушичка си ти Караниколов с дребна душичка.

 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "11 дни преди пристигането на плавателната машина обаче от "Емко" поискали да анулират протоколите и по този начин отказали да продадат продукцията си."

  Айдее, производителите не искали да си продават стоката, хиените вече не ядяли месо,
  рибите не искали вече да плуват.... Вервам му!

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1604 Разстроено

  Аз дължах на скапаната държава три стотинки по граждански договор преди няколко години и тя ме накара да направя превод за тях.
  Кой е виновен ако не скапаната държава да има фирми граждани фудболни клубове да дължът милиони с години и тя да не си ги търси.
  Не го знам собственника на Емко сигурно е като 99,9% от така наречените български работодатели.
  Но когато стане патаклама да се излиза с доводи,
  Абе зайо ти що си без шапка.
  Ми се струва предозирано.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "Караниколов каза още, че в някои действия във военната индустрия в България вижда саботаж. За пример даде ВМЗ – Сопот, където едно дружество от години стояло на входа и доставяло барут. "

  Тоест, назначения при Баце2 директор Иван Гецов участва в корупционна схема? А защо министърчето още не е подало сигнал в прокуратурата за тоя директор? Досещам се. :)

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5243 Неутрално

  Леле, този затъва още в лъжи. Защо продължава да разказва приказки за деца, след като той е държавата?
  Нима му трябва алиби за да срути една фирма? В България той няма да получи възмездие за това, че е маша на Пеевски и другите #Кой...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  То е ясно, че има човек на входа и изхода на ВМЗ-Сопот и осребрява. И този човек е шефа на въпросното Емко. Сега обаче шишитата искат да го махнат и на негово място да сложат един тях - корпулентния.

 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Мътна работа, Вероятно целта е да се съсипе предприятието. Някой на някого не е платил достатъчно.

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Индия: Дайте ни продукцията от „Емко“, иначе зачеркваме България
  29.09.2017

  Индийската армия си иска договореното от ”Дунарит” и ”Емко”
  Държим производителят „Дунарит“ да си изпълни задълженията към нас и да ни предаде готовата продукция. Имаме договор за това. Кинтекс е търговец, който е одобрен от нас и производителя. Ако държавата продължи да пречи това споразумение да се изпълни по правилата на закона, ще има много тежки последици. Това заявил представител на индийската държава, в частност на военното министерство в Делхи, който пристигнал в София преди два дни. За посещението Фрог нюз научи от свои източници в Министерство на икономиката. Високопоставеният индиец обяснил човешки на министър Емил Караниколов, че който си позволява да нарушава международни споразумения и правила, трябва да е готов да понесе последствията. Такива ще са вкарването на България и български производители на военна продукция в „черен списък“. Това на практика е зачеркване на страната ни като някакъв фактор на оръжейния пазар.

  Което пък се изчислява в стотици милиони загуба за производителите, търговците, посредниците и най-вече за държавата, защото ще загуби огромни данъци. Освен това ще се затворят предприятия, хиляди работници ще останат на улицата и държавата ще трябва да поеме грижата за тях и техните семейства.

  Опитите на министър Караниколов да обясни на индийците, че ВМЗ – Сопот може да поеме поръчката предизвикал нова остра реакция. Наложило се индиецът да му обясни, че ВМЗ не може да произвежда точно тези муниции, които са поръчани на „Дунарит“. Обяснил също, че ВМЗ не е предпочитан в Индия по много причини. На всичкото отгоре желаната продукция е готова и чака да бъде транспортирана, което не става по неясни причини и недопустима намеса на държавата в перфектно сключена и изпълнена поръчка.

  В крайна сметка Караниколов обещал, че на 6 октомври Междуведомствената комисия може да вдигне забраната върху лиценза на „Дунарит“ и „Емко“, което ще отпуши ситуацията.

  От лекцията на индийската страна Караниколов научил също, че "Кинтекс" посредничи, но не може да изнесе самостоятелно продукцията към Делхи, защото индийците нямат договор с "Кинтекс", а с "Емко". А "Емко" са избрани след т. нар. „прострелване“. Това означава, че индийците са проучили възможностите на производителя и са одобрили продукцията му.

  ВАЖНО! Скандално развитие по казуса с „Дунарит“ и „Емко“ се очаква в европейската комисия. България може да бъде тежко санкционирана за нерегламентирано финансово подпомагане на участник в схемата за заграбване на „Дунарит“. Става дума за незаконното наливане на близо 40 млн на фирма Виафот, която се свързва с Делян Пеевски. Кой е наредил да се подарят милиони данъкоплатците на олигарха от ДПС и защо? Очаквайте подробности.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  ДНЕВНИКменю

  търсене
  Дневник Експрес
  България
  Назад
  "Емко" дължи няколко милиона на министерството на отбраната, обяви Караниколов

  "Емко" дължи няколко милиона на министерството на отбраната, обяви Караниколов© Надежда Чипева, Капитал
  8Дневник
  19:27, 29 / 09 / 2017, 899
  Харесвам
  Facebook

  Twitter

  Viber
  Министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди пред БНТ, че оръжейното дружество "Емко" дължи пари на Министерството на отбраната. По-рано днес вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че компанията има да дава 2-3 млн. лв. на ведомството от неплатени наеми за складове от 2009 година досега.

  Караниколов обясни, че "Емко" има проблеми не само с отбранителното министерство, но и с ВМЗ – Сопот, където държи боеприпаси с изтекъл срок на годност

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  ==========≈==========
  Караниколов обясни, че "Емко" има проблеми не само с отбранителното министерство, но и с ВМЗ – Сопот, където държи боеприпаси с изтекъл срок на годност
  =====================
  Тоя Мунчо защо не взе лиценза и на ВМЗ Сопот за държане на боеприпаси с изтекъл срок на годност на площадката му!!!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3655 Весело

  Тези около Гебрев очевидно не могат да преглътнат факта че ще ги челастрят на сухо и вият в захлас?
  Като се поогледаме за кого иде реч и съвсем лесно може да си изясним редакционната политика тук!
  Когато Атанас Атанасов спеели изборите и лаборанта посочи следващия министър на икономиката, за Гебрев нещата ще се пооправят - демек на кукуво лято...

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8286 Неутрално

  Ново 20. Сега се чудят за какво да се хванат. От 2009 до сега са минали 8 години, сега ли се сетиха. За ЕМКО едва ли са проблем 2 млн,след като те им държат продукция за много повече. А днес прочетох, че индийците казали или да им дадат продукцията, произведена от ЕМКО , или приключват с България. Тези трябва да ги съдят, като национални предатели.

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  От сто кладенеца воза носи тоя престъпник, само и само да обслужи рууските си господари и Пеевски!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK