От 1 януари ще бъдат увеличени заплатите в армията

Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Красимир КаракачановОт 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Той беше гост на тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсанти от Висшето военноморско училище в града.


По думите му възнагражденията на военнослужещите няма да бъдат увеличени еднакво. Повече пари ще бъдат насочени към бойните поделения и хората на терен - войници, сержанти, младши офицерски състав.


За идеята за изграждане на военноморска база на НАТО в България министърът посочи, че пред подобен проект има различни спънки, включително международните правила за преминаване на кораби през проливите и престоят им в акваторията на Черно море. България трябва да разчита на първо място на собствения си флот и затова е необходимо той да е максимално обезпечен, посочи Каракачанов.
Тази седмица парламентът прие доклада за състоянието на отбраната за 2016 г., в който е записано, че задачите на въоръжените сили се осъществят "с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника".
Докладът предвижда мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но без конкретни разчети.


До края на октомври правителството трябва да внесе в Народното събрание проектобюджета за 2018 г., от който ще се разбере как са подплатени финансово тези намерения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK